
Cauti metode pentru a creste in inaltime? Incearca aceste metode!
Inaltimea unui copil este in mare masura predeterminata de genele pe care acesta le mosteneste de la parinti.
Totusi, exista anumite metode pentru a creste in inaltime si acest scenariu previzibil ar putea fi modificat in mod simplu, natural, fara a recurge la tot felul de pastile de crestere care promit cresterea in inaltime.
Explozia in inaltime in timpul si dupa pubertate este intalnita atat la fete cat si la baieti. Cei trei-patru ani sunt critici pentru atingerea inaltimii finale. In timpul acestei faze, adolescentii trebuie sa urmeze o dieta sanatoasa, sa faca exercitiile fizice adecvate si sa doarma suficient. Tratamentele cu pastile de crestere in inaltime si administrarea de suplimente nutritive pentru a stimula productia hormonului de crestere HGH trebuie urmate doar cu avizul medicului de specialitate.
Cresterea in inaltime este un proces continuu, dar se desfasoara cu viteze diferite in diferite etape ale copilariei si adolescentei. Ritmul de crestere este foare alert in primii 2 ani de viata – in medie 15 cm/an – si incetineste progresiv pe durata copilariei, atingand o valoare minima – de 6 – 8 cm/an – in jurul varstei de 7 – 8 ani. Dupa aceea, cresterea se accelereaza din nou in cursul adolescentei, atingand in perioada puseului de crestere staturoponderal pubertar o viteza de crestere comparabila cu cea din al doilea an de viata; aceasta accelerare a cresterii se intampla la inceputul pubertatii la fete si catre sfarsitul ei la baieti, ceea ce face ca fetele adolescente sa fie la un moment dat mai inalte decat baietii de varsta lor; aceasta situatie se inverseaza catre sfarsitul adolescentei, cand cresterea se opreste mai devreme la fete decat la baieti. In cursul pubertatii copiii cresc in medie cu 25 – 28 cm (baietii cu 3-5 cm mai mult ca fetele).
Dr. Cristina SPIROIU – medic primar Endocrinologie
Sapte modalitati simple pentru a creste in inaltime
Inaltimea este determinata in mare parte de structura genetica cu care te-ai nascut, Cu toate acestea, specialistii spun ca sunt cativa factori externi asupra carora a-i putea actiona pentru a creste in inaltime. Nu foarte mult, dar cativa centimentri care pot face diferenta. In cele ce urmeaza vei descoperi care sunt acesti factori si modalitati prin care iti poti ajuta corpul sa creasca mai inalt.
01. Fa exercitii fizice: abdomene si flotari
Prin aceasta modalitate, practic, nu vei creste in greutate si nici oasele tale nu vor creste daca ai deja varsta de peste 25 de ani, dar aceste exercitii te vor ajuta sa iti imbunatatesti postura si in acest mod, sa pari mai inalt/a.
Ai fi surprins/a cat de multi centimetri pierzi atunci cand spatele tau nu este drept.
De exemplu, abdomenele si flotarile contribuie la dezvoltarea muschilor abdominali si la indreptarea spatelui.
02. Dormi la timp, la ore potrivite
Studiile si cercetarile au aratat ca in cazul persoanelor care dorm dupa tipare proprii, mai ales dupa miezul noptii, corpul va pierde o mare parte din puterea de recuperare sau vindecare, dar va creste si mai putin in timpul somnului. In plus, cei care adorm foarte tarziu noaptea, se plang deseori ca organismul lor nu mai functioneaza la capacitati maxime.
Respectarea ciclului de odihna este foarte importanta intrucat procesul de crestere se petrece, in mare parte, in timpul somnului. Somnul trebuie sa aiba o durata cel putin de 8 ore pe noapte, iar cu doua ore inainte de culcare, nu se mai utilizeaza dispozitive cu ecrane luminoase cum sunt: calculatorul, laptop-ul, smartphone-ul, televizorul. De asemenea, ora de culcare trebuie sa fie in jur de ora 22:00, nu mai tarziu, si pe cât posibil aceeași oră de culcare în fiecare noapte.
03. Mananca alimente sanatoase
Oamenii care consuma alcool si alimente nesanatoase in mod excesiv au un numar mai mare de kilograme decat media si aceasta greutate in plus poate fi o povara pentru corp, mai ales in perioada cresterii in inaltime. Desigur, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa eviti in totalitate mancarurile de tip fast-food, dar acestea trebuie sa reprezinte o foarte mica parte din dieta.
De asemenea, este recomandat sa consumi mai ales peste si produse lactate, care sunt importante atat pentru sanatatea oaselor, cat si pentru ca acestea promoveaza o stare generala de bine.
04. Consuma suplimente nutritive specializate
Daca esti interesat sa stii daca exista pastile de crestere in inaltime, ar trebui sa stii ca specialistii pot recomanda, pe langa exercitiile fizice si dieta, un aport suplimentar de vitamine si aminoacizi.
Se considera ca suplimentele care contin aminoacidul numit glicina stimuleaza eliberarea naturala de hormoni de crestere HGH si sunt alegerea perfecta pentru a putea face fata exercitiilor fizice. Alti aminoacizi care stimuleaza productia de hormon de crestere HGH sunt: glutamina, arginina, ornitina, triptofanul, care lucreaza sinergic cu o serie de vitamine si minerale.
Arginina este un aminoacid care joaca un rol important in functionarea, dezvoltarea si regenerarea muschilor. Stimuleaza producerea hormonului de crestere si a insulinei si este o substanta precursoare a oxidului de azot, care are un efect vasodilatator.
05. Mese mai mici decat mese copioase
Atunci cand mananci mult este stimulata producerea de insulina in organism, fapt ce impiedica eliberarea hormonilor de crestere.
In plus, poate fi o tortura ca dupa o masa de pranz copioasa sa reusesti sa tii ochii deschisi, mai ales daca esti la scoala sau locul de munca. te vei simti inconfortabil si incomod dupa aceste mese bogate, intrucat corpul va functiona mai greu pentru a digera alimentele pe care tocmai le-ai consumat.
06. Fa modificari in dieta
Daca ai cativa prieteni care sunt mai inalti decat persoanele cu inaltime medie, intreaba-i ce mananca si care sunt obiceiurile lor legate de alimentatie. Sunt sanse destul de mari sa descoperi ca acestia nu consuma alimente de tip fast-food. Majoritatea oamenilor care sunt inalti nu cresc natural doar ca urmare a pubertatii sau a genelor lor, ci pentru ca au grija de viata lor si implicit acorda atentie produselor alimentare cu care se hranesc.
Renunta alimentele de tip fast-food si alege o alimentatie pe baza de legume, fructe, proteine si carbohidrati. O dieta sanatoasa va sustine procesul de crestere in inaltime. Pentru a creste in inaltime, sunt cateva alimente te pot ajuta, si anume: fasole, legume verzi, carnea de pui, lactate, oua, ovaz, migdale, banane.
07. Fa cat mai multe exercitii fizice … Din nou?
De data aceasta exercitiile vor fi diferite si te vor ajuta in scopuri diferite. Exercitiile anterioare au fost recomandate pentru a te ajuta sa pari mai inalt/a si pentru a-ti imbunatati postura. Citeste articolul care iti prezinta cele mai eficiente exercitii pentru a creste in inaltime.
- De retinut !
Cresterea organismului, în general, este influenţată de factori endogeni, cum sunt: ereditatea, glandele cu secreţie internă, şi de factori exogeni, cum sunt: condiţiile de mediu, alimentaţie (inclusiv suplimente nutritive), exerciţii fizice, odihna etc. - Pe internet, daca faci o simpla cautare, dupa expresia *cum sa cresti in inaltime*, o sa gasesti tot felul de solutii, inclusiv terapiile cu hormoni de crestere uman hGH. De aceea, inainte de a apela la tot felul de pastile de crestere in inaltime, este bine sa discuti cu medicul endocrinolog despre tratamentul copiilor cu deficit al hormonului de crestere.
Surse de informare si recomandari:
- sfatulmedicului.ro: Vitamine pentru cresterea in inaltime
- Power Booster (Natural HGH Support) – stimulant natural pentru hormonul de crestere HGH si imbunatatirea perfomantei fizice
- Nutritie si biotratamente, Phyllis A. Balch
11 Comments
Multumesc pentru sfaturii!
Cu multa placere si sper ca iti sunt utile aceste informatii. Iti doresc o zi minunata!
Mai este posibila cresterea in inaltime dupa 20 de ani?
Pentru cele mai multe persoane, cresterea in înălțimea nu se va produce după vârsta de 20 ani. Pot exista exceptii, cum ar fi: o perioada de platou intre 18 si 20 ani, urmata de o crestere, sau, o crestere neasteptata (si nedorita) pentru persoanele care sufera de gigantism. In acest ultim caz, cresterea se opreste la varsta de 22 de ani.
Dacă nu sunteti mulțumit de înălțimea dvs., sunt câteva lucruri pe care le puteți încerca: o postura buna, o alimentatie sanatoasa, purtarea de tocuri si cresterea masei musculare. Si, bineinteles, starea de incredere, concentrarea pe atuurile si calitatile personale va vor ajuta, cu siguranta, sa depasiti acest obstacol privind inaltimea. Love Yourself! :) <3
Ce pot sa fac am 12 ani 1.40
Nu exista nici un supliment care sa ma ajute sa cresc in înălțime?
Ce trebuie sa fac sa mă înalt am 17 ani si am 1,59
Eu daca am 16 ani si am 1,68 eu mai pot sa cresc
Am 13 ani și sunt foarte mic am 1 50 ce trebuie să fac?
Vreau sa cresc in inaltime pana la 1,58.Am 12 ani si am 1,48
Am 18 ani și sunt mic ce trebuie sa iau la 1.44