Te afli pe pagina: Acasă » BLOG Natura pentru Sanatate » Tumori si bolile tumorale * Generalitati [1]

Tumori si bolile tumorale * Generalitati [1]

In ciuda descoperirilor din domeniul medical din zilele noastre, cand este vorba despre sanatate si viata, populatia globului se teme cel mai mult de tumori si bolile tumorale.

Numarul cazurilor de cancer este intr-o crestere alarmanta, iar studiile medicale arata ca unul din trei oameni se vor imbolnavi de cancer in decursul vietilor lor.

Depistate din timp, exista posibilitatea de a remedia si chiar trata bolile tumorale si cancerul.

Pana la 39% dintre cele mai frecvente tipuri de cancer (de plamani, san, colon, piele, gura sau gat, esofag, ficat, stomac, prostata, ovarian, testicular, endometrial si de pancreas) pot fi prevenite prin dieta, exercitii fizice si controlul greutatii, ne spune Patrick Holford, unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in nutritie.

Putem evita sa ne imbolnavim daca cunoastem cauzele si factorii de risc care declanseaza temuta boala.

Ce sunt tumorile?

Ce sunt tumorile si bolile tumorale?Intregul nostru organism este alcatuit din celule si fiecare dintre ele contine propriul material genetic ADN, un lant lung de molecule care le indica celulelor ce sa faca.

Intr-un corp sanatos, celula se divide intr-un mod controlat, astfel incat sa creasca si sa repare tesuturile afectate si sa inlocuiasca celulele moarte prin imbatranire sau din diferite alte cauze, cum ar fi bacterii, virusuri, toxice, traumatisme, etc.

Prin acest mecanism, organismul exercita un control strict al inmultirii celulare si  in acest mod ne mentinem corpul sanatos.

 • Ce se intampla insa daca celulele incep sa se multiplice cand nu sunt necesare unele noi?

In situatii de exceptie, acest control poate fi depasit, aparand o inmultire necontrolata a celulelor normale (diferentiate), rezultand tumorile necanceroase.

 • Atunci se formeaza o masa de tesut numita excrescenta sau tumora.

Din inmultirea celulelor apar uneori si celule anormale, mutante, care de obicei sunt recunoscute ca atare de sistemele de control ale organismului si distruse.

Cu cat intr-o celula apar mai multe mutatii, cu atat ea difera mai mult de celulele tesutului din care provine, la peste 4 mutatii diferenta fiind atat de mare incat practic celula este noua, de aici provenind si notiunea de “neoplasm” 

Tumora (lat. tumor, umflatura) este o masa de tesut nou format, care se dezvolta într-un organism prin înmultirea exagerata, patologica a unor celule.

Notiunea de tumora nu este sinonima cu cancerul.

Tumorile pot fi tumori benigne sau tumori maligne, iar cancerul este o boala maligna, care poate fi tumorala sau nu (leucemiile, care sunt cancere ale sangelui, nu sunt boli tumorale).

Tipuri de tumori

Tumorile se impart in doua categorii: tumori benigne si tumori maligne.

Tumori benigne si maligne

Tumorile benigne nu sunt canceroase, ele pot aparea oriunde in corp si, in general, nu pun viata in pericol, nu fac metastaze, adica nu se raspandesc in alte parti ale corpului, iar daca sunt stirpate, nu se refac.

 • Tumorile benigne au, de obicei, un volum limitat.

Ele refuleaza spre tesuturile vecine fara a le invada si, in majoritatea lor, nu au consecinte grave asupra bolnavului.

Tumorile maligne sunt canceroase; de obicei sunt grave si pun viata in pericol.

Tumorile maligne cresc necontrolat , se amesteca in functionarea normala a organismului si a organului afectat de tumora si au capacitatea de a se extinde si de a invada si alte tesuturi.

– Polipii si papiloanele sunt exemple de tumori benigne.

– Carcinoamele cu celule scuamoase sunt un exemplu de tumori maligne.

Cauzele aparitiei tumorilor

Cauzele si factori care favorizeaza aparitia si dezvoltarea tumorilor sunt variate, dar in principal acestea sunt cauzate de slabirea sistemul imunitar.

Tutunul (tabagismul) este o alta cauza care favorizeaza aparitia cancerului.

Alti factori de risc care pot declansa aparitia tumorilor sunt:

 • – substante toxice profesionale: benzen, toluen, amoniac, acetona, propileglicol  si alte substante chimice si toxine din mediu
 • – consumul de alcool
 • medicamente: anticonceptionale, hormoni, citostatice
 • toxine provenite din alimente, cum ar fi conservanti, ciuperci, mucegaiuri
 • expunerea excesiva la lumina solara
 • radiatii, probleme genetice
 • obezitatea
 • virusi: virusul Papiloma, virusurile hepatitei B si C

Se poate intampla ca o tumora sa nu aiba o cauza cunoscuta.

Celulele unei tumori si-au pierdut sensibilitatea la mesajele organismului care, in mod normal, impiedica orice proliferare excesiva.

La o persoana sanatoasa, toate celulele tumorale izolate care apar sunt in mod normal inhibate sau distruse de catre globulele albe ale sistemului imunitar.

Bolile tumorale: simptome si semne

Tumorile nu au simptome nici specifice, nici constante.

Ele se semnaleaza in mod obisnuit, dar nu sistematic, prin prezenta unei mase palpabile sau, atunci cand este vorba de un organ din profunzime, o formatiune vizibila pe radiografii.  

Destul de des, ele nu sunt dureroase.

Simptomele pot fi legate de faptul ca ele secreta uneori in exces anumite substante care au o actiune hormonala, legata sau nu de organul de origine, de exemplu secretie excesiva de hormon tiroidian, cauzata de o tumora benigna a glandei tiroide.

Simptomele mai pot fi provocate si de compresia tesuturilor, precum si a organelor vecine: o tumora a creierului poate provoca astfel o hemiplegie.

O schimbare a starii generale cu manifestarii de febraobosealapierderea in greutate si prezenta unor semne biologice de inflamatie sunt indicii importante, dar nu specifice (poate fi vorba de o infectie), de tumora maligna destul de avansata.

Nu frica invinge boala, ci curajul si dorinta de a trai.

Alte semne specifice care ar putea indica prezenta tumorilor sunt:

– greata, ameteli dureri de cap, tulburari de vedere – tumori cerebrale

– greata, varsaturi sau scaune cu sange, diaree, dureri abdominale – tumori digestive

– dureri in dreapta sub coaste – tumori ale ficatului

– dureri in zona rinichilor, urina rosie, sangerie – tumori renale

– tuse cu expectoratie sanguinolenta – tumori pulmonare

Analize si teste pentru depistarea tumorilor / cancer / neoplasme

Crestere necontrolata celuleAnalizele si testele de laborator specifice, cum ar fi analiza urinei, biopsia se vor face la recomandarea medicului dvs. si nu fac subiectului articolului de fata.

Locul unde apare tumora poate indica daca este maligna sau nu; daca detectarea este dificila, se iau in considerare anumite simptone, iar tratamentul urmareste oprirea aparitiei metastazelor.

In dezvoltarea unui tratament un rol important il au factorii de mediu si dieta care trebuie sa includa o alimentatie corecta si un aport de vitamine si de minerale necesare.

Se stie ca tumorile scad in dimensiune si chiar dispar ca raspuns la schimbari in alimentatie si la administrarea de suplimente cu vitamine si minerale de calitate.

Spune NU cancerului FARA MEDICAMENTE!

Exista o legatura stransa intre stilul nostru de viata si modul de alimentatie si riscul de a ne imbolnavi de o forma de cancer.

Tumori si bolile tumorale * Generalitati [1]

In partea a II- a acestei serii de  articole vom discuta despre modalitati de prevenire si reducere a riscului de aparitiei a tumorilor si bolilor tumorale.

 

[ct_message type=”warning” ]Daca ai fost diagnosticat cu cancer sau o boala tumorala, nu ar trebui sa urmezi o strategie nutritionala de durata din initiativa proprie. Cancerul este o boala complexa ce necesita un tratament medical profesionist. Recomandarile de pe acest site au numai rol educativ si informativ si nu trebuie considerate sfaturi medicale.[/ct_message]

 

Surse bibliografice si recomandari

Natura pentru Sanatate * Sursa ta de incredere