Chiar daca se acorda o atentie sporita pentru reducerea consumului de grasimi din alimentatie, organismul uman are nevoie de grasimi.
Inca din perioada de bebelus si copil mic, grasimea este necesara pentru dezvoltarea normal a creierului.
Apoi, de-a lungul vietii este necesara pentru a creea energie si pentru a sustine cresterea, fiind cea mai concentrate sursa de energie din organism.
Grasimile sunt alcatuite din elemente de baza numite acizi grasi.
Acestia se impart in 3 mari categorii functie de numarul de atomi de hidrogen din structura chimica a moleculei de acid gras:
- Acizi grasi saturati – se gasesc in principal in produsele alimentare si produse lactate: lapte integral, smantana, branza, carnea cu grasime.
- Acizi grasi polinesaturati – se gasesc din abundenta in porumb, soia, sofranel si ulei de floarea soarelui sau in peste.
- Acizi grasi mononesaturati se gasesc in special in legume si in ulei de arahide, ulei de masline, alune si rapita.
Cele mai multe alimente contin o combinatie dintre cele 3 tipuri de acizi grasi, dominand unul dintre acizi.
Astfel, grasimea sau uleiul sunt considerate “saturate” sau “bogate in acizi grasi saturati” sunt compuse in general din acizi grasi saturati.
Grasimile saturate provin din surse animale, cu exceptia uleiurilor de cocos si de palmier, precum si a uleiurilor vegetale hidrogenate sau partial hidrogenate. Grasimile saturate sunt solide la temperatura camerei.
Grasimea sau uleiul alcatuite in principal din acizi grasi nesaturati sau mononesaturati sunt grasimi nesaturate.
Grasimile nesaturate provin din surse vegetale sunt lichide la temperature camerei. Spre deosebire de grasimile saturate, acestea pot scadea nivelul total al colesterolului in sange.
Anumite grasimi polinesaturate sunt esentiale in alimentatie.
Acestea se numesc acizi linoleici si linolenici si sunt de o importanta vitala pentru creier si sistemul nervos, sistemul imunitar, sistemul cardiovascular si pentru piele.
“Longevitatea depinde doar de modul nostru de viata”. ~ Paulo Coleho