Acizii grasi omega 3: arhitectii inteligentei superioare
Despre acizii grasi omega 3 se stie ca sunt un tip de acizi grasi esentiali, necesari pentru sanatate, dar pe care organismul uman nu poate produce in mod natural: de aceea, acestia trebuie furnizati prin intermediul alimentelor si/sau sau suplimentelor alimentare.
Tot mai multe persoane consuma capsule cu ulei de peste pentru ca acestea sunt bogate in omega 3. Desi ai spune ca nu este necesar sa recurgi la astfel de suplimente, este mai bine sa o faci daca stii ca din alimentatia ta lipsesc acizii grasi omega 3 sau sunt in cantitati prea mici.
Fara acest ingredient, organismul nu ar functiona asa cum trebuie:
- trigliceridele ar creste foarte mult, la fel nivelul inflamatiilor si ar putea sa apara ori cheaguri de sange, ori acesta sa se subtieze peste masura, potrivit Johns Hopkins Medicine.
„Grasimile inteligente sunt arhitectii inteligentei superioare.” – Patrick Holford, Gandesti asa cum mananci – Noua alimentatie optima pentru creier
Nu toti acizii grasi omega 3 sunt la fel
Cand spunem omega 3 (sau n-3), ne referim la un grup de acizi grasi nesaturati in care ultima legatura dubla se gaseste in asa-numita pozitie n-3.
Majoritatea stiu ca acidul eicosapentaeonic (EPA) si docosahexaenoic (DHA) apartin grupului omega 3, insa, in afara de acestia, exista si alti acizi grasi omega 3, cum ar fi acidul alfa-linoleic, acidul stearic, importanti din punct de vedere nutritiv-fiziologic.
Acizii grasi omega 3 pot fi gasiti in anumite tipuri de peste cum ar fi somnul, tonul, halibut, fructe de mare, dar si in unele plante si legume.
- Acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA) sunt componente ale pestelui si uleiului de peste.
- Pestele gras (hering, somon, macrou, ton) si uleiul de peste sunt principalele surse directe de acizi grasi omega-3.
- Uleiul de peste brut contine 18 % EPA şi 12 % DHA, dar prin prelucrari speciale poate fi concentrat, obtinandu-se un ulei cu 33 % EPA si 22 % DHA.
- Acidul alfa-linolenic (ALA) se gaseste in concentratii mari in semintele de in, rapita, nuci si boabe de soia, in uleiul canola, precum si in legumele cu frunze verzi.
- O alta sursa importanta de acizi grasi omega-3 o constituie si algele marine (microalgele Crypthecodinium cohnii si Schizochytrium).
- ALA actioneaza mai lent, deoarece trebuie sa fie mai intai transformat in EPA si DHA, pentru ca organismul sa le poata utiliza, iar cantitatile nu sunt semnificative (mai putin de 5%).
Cum au fost descoperiti acizii grasi Omega 3?
Oamenii de stiinta au descoperit numeroasele beneficii ale uleiului de peste la inceputul anului 1970, cand un grup de medici danezi a observat la eschimosii din Groenlanda o incidenta extrem de mica a bolilor de inima si a artritelor, diabet si reumatism, desi hrana pe care o consumau era foarte bogata in grasimi, precum carnea de foca, somon sau balena.
Cercetarile intense efectuate au dus la descoperirea faptului ca doua dintre grasimile (uleiurile) consumate in cantitati mari de catre eschimosi, si anume EPA (acidul eicosapentaenoic) si DHA (acidul docosahexaenoic) au un efect extrem de benefic asupra sanatatii organismului.
De asemenea, s-a observat ca in alimentatia eschimosilor, glucidele au o pondere mult mai mica decat proteinele si grasimile.
In societatea moderna, se consuma, de asemenea, multe proteine si lipide, totusi, principala cauza a mortalitatii o constituie bolile cardiovasculare.
Deoarece, indiferent de zona geografica, continutul in lipide al unei alimentatii normale este aproximativ acelasi, s-a ajuns la concluzia ca sursa efectului protector este uleiul de peste.
Demn de remarcat este faptul ca, in timp ce alimentatia eschimosilor contine peste 13% acizi grasi, denumiti omega 3 (acizi grasi nesaturati cu lanturi lungi de atomi de carbon), cea a danezilor contine doar 0,84%.
La eschimosi, care consuma carne de peste si de foca, aparitia infarctului miocardic este de aproximativ 400 de ori mai mica decat in societatile civilizate.
Prin consumul acestor alimente, acizii grasi omega 3 se acumuleaza in organism in cantitati de cel putin zece ori mai mari decat in urma alimentatiei obisnuite.
11 beneficii remarcabile pentru sanatate ale uleiului de peste
Uleiul de peste are in compozitie acizi grasi nesaturati cu lanturi lungi de atomi de carbon, cei mai importanti fiind acidul eicosapentaenoic si acidul docosahexaenoic, care sunt implicati in sinteza prostaglandinelor, reglatoare a numeroase procese biochimice.
[ct_dropcap color=”1E73BE” style=”normal” ]1[/ct_dropcap] Diabet
Este cunoscut ca, la diabetici, riscul aparitiei bolilor cardiovasculare este de cinci ori mai mare.
Prostaglandinele sunt implicate in raspunsul imun, functionalitatea aparatului cardiovascular, reduc nivelul colesterolului si al trigliceridelor, impiedica agregarea trombocitara si scad riscul de ateroscleroza, hipertensiune arteriala, infarct de miocard si a atacului cerebral.
[ct_message type=”info” ]La eschimosi se constata un nivel scazut al lipidelor in sange si o toleranta normala la glucoza.[/ct_message]In conditiile unui consum crescut de glucide (obisnuit in tarile occidentale), nivelul lipidelor in sange creste, iar toleranta la glucoza scade, favorizand astfel aparitia diabetului.
[ct_dropcap color=”1E73BE” style=”normal” ]2[/ct_dropcap] Afectiuni cardiovasculare
O serie de studii au demonstrat ca acestia reduc nivelul lipidelor din sange si influenteaza in mod benefic aparatul cardiovascular (au efect antihipertensiv).
Prin cresterea consumului de ulei de peste, se poate reduce la maxim riscul de aparitie al afectiunilor cardiovasculare.
S-a demonstrat ca in sangele persoanelor care consuma grasime de peste cantitatea de colesterol se menţine la nivel scazut, deoarece – odata patrunsi in organism, acizii grasi polinesaturati concureaza cu colesterolul, eliminandu-l din circulatia sanguina.
Astfel, protectie cardiovasculara este asigurata prin faptul ca se obtine o normalizare a nivelului de lipide din sange si a tensiunii arteriale.
Acizii grasi reduc nivelurile sanguine ale C-reactive protein – CRP – un marcator al inflamatiilor si un factor de risc pentru afectiunile cardiovasculare.
Au efecte mai benefice decat statinele in cazul pacientilor cu insuficienta cardiaca. Reduc “aderenta” plachetelor sanguine si cantitatea de fibrina din sange, scazand prin aceasta si riscul formarii cheagurilor de sange.
[ct_dropcap color=”1E73BE” style=”normal” ]3[/ct_dropcap] Artrita si reumatism
Deoarece reduc vascozitatea sangelui, grasimile din uleiul de peste contribuie la imbunatatirea circulatiei sanguine, crescand aportul de oxigen al tesuturilor.
Te supara artrita? Multe dintre studiile clinice care au examinat efectul suplimentelor de acizi grasi in cazul artritei, s-au concentrat asupra efectelor acestora asupra poliartritei reumatoide.
Mai mult, asa-numitele eicosanoide derivate din EPA amelioreaza procesele inflamatorii, fiind astfel eficiente in prevenirea anumitor afectiuni cardiace (boli coronare), precum si in tratamentul artritei, al afectiunilor intestinale inflamatorii sau chiar tratamentul unul boli grave precum Alzheimer, epilepsie, artrita reumatoida.
S-a constatat ca acestea amelioreaza simptomele bolii, inclusiv durerile articulare si rigiditatea de dimineata.
[testimonial_rotator id=”13884″]Conform unui alt studiu, persoanele care sufera de aceasta afectiune si consuma ulei de peste, pot reduce doza de medicamente antiiflamatoare nesteroidiene.
Cu toate acestea, spre deosebire de alte medicamente prescrise in cazul bolii, uleiul de peste nu incetineste progresia bolii, doar trateaza simptomele, articulatiile fiind afectate cu trecerea timpului.
[ct_dropcap color=”1E73BE” style=”normal” ]4[/ct_dropcap] Dureri articulare, menstruatie durereroasa
Studiile au confirmat ca dietele bogate in acizi grasi omega-3 si scazute in omega-6 pot fi utile in cazul bolnavilor de osteoartrita.
S-a demonstrat ca suplimentele de acizi grasi omega-3 asociate cu terapiile conventionale amelioreaza durerile articulare, ca si menstruatia dureroasa (dismenoreea).
Alte beneficii ale acizilor grasi omega 3 includ: reducerea frecventei si a severitatii migrenelor, reducerea respingerii de catre organism a grefelor de tesuturi.
[ct_dropcap color=”1E73BE” style=”normal” ]5[/ct_dropcap] Femei insarcinate si mamelor care alapteaza
„Depozitele” de DHA din celule sistemului nervos au o importanta vitala in perioada prenatala, precum si in copilarie, fiind un factor-cheie in dezvoltarea sanatoasa a sistemului nervos.
Pentru copii frumosi si sanatosi: administrarea de suplimente care contin DHA mamelor care alapteaza poate salva copiii prematuri de la aparitia unor intarzieri in dezvoltarea mentala.

[ct_dropcap color=”1E73BE” style=”normal” ]6[/ct_dropcap] Prescolari si elevi
Acizii grasi joaca un rol important in functionarea si mentinerea sanatatii creierului: un aport sporit de Omega-3 duce la imbunatatirea atentiei, abilitatilor de concentrare si a memoriei copiilor.
Copiii care sufera de deficit de atentie/ hiperactivitate (ADHD) pot avea valori scazute ale anumitor acizi grasi esentiali (inclusiv EPA si DHA).
Intr-un studiu clinic realizat asupra a peste 100 de baieti, cei care aveau niveluri mai scazute de acizi grasi omega-3 aveau mai multe probleme de invatare si de comportament (tulburari de somn, isterie), decat cei care aveau valori normale ale acizilor grasi omega-3.
[ct_dropcap color=”1E73BE” style=”normal” ]7[/ct_dropcap] Dementa si depresie senila
Aceeasi proprietate a acizilor grasi omega 3 poate avea efect benefice si la varstnici, impotriva dementei senile.
Rezultate promitatoare au fost raportate si in tratamentul complementar al simptomelor mentale (de exemplu al depresiei).
Acizii grasi omega 3 ajuta la reducerea nivelurilor cerebrale de proteine amiloide asociate cu boala Alzheimer.
[ct_dropcap color=”1E73BE” style=”normal” ]8[/ct_dropcap] Fumatori
Revista medicala New England Journal of Medicine a publicat un studiu in care arata ca fumatorii care consuma peste se imbolnavesc mai rar de bronsita si emfizem pulmonar (uleiul de peste reduce inflamatia si contracareaza efectele nocive ale fumului de tigara).
Autorul studiului a demonstrat ca fumatorii care consuma peste au un risc de a se imbolnavi de boli cronice pulmonare mult mai mic (bronsita – cu 33%, respectiv emfizem – cu 66% mai mic).
[ct_dropcap color=”1E73BE” style=”normal” ]9[/ct_dropcap] Prevenirea cancerului de san si de colon
Cercetarile efectuate pe animale de catre medicul american David P. Rose au aratat ca acizii omega 3 pot preveni cancerul de san (care are o frecventa foarte scazuta la eschimosi), precum si cel de colon (intestin gros).
[ct_dropcap color=”1E73BE” style=”normal” ]10[/ct_dropcap] Psoriazis si afectiuni ale pielii
Cercetatorii japonezi au administrat acid eicosapentaenoic pacientilor suferinzi de psoriazis, iar acestia au inregistrat ameliorari dupa doua-trei luni de tratament, ameliorari care au persistat pe toata durata tratamentului.
O piele frumoasa si sanatoasa: administrarea uleiului de peste s-a dovedit utila si in protejarea pielii.
Consumul de ulei de peste ofera sperante si persoanelor afectate de psoriazis si alte afectiuni ale pielii.
Astfel, acizii grasi omega 3 calmeaza pruritul si reduce exfolierea pielii in cazul psoriazisului.
[ct_dropcap color=”1E73BE” style=”normal” ]11[/ct_dropcap] Boli grave, boli autoimune
Se mai pot recomanda acizii grasi omega 3 si in unele boli ale sistemului nervos (scleroza in placi).
O alta boala autoimuna – lupusul eritematos sistemic (LES): mai multe studii au confirmat ca uleiul de peste poate ajuta la reducerea simptomelor lupusului, o conditie autoimuna caracterizata prin dureri articulare si oboseala.
In urma unor studii clinice care implicau persoane care sufereau de tulburare bipolara, cei care au folosit ulei de peste in plus, fata de tratamentele standard pe baza de prescriptie recomandate pentru tratarea bolii (pe o perioada de patru luni) au experimentat mai putine modificari ale dispozitiei si recidive decat cei care au primit medicamente.
Din ce alimente ne luam acizii grasi omega 3?
Principalele surse de acizi grasi omega 3 sunt uleiurile de peste, vegetale, nuci.
Acidul eicosapentaenoic si cel docosahexaenoic (EPA si DHA) se gasesc in pestii de apa rece, cum ar fi somon, macrou, halibut, sardine, ton si hering.
Concentratia cea mai mare in acizi grasi nesaturati omega 3 o au somonul si heringul.
O portie de somon de 120 de grame contine aproximativ 1 g de EPA.
Acizii grasi omega-3 se gasesc si in semintele de in, de ulei de in, canola (rapita), ulei de soia, seminte de dovleac, ulei din seminte de dovleac, ulei din seminte de susan, nuci, ulei de nuci, krill (un tip de crevete), alge si fructele de acai.
Uleiul din seminte de in, nuci si seminte de dovleac contine din abundenta acid alfalinolenic ALA; acesta este transformat in EPA si DHA, acizi grasi mai usor de asimilat de organism.
Daca esti vegetarian, poti obtine acizii grasi 3-omega si din uleiurile vegetale (de soia, seminte de in), dar conversia in EPA si DHA este mult mai lenta.
Daca nu-ti place pestele sau nu poti manca peste in mod regulat, alternativa este reprezentata de adaugarea in dieta a suplimentelor nutritive cu ulei de peste.
Suplimente nutritive cu ulei de peste
EPA si DHA sunt atat de cunoscute fiindca se extrag, de regula, din anumite soiuri de pesti; prin urmare, suplimentele alimentare cu ulei de peste de pe piata includ ambele tipuri de acizi.
Este important de retinut ca uleiul de peste nu contine doar acizii grasi omega 3. Cu cat proportia acestora intr-o unitate de ulei de peste este mai mare, cu atat mai concentrat este produsul.
Daca un produs /supliment nu specifica acizii grasi pe care ii contine, inseamna ca, probabil, are acid alfalinolenic ALA, ceea ce inseamna ca trebuie sa consumi o cantitate mai mare decat in cazul DHA / EPA.
Tehnologii moderne de obtinere a unor produse de calitate
Popularitatea in crestere a produselor cu omega 3 a impulsionat si dezvoltarea tehnologiei de productie a suplimentelor alimentare cu extracte concentrate de omega 3.
Alege produse moderne: in produsele noi, moderne, materiile prime sunt purificate cu ajutorul distilarii moleculare.
Aceasta, spre deosebire de metodele anterioare, este o procedura foarte delicata, efectuata la temperatura scazuta si care protejeaza uleiul de peste de efectele nocive ale oxidarii.
Distilarea moleculara nu este un proces ieftin, dar rezultatul este un ulei de peste mai stabil, de o puritate si concentratie sporite.
Un alt avantaj este faptul ca dimensiunea capsulelor gelatinoase fiind mai mica, acestea sunt mai usor de administrat copiilor, batranilor si persoanelor care au probleme cu inghitirea.
Fara acizii grasi omega 3, acest ingredient esential pentru multe organe si sisteme interne din organism, corpul uman nu ar functiona asa cum ar trebui.
Meriti si tu sa te bucuri de mai multa sanatate si stare de bine. O poti face foarte simplu si usor cu 1 – 3 capsule Omega 3 Concentrate /zi.
Ce altceva ai dori sa afli despre acizii grasi Omega 3? Lasa un comentariu in casuta de mai jos si vei primi raspuns despre ceea ce te intereseaza. Multumesc! :)
Surse de informare si recomandari:
- Noua Biblie a Vitaminelor, farmacist Earl Mindell
- Gandesti asa cum mananci – Noua alimentatie optima pentru creier Patrick Holford, psiholog si expert in nutritie
- Prospect produs Omega 3 Concentrate CaliVita [QR size=”150×150″ link=”yes”]https://naturapentrusanatate.com/recomanda/omega-3-calivita/[/QR]
5 Comments
Pentru vegetarieni si raw vegani, o sursa naturala bogata in acizi grasi omega 3 este sucul din fructele de padure ACAI.
Mircea, multumesc mult pentru aprecieri.
Si tu ai articole valoroase pe site-ul tau. O sa-l adaug la recomandari intr-unul din articolele viitoare.
Multa inspiratie si succes!
P.S.
Ma poti urmari si pe facebook >> https://www.facebook.com/NaturaSanatate/
Multumesc frumos, Cristina! Se vede ca muncesti foarte mult la site-ul tau. Felicitari!
Nu doresti sa facem si schimb de linkuri?
Interesant articol. Multumim
Se poate combina si cu alte suplimente naturale precum spirulina sau cele pentru retentie de apa in conditiile in care vorbim de o persoana sanatoasa?
Multumesc pentru intrebare, Crisan. E importanta. :) Da, omega 3 se poate combina si cu alte suplimente, dar incercati sa nu combinati mai mult de 3-4 tipuri. In general, am gasit doua recomandari legate de administarea de acizi grasi Omega 3: [1] Acizii grasi nesaturati sunt deosebit de sensibili fata de radicalii liberi. De aceea, in paralel cu administrarea uleiului de peste (Omega 3) sau a uleiului de Primula (Evening Primrose Oil), se recomanda consumul de preparate anti-oxidante (Protect 4 Life, Noni, Organic Acai, Resveratrol Plus). [2] Vitaminele B6, B9, B12 + Omega 3 sunt un cocktail perfect pentru sanatatea creierului – este concluzia mai multor studii mentionate de dr. Michael Greger.