Coroana dentara zirconiu, bijuteria cabinetelor stomatologice [VIDEO]
Coroana dentara zirconiu este cea mai revolutionara tehnologie in materie de estetica dentara. Iar daca aceasta este desavarsita de un dentist bun, e pur si simplu o bijuterie autentica pentru dantura ta.
Foarte populare in strainatate, dar si in Romania, lucrarile de implant dentar sunt cele mai potrivite solutii, din punct de vedere estetic si functional, pentru a obtine un zambet natural si perfect.
Zirconia este actualmente cea mai dura ceramica disponibila si este folosita cu succes in urmatoarele situatii:
- inlocuirea coroanei dintelui natural
- fractura dentara
- pierderea vitalitatii dintelui
- coloratii intrinseci care nu pot fi indepartate cu ajutorul albirii dentare
- inghesuiri dentare netratate ortodontic
protezarea implanturilor dentare
- alte neajunsuri de natura estetica: forma, asezare, inclinatie, dimensiune, culoare.
Dintre toate restaurarile integral ceramice produse in anul 2010, cele pe baza de zirconia reprezinta aproximativ 50%, dupa cum se precizeaza intr-un articol din publicatia „Compendium of Continuing Education in Dentistry” ianuarie, 2012.
Inainte de a discuta avantajele acestui tip de material, sa vedem care sunt diferentele intre mai multe cuvinte asemanatoare, aparent, cu aceeasi semnificatie: zirconiu, zircon, zirconia, cubic zirconia.
Ce este Zirconiul? Dar Zirconul si Zirconia?
Ca element chimic, Zirconiul ( Zirconium) il gasesti in tabelul periodic al elementelor chimice in grupa metalelor tranzitionale: are numarul atomic 40 si simbolul chimic este Zr.
Zirconul (ZrSiO4) face parte din grupa silicatilor si a fost descoperit in anul 1789 de catre chimistul german M. H. Klaproth. Denumirea chimica este silicat de zirconiu.
Culoarea naturala a zirconului variaza intre incolor, galben-auriu, rosu, pana la brun, dar poate fi si verde, albastru, sau negru. (sursa:
Exemplarele de zircon pur sunt un inlocuitor ca piatra pretioasa al diamantului, cu care se poate confunda foarte usor.
[ct_message type=”info” ]Stiai ca denumirea ZIRCONIU vine de la cuvantul ZARGON, care, in limba persana, inseamna: „colorat ca aurul„?[/ct_message]Zirconia (ZrO2 ) este un compus natural al zirconiu, este un oxid alb cristalin de zirconiu. Denumirea chimica este dioxid de zirconiu.
- Zirconia (ZrO2) este forma oxidată a zirconiului (Zr), la fel cum alumina (Al2O3) este un oxid al aluminiului (Al).
Zirconul cubic sau cristalul Cubic Zirconia are o structura cubica de cristalizare si un indice de refractie mare asemanatoare cu a diamantului. Este utilizat pentru confectionarea bijuteriilor.
Utilizari biomedicale ale dioxidului de zirconiului
Zirconiul este un mineral cu densitate foarte mare, asemanatoare cu structura diamantului.
Isi pastreaza proprietatile calitative, este bioinert si biocompatibil 100%, nu afecteaza tesuturile si nu provoaca alergii.
Aliajele metalice care contin zirconiu sunt utilizate in multe aplicatii biomedicale:
- stomatologie, proteze de genunchi si sold, reconstituiri ale lantului de oscioare din urechea medie, precum si alte dispozitive de restabilire si lucrari protetice.

Aplicatii in stomatologie ale oxidului de zirconiu sunt in urmatoarele tipuri de lucrari dentare:
- coroana dentara zirconiu, punti si implante dentare.
De culoarea alb natural, materialul de baza permite colorarea individuala in nuantele de dentina dorite.
Caracteristicile biotehnice, durabilitatea, biocompatibilitatea excelenta si aspectul estetic fac ca zirconiul sa fie prima optiune atunci cand vine vorba de efecturea unor lucrari dentare de prima calitate.
Prelucrarea zirconiei in laborator
Materialul integral ceramic utilizat cel mai frecvent este acela care in stomatologie poarta denumirea de “zirconia pura.”
Desi nu este tocmai pura, zirconia prelucrabila este constituită predominant din zirconia, cu componente de stabilizare precum ytriul si elemente minore ca alumina, care sunt importante pentru stabilitatea pe termen lung.
Zirconia poate exista initial in faza tetragonala la temperatura camerei prin adaugarea componentelor precum calcia (CaO), magnezia (MgO), itria (Y2O3) si ceria (CeO2).
Adaugarea ytriei in proportie de 3-5% procent de masa produce o zirconia partial stabilizata.
Desi stabilizata la temperatura camerei, sub actiunea stresului faza zirconiei tetragonale se poate modifica în faza monoclinică, insotita de o crestere volumetrica ulterioara de 3%.
Aceasta schimbare dimensionala imprastie energia dinspre formarea fisurilor şi poate stopa progresia acestora.
Aceasta se numeste solidificarea de transformare, fiind o caracteristica a materialului ce ajuta scheletele de zirconia sa reziste esecului catastrofal.
Chiar dacă in material poate exista o fisura, modificarea fazei previne propagarea sa in toata profunzimea restaurarii.
Adaugarea unor cantitati mai mari de materiale de stabilizare produce faza cubica a zirconiei la temperatura camerei, care imită aspectul diamantelor reale, totusi, nu si valoarea acestora.
Sursa: http://www.dentalnews.ro/dioxidul-de-zirconiu-estetic-dovedit-si-durabil/
Cat costa o coroana dentara zirconiu ?
Probabil ca te intrebi care este pretul pentru o coroana zirconiu si unde gasesti cel mai bun medic stomatolog specializat in astfel de lucrari?
[ct_leading]Am intrebat un dentist bun si iata ce ne-a spus:[/ct_leading] [ct_message type=”info” ]Tehnologia moderna de prelucrare a zirconiului (scanare, frezare, sinterizare) permite fixarea unor standarde, foarte exigente din punct de vedere estetic si functional, la costuri rezonabile. In paleta de coroane dentare, oferite pacientilor, coroana zirconiu o oferim in doua variante:
- Varianta economica, coroana zirconiu eco-line la 550 ron/elementul.
- Varianta mai scumpa, coroana zirconiu Prettau la 750 ron/elementul. (Zirkon zahn)
Coroanele de zirconiu sunt mai usoare decat cele pe suport metalic, iar utilizarea de dioxid de zirconiu de calitate, fac ca raportul pret/calitate al unei coroane dentare sa fie exceptional.
Compania Zirkonzahn a dezvoltat un nou material numit Prettau Zirconia.
Acesta afiseaza o mare cantitate de transluciditate si este foarte atractiv pentru a fi utilizat in restaurari 100% cu oxid de zirconiu. Colorarea necesita o tehnică speciala care trebuie invatata si exersata.
Coroana dentara zirconiu Prettau este colorată cu paleta de culori Prettau, dupa care este sinterizata.
Dupa sinterizare, se aplică un strat foarte subtire de ceramica, prin aceasta realizandu-se un aspect natural al coroanei dentare.
Prin această tehnica, si cu excelenta translucenta a zirconiului Prettau, se obtine un rezultat estetic superior restaurarilor conventionale dentina – smalt.
Nota finala:
Medicii stomatologici care lucreaza coroane dentare zirconiu trebuie sa fie experimentati in acest domeniu, specializarea presupunand bani investiti in calificari, standarde si dotari de ultima ora.
Toate acestea se reflecta in calitatea coroanei din zirconiu, care va va asigura o dantura functionala si un aspect natural al dintilor.
Precum un bijutier desavarsit, un medic dentist bun aduce multe zambete si bucurie, cu priceperea si indemanarea mainilor sale. Coroana dentara zirconiu este una din acestea.
One Comment
Super articolul, multumesc pentru recomandare. Coroana dentara de zirconiu pare alegerea ideala !