Ce este hormonul Uman de creștere și cum acționează acesta în organism?

Articolul face parte din Colectia Hormonul Uman de Crestere hGH [7 articole]

Tot mai mulți oamenii au găsit în hormonul HGH o modalitate simplă pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții și de aceea sunt interesați să afle mai multe despre ce este hormonul de creștere și cum acționează acesta în organism. Ei au realizat că procesul de îmbătrânire nu este ceva arbitrar, ci un proces care poate fi controlat, și de aici interesul acordat tuturor modalităților care promovează starea de bine pe termen lung și longevitatea.

De la schimbarea stilului de viață, până la completarea dietei cu suplimente nutritive legale, cu rol de stimulare naturala a secreția de hormoni de creștere în organism, se pot inversa multe dintre semnele și simptomele procesului de îmbătrânire care, până acum, au fost considerate inevitabile.

Ce este hormonul uman de creștere (hGH)?

Hormonul de creștere uman (hormonul somatotropin) este o polipeptidă formată din 191 aminoacizi. Este sintetizat în celulele somatotrope care se găsesc în glanda pituitară anterioară, celule care sunt, de asemenea, responsabile pentru stocarea și eliberarea hormonului de creștere. Mai este denumit, pe scurt, hormonul HGH – de la denumirea acestuia în limbă engleză: Human Growth Hormone.

Natura pentru Sanatate recomanda:
Pachet CaliVita Raceala si Gripa | Grija pentru Sanatate

După cum sugerează și numele, hormonul uman de creștere asigură creșterea liniară a corpului atunci când suntem copii și adolescenți, iar după ce acesta s-a oprit din creștere, joacă un rol important în metabolismul lipidelor, glucidelor și proteinelor și, eventual, la reglarea funcției inimii.

Hormonul de creștere uman HGH este produs în mod natural în glanda pituitară și joacă un rol vital în regenerarea celulelor, creșterea și menținerea sănătoase a țesuturilor, inclusiv a creierului și a diferitelor organe vitale. Odată secretat, HGH rămâne activ în sânge pentru câteva minute, timp suficient pentru ca ficatul să-l transforme în factori de creștere, cel mai important fiind factorul de creștere de tip insulinic (IGF-1), care are proprietăți de promovare a creșterii tuturor celulelor din corp.

Reglementarea secreției hormonului de creștere hGH

Nivelurile hormonului de creștere sunt crescute prin actiunea a mai multor factori, cum sunt stresul, exercițiile fizice, sexul, niveluluri scăzute de glucoză în sânge, somnul pofund și un set complex de hormoni.

Dintre toți acești factori, controlorii primari sunt cei doi hormoni hipotalamici (GHRH și SS) și un hormon care se afla in stomac. Eliberarea hormonului HGH în hipofiză este determinată, în primul rând, de echilibrul acestor două peptide, care la rândul său este afectat de mulți stimulatori fiziologici (de exemplu, exerciții, nutriție, somn) și inhibitori (de exemplu, acizi grași liberi).

  • (+) Hormonul de eliberare a hormonului de creștere (GHRH), numit și somatocrinină, este o peptidă hipotalamică care stimulează atât sinteza, cat și secreția hormonului de creștere.
  • (-) Somatostatina (SS) este o peptidă produsă de mai multe țesuturi în organism, inclusiv in hipotalamus. Somatostatina inhibă eliberarea hormonului de creștere, ca răspuns la GHRH și la alți factori stimulatori, cum ar fi concentrația scăzută a glucozei din sânge.
  • (+) Grelina este un hormon peptidic secretat în stomac care are rol de a stimula apetitul, fiind răspunzător cu senzația de foame. Grelina se leagă de receptorii celulelor specializate somatotrope din glanda pituitara anterioara și stimulează puternic secreția hormonului de creștere.
Ce este hormonul de creștere uman HGH și factorii controlori primari
Hormonul de creștere (HGH – Human Growth Hormone) este un polipeptid format din 191 de aminoacizi sintetizat, depozitat și secretat de celulele somatotrope ale hipofizei, ca răspuns la secreția GHRH (growth hormone-releasing hormone) hipotalamic.

Sinteza hipotalamică a GHRH și a somatostatinei este, la rândul ei, dependentă de o serie de neurotransmițători ca: serotonină, dopamină, noradrenalină, GHRPs (growth hormone-releasing peptides); GHRPs sunt responsabile și de eliberarea directă a hGH din lobul anterior al hipofizei.

Cantitatea de hormon de creștere eliberată de glanda pituitară în fluxul sanguin este, de asemenea, parte a unei bucle de feedback negativ care implică factorul de creștere de tip insulinic IGF-I (IGF-1 insulin-like growth factor-1).

IGF-1 este sintetizat în mare parte de către ficat (de aici și importanța de a avea un ficat curat și sănătos), dar și de mușchii scheletici și alte țesuturi, ca răspuns la stimularea hGH. IGF-1 mediază multe dintre acțiunile pe care le îndeplinește hormonulul de creștere HGH, astfel că IGF-1 oglindește excesele și deficitele de hormoni de creștere, dar nivelul acestuia este stabil pe tot parcursul zilei, ceea ce îl face un indicator util al valorilor medii ale hormonului HGH.

Nivelurile ridicate de IGF-I din sânge duc la scăderea secreției hormonului de creștere, nu numai prin suprimarea directă de somatropine, dar si prin stimularea eliberării de somatostatina (SS) din hipotalamus. Deoarece IGF-I este un mediator al acțiunilor hGH, stimulând dezvoltarea normală a oaselor și a altor țesuturi și creșterea masei musculare, mai este denumit și somatomedina C (Sm-C).

Eliberarea hormonului de creștere uman HGH

Eliberarea hormonului de creștere se produce noaptea, când dormim. Hormonul HGH circulă prin sânge și se atașează de receptori specifici de pe suprafața celulelor, care se găsesc în tot corpul, inclusiv în creier, unde sunt foarte denși, în regiunile responsabile cu învățatul și memoria.

De asemenea, se atașează și de țesutul adipos, ducând la eliberarea unei cantități de grăsime, și stimulează ficatul să producă un hormon numit factor de creştere de tip insulinic 1 (IGF-1), care favorizează creșterea osoasă, a cartilajului și a masei musculare.

Nivelurile acestuia cresc dupa efectuarea de exerciții fizice, stres si somn profund. Este important de subliniat că, în contradicție cu faza de stres acut „fugi sau luptă” – când se­cretia de HGH crește brusc – în cazul stresu­lui cronic are loc fenomenul opus și secreția de HGH scade.

Concentrațiile de bază ale hormonului de creștere din sânge sunt foarte scăzute. Testele sanguine pentru măsurarea nivelurilor de hormon de creștere efectuate sporadic nu au putut duce la nici o concluzie clară, deoarece nivelurile ridicate și scăzute ale acestuia alternează pe tot parcursul zilei.

Integrarea tuturor factorilor care afectează sinteza și secreția hormonului de creștere HGH conduce la un model de eliberare al acestuia pulsatoriu: HGH este eliberat într-o serie de „explozii” sau impulsuri la fiecare trei până la cinci ore. În condiții normale, noaptea, în perioada în care avem un somn profund (în general, în orele de la miezul nopții) se produce și se eliberează mai mulți hormoni de creștere HGH decât în ​timpul zilei.

Secreția hgh este pulsatilă; frecvența și amplitudinea acestor pulsații este mai crescută în pubertate, scăzând odată cu înaintarea în vârstă. Până la 70% din secreție se produce în faza 4 (delta) a somnului; această observație poate explică de ce odată cu înaintarea în vârstă și reducerea secreției de hGH se produce și o diminuare a fazei 4 a somnului.

Pe lângă GHRH și somatostatina, la reglarea secreției hormonului de creștere HGH intervin și alți factori: stresul major (chirurgical, septicemic), inaniția, steroizii sexuali, malnutriția cronică, apomorfinele, levodopa, și prânzurile hiperproteice, duc la creșterea secreției de hormon HGH.

Stimulant natural HGH Power Booster Calivita
Stimulant natural HGH Power Booster Calivita

Secreția hormonului de creștere HGH este mai mare în perioada de pubertate și scăzută în timpul sarcinii, însă toată această fiziologie este complexă și este dependentă de mai mulți factori. 

Ceea ce se știe cu siguranță este faptul că nivelul general de hormon de creștere HGH este mai mare în timpul copilăriei și a pubertății, producând cele mai multe vârfuri de nivel, și scade, treptat, începând cu vârsta de 30 de ani. La copii și adulții tineri, perioada cea mai intensă de eliberare a hormonului de creștere este la scurt timp după apariția somnului profund. Organismul unei persoane de 60 de ani produce doar o pătrime din producția de hormon HGH de la 20 de ani. Acest fenomen este cunoscut sub numele de somatopauză.

De ce este important hormonul uman de creștere?

Hormonul de creştere hGH are diferite efecte benefice în organism, cum ar fi: sprijină funcţionarea sistemului nervos, stimulează arderea grăsimilor, ajută la buna funcţionare a pielii, cartilajelor şi ţesutului conjunctiv şi intensifică sinteza proteică.

Stimulant natural pentru creştere * Power Booster Calivita
Stimulant natural pentru creştere * Power Booster Calivita

Nivelurile ridicate de hormon de creștere HGH contribuie la:

  • pierderea grăsimii corporale,
  • mărirea masei musculare,
  • reducerea efectelor îmbătrânirii pielii,
  • creșterea densității osoase,
  • întărirea imunității,
  • repararea țesuturilor
  • inversarea declinului cognitiv,
  • stimularea producției de celule roșii și
  • reducerea riscurilor de boli cardiovasculare

afirmă dr. Gerald Litwack, profesor de medicină moleculară și celulară, Director Asociat la Institutul pentru Medicină Regenerativă, Texas A & M Health Science Center și autorul cărții „Human Biochemistry and Disease„,

Deoarece HGH este unul dintre hormonii MASTER al organismului, atenția cercetătorilor este focalizată pe găsirea unor căi de a completa nivelul de hormon HGH, ca metodă eficientă de încetinire a proceselor de îmbătrânire. Cu toate acestea, hormonul de creștere HGH nu poate elimina efectele daunelor cauzate de oxidarea celulară, nu inversează complet efectele îmbătrânirii și nici nu poate crește durata maximă de viață.

Urmărește seria de articole despre hormonul de creștere uman HGH din care poți descoperi modalități sigure și naturale prin care îți poți reface nivelul optim de hormon HGH în organism. Consultă-te cu medicul de specialitate înainte de a lua produse care stimulează producția și eliberarea de hormoni de creștere HGH.

Surse de informare și recomandări:

Lasă un comentariu