Care sunt criteriile pentru certificare organica ?
Criteriile de certificare organica nu mai sunt acum un mister: uita-te pe eticheta dupa sigla care atesta faptul ca ingredientele produsului respectiv provin din surse bio-organice. :)
Astazi stim cu totii ca o parte dintre produsele cosmetice disponibile pe piata contin substante nocive pentru piele, ba chiar pentru intregul organism, motiv pentru care tot mai multe persoane recurg la utilizarea de cosmetice organice.
In conditiile in care organismul nostru absoarbe circa 60% din continutul cremelor, uleiurilor sau lotiunilor aplicate pe piele, cel mai indicat ar fi ca acestea sa fie cat mai blande pentru pielea si corpul nostru.
In caz contrar se poate ajunge la diferite afectiuni, cele mai importante fiind dezechilibrele hormonale si metabolice.
Solutia este folosirea produselor fara ingrediente toxice, nocive pentru sanatatea noastra, adica a produselor cu ingrediente organice si certificate organic.
De ce sunt atat de bune produsele organice?
Numeroase studii au aratat ca ingredientele organice aduc un aport ridicat de vitamine, nutrienti si antioxidanti care intaresc sistemul imunitar si-l ajuta in lupta impotriva mai multor boli de ordin metabolic, hormonal, neurologic, precum si impotriva mai multor tipuri de cancer.
De asemenea, s-a evidentiat ca organismul uman se identifica mai usor cu ingredientele organice din cosmeticele organice, fiind astfel benefice pentru persoanele cu piele sensibila.
In plus, cosmeticele organice nu contin compusi chimici de sinteza, care in cantitati mari, ca urmare a utilizarii zilnice si indelungate a mai multor tipuri de produse cosmetice obisnuite, devin toxici pentru organism.
Insa modalitatea prin care un anumit produs este declarat produs organic este inca un mister pentru multi dintre noi.
Ce inseamna certificare organica?
Am spus-o si o repetam: cel mai important lucru este certificatul organic.
Iata doar cateva dintre numeroasele criterii pe care trebuie sa le indeplineasca un produs organic și care trebuie mentionate si pe eticheta:
[ct_dropcap style=”light”]01[/ct_dropcap] Minimum 95% dintre ingrediente trebuie sa fie de origine naturala. [ct_separator icon=”leaf” style=”narrow” color=”#028E45″ ][/ct_separator] [ct_dropcap style=”light”]02[/ct_dropcap] Maximum 5% pot fi sintetice, in cazul in care siguranta microbiologica a produsului face absolut necesar acest lucru și daca nu pot fi substituite cu altceva, cum ar fi conservantii naturali. [ct_separator icon=”leaf” style=”narrow” color=”#028E45″ ][/ct_separator] [ct_dropcap style=”light”]03[/ct_dropcap] Minimum 95% din ingredientele de origine vegetala trebuie sa provina din culturi organice. [ct_separator icon=”leaf” style=”narrow” color=”#028E45″ ][/ct_separator] [ct_dropcap style=”light”]04[/ct_dropcap] Puritatea este un criteriu foarte important; astfel, peste o anumita limita materiile prime ale produsului finit nu pot fi expuse la substante inacceptabile din punct de vedere organic, cum ar fi: metale grele, reziduuri medicamentoase, produse de protectie a plantelor (pesticide) etc. [ct_separator icon=”leaf” style=”narrow” color=”#028E45″ ][/ct_separator] [ct_dropcap style=”light”]05[/ct_dropcap] Trebuie evitate toate ingredientele care cauzeaza sau prezinta risc de iritatie, alergie sau alte probleme de sanatate, cum ar fi derivatii din petrol, agentii sintetici de colorare, substantele carcinogene, derivatii aluminiului. [ct_separator icon=”leaf” style=”narrow” color=”#028E45″ ][/ct_separator] [ct_dropcap style=”light”]06[/ct_dropcap] Este interzisa aplicarea de radiatii radioactive asupra materiilor prime (de ex. in scop antimicrobian) si modificarea lor genetica. [ct_separator icon=”leaf” style=”narrow” color=”#028E45″ ][/ct_separator] [ct_dropcap style=”light”]07[/ct_dropcap] Este interzisa folosirea plantelor sau partilor de plante pe cale de disparitie. [ct_separator icon=”leaf” style=”narrow” color=”#028E45″ ][/ct_separator]Cum deosebesti produsele naturale de cele organice?
Iata cu ce precizari suplimentare vine site-ul csid.ro:
– Pentru ca un produs organic de infrumusetare sa beneficieze de logo-ul Departamentului de Agricultura al Statelor Unite (USDA), 95 sau chiar 100% dintre ingredienti trebuie sa indeplineasca standardele calitative in privinta alimentelor organice.
– Daca produsul are cel putin 70% continut organic, pe el se poate preciza ca are ingredienti organici, insa nu obtine sigla USDA.
– La nivel european, exista mai multe organizatii care certifica produsele de ingrijire naturale si eco, fiecare avand propriile standarde: Ecogruppo Italia, Soil Association, Ecocert, Istituto per la Certificazione Etica e Ambientale si Bund Deutscher Industrie und Handelsunternehmen.
Descopere OrganiCare, noua familie de produse cosmetice organice
Certificatul organic al familiei de produse cosmetice OrganiCare este emis de Ecogruppo Italia si I.C.E.A. (Istituto per la Certificazione Etica e Ambientale)
Criteriile de certificare organica ale unui produs bio-organic nu mai sunt acum un mister.
De fiecare data cand alegi si cumperi un produs bio-organic, uita-te pe eticheta si cauta sigla / simbolul de certificare organica. :)
Lasă un răspuns