
A inceput Revolutia. Alergi si tu la maraton?
A inceput Revolutia: mai intai cu Dan Luca si clubul 5 A.M., apoi cu Andrei Rosu si Andrei Gligor. :)
Sigur, există o mulțime de scuze pentru a nu alerga. S-ar putea să spui că este prea greu și prea mult. Este posibil să iti fie frică să nu te rănesti și să nu doresti să iti „pierzi” unghiile de la picioare, să te confrunți cu umflarea picioarele sau să experimentezi dureri constante. Așa că eziti sa faci acest pas. Dar undeva în adânc, te întorci mereu la întrebarea: cum ar fi să alerg si eu la un maraton?
Deși a alerga la un maraton poate insemna pentru tine un efort înfricoșător și dureros, antrenamentul și competitia in sine iti pot oferi o serie de beneficii pentru corp, minte și suflet. De fapt, există multe motive pentru care ar trebui să alergi si pentru care ar trebui să începi antrenamentul acum. Hai sa vedem, impreuna, care este „DE CE-ul” catorva din cei mai cunoscuti maratonisti romani.
1. Dan Luca si Clubul 5 A.M.
Dan Luca este creatorul programului si clubului 5 AM si a transformat trezitul la 5 dimineata in probabil cel mai puternic instrument de transformare si performanta. Scrie, sustine webinarii si cursuri online despre productivitate si echilibru pentru oameni inteligenti.
“La Semimaratonul Sibiu 2014 am primit <botezul> de alergator. A fost prima mea cursa oficiala si va ramane speciala in mintea, inima si corpul meu. Eu nu alerg ca sa scot un timp mai bun si nici sa adun kilometri – eu alerg ca sa mut limite in toate ariile vietii mele. In plus, motto-ul meu este: <la 35 de ani mai in formă ca la 25>.” ~ Dan Luca (sursa: http://maratonsibiu.ro/despre-oameni/)
Recent a publicat prima lui carte pe Amazon care – in doar 3 zile – ajuns locul 1 in sectiunea Time Management. Doar dupa 3 zile de la publicare!
Cartea este in limba engleza, in format kindle, si se numeste: The 5 AM Revolution: Why High Achievers Wake Up Early and How You Can Do It, Too
2. Andrei Rosu: de la canapea la maraton
Andrei Rosu este corporatistul care, la aproape 40 de ani, a reusit sa termine o cursa dificila in care a alergat, inotat si pedalat circa 500 de kilometri, dupa cum il prezinta site-ul prosport.ro. A devenit primul roman care a reusit sa traverseze inot Canalul Manecii si este dornic sa impartaseasca sportivilor amatori din experientele sale, dar si din trucurile care il ajuta sa isi depaseasca mereu limitele.
„Fiecare maratonist influenteaza – pe parcursul vietii – alti 20 de oameni, in sensul in care ii „corupe” sa faca miscare si sa devina, la randul lor, alergatori.” – scrie Andrei Rosu pe blogul sau.
Incepand cu anul 2010 a participat la multe si diverse competitii la care s-a clasat pe locuri fruntase si pe care te las sa le descoperi pe site-ul personal andreirosu.org. Incepand cu anul 2016, Andrei a lansat cateva programe educationale: 42K Rosu, Energy-K-Rosu, Sanatos-K-Rosu, iar recent – FILGUD, un brand vegan de bunătățuri bogate în nutrienți, fără lactoză sau colesterol.
Iata in cate directii de transformare si dezvoltare te poate duce un maraton!
3. Andrei Gligor: sprijina plantarea a 7 ha de padure

Cunoscut sub numele de Ultramaratonistul de fapte bune, Andrei Gligor spune:
Niciodata nu este prea tarziu atunci cand tot ceea ce trebuie sa faci este doar sa vrei!
Andrei Gligor a alergat de doua ori in Sahara. A alergat pentru a trage un semnal de alarma privind desertificarea sudului Romaniei. Un alt proiect, proiectul Padurea Copiilor, a ales sa lupte cu desertul in 7 curse de autosuficienta pe 7 continente in 7 deserturi si in acest fel sa atraga fonduri pentru plantarea si ingrijirea a 7 hectare de padure.
„Trebuie să fug, să simt libertatea! Am nevoie să râd, să blestem, să vorbesc cu mine, să mă urăsc, să mă iubesc. Am nevoie să simt că trăiesc! Acestea sunt sentimente contradictorii care vin și pleacă într-o fracțiune de secundă. Și pentru asta, sunt recunoscător pentru alergare.” a declarat Andrei cu ocazia organizarii competitiei ”Ultra Race Romania – Where Legends Meet” , un maraton de 250 km organizat pe etape.
De mentionat ca Ultra Race România este singura competiție de această anvergură care are o componentă socială, o cauza asociată, respectiv Autism Voice, o parte semnificativă din taxa de participare fiind direcționată către susținerea terapiei copiilor diagnosticați cu autism. Ei nu sunt singurii alergatori la maraton care fac fapte bune.
Daca te uiti in jurul tau, ai sa descoperi multi oameni simpli, minunati si iubitori care au acceptat provocarea si alearga pentru a face lumea mai buna.
4.Maria Chihaia, alergătoare de cursă lungă la 56 de ani
Dupa o lunga suferinta, s-a vindecat de boala Lyme si, pentru a-și reface structurile neuromusculare, a început să facă fitness, aerobic, kangoo jumps si sa alerge. Din 2016 tot alearga si castiga diverse competitii, mereu cu bucurie, cu zambetul pe buze pentru ca,
„Prin alergare se întâmpla ceva extraordinar: te conectezi cu universul interior, cu lumea exterioară, te redescoperi, te reconfigurezi.„
„Cu fiecare maraton mă perfecționez alergând, adaptându-mi corpul la efortul susținut! Sunt doar o amatoare în ale alergarii montane!Însă e o binecuvântare și o bucurie să alerg și, mai mult, să obțin timpul mult îmbunătățit față de anii anteriori! Acum cei 42 km în 07:39:35! Locul 1 categorie și locul 7 open feminin! Mulțumesc celor ce fac posibilă această sărbătoare, organizatorilor, voluntarilor deosebit de drăguți, sponsorilor!” – dr. Maria Chihaia, dupa maratonul de la Harghita din sept. 2019.
5. Irina Gherghilescu, antreprenor, autor carte
„Voi alerga primul meu semimaraton cu diferenta de nivel +1200m pe Transfagarasan pentru acesti minunati copii care reprezinta viitorul nostru.” ~ Irina Ghergilescu, urmeazatiinima.ro, care a alergat pe TransFagarasan pentru copiii supradotati.
A inceput Revolutia! Tot mai multi romani alearga la maraton.
Ai aflat si tu?
Stirea se afla acum pe buzele tuturor: A inceput Revolutia! Tot mai multi romani se trezesc la 5 A.M. si alearga … pentru ca isi doresc sa fie in cea mai buna forma, sa faca o lume mai buna prin actiunile nou, pentru a se redescoperi, reconfigura. Vii si tu?
Si, pentru ca performanta necesita, pe langa efort si perseveranta, o echipare corespunzatoare si profesionista, am ales azi sa iti recomand site-ul decathlon.ro de unde poti achizitiona treninguri, colanti, tricouri, genunchiere, incaltamine sport si tot ceea ce ai nevoie pentru o alergare lejera, sigura si placuta.
Nu uita sa alegi si o vesta Kiprun care iti permite sa cari, in toate cele trei buzunare fata – spate – lateral, pana la 3 litri de apă în timpul alergării. Cat de multe poți depozita? Priveste imaginea de mai jos.

Avantaje si beneficii Vesta Kiprun
- Capacitate
- Lejeritate
- Stabilitate
- Confort
- Pret
Vestă maraton alergare Alb/Gaben KIPRUN
Produs conceput pentru pentru transportarea recipientelor de apă în timpul alergării.
Cat de mult poți depozita? Un volum total de 3 litri in cele 3 buzunare de la piept 250ml, laterale 500ml, la spate 1l.
Confortabila: construita dintr-un material ușor, cu croială adaptată. 3 chingi reglabile la piept.
Usoara: greutatea este de 105 grame.
Adaptare la conformație: Vesta este disponibila în 3 mărimi XXS/XS, S/M, L/XL.
User Review
( votes)Tu pentru cine alergi?
- Ne antrenam impreuna pentru o viata mai buna
- 21 idei de cadouri sportive pentru un stil de viata sanatos
- A inceput Revolutia. Alergi si tu la maraton?
- Prietenii pe viata si sporturi care ne aproprie
- Au trecut sarbatorile de iarna … e timpul sa ardem calorii
- Arde calorii si distreaza-te si pe timp de iarna
- Pentru prima data intr-o drumetie? Ai nevoie de bocanci si inca ceva …
Lasă un răspuns