Suferi de alergie sau astm? Afla ce iti recomanda specialistii
Iti curge nasul in contact cu un alergen?
Sau ai secretii oculare ori manifestari la nivelul pielii?
Ai descoperit de curand ca ai simptome de alergie respiratorie?
Chiar daca nu sunt deranjante, mergi la un specialist alergolog.
[ct_message type=”warning” ]Alergiile sunt boli sistemice, care, necontrolate, determina reactii severe.[/ct_message]Mucegaiuri, par de animale, polen
Acarienii, parul de animale, mucegaiurile si polenul sunt printre cele mai comuni factori din mediul inconjurator care declanseaza atacuri de astm si alergiile.
Pentru unii, in caz de o furtuna de primavara sau de vara, toti acesti factori pot duce la o o agravare a simptomelor.
Cercetarile arata ca exista o asociere intre furtuna si agravarea alergiilor si a astmului.
Un studiu recent a constatat o crestere de 3 la suta a numarului de vizite la camera de urgenta pentru atacurile de astm care apar dupa 24 de ore de la producerea unei furtuni.
Dupa cum explica cercetatorii:
„In timp ce o crestere de trei la suta a riscului poate parea modesta, astmul este o afectiune destul de raspandita … si o crestere relativ modesta ar putea avea un impact semnificativ asupra sanatatii publice in randul populatiei.”
Alergie sau astm? Exista vreo diferenta?
Alergia este un raspuns neadecvat al sistemului imunitar al organismului la o substanta care, in mod normal, nu este daunatoare.
Sistemul imunitar este un mecanism foarte complex de aparare, care ajuta la combaterea infectiilor. Este un proces de identificare a invadatorilor si de mobilizare a globulelor albe din organism pentru a lupta cu acestia.
La unele persoane, sistemul imunitar identifica gresit substantele netoxice ca fiind invadatori, ceea ce provoaca reactia globulelor albe, creand in organism dereglari mai mari decat produc invadatorii. Astfel, raspunsul alergic devine o boala in sine.
- sursa foto: MedLine Plus – http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/imagepages/19150.htm
Dr. Violeta Perlea, medic primar alergolog:
„Incepem cu o sensibilizare la proteinele din lapte de vaca, ele fiind primele alegene alimentare.
Ulterior apar sensibilizarile la acarienii de casa.
Putem avea cocomitent cu acarienii senzibilizari la mucegaiul de interior sau exterior, plus culmineaza cu alergii la polenuri, plus alte alergii alimentare”.
Substantele care provoaca reactii alergice se numesc alergeni.
Cei mai comuni alergeni sunt: polenul, praful, unele metale (in special nichelul), veninul de insecte, unele cosmetice, lanolina, acarienii din praful de casa, parul de animale, unele medicamente obsinuite cum sunt acidul benzoic si bioxidul de sulf, zgaraieturile de animale, substantele chimice care se gasesc in sapun, detergenti, produsele de curatat si alte produse chimice.
Alimentele pot si ele provoca fie reactii alergice, fie intoleranta, dar despre alergiile alimentare va vom prezenta informatii in alt articol.
Raspunsul tipic alergic este congestie nazala, tusea, iritatia gatului, mancarimile, respiratia scurta, durerea de cap, oboseala si urticaria sau alte feluri de iritatii ale pielii.
Pe de alta parte, astmul este o boala de plamani care produce blocarea cailor aeriene. Este o suprareactie a sistemului imunitar determinata, de obicei, de expunerea la un alergen, o substanta pe care organismul o percepe ca fiind straina si periculoasa.
Simptomele tipice ale crizei de astm sunt: tusea, respiratia suieratoare, senzatia de gheara in piept si dificultatea in a respira.
O criza de astm poate dura de la cateva minute la cateva ore.
Spasmele care caracterizeaza atacul acut nu sunt cauza bolii, ci rezultatul unei inflamatii cronice si al hipersensibilitatii cailor aeriene la unii stimuli.
O criza de astm poate fi declansata daca persoana sensibila este expusa la alergeni, dar si la iritanti, infectii, stres, miscare, folosirea aspirinei, a ibuprofenului, a sodiului naproxen sau altor medicamente antiinflamatorii nonsteroide – dar si schimbarile bruste ale vremii sau umezeala pot declansa o criza.
Alergia si astmul nu sunt acelasi lucru. O persoana poate avea o alergie si sa nu aiba astm.
Si dimpotriva, poate fi astmatica si sa nu aiba nicio sensibilitate la alergeni (ceea ce se intâmpla cu 10-30% dintre astmatici).
Ambele boli au o baza genetica, insa relaționata cu gene distincte. Totusi, frecvent, astmul si alergia se regasesc la aceeasi persoana.
Un impact sever asupra calitatii vietii bolnavilor
Pentru multe persoane, alergiile nu sunt mai mult decat o alta frustrare a vietii.
Alergiile afecteaza calitatea vietii, productivitatea la locul de munca sau acasa, studiile scolare sau randamentul sportiv. Pot da boli secundare, cum sunt infectiile de ureche si de sinusuri.
Dar si pentru persoanele care au astm sau pentru cele care sufera de reactii alergice severe, alergiile pot ameninta viata.
In cazul persoanelor cu astm, hipersensibilitatea la iritanti se concretizeaza prin secretii de muscus si, in cazurile severe, prin inflamatie, edem si umflare a canalelor bronsice.
O forma de alergie respiratorie care afecteaza tot mai des copiii este astmul, boala ereditara care incepe sa se manifeste brusc, fie cu ocazia unei viroze, fie cu ocazia expunerii la alergeni aerosolizati, cum ar fi polenul.
Potrivit unui studiu GAPP parintii percep astmul copiilor ca fiind o boala slaba, 40% considera ca este moderata si doar 9% percep aceasta boala alergica ca fiind severa.
”Parintii cu copii alergici ar trebui sa fie constienti ca simptomele nu trebuie neglijate, iar non-compilanta la tratament scade calitatea vietii copiilor lor. Tratamentul bolilor alergice la copii incepe, astfel, cu educatia parintilor si continua cu preventia si vizita de control la medicul specialist.”, dr. Camelia Berghea, medic primar alergolog la Spitalul Clinic ”Al. Obregia.
Factorii emotionali, precum stresul si supararea pot agrava alergiile, in special daca sistemul imunitar nu functioneaza normal.
Fie ca este vorba despre alergie sau astm …
Alergiile si afectiunile astmatiforme au devenit, in ultimii ani, tot mai agresive. Cum le tinem sub control?
Bolile alergice devin de la an la an mai frecvente, persoanele afectate fiind de orice varsta, dar cu precadere copii, adolescenti si adulti tineri.
- Este o boala „moderna”, considerata boala secolului 21.
Netratate la timp, bolile alergice evolueaza spre forme persistente cu evolutie cronica si exacerbari intermitente (rinita alergica, astmul, dermatia atopica, urticaria cronica, alergiile alimentare) si forme acute (anafilaxia, urticaria acuta, reactii alergice la medicamente, reactii accidentale la alimente).
La nivel global, exista 300 milioane pacienti cu astm si 400 milioane pacienti cu rinita alergica, prevalenta actuala fiind de pana la 18% pentru astm si de 25% pentru rinita alergica in Europa.
Alergiile alimentare sunt asociate cu astmul si dermatita atopica si afecteaza 200- 500 milioane pacienti, cu prevalenta intre 2-8%, in functie de zonele geografice.
Violeta Perlea, medic primar alergolog: „Si daca noi nu o controlam, lasam acest status proinflamator practic sa se manifeste si sa ne altereze calitatea vietii”.
[testimonial_rotator id=”22259″] [ct_accordion text=”Bibliografie” title=”Surse de referinta si recomandari >>” icon=”plus-circle” state=”closed” style=”normal”]- Esti alergic la ploaie? ~ „Are You Allergic to Rain – http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/08/20/thunderstorm-asthma.aspx
- Phyllis A. Balch , cartea „Vindecare prin nutritie”
- „Ce impact au alergiile si cum le putem controla” ~ https://stirileprotv.ro/stiri/csid/ce-impact-au-alergiile-si-cum-le-putem-controla-sfaturile-specialistilor.html
- „Bolile alergice au un impact sever asupra calitatii vietii copiilor” ~ http://www.csid.ro/health/sanatate/bolile-alergice-au-un-impact-sever-asupra-calitatii-vietii-copiilor-11125834/
4 Comments
Acum cateva luni, de ziua mea am primit o pisicuta tare dragalasa, dar, din pacate eu am alergie la parul de animale si eram nevoita sa o dau. Asa ca am inceput sa caut pe internet si sa incerc tot felul de remedii pana cand am gasit solutia salvatoare. Aceasta se numeste Hay Max, o crema pentru alergii si sunt foarte multumita. Eu am gasit-o in farmacia Sensiblu. O recomand!
Iulia Diana, ma bucur ca nu mai ai probleme cu alergia la parul de animale. Crema cum ai folosit-o? Spune-ne mai mult. Cu pisica ce-ai facut? O mai ai?
Crema imi place foarte mult pentru ca este foarte usor de folosit…imi dau cu ea la nas si nu mai am probleme.
Pisica nu am dat-o, am pastrat-o, de aceea am si cautat remedii.
Super! Stiu pe cineva care suferea de alergie si astm si a trebuit sa dea pisica. De aceea te-am si intrebat. :) Multa sanatate si bucurie iti doresc!