7 moduri in care te ajuta consumul de fibre alimentare
Indiferent daca ceri parerea unui medic sau a unui nutritionist, ambii iti vor recomanda sa cresti consumul de fibre alimentare.
Lipsa fibrelor alimentare din dieta reprezinta una din cele mai intalnite probleme de nutritie.
Acest lucru este foarte important, deoarece mai toate organele din corp beneficiaza direct sau indirect de pe urma consumului de fibre.
Fibrele alimentare sunt carbohidrati complecsi, care nu pot fi degradati de enzimele din organism si care reprezinta singura sursa de hrana pentru bacteriile benefice din tractul intestinal.
Inulina sprijina in special multiplicarea si metabolismul bifidobacteriilor, dar, bineinteles, si alte specii de bacterii o pot utiliza.
Circa 25 la suta dintre adulti, la nivel mondial, sufera de sindrom metabolic, care include simptome precum o talie mare, hipertensiune, glicemie mare, nivel scazut al colesterolului HDL, niveluri crescute ale trigliceridelor, care cresc riscul de boli cardiovasculare si diabet. – se arata intr-un studiu condus de catre dr. Yunsheng Ma, University of Massachusetts Medical School din Worcester, Marea Britanie.
Din interior spre exterior!
Daca iti doresti o flora intestinala sanatoasa, capabila de a reduce riscul anumitor boli maligne (cum ar fi cancerul de colon sau rectal), consumul de fibre este la fel de important ca suplimentarea zilnica a florei intestinale cu probiotice.
Consumul de fibre alimentare hidrosolubile este pentru tine daca esti interasat/a sa obtii urmatoarele beneficii pentru sanatatea aparatului digestiv si starea ta de bine, in general.
1. reducerea simptomelor de colon iritabil si a riscului de hemoroizi
2. ajuta la mentinerea sanatatii florei intestinale
3. absorbtia calciului si magneziului din intestine
4. reglarea metabolismului carbohidratilor
5. cresterea senzatiei de satietate, ajutand, astfel, la scaderea in greutate
6. scaderea nivelurilor de colesterol LDL si trigliceride
7. reglarea secretiei de insulina si previnirea accesele de hipoglicemie
[ct_dropcap color=”#71FC4D” style=”normal” ]1[/ct_dropcap]Constipatie versus diaree
Consumul tipului potrivit de fibre, in cantitatea potrivita (in paralel cu un consum adecvat de apa), poate ameliora problemele de defecatie.
In cazul sindromului de colon iritabil (IBS), perioadele de diaree alterneaza frecvent cu cele de constipatie, dar constipatia in sine este o problema des intalnita la copii si la varstnici.
Dupa ce inulina absoarbe apa, aceasta creste volumul fecalelor, accelerandu-le deplasarea si inmuindu-le, pentru a usura tranzitul intestinal; astfel, riscul de aparitie a hemoroizilor scade.
Datorita capacitatii de a absorbi apa ca un burete, inulina poate reduce simptomele diareei.
Diareea apare datorita surplusului de apa din intestine, din varii cauze, care exercita presiune asupra peretilor intestinali.
Inulina absoarbe acest surplus de apa, „solidificand” fecalele si incetinind tranzitul intestinal.
[ct_dropcap color=”#71FC4D” style=”normal” ]2[/ct_dropcap]Inulina pentru oase sanatoase
Gratie faptului ca este solubila in apa, inulina te poate proteja si sistemul osos.
Suna ciudat? Insa e logic, si o serie de studii au demonstrat ca persoanele aflate la cura de slabire suplimentata cu inulina pot absorbi mai mult calciu si magneziu din intestine.
Acest lucru a fost confirmat in cazul adolescentilor, al femeilor aflate la menopauza si al barbatilor tineri.
Cantitatea mai mare de calciu absorbita a contribuit la cresterea masei osoase la adolescenti si a incetinit pierderea masei osoase la adulti.
Explicatia din spatele acestui fenomen este, pe de o parte, ca este mai usor sa absorbi calciu dintr-o solutie cu un continut ridicat de apa si, pe de alta, ca inulina contribuie la mentinerea pH-ului acid al florei intestinale in timpul utilizarii sale de catre bacterii, ceea ce faciliteaza, de asemenea, absorbtia mineralelor.
[ct_dropcap color=”#71FC4D” style=”normal” ]3[/ct_dropcap]Colesterol, glicemie, greutate corporala normala
Atingerea si mentinerea unei greutati corporale normale, prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare si reglarea metabolismului carbohidratilor sunt toate mecanisme interdependente din organismul uman, iar fibrele de genul inulinei contribuie fundamental la functionarea lor normala.
Marirea volumului fibrelor, cauzata de absorbtia de apa, contribuie la senzatia de satietate, asa ca vei consuma o cantitate mai mica de alimente, ceea ce te va ajuta sa atingi mai usor greutatea corporala dorita.
Inulina incetineste absorbtia carbohidratilor, astfel incat glicemia nu creste brusc, ci in timp, prin urmare contribuie nu doar la controlul metabolismului carbohidratilor, ci si la succesul curelor de slabire, prevenind poftele bruste atribuite fluctuatiei majore a nivelului glicemiei.
Chiar daca o greutate corporala normala si metabolismul carbohidratilor pot contribui semnificativ la protectia impotriva bolilor cardiovasculare, inulina are un impact direct in acest sens.
O serie de studii clinice au demonstrat faptul ca inulina poate duce la scaderea nivelurilor de colesterol LDL si trigliceride, care sunt direct responsabile de aparitia arteriosclerozei.
O scadere semnificativa a colesterolului LDL si totala a fost observata la pacientii cu diabet de tipul 2 si la persoanele obeze, chiar in cazul unei doze zilnice de doar 7-8 g inulina!!
Consuma inulina pentru si mai multa sanatate
In mod normal, consumam foarte putina inulina. Aceasta se gaseste in alimente precum topinambur (napul porcesc), praz, sparanghel, ceapa, lucru valabil si pentru alte tipuri de fibre.
Consumul de fibre alimentare in cantitate insuficienta reprezinta una din cele mai des intalnite probleme de nutritie.
- Nu esti singura persoana care se confrunta cu astfel de probleme.
Astfel, unul din cinci membri CaliVita are dificultati digestive, motiv pentru care CaliVita International a creat Pure Inulin care contine inulina pura 100%.
Descopera Pure Inulin CaliVita:
Surse de referinta si recomandari:
- CaliNews Vara 2015, articolul „Inulina pentru sanatatea organismului nostru”
Lasă un răspuns