Minerale: baza nutritiei si a sanatatii noastre

Pentru a functiona si a se structura, celulele vii depind de minerale. Ca si vitaminele, mineralele sunt esentiale pentru aproape toate procesele organismului.

  • Calciul, magneziul si fosforul intra in alcatuirea oaselor si a dintilor.
  • Semnalele de la nervi, vitale pentru creier si pentru muschi depind de calciu, magneziu, sodiu si potasiu.
  • Oxigenul din sange este transportat de un compus al fierului.
  • Cromul contribuie la reglarea nivelurilor de zahar din sange.
  • Zincul este vital pentru toate functiile de refacere, regenerare si dezvoltare a organismului.
  • Seleniul si zincul contribuie la stimulare sistemului imunitar.
  • Functionarea creierului depinde de existent in cantitati potrivite a magneziului, a manganului, a zincului si a altor minerale esentiale.

Acestea sunt doar cateva din rolurile importante pe care le asigura mineralele pentru sanatatea noastra. Din punct de vedere nutritional, mineralele se impart in doua grupe: minerale agregate, numite si macrominerale si minerale in cantitati foarte mici, oligominerale trasoare sau microminerale.

Mineralele agregate include calciul, magneziul si fosforul si sunt necesare in cantitati mai mari.

Natura pentru Sanatate recomanda:
Pachet CaliVita Raceala si Gripa | Grija pentru Sanatate

Micromineralele include borul, cromul, cuprul, germaniul, iodul, fierul, manganul, molibdenul, seleniu, siliciul, sulful, vanadiul si zincul.

Avem nevoie de cantitati relative mari de calciu si de magneziu in fiecare zi si acestea se gasesc in legume precum varza si radacinoase, dar si in nuci si seminte.

Calciu separat se gaseste in produsele lactate. Toate alimentele cu seminte, care cuprind seminte propriu-zise, precum linte, fasole si mazare, cereal integrale, chiar si broccoli sunt surse bogate de fier, mangan si crom.

Fructele de mare, algele si semintele, in special susanul, sunt bogate in seleniu.

La fel ca si in cazul vitaminelor, este aproape imposibil sa gasim in alimentatie cantitatile necesare organismului. Suplimentele cu minerale ne pot ajuta sa  furnizam organismului toate mineralele necesare.

Mineralele sa gasesc – cel mai adesea – sub formula multivitaminelor, dar sunt disponibile si ca suplimente separate.

Unele sa gasesc sub forma de compusi, ceea ce inseamna ca mineralele sunt incluse in moleculele de proteina care la transporta in fluxul sanguin si la maresc absorbtia.

Suplimentele minerale se iau cu mancare, in timpul digestiei. Odata mineralul absorbit, acesta este dus de catre sange la celule si apoi transportat prin membrana celulelor intr-o forma in care sa poata fi utilizata de catre celule.

Dupa ce mineralele patrund in organism, intra in competitie pentru absorbtie. De ex. prea mult zinc poate lipsi organismul de cupru, calciul in exces poate afecta absorbtia magneziului si invers.

In consecinta, suplimentele minerale trebuie luate in cantitati echilibrate, altfel pot fi ineficiente sau  chiar daunatoare.

Un alt factor care poate afecta absorbtia mineralelor este consumul de suplimente cu fibre. Fibrele scad absorbtia mineralelor in corp si de aceea acestea se iau la momente diferite, si nu impreuna.

Dr. Linus Pauling, dublu castigator al premiului Nobel: “Poti urmari fiecare boala, fiecare afectiune, si fiecare indispozitie dupa un deficit de minerale”.