Grasimi

No votes yet.
Please wait...

“Longevitatea depinde doar de modul nostru de viata”. ~  Paulo Coleho

Grasimi si acizi grasi. De ce avem nevoie de ele?

Chiar daca se acorda o atentie sporita pentru reducerea consumului de grasimi din alimentatie, organismul uman are nevoie de grasime.

Inca din perioada de bebelus si copil mic, grasimea este necesara pentru dezvoltarea normal a creierului.

Apoi, de-a lungul vietii este necesara pentru a creea energie si pentru a sustine cresterea, fiind cea mai concentrate sursa de energie din organism.

Grasimile sunt alcatuite din elemente de baza numite acizi grasi.

Acestia se impart in 3 mari categorii functie de numarul de atomi de hidrogen din structura chimica a moleculei de acid gras:

  • Acizi grasi saturati – se gasesc in principal in produsele alimentare si produse lactate: lapte integral, smantana, branza, carnea cu grasime.
  • Acizi grasi polinesaturati – se gasesc din abundenta in porumb, soia, sofranel si ulei de floarea soarelui sau in peste.
  • Acizi grasi mononesaturati se gasesc in special in legume si in ulei de arahide, ulei de masline, alune si rapita.

Cele mai multe alimente contin o combinatie dintre cele 3 tipuri de acizi grasi, dominand unul dintre acizi.

Astfel, grasimea sau uleiul sunt considerate “saturate” sau “bogate in acizi grasi saturati” sunt compuse in general din acizi grasi saturati.

Grasimile saturate provin din surse animale, cu exceptia uleiurilor de cocos si de palmier, precum si a uleiurilor vegetale hidrogenate sau partial hidrogenate. Grasimile saturate sunt solide la temperatura camerei.

Grasimea sau uleiul alcatuite in principal din acizi grasi nesaturati sau mononesaturati sunt grasimi nesaturate.

Grasimile nesaturate provin din surse vegetale sunt lichide la temperature camerei. Spre deosebire de grasimile saturate, acestea pot scadea nivelul total al colesterolului in sange.

Anumite grasimi polinesaturate sunt esentiale in alimentatie.

Acestea se numesc acizi linoleici si linolenici si sunt de o importanta vitala pentru creier si sistemul nervos, sistemul imunitar, sistemul cardiovascular si pentru piele.

LIPSA DE VITAMINE
test online gratuit

cadou-biblia-vitaminelor

Prenume

Adresa email

 DA, VREAU SA FAC TESTUL!

(te rog sa bifezi)

Odata cum completarea acestui formular primesti acces gratuit si la alte resurse valoroase pentru tine: articole, brosuri, cursuri online.

*** INFORMATIILE DE PE WEBSITE-ul NATURA PENTRU SANATATE NU SUNT SFATURI MEDICALE! Nu ignora niciodata sfaturile medicului si nu intarzia aplicarea unui tratament pentru ceva ce ai citit sau vazut pe acest site sau alte site-uri ce au legatura cu acesta.

Natura pentru Sanatate * Sursa ta incredere