Alergia la ambrozie, cea mai alergenica buruiana din Romania

In ultimii ani tot mai multi romani se plang ca au probleme de sanatate provocate alergia la ambrozie, o buruiana care creste mai peste tot in Romania. Ochii rosii, nasul infundat, buzele umflate, stranut des si repetat, sunt doar cateva dintre simptomele care apar din cauza alergiei la ambrozie.

Pe lista neagra, cu cele mai periculoase plante din punctul de vedere al alergiilor, se mai afla:
– Pipirig (rugina).
– Talpa gastei.
– Pelin.

Alergia la ambrozie face ravagii si in tara noastra

Ambrozia este una din cele mai frecvent plante salbatice (buruieni de camp) care cauzeaza aparitia alergiilor, in special in America si Europa. Acest tip de alergie este deosebit de importanta deoarece pacientii pot dezvolta alergii incrucisate la castraveti, pepeni si alte fructe si legume.

Cea mai importanta manifestare a alergiei la ambrozie este rinita alergica. Ea apare exclusiv in perioada de maxima polenizare si se manifesta in special prin stranut, prurit si congestie nazala sau chiar crize de astm bronsic. 

Ambrozia: descriere botanica

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o planta anuala, perena, prezenta in gradini, in culturile de cereale si de florea-soarelui, dar si in zonele lasate in paragina (de aici denumirea populara: iarba de paragina sau iarba parloagelor), cum ar fi pe marginea drumurilor si a cailor ferate, in apropierea daramaturilor pe santierele de constructii, in zone unde s-a depozitat pamant excavat, pe terenurile lipsite de vegetatie si prost intretinute.

despre-alergia-la-ambrozie
Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia)

In zonele urbane o intalnim cel mai adesea in zonele cu ruine sau in proaspetele zone rezidentiale unde constructiile nu au fost terminate, pe marginile soselelor, pe spatiile verzi, dar si in curtile caselor si parcuri.

In tara noastra, ambrozia s-a aclimatizat recent – raspandirea sa a fost ajutata de incalzirea globala. Primele informatii asupra acestei specii in Romania dateaza din 1908 – planta fiind prezenta in zona Banat, Sighet, Moldova, Muntenia si Ploiesti. In aceasta perioada s-au identificat doar exemplare individuale sau populatii foarte mici.

Dupa anul 1990 pe teritoriul Romaniei numeroase terenuri agricole au fost abandonate, au avut loc defrisari masive in sectorul silvic, astfel ambrozia s-a extins foarte mult in flora spontana, invadand inclusiv culturile agricole. O singura planta matura poate elibera pana la 8 miliarde de grauncioare de polen ~20 microni diamentru~ si pana la 30.000 de seminte care isi pastreaza calitatile germinative 40 de ani. 

In Romania, Ambrozia nu este recunoscuta oficial  ca planta de carantina cu pericol biologic, asa cum se intampla in strainatate, unde e combatuta cu ajutorul unor programe bine conturate.

Invata sa eviti alergia la ambrozie

Predispozitia sau terenul alergic al unei persoane semnifica o sensibilitate crescuta la anumite particule cu care sistemul respirator sau pielea intra in contact.Aceste particule isi au originea in praf, polen, parul si penele animalelor, alimente, poluanti atmosferici, medicamente, mucegaiuri etc.

Despre alergia la ambrozie, cea mai alergenica buruiana
Evita alergia la ambrozie!

Perioada de polenizare incepe la sfarsitul lunii iunie, cu un varf al concentratiei de polen in aer in a doua jumatate a lunii august si se intinde pana in octombrie. Pe durata zilei, polenul de ambrozie se ridica in aer de la rasaritul soarelui, concentratia atinge maximul zilei la amiaza, minimul fiind dupa ploaie si noaptea.

In cazul alergiei la ambrozie, sistemul respirator sau pielea pacientului dezvolta o reactie neobisnuit de puternica atunci cand polenul ambroziei este inhalat. Daca esti alergic la ambrozie, exista foarte mari sanse sa fii alergic si la multe alte plante de camp si cereale, sau chiar la fructe precum pepene galben, pepene rosu, banane, dovlecei.

Ca si cum alergenii prezenti in aer nu ar fi suficienti, poluarea si conditiile atmosferice variabile nu fac decat sa agraveze aceasta conditie. Unul dintre cei mai importanti poluanti este ozonul, care se formeaza in atmosfera printr-o combinatie de raze ultraviolete, oxid nitric si hidrocarburi ale gazelor de esapament.

Cum de manifesta alergia la ambrozie?

Simptomele alergiilor la polenuri depind si de dimensiunile particulelor: particulele mici sau cele care se pot dizolva in secretiile tractului respirator pot ajunge in arborele bronsic si declanseaza mai frecvent crize de astm, in timp ce particulele mari raman in caile respiratorii superioare sau la nivel ocular si determina simptomele specifice alergiilor. ((Cum facem fata alergiilor verii, http://www.sfatulmedicului.ro/Alergiile/cum-sa-facem-fata-alergiilor-verii_4838))

Cel mai evident si deranjant simptom este rinoreea.  Aceasta se manifesta printr-o scurgere nazala apoasa, chinuitoare, ce dureaza intre doua si trei saptamani si care nu cedeaza la nici un tratament obisnuit. Este asociata cu stranutul in rafale (multe stranuturi legate intre ele, extrem de obositoare) si senzatia de nas infundat (nu poti respira pe nas, ci doar pe gura).

Pruritul nazal (senzatia de mancarime la nivelul nasului) este asociat cu pruritul ocular (mancarimea ochilor), senzatiile provocate fiind extrem de chinuitoare. De asemenea, la nivelul ochilor apare si roseata (eritem  conjunctival), lacrimarea si edemul palpebral (umflarea pleoapelor). Pe piele pot sa apara eruptii si zone edematoase (umflate), in functie de sensibilitatea fiecarui pacient.

In cazul persoanelor astmatice, polenul ambroziei poate declansa tuse si crize de astm care trebuie tratate corespunzator, conform schemelor prescrise.

Conform ultimelor estimari intre 10-15% din populatie sufera de alergie in timpul verii. Simptomele pot sa apara chiar si la persoanele care nu se cunosc “cu alergii” in trecut. Din pacate, toate aceste simptome produc persoanelor care sufera de alergie:

  • o senzatie de oboseala si somnolenta profunda,
  • scaderea randamentului la servici sau la scoala
  • apatie si oboseala in ceea ce priveste treburile casnice zilnice, deoarece gandurile sale sunt indreptate asupra discomfortului si gasirea unor solutii pentru a-l combate.

Tratamentul alergiei la polenul de ambrozie

Tratamentul pentru alergia la ambrozie combina profilaxia alergiei, adica evitarea si minimizarea contactului cu alergenii cunoscuti, imunoterapia si tratamentul medicamentos. Tratamentul medicamentos este de tip antiiflamator si se adreseaza reactiei inflamatorii de cauza alergica produse la locul de contact al organismului cu alergenii.

Alegerea tratamentului este conditionata de modul de manifestare al alergiei.

In tratamentul alergiei la ambrozie, manifestata prin rinita sau rino-conjunctivita alergica, atat profilaxia cat si tratamentul sunt importante, deoarece o rinita alergica netratata poate evolua in timp spre dezvoltarea astmului bronsic de cauza alergica.

Persoanele care se stiu alergice la polen, bolnavii de astm bronsic sau care au probleme cu glanda tiroida e bine sa stea cat mai departe de aceasta planta.

Ce poti face pentru a preveni alergia la ambrozie?

In multe tari din Europa, precum si in SUA se fac eforturi sutinute pentru a opri raspandirea plantei raspunzatoare de alergii. In Romania pericolul dat de aceasta planta nu este luat in seama de autoritati, planta nu figureaza in in lista de plante in carantina si nici in lista plantelor cu pericol biologic, asa cum e in alte tari mai civilizate si mai informate.

In Europa civilizata planta e combatuta mecanic, chimic din zonele agrare pentru ca s-a constientizat ca profilaxia este mai buna decat cheltuirea a milioane de euro pe medicamente pentru populatia afectata de alergiea la ambrozie.

O viata fara alergii si astmO forma inovatoare de tratament, ce combina administrarea de enzime cu terapii complementare, in vederea tratarii alergiilor, astmului si altor boli cronice, este prezentata de catre dr. Ellen W. Cutler in cartea sa, O viata fara alergii si astm  Metoda descrisa in carte, BioSET, este o metoda medicala pentru detoxifierea si desensibilizarea organismului.

Daca suferi de orice fel de probleme imunitare, aceasta carte va va fi de un real ajutor. Vei putea afla totul despre alergie si astim si cum poti trata aceste afectiuni, folosind atat metodele alopate de tratament, cat si BioSET.

Daca, in schimb, esti medic, neaparat ar trebui sa citesti aceasta carte si sa incorporezi principiile descrise aici in practica ta medicala. Succesul va fi garantat! [QR size=”150×150″ link=”yes”]https://naturapentrusanatate.com/recomanda/alergie-astm/[/QR]

Tu ce stii despre alergia la ambrozie?

  • In zona ta ai intalnit aceasta buruiana?
  • Cunosti persoane care sufera de alergie la ambrozie?

Natura pentru Sanatate * Sursa ta de incredere

7 Comments

  • Si eu am alergie la ambrozie, dar de curand am vazut o
    reclama la tv, la o crema pentru cei alergici. E vorba despre crema de la Hay Max
    si se gaseste in farmaciile Sensiblu. E foarte buna, cel putin la mine, da
    rezultate. Am gasit –o si online pe Longeviv.ro

    Reply
  • Si eu am făcut o alergie,,,, până acum nu știam de la ce anume dar am văzut la televizor un reportaj despre această plantă”ambrozie” am căutat mai multe informații și se pare ca am găsit răspuns. De câteva săptămâni bune am început cu ochii roșii,umflati, apoi au început să lăcrimeze si am continuat cu strănut continuu in rafale, nasul înfundat sau care curgea. Am luat medicamente ( aerius,nasonex) dar a fost bine doar cât am luat tratament,acum a revenit ? ce pot sa fac?! Mulțumesc ?

    Reply
  • Buna Cristina. Este bine daca ai depistat despre ce e vorba; acum stii cu ce te confrunti. In acest articol am scris despre cateva recomandari pentru a reduce simptomele si neplacerile alergiei.
    Cum preventia este cheia, recomandarile specialistilor vizeaza intarirea sistemului imunitar si managementul stresului. Suplimentele nutritive care te pot ajuta sunt: vitamina C 1000 Plus, vitamina D3 lichida D-Drops, Noni, Omega 3, MagneZiB6.

    Reply
  • buna,fiul meu sufera de aceasta afectiune si este o problema urata,poate ar fi cazul ca cei in masura sa se ocupe de distrugere mecanic aceasta planta care cauzeaza mult disconfort si sa demosstreze ca fac ceva pentu binele romanilor nu numai vorbe,vorbe….ma refer la politicienii alesi sa conduca romania treziti va,domnilor si munciti pentru noi deoarece de aceea sunteti acolo,daca nu stiti

    Reply
  • Unul dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru alergia la ambrozie este polenul crud.
    Spre deosebire de polenul purtat de vânt, acesta nu produce alergii, ci, din contra, ajută la prevenirea și tratarea acestora. Conform studiilor realizate, consumul regulat de polen crud poate reduce simptomele alergiei cu până la 40%. Poţi citi aici mai multe despre cum poţi trata alergia la ambrozie cu polen crud. https://www.apiland.ro/blog/sanatate/tratament-naturist-alergie-la-ambrozie

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top