
Armurariul, planta medicinala a anului, vindeca si regenereaza ficatul
Armurariul se mandreste cu titlul de „planta medicinala a anului” si aceasta nu fara motiv. Efectele sale benefice pentru sanatate au fost confirmate de o serie de studii clinice si, se pare ca, extractele din aceasta planta pot fi de ajutor nu doar in caz de probleme hepatice.
Denumita si „uzina chimică“ a organismului, ficatul este un organ foarte important pentru functia de detoxifiere si regenerare a organismului. Ficatul are mai multe functii importante, printre care se numara:
- transformarea substantelor toxice in produsi netoxici, care sunt eliminati prin bila;
- metabolizarea alcoolului; metabolizarea unora dintre hormoni;
- sinteza de proteine necesare pentru buna functionare a organismului (crestere, regenerarea tesuturilor, echilibrul apei in organism, apararea imunitara impotriva infectiilor)
Armurariul – planta medicinala – poate fi eficienta si in caz de boli cardiace cauzate de acumularea de toxine. Cercetarile clinice au examinat impactul potential benefic al acesteia in tratamentul cancerului de prostata, colon si plamani, precum si al complicatiilor diabetului si astmului.
Armurariul planta medicinala – descriere botanica
Si a zis Dumnezeu:
„Iata, va dau voua toata iarba datatoare de samanta pe fata intregului pamant, si tot pomul purtator de rod cu samanta de pom intr`nsul; acestea va vor fi voua spre hrana.“
Armurariul (Silybum marianum), cunoscuta si sub numele Ciulinul Laptelui, este o planta din familia Asteraceae. Initial, nativa in Europa de Sud si Asia, aceasta planta se gaseste, in zilele noastre, aproape in toata lumea. In Romania creste mai ales in zonele calde si insorite, precum Dobrogea.
Compusul principal regăsit în planta medicinala Armurariu este #silimarina, ingredient de baza din multe produse naturiste administrate pentru detoxiferea si regenerarea ficatului.

Planta are o tulpina inalta de 0,5 – 1,5 metri, cu ramificatie pubescenta. Prezinta frunze mari, marmorate cu alb, lungi de 8 – 15 cm, imbracand bine planta, iar nervurile se termina cu spini.Florile sunt si ele spinoase, de culoare liliachie, se reunesc in antodii mari. Fructele se infatisaza ca achene cu papus, colorate galben – brun, cu o lungime ce variaza intre 6 – 8 cm si cu gust amar.
Armurariu contine: ulei gras 20 – 30%, din care cca 60% este acidul linoleic, 30% acid oleic si cca 9% acid palmitic. Continutul in proteine este de 20 – 30%, cantitati mici de tocoferol (0,038%), steroli (inclusiv colesterol, campesterol, stigmas Ferol).
Fructele de armurariu contin 1,5 – 3% flavonoide lignanice cunoscute sub denumirea generica de silimarina, formata din silibina (cunoscuta si sub numele de silibinina), silidianina și silicristina. In scopuri terapeutice se intrebuinteaza fructele care se recolteaza la maturitate deplina.
Beneficii pentru sanatate
Stiai ca … semintele de armurariu contin in proportie de 70-80% silimarina, ingredientul activ din suplimentele nutritive cel mai frecvent prescrise de medici pentru protectie hepatica?Semintele de armurariu contin silimarina, una din cele mai puternice substante hepatoprotectoare utilizate pe larg in tratamentul hepatitei cronice, cirozei si altor afectiuni ale ficatului. Silimarina stimuleaza refacerea hepatocitului (celula hepatica), aparitia si dezvoltarea de noi celule hepatice, favorizand sinteza proteinelor.
Protejează integritatea membranei celulare a hepatocitelor, prin faptul ca impiedică patrunderea in celulele hepatice a unor substante hepatotoxice: alcool etilic, substante chimice toxice, medicamente cu risc hepato-toxic, toxine rezultate in urma prelucrarii alimentelor etc. Totodata, silimarina reduce riscul dezvoltarii calculilor biliari si favorizeaza digestia, fluidificand si eliminand bila.
Recomandari terapeutice pe baza de armurariu
Produsele fitoterapeutice pe baza de armurariu au remarcabile proprietati hepatoprotectoare. Ovidiu Bojor, academician si fitoterapeut roman1Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z – Ovidiu Bojor, recomanda urmatoarele utilizari pentru planta medicinala armurariu:
- – regenerarea hepatocitelor
- – protejeaza integritatea membranei celulelor hepatice nelezate
- – stimularea formarii de celule hepatice noi (regenerare).
Armurariul are de asemenea efect si in intoxicatiile cu ciuperci (alfa-amanitina si faloidina), substante existente in ciupercile otravitoare. Se recomanda in hepatita acuta si cronica, in hepatita alcoolica, ciroza hepatica compensata si in insuficienta hepatica.
- – Frunzele se pot consuma in salate fiind un stimulator al stomacului si totodata un calmant.
- – Fructele de armurariu proaspat macinate se folosesc sub forma de ceai sau tinctura.
Dupa macinare, pulberea se utilizeaza imediat sau in maxim 24 de ore si doar tinuta la frigider. Depasind acest termen, prin oxidare, devine toxica pentru ficat. Deoarece flavonoidele din compozitia plantei se degradeaza puternic in contact cu apa clocotita, nu se recomanda consumul sub forma de ceai. Totusi, daca doresti sa beai ceai de armurariu, verifica eticheta si termenul de valabilitate.
Liver Aid, produs de top cu silimarina
Armurariul planta medicinala este disponibila si sub forma de extracte concentrate din semintele de silimarina. Natura pentru Sanatate recomanda suplimente naturale cu silimarina, cu o concentratie de pana la 60 mg pe comprimat, cum este Liver Aid de la CaliVita.
Denumit si #protectorul ficatului, #LiverAid este un produs complex creat special pentru protectia si regenerarea ficatului2Liver Aid Calivita – https://comenzicalivita.calivita4.me/products/liver-aid. Pe langa silimarina extrasa din seminte de armurariu, acesta mai contine:
- aminoacizi, cum sunt metionina si cisteina, care ajuta functia de autovindecare a ficatului,
- crom, care poate usura activitatea ficatului prin stimularea metabolismului glucidelor.

Multumita puternicelor sale caracteristici protectoare si regenerative, Liver Aid poate reprezenta:
- un supliment excelent in chemoterapie, care este foarte greu de suportat de catre ficat,
- un sprijin in cazul tratamentelor medicamentoase si cu antibiotice puternice.
Se recomanda administrarea de armurariu si persoanelor care, prin natura profesiei lor, vin in contact cu astfel de substante chimice, fapt ce le poate suprasolicita ficatul.
Liver Aid este un produs de top în rândul suplimentelor destinate protecţiei hepatice, oferind un adevărat sprijin funcţiilor ficatului. Contribuie eficient la protecţia, autodetoxifierea şi regenerarea ficatului, stimulând metabolismul lipidelor, glucidelor şi proteinelor.
Fiind un produs natural, silimarina extrasa din planta medicinala armurariu este foarte bine tolerata de organism si nu are efecte adverse sau toxice. Iar cu atatea beneficii pentru sanatatea organismului, e de inteles de ce armurariul este considerata planta medicinala a anului!
Surse de informare si recomandari #armurariu:
- Sursa foto: pixabay, calivita.ro; editare cu Canva
- 1Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z – Ovidiu Bojor
- 2Liver Aid Calivita – https://comenzicalivita.calivita4.me/products/liver-aid
3 Comments
Multumim pt indicatii si sfaturi cu si desore plante medicinale!
Multumesc si eu pentru mesaj si ma bucur ca v-am putut fi de folos. Va asteptam sa ne mai vizitati, iar daca cautati ceva anume, lasati un comentariu pe aceasta pagina sau trimiteti un mesaj. Multa sanatate si numai bine!
Eu am hemangioame credeti ca ar fi bine sal consum multumesc