Lipsă de vitamine sau minerale?

Vitamine: substante organice necesare vietii

Vitaminele sunt esentiale pentru functionarea normala a organelor noastre si, in afara de cateva exceptii, nu pot fi fabricate sau sintetizate intern. Necesare pentru cresterea, vitalitatea si starea noastra generala buna, vitaminele se gasesc in cantitati mici in toate produsele alimentare naturale.

Vitaminele sunt necesare in cantitati mult mai mici decat grasimile, proteinele sau carbohidratii, dar sunt de asemenea importante pentru sanatate.

Vitamine si minerale
Vitamine si minerale
  • Vitaminele activeaza enzimele, care la randul rol influenteaza toate procesele din organism.
  • Vitaminele sunt necesare pentru a echilibra hormonii, pentru a produce energie, pentru a stimula sistemul imunitar, pentru a va asigura o piele sanatoasa, pentru a proteja arterele si sunt esentiale pentru creier, sistemul nervos si, practic, pentru toate procesele din organism.
[toc]

Cum functioneaza?

Vitamine, broccoli, lamai, bujii
Vitaminele sunt precum bujiile

Gandeste-te la corpul uman ca la un motor cu combustie si la vitamine ca la bujii. Vitaminele sunt componente ale sistemelor noastre enzimatice care, actionand ca bujiile, ne energizeaza si ne regleaza metabolismul, ne tine in forma si capabili de performante inalte.

Natura pentru Sanatate recomanda:
Pachet CaliVita Raceala si Gripa | Grija pentru Sanatate

Enzimele sunt elemente chimice care stau la baza functionarii organismului uman, fiind catalizatori in reactiile chimice care au loc in permanenta in corp.

Comparativ cu necesarul de alti nutrienti, cum ar fi proteinele, carbohidratii, grasimile si apa, necesarul de vitamine este mult mai mic. Insa deficitul unei singure vitamine ne poate pune in pericol functionarea intregului organism.

Coenzimele si vitaminele interactioneaza cu enzimele si, prin aceasta, participa la toate activitatile care au loc in organism.

Alimentele proaspete sunt o sursa foarte buna de vitamine; dintre acestea, unele sunt solubile in apa, altele solubile in ulei.

  • Vitaminele solubile in apa nu pot fi stocate si sunt eliminate in 4 ore; de aceea corpul are nevoie sa primeasca vitamine solubile in apa pe parcursul intregii zile, cum ar fi vitamina C si vitamina B-complex.
  • Vitaminele solubile in ulei pot fi stocate pentru perioade mai lungi in tesutul adipos al corpului si in ficat si acestea sunt vitaminele A, D, E si K.

Vitamine naturale si vitamine sintetice

“Vitamina este o substanta a carei lipsa din alimentatie duce la boala.”

Szent-Gyorgyi Albert, descoperitorul vitaminei C

In mod ideal, pentru a avea o stare de sanatate buna, ar trebui sa luam vitaminele si necesarul de nutrienti din alimente proaspete si sanatoase. Insa mediul poluat de chimicale, stresul cotidian, necesarul crescut de nutrienti pentru a face fata activitatilor zilnice si cerintelor de performanta, aduc necesitatea integrarii in consumul cotidian de suplimente alimentare care sa acopere aceste cerinte.

  • Suplimentele cu vitamine pot fi naturale si sintetice.

Diferenta este data prin faptul ca vitaminele sintetice sunt produse in laborator prin izolarea elementelor chimice care reproduc corespondentele lor naturale. Vitaminele naturale provin din alimente, iar suplimentele naturale pot contine si alti nutrienti necesari unei mai bune asimilari.

Studiile au aratat ca vitaminele combinate cu proteine, asa cum sunt acestea prezente in suplimente alimentare naturale, sunt folosite si retinute de catre tesuturi mai bine decat vitaminele derivate chimic care nu sunt combinate cu proteine. Toate suplimentele cu vitamine au eficienta maxima daca sunt luate in combinatie cu alimentele.

Daca medicul nu va recomanda altfel, vitaminele solubile in ulei ar trebui luate inainte de masa, iar cele solubile in apa dupa masa. Vitaminele insa nu pot inlocui alimentele; de fapt, vitaminele nu pot fi asimilate fara ingerarea alimentelor.

  • De asemenea, vitaminele nu sunt pastile energizante si nu au valoare calorica sau energie proprie.
  • Vitaminele nu sunt substitute pentru proteine sau orice alte elemente nutrititive, cum ar fi mineralele, grasimile, carbohidratii si apa.

Nu poti sa iei vitamine, sa nu mananci si sa te astepti sa fii sanatos !

 Surse de informare si recomandari:

Sursa foto: pixabay. Editare: Canva.com