Ce se intampla de sarbatori daca …
Ce se intampla de sarbatori daca faci excese la masa de Craciun sau de Anul Nou?
Sarbatorile de iarna ne aduc in fiecare an bucuria zapezii, farmecul intalnirilor in familie si cu prietenii, obiceiuri traditionale specifice zonei, si, bineinteles mese imbelsugate si petreceri care tin de la Craciun pana la Boboteaza.
Ce se intampla de sarbatori daca … mananci prea multe grasimi?
Mancarurile traditionale de Craciun contin foarte multe grasimi saturate care iti fac ca vasele de sange să se contracte. Vor sta asa timp de patru ore, timp in care presiunea arteriala creste, pentru ca inima trebuie sa pompeze sangele mai repede. Cand cele patru ore au trecut, ti se va face din nou foame. Daca alegi iar o masa bogata in grasimi, ciclul se va repeta.
Ce se intampla de sarbatori daca … mananci prea multe dulciuri?
Consumul de produse zaharoase si de dulciuri genereaza in organism eliberarea unor substante numite opioide care dau corpului nostru senzatia de placere intensa. Creierul recunoaste mai apoi aceasta senzatie si devine dependent de ea.
Studii recente asupra dependentelor au aratat ca atat morfina cat si heroina au acelasi efect. Aceleasi studii au aratat ca zaharul activeaza anumite zone ale creierului nostru care ne fac sa fim mai activi. Ceea ce inseamna ca organismul invata sa vrea si sa ceara mai mult zahar.
Pe langa obezitate si stricarea danturii, zaharul este considerat ca fiind un factor important si in declansarea altor boli precum slabirea sistemului imunitar si diabetul.
Ce se intampla daca … bei foarte putina apa?
In cazul in care nu bei suficienta apa, corpul tau nu poate functiona corect. Un aport de apa scazut poate cauza crampe musculare, ameteala si o stare generală de slabiciune. In plus, vei simti nevoia de a manca ceva, si in special ceva dulce. Senzatia de foame este o cauză primara a deshidratarii.
Dezechilibrul se traduce initial prin scaderea tensiunii. Dar deshidratarea poate deveni cronica, daca nu aveti aport suficient de apa in fiecare zi. Este mecanismul prin care organismul se imbolnaveste cel mai usor.
„In momentul in care apare deshidratarea, adica fie aportul de apa nu este suficient, fie se pierd lichide pe diverse cai – varsaturi, diaree, cresterea respiratiei in sens invers spre exemplu prin transpiratie – apare acest dezechibru”, a explicat dr Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, pentru „Ce se intampla, Doctore?”
Ce se intampla daca … bei alcool in cantitati mari?
Ce se intampla in corpul tau cand bei alcool? Odata intrat in organism, alcoolul modifica echilibrul chimic al corpului, oferindu-ti, in prima instanta un efect fizic mai mult sau mai putin placut – te imbeti.
Corpul uman produce un hormon numit vasopresina, care are rolul de a redirectiona apa, din rinichi inapoi in corp. Odata intrat in sange, alcoolul inhiba producerea vasopresinei si face ca acesta sa fie trimis direct in vezica.
Inhibarea acestui hormon poate avea diferite efecte: intarzierea orgasmului, pierderea memoriei de scurta durată, reflexe intarziate, uneori cresterea agresivitatii. Alcoolul este descompus de doua tipuri de enzime.
Prima se gaseste preponderent in stomac si transforma etanolul (alcoolul pe care noi il bem) in acetaldehida, o substanta toxica, ce trece mai departe in ficat.
Ficatul este responsabil cu cea de-a doua parte a descompunerii alcoolului. De retinut este faptul ca, indiferent de cat de mult alcool bei, ficatul nu poate metaboliza decat o anumita cantitate pe ora.
Ce se intampla daca … fumezi prea mult, chiar si pasiv?
Cafeaua si bauturile alcoolice deshidrateaza, asa ca in cazul in care nu bei suficienta apa, acestea vor conduce la scaderea cantitatii de apa din organism. Deshidratarea corpului, principalul motiv al mahmurelii de a doua zi.
Mahmureala va fi mult mai severa daca pe langa consumul de alcool, abuzezi de alt obicei noci, fumatul excesiv, fie el activ sau pasiv. Pe langa intoxicatia cu alcool te vei alege si cu o intoxicatie minora cu nicotina.
Astfel, organismul se vede nevoit nu doar sa neutralizeze toxinele venite odata cu alcoolul, dar si cele provenite de la tigara, aspect care va prelungi durata intoxicatiei si va consuma resursele de minerale ale organismului.
Ce se intampla atunci cand… sari peste orele de somn ?
Dupa doar o singura noapte in care ai dormit trei ore in loc de opt, te vei simti extenuat/a si irascibil/a. Vei avea greutati in procesarea informatiilor si timpul tau de reactie va scadea semnificativ, ceea ce te afecteaza grav daca, de exemplu, esti la volan.
Prin urmare, vei simti nevoia sa mananci alimente bogate in grasimi si carbohidrati deoarece corpul tau vrea putin mai multa energie si cat mai repede.
Remedii simple pentru recuperare rapida
Mesele copioase, stropite din belsug cu alcool si tutun, sunt urmate adesea de mahmureala si indigestie. Pentru o recuperare rapida, specialistii au cateva recomandari simple din farmacia naturii.
Ceaiul de plante este considerat remediul perfect care nu trebuie sa lipseasca din nici o casa. Cu proprietati curative, dar si relaxante, are un gust aromat atat cald, cat si rece. De regula, nu contine cafeina si nici taninuri, deci este usor de preparat si poate intra in preferintele oricui.
In primul rand, ficatul tau are nevoie sa-si regaseasca echilibrul. Un ceai de tei sau de rozmarin este un ajutor pentru un ficat suprasolicitat.
Ceaiul de menta si roinita te ajuta daca ai probleme de digestie, iar ceaiul de chimen usureaza tranzitul intestinal, combate gazele si stimuleaza pancreasul, pentru a asimila alimentele rapid.
- Daca suferi de bila „lenesa” si ai dureri de stomac, alege ceaiul de ghimbir.
- Pentru a reduce inflamatia indusa de durerile de stomac datorate gastritelor, exceselor alimentare sau ulcerelor, bea o ceasca de trei ori pe zi intre mese de ceai de nalba si lemn-dulce.
Armurariul (Silybum marianum) este cea mai populara planta cu efect protector asupra ficatului.
Extractul din aceasta planta este bogat in silimarina, o substanta care contribuie eficient la autodetoxifierea si regenerarea ficatului.
Lecitina din soia reduce nivelul sanguin al colesterolului, converteste colesterolul si alte lipide in substante hidrosolubile, contribuind astfel la eliminarea lor din organism. De asemenea, lecitina accelereaza tranzitul intestinal si inlatura balonarea.
Asa cum se obisnuieste la romani, farmecul sarbatorilor de iarna este dat de mesele bogate in preparate traditionale, din carne de porc, carnati, pifitie, sarmale, stropite din belsug cu vin si tuica. Indigestiile si durerile de stomac sunt la fel de nepacute precum si mahmureala, dar le poti preveni sau trata cu cateva remedii naturale, simple.
Ce se intampla de sarbatori daca … totul decurge asa cum iti doresti, esti si te simti o persoana sanatoasa, plina de bucurie, radiezi bucurie si vibratie pozitiva in jurul tau. :)
Surse bibliografice:
- glamour.ro; adevarul.ro; ele.ro; foodstrory.ro
Lasă un răspuns