Carbohidratii reprezinta sursa principala de glucoza din sange si constituie carburantul esential pentru toate celule corpului si singura sursa de energie pentru creier si globulele rosii ale sangelui.
Carbohidratii aprovizioneaza corpul cu energia necesara pentru functionarea acestuia.
Alimente care contin carbohidrati sunt: alimente vegetale, fructe si legume, lapte si produse lactate.
In timpul digestiei, amidonul si zaharurile, principalele tipuri de carbohidrati, sunt descompusi in glucoza.
Categorii de carbohidrati
Carbohidratii se impart in doua categorii:
- Carbohidrati simpli, numiti uneori zaharuri simple si include fructoza(zaharul din fructe), sucroza(zaharul de masa), lactoza(zaharul din lapte) si alte cateva zaharuri.
- Carbohidrati complecsi – sunt constituiti tot din zaharuri, cu deosebirea ca moleculele de zahar sunt strans unite sub forma unui lant lung si complex.
- Pe langa zaharuri, acestea contin fibre si amidon. Dintre alimentele bogate in carbohidrati complecsi enumeram: legumele, cerealele complete,mazarea si fasolea.
O alta clasificare a carbohidratilor este in:
- carbohidrati “cu eliberare rapida” si
- carbohidrati „cu eliberare lenta”.
Carbohidratii cu eliberare rapida se gasesc in zahar, miere, malt, dulciuri si alimente procesate.
Cea de a doua categorie de alimente cuprinde mai multi carbohidrati complecsi si/sau mai putine fibre, ambele contribuind la eliberarea mai lenta a zaharului.
Alimentele care contin carbohidrati cu eliberare lenta sunt fructele proaspete, legumele, leguminoasele si cereale integrale.
In afara de fibre – care nu sunt digerate – atat carbohidratii simpli, cat si cei complecsi sunt transformati in glucoza.
Aceasta este fie folosita direct, pentru a produce energie pentru organism, fie este stocata in ficat si muschi pentru a fi utilizata mai tarziu.
Daca o persoana acumuleaza mai multe calorii decat foloseste organismul la un moment dat, o cantitate de carbohidratii consumati sunt depozitati de organism sub forma de grasime.
In dieta zilnica avem nevoie de carbohidrati pentru ca proteinele, componente vitale pentru construirea tesuturilor, sa nu fie risipite pentru energie, atunci cand ar putea fi necesare pentru reparatii.
Nu consuma prea multi carbohidrati!
Carbohidratii sunt la fel de importanti pentru o sanatate buna ca si alte substante nutritive, cum sunt proteinele. Si au acelasi numar de calorii ca si proteinele: 4
Se recomanda ca aproximativ 60% din caloriile zilnice sa provina din carbohidrati simpli si complecsi.
Desi nu exista un standard oficial, se recomanda a se consuma minim de 50g de carbohidrati/zi pentru a se evita cetoza, o afectiune legata de acidul din sange, care se poate produce cand grasimea proprie este utilizata in principal pentru energie. [Earl Mindell, „Noua biblie a vitaminelor”]
“Nu traiesc pentru a manca, ci mananc pentru a trai.” ~ Quintilianus