Sari la conținut

10000 de euro sunt de ajuns pentru a Incepe o afacere Profitabila?

succes afacere
27 / 100

Ce afacere profitabila as putea sa deschid daca as avea 10000 de euro?

Sunt inscrisa intr-un club de afaceri si la cateva zile apare aceasta intrebare. Mai variaza suma, dar nu depaseste valoarea de 10.000 de euro. Se pare ca, pentru multe persoane, suma de 10000 de euro este o suma acceptabila pentru infiintarea unei firme si demararea unei afaceri.

Sa-ti spun un mic secret: a avea firma/SRL nu inseamna a avea o afacere. 

Acum iti spun si cel de-al doilea secret: am avut 10000 de euro … si stiu cum i-am cheltuit in primii doi ani pe orice altceva, dar mai putin pentru afacere.

Cum adica? Simplu: am plecat la drum cu mentalitatea de angajat si mai putin de cea de intreprinzator. Asa ca,

 • mi-am pastrat stilul de viata pe care il aveam cand eram salariata
 • am inchiriat sediu si am platit reclame in ziar
 • am facut contract pentru internet mobil fara sa ma folosesc de acest serviciu

Mai exact, am cheltuit inainte de a avea venituri in afacerea mea. Fara a avea un plan care sa contina cateva elemente minime:

 • planul de marketing: cum aduc clientii si banii in afacerea mea
 • management financiar: chiar si pentru o afacere aflata la inceput, un contabil te va ajuta sa iei deciziile potrivite pentru afacerea ta.

Importanta alegerii unui contabil bun atunci cand vrei sa demarezi o afacere:

Demararea unei afaceri vine cu provocarile sale.

Atunci cand te hotarasti sa infiintezi o societate comerciala, trebuie sa te documentezi foarte bine cu privire la metodologia, birocratia si greutatile pe care le poti intampina pe parcurs.

Luarea unei decizii bune, la momentul potrivit, poate avea un impact important asupra viitorului firmei tale. Indiferent de domeniul de activitate, legislatia fiscala din Romania trebuie cunoscuta foarte bine.

Din pacate, modificarile foarte dese si lipsa dezbaterilor publice, au facut ca, in mediul de afaceri, sa existe multa confuzie cu privire la aplicarea prevederilor codului fiscal.

Pentru a evita acest lucru, documenteaza-te cu privire la schimbarile care au loc in domeniu fiscal sau apeleaza la un contabil care este informat cu toate modificarile.1Greseli de evitat atunci cand infiintezi o firma: https://www.expert-contabila.ro/5-greseli-de-evitat-atunci-cand-infiintezi-o-firma/

Ce afacere profitabila Poti demara cu 10000 de euro?

Acum am o alta provocare: sa dezvolt o afacere profitabila fara a avea cei 10000 euro. Sau, cine stie, poate ii obtin printr-un proiect de finantare cu fonduri nerambursabile. :)

Ou, idee, antreprnor
Incepe o afacere profitabila cu 10000 de euro.

Iti place ideea? Atunci citeste mai departe, poate te inspira experienta si viziunea mea.

In primul rand, afacerea este online, cu acoperire nationala si europeana, si combina elementele de marketing offline cu cele online. Sunt pasionata de tehnologie, marketing online, webdesign: din anul 2008 sunt prezenta pe retelele sociale in diverse activitati.

De trei ani sunt focusata pe o anumita piata, adminstrez blogul Natura pentru Sanatate si un magazin online in parteneriat cu CaliVita International.

Imi face placere aceasta afacere, iar mesajele si comentariile pozitive pe care le primesc frecvent imi dau energie si dorinta de a performa zi de zi, de a oferi mai multa valoare in actiunile mele.

De ce o afacere online?

Pentru ca mediul online in Romania este in acest moment in plina dezvoltare si crestere. Iti ofer si cateva cifre*:

 • Romania are cca 19,7 milioane de locuitori, din care peste 11 milioane au acces pe internet, adica o rata de penetrare de 56,3%. 
 • Romania este pe locul I in Europa la viteza conexiunii de internet broadband, adica 55,54 Mb/s. (Stiu, este o cifra tehnica, ideea pe care sa o retii este ca suntem fruntasi)
 • Numarul de conexiuni mobile la internet au crescut de la 8,2 milioane in dec 2013 la 10 milioane in dec. 2014.
 • varsta medie a persoanelor care cumpara online este de 25 – 35 de ani, iar 80% din cumparatori provin din mediul urban.
 • In dec. 2014, din 5000 de magazine online, peste 46% aveau implementata plata cu cardul.

Datele statistice sunt preluate de pe blogul GPEC2In 2014, romanii au cumparat online produse de peste 1 miliard de euro! – https://www.gpec.ro/blog/in-2014-romanii-au-cumparat-online-produse-de-peste-1-miliard-de-eurocel mai mare portal dedicat comertului online din Romania – si fac referire la anul 2014. 

Ce poti face cu 10000 de euro in primul an?

Chiar daca internetul si mediul online presupun costuri de inceput destul de mici, am cateva recomandari pentru tine:

 • investeste in afacerea ta treptat, pe masura ce aceasta se dezvolta si creste. Chiar si un plan de afaceri sumar te poate ajuta in aceasta privinta.
 • investeste in persoana ta, adica participa la seminarii si cursuri de marketing, vanzari, comunicare, educatie financiara.
 • alege-ti partenerii de afaceri si furnizorii care iti permit vanzarea produselor fara a le detine in stocul propriu.

Cheltuielile pentru infiintarea unei firme sunt de 550 de lei (taxele la Registrul Comertului), daca alegi sa te ocupi personal de toata documentatia. Daca apelezi la o firma specializata, tariful pentru acest servciu este in jur de 250 – 300 de lei.

Stiai ca sunt anumite firme de contabilitate care infiinteaza firma gratuit, adica nu percep taxe pentru acest serviciu. Tu platesti doar taxele catre Registrul Comertului.

Firma3Infiintari firme: https://www.expert-contabila.ro/infiintari-firme/ se ocupa de tot: obtinerea rezervarii de denumire, verificarea conditiilor obiectelor de activitate ce urmeaza a fi autorizate, completarea cererilor, obtinerea certificatelor, depunerea si ridicarea actelor si declaratiilor, etc.

Pe ce vei cheltui cei 10000 de euro?

Felicitari!

Ti-ai infiintat firma, acum sa trecem la afaceri.10.000 de euro intr-un an inseamna cca 500 – 800 de euro pe luna. Este o suma orientativa care depinde si de cat ai investit initial in echipamentele de comunicatii (telefon, laptop, imprimanta), licente software.

Cheltuieli tale lunare (fixe si variabile), care trebuie acoperite prin volumul de vanzari, pot proveni din urmatoarele surse (te las pe tine sa treci sumele):

 • chirie sediu, in cazul in care nu ai spatiul tau
 • cheltuieli administrative (curent, curatenie, apa, consumabile etc)
 • salarii si contributii aferente
 • abonamente voce si internet
 • crearea website si/sau magazin online
 • abonamente pentru gazduire web si servicii web
 • marketing si brand – carti de vizita, flyere, brosuri
 • evenimente de promovare online si offline
 • servicii de contabilitate: evidenta contabila, consultanta personalizata, depunere declaratii, bilanturi etc

A fost un exercitiu util pentru tine?

Daca ai dispune de 10000 de euro, ce afacere ai demara?

e afacerea ta tu hotarasti cum o faci 1
E afacerea ta, tu hotarasti cum o faci!

Aceasta este o particica din afacerea mea. 4Distribuitor CaliVita: https://cristinacarmenrusu.calivita.ro/distributor

Pentru tine, ce inseamna o afacere profitabila?

PS: articolul a fost scris pentru prima data in martie 2015. S-au schimbat multe de atunci, asa este?
27 / 100
 • 1
  Greseli de evitat atunci cand infiintezi o firma: https://www.expert-contabila.ro/5-greseli-de-evitat-atunci-cand-infiintezi-o-firma/
 • 2
  In 2014, romanii au cumparat online produse de peste 1 miliard de euro! – https://www.gpec.ro/blog/in-2014-romanii-au-cumparat-online-produse-de-peste-1-miliard-de-euro
 • 3
  Infiintari firme: https://www.expert-contabila.ro/infiintari-firme/
 • 4

Spune-ti parerea despre acest articol:

Adresa ta de email nu va fi publicată.