Oprește-te un minut. Gândește-te la ziua ta până în acest moment. De câte ori ai folosit toaleta. De trei ori? Cinci ori? Adesea, unul dintre primele lucruri pe care le faci dimineața și ultimul lucru pe care îl faci înainte de a merge la culcare, este folosirea toaletei, ca parte esențială a vieții. Un obicei pe care l-ai invatat, uneori chiar inainte de face primii pasi, probabil de la mama ta.
Cat timp a durat pana sa inveti sa stai pe olita sa faci pipi sau „treaba mare”? Poate trei zile, poate treizeci de zile, poate nici mama ta nu mai stie cate zile si cate nopti a petrecut cu tine sa deprinzi acest obicei. Apoi, au urmat si celelalte #ObiceiuriSanatoase: sa te speli pe maini, sa te speli pe dinti, sa iti speli parul cu șampon, sa faci duș, sa spui multumesc, te rog iarta-ma, te iubesc. Si, lista ar putea continua.
Farmecul se cultivă în #familie
Mai spunem ca toate acestea actiuni fac parte din cei „7 ani de acasa„, fara care nu ai putea sa iesi in lume. Unii le numesc obiceiuri, altii rutine sau ritualuri; psihologii spun ca exista diferente intre acesti termeni.
Obiceiurile bune se transmit de la o generație la alta și definesc familia, iar de cele mai multe ori, ele reprezintă un fundament pentru propria evoluție.
În copilărie, aveam nevoie să ne aminteasca cineva, de cele mai multe ori mama, să ne spalam pe mâini după ce am folosit toaleta. Copil fiind, trebuia să ne concentram pe sarcina de a porni apa, de a invarti săpunul in causul palmei pana face spume si de a ne spala. Ca adult, facem acest lucru automat (sper), fara a ne gandi la toti pasii acestui proces. Ba, chiar ne gândim si la alte lucruri în timp ce ne spălăm pe mâini.
In ziua de azi, in tot mai multe familii, educatia copiilor revine atat mamelor, cat si bunicilor, care doresc sa transmita, mai departe, obiceiurile bune si cei sapte ani de acasa, asa cum le-au invatat si ele, de la mamele lor.
Obiceiul este intersecția dintre cunoaștere (ce să faci), abilitate (cum să faci) și dorință (ce vrei să faci).
Stephen R. COVEY
Obiceiuri transmise din generație în generație
Uneori, datorita diferentelor de opinie, se pot genera conflicte intre mame si bunici, si din toate acestea, nimeni nu castiga. Dimpotriva, copiii pierd cel mai mult, mai ales in ceea ce priveste dezvoltarea abilitatilor sociale.
Din fericire, Ana, o fetita dragalasa si isteata, in varsta de 5 ani, se bucura de buna educatie si iubire pe care o primeste, atat de la mama, cat si de la bunica ei. Hai, impreuna, sa descoperim povestea lor.
Mama Anei obisnuieste, ca inainte de culcare, sa petreaca timp impreuna cu fiica ei. Ana iubeste povestile si, pentru ca inca nu stie sa citeasca, mama ii citeste cate un fragment de poveste, in fiecare seara.
Astazi, bunica Anei a venit in vizita si a fost o zi speciala pentru Ana: bunica a pregatit desertul ei preferat, apoi au facut o plimbare prin parc. La intoarcere, dupa ce au luat masa si au mai stat putin de vorba, Ana s-a pregatit de culcare si, asa cum a invatat-o mama ei, s-a spalat pe dintii si a aranjat jucariile din camera ei. Apoi, s-a imbracat in pijamale si s-a bagat in pat, asteptandu-si mama sa vina sa ii citeasca povestea.
O poveste despre Farmec
Seara aceasta, avem o surpriza!
Bunica s-a oferit sa citeasca continuarea povestii, care, s-a intamplat sa fie, Alba ca Zapada si cei 7 pitici, de Fratii Grimm. Bunica deschide cartea, isi drege vocea si incepe sa citeasca:
„Şi într-o bună zi, când împărăteasa întrebă oglinda:
– Oglinjoară din perete, oglinjoară,
– Cine e cea mai frumoasă din ţară?”
Ana, atenta la poveste, o intrerupe, si ii spune bunicii:
– Bunic-o, nu ai spus bine povestea. Nu se intreaba oglinda cine e cea mai frumoasa din tara, ci cine are cel mai mult farmec din tara!
– Cum asa, iubita mea, Ana?
– Pai, sa-ti explic, bunic-o. Nu este suficient sa fii frumoasa, trebuie sa ai pielea fina, asa cum o are mami, mereu. Adica sa ai farmec!
– Si ce trebuie sa fac sa am si farmec, intreba bunica?
– E simplu, spuse Ana, chicotind. In fiecare seara, dupa ce imi citeste povestea, mama se duce la oglinda din dormitor, da drumul la muzica si se da pe fata cu niste creme magice pe care le are in cutiutele de la oglinda. Ai vazut ce piele fina are mami?
– Se vede ca am o nepotica tare isteata. Eu o sa termin de citit pagina asta de poveste, dupa care, ma duc la mama ta sa imi spuna si mie secretele pielii frumoase. Mai facut tare curioasa. Nu mi-ar strica putin farmec, la varsta mea.”
Secretele din spatele scenei
– Draga mea, fiica. Am vorbit cu Ana si mi-a spus ca ti-a descoperit secretele.
– Ce secrete, mama? Despre ce vorbesti?
– Ei, nu te mai preface. Am auzit ca ai niste ritualuri speciale de ingrijire a tenului si a corpului, de arati mereu tanara si fermecatoare.
– Oh, draga mea mama! Tii minte, cum am gasit laptele tau demachiant Doina si m-am dat cu el pe tot corpul? Si, tu nu te-ai suparat ca am folosit toata lotiunea, desi stiu ca nu era usor sa ti-o procuri? Ei, bine, am invatat de la tine, sa ma iubesc si sa am grija de corpul meu, in fiecare zi. Nu sunt secrete, chiar discut cu Ana despre ritualurile mele de ingrijire cu noua gamă de produse care imi oferă soluții complete pentru toate nevoile tenului, mâinilor și picioarelor. Brandul Farmec susține cultivarea unor obiceiuri de îngrijire sănătoase pentru corp și minte, pentru toate generatiile, si de aceea il iubesc asa mult!
Ea e tanara, nu are nevoie sa le foloseasca acum, dar este bine sa invete sa aiba grija de sanatatea corpului ei. Am invatat de la tine, dau mai departe invatatura. Mai simplu zis, transmit mai departe valorile generațiilor viitoare.
– Esti minunata si fermecatoare, draga mea! Drept dovada, uite ce am la mine, in poseta, zi de zi: Doina Clasic lapte nutritiv vitaminizant. Nu m-a dezamagit vreodata, de aceea nu ma despart de ea. Are aceeasi formula ca acum 40 de ani si este unul din şase demachiante vândute în România! Nu-i asa ca este minunat?
– Da, mama, asa este. Uite, crema asta este un produs românesc, tot de la Farmec, care are factor de protecție solară SPF10 si conține ingrediente hidratante și filtre solare asociate cu activi antioxidanți. Ce inseamna asta? Iti protejeaza pielea împotriva efectelor dăunătoare ale soarelui asupra pielii, se absoarbe rapid in piele si o mentine catifelata si protejata la imbatranire prematura. Uite, iti fac cadou Crema Mâini Extra Care SPF 10!
– Multumesc mult, draga mea! Ai facut ca aceasta zi sa aiba mai mult farmec si insemnatate pentru mine, sa ma simt speciala pentru tine si fiica ta. Sa inteleg si sa simt ca tot timpul petrecut pentru a te invata cum sa te ingrijesti si sa ai grija de sanatatea corpului tau, nu a fost irosit; dimpotriva, se transmite, din generatie in generatie, cu multa daruire si farmec.
Cu Farmec, din generatie in generatie
Farmec are o istorie2Istoria companiei Farmec – https://naturapentrusanatate.com/recomanda/istoria-companiei-farmec/ pe piața locală de peste 130 de ani – peste un secol de tradiție și excelență în industria românească de cosmetice. Notorietatea, istoria lungă în inovație, calitatea și eficiența dovedită au fost doar câteva dintre motivele pentru care produsele din portofoliu au atras aprecierea a milioane de consumatori din întreaga lume.
Anul acesta, gama Farmec a fost relansată și vine cu un logo nou și un design modern, totul sub conceptul „Farmecul se cultivă în familie. Din generație în generație”. Noua gamă oferă soluții complete pentru toate nevoile tenului, mâinilor și picioarelor și susține mai departe cultivarea unor ritualuri de îngrijire sănătoase pentru corp și minte.
Nota: Acest articol a fost scris pentru concursul Spring #SuperBlog 2022, editia cu nr. 24, proba nr. 14: Tu cum cultivi farmecul din generație în generație?
Surse de informare si recomandari cu #Farmec
Surse Foto: farmec.ro, Canva, Pixabay; Editare: Canva
- 1De ce să folosești săpunuri lichide sau spumă în locul săpunului solid – https://naturapentrusanatate.com/recomanda/sapun-lichid-farmec/
- 2Istoria companiei Farmec – https://naturapentrusanatate.com/recomanda/istoria-companiei-farmec/
- ElcoraPiscine.ro imi aduce marea la mine acasa
- Doctor Business, consultantul tau financiar la un click distanta
- Salut! Vine bacu’ la mate si am mult de invatat
- To be or not to be creative: #Spring SuperBlog 2022
- Oglinda, oglinjoara … cine are cel mai mult #Farmec din tara?