E prea costisitor pentru a fi bolnav …

In zilele noastre, a fi bolnav incepe sa devina un lucru din ce in ce mai costisitor – atat pentru bugetul personal, cat si pentru cel al firmelor si al companiilor unde esti salariat.

Dincolo de pretul medicamentelor, analizelor si spitalizarii, factura pentru un bolnav mai include si costul concediului medical si lipsa productivitatii.

E prea costisitor pentru a fi bolnav ...

Un salariat sanatos realizeaza mai mult si necesita cheltuieli mai mici din partea firmei / companiei care-l plateste.

Natura pentru Sanatate recomanda:
Pachet CaliVita Raceala si Gripa | Grija pentru Sanatate

Care ar fi costurile pentru zilele de boala ale unui angajat ?

Pe langa costurile legate de concediu medical, apar costurile legate de intarzieri la munca si intreruperi de program.

Acestea creeaza stres si pentru ceilalti angajati si poate cauza scaderea productivitatii.

De asemenea, se mai poate adauga plata orelor suplimentare pentru a compensa timpul pierdut.

Daca salariatii sunt platiti pentru orele efective care lucreaza, multi dintre ei nu-si vor permite sa stea acasa cand sunt bolnavi.

In cazul in care acestia sufera de boli contagioase, cum sunt bolile infectioase si gripa, acestea pot fi transmise in colectivitate, si in acest mod poate creste numarul angajatilor bolnavi, implicit si a costurilor aferente.

Potrivit legislatiei romanesti, contribuabilii din sistemul asigurarilor sociale de sanatate pot beneficia de 5 tipuri de concedii medicale si indemnizatii aferente. Reamintesc doar primele doua tipuri:

1. Concediul medical si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii. Concediul pentru incapacitate temporara de munca reprezinta o intrerupere in cursul normal al activitatii desfasurate de un salariat in folosul angajatorului sau, din cauza starii de sanatate.

2. Concediul medical si indemnizatia pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale.

In afara de accidentele de la locul de munca, sanatatea unui angajat este pusa in pericol cel mai mult de stilul lui de viata.

Alimentatia excesiva, sedentarismul, fumatul si consumul de alcool cresc foarte mult riscul de aparitie a bolilor cardiace, a accidentelor vasculare cerebrale, a diabetului, a cirozei hepatice si a cancerului pulmonar, mamar si de colon.

Angajatii bolnavi duc la profituri bolnave

Iata cateva exemple din Statele Unite si preluate din cartea “Tablete de stil de viata”, autori Aileen Ludington si Hans Diehl:

  • – Angajatii fumatori ai unei companii din S.U.A., spre deosebire de cei nefumatori, au absentat cu sase zile mai mult, au beneficiat de opt zile de concediu medical in plus si au prezentat cu 12% mai multe imbolnaviri pe an, ceea ce a costat compania respectiva intre 1.900 si 2.300 de dolari pe fumator intr-un an.
  • – In grupa de varsta 30-49 de ani, are loc o scadere a productivitatii cu cca 25%, in mare parte din cauza alcoolului.
  • – Tot in S.U.A., 45 de milioane de angajati sufera de hipertensiune arteriala; tratarea acesteia costa industria americana 3 miliarde de dolari pe an, iar la nivel individual, costul acestui tratament este de cca 900 de dolari pe an.
  • – Un infarct miocardic poate costa, tot in S.U.A., intre 40.000 si 100.000 de dolari, sub forma ingrijirilor medicale si a salariilor pierdute intr-un interval de patru luni (pentru un angajat care nu detine o functie de conducere).

In Romania nu am gasit aceste date statistice, dar poti sa-ti faci propria analiza; majoritatea datelor sunt disponibile sau pot fi estimate si centralizate usor.

Modificarea stilului de viata poate reduce cheltuielile pentru ingrijirea sanatatii?

Da. Tot studiile intreprinse tot in Statele Unite au demonstrat acest lucru.

  • – Profesori din zona orasului Dallas au participat la un program de imbunatatire a formei fizice care, in final, a dus la economisirea unei jumatati de milion de dolari intr-un an.
  • – O companie producatoare de armament a estimat ca, in decursul ultimilor cinci ani, a reusit sa economiseasca, printr-un program asemanator, cca un milion de dolari. In acest interval, absenteismul a scazut cu 60%, rata hipertensiunii s-a redus cu aproape 90%, iar rata de inlocuire a angajatilor a scazut, de asemenea, semnificativ.

O nutritie echilibrata este fundamentala pentru productivitatea la locul de munca, deoarece alimentele nesanatoase pot conduce la obezitate si boli cronice, afectand calitatea vietii angajatilor.

Organizatia Mondiala a Sanatatii subliniaza importanta promovarii unui stil de viata sanatos la locul de munca, angajatorii avand datoria de oferi angajatilor optiunea unui pranz sanatos si de a incuraja activitatea fizica pentru a reduce riscul aparitiei bolilor profesionale.

Oamenii constituie valoarea cea mai mare a oricarei firme / companii si merita sa fie facut orice efort de a-i mentine intr-o buna stare de sanatate.

[ct_message type=”ok” ]Un salariat sanatos realizeaza mai mult si necesita cheltuieli mai mici din partea firmei / companiei care-l plateste.[/ct_message]

De aceea, orice actiune proactiva, de constientizare si educare este binevenita.

Stilul nostru de viataalimentatia neadecvata, excesul de alcool, administrarea de medicamente pe termen indelungat, stresul, fumatul, oboseala, insomniile, depresiile, atitudinea, convingerile si credintele noastre sunt factori determinanti pentru starea noastra de sanatate si prosperitate.

  • Din fericire, putem actiona asupra acestor factori. :)
[ct_testimonial name=”” title=”” image=”” style=”left” animation=”slidedown”]La locul tau de munca cata de multa atentie si implicare se acorda sanatatii si unui stil de viata sanatos? Ne poti da un exemplu?[/ct_testimonial]

Natura pentru Sanatate * Sursa ta de incredere

Natura pentru Sanatate recomanda:
Despre autor

Cristina Carmen Rusu

Bună! Sunt Cristina Carmen RUSU, creator de continut la Natura pentru Sănătate. Cred în împuternicirea oamenilor cu informații utile și practice care să-i ajute să facă alegeri conștiente, inteligente și sănătoase pentru viața lor și a celor pe care îi iubesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *