Cozonacul de Craciun preparat cu faina alba 000 Baneasa

Dacă cozonacul de Crăciun pe masă nu e, sărbătoare nu e …

Articolul cu nr. 3/3 face parte din Seria SuperBlog Toamna 2022.

Crăciunul este o perioadă când ai dor de acasă, chiar dacă ești acasă.

Carol Nelson

Cozonacul are o istorie indelungată, de mii de ani, după unele surse.1Cozonac – https://ro.wikipedia.org/wiki/Cozonac Cel mai probabil, primul cozonac a fost un fel de paine dospita unsa cu miere. Rețeta cozonacului, așa cum o cunoaștem noi astăzi, datează din secolul al XIX-lea și a fost realizată în Europa. Fiecare popor are un mod diferit de a prepara cozonacul:

  • românii preferă un cozonac pufos și aromat, frământat cu drojdie de bere,
  • englezii preferă unul mai uscat cu fructe confiate pe care îl numesc „pâine cu fructe”,
  • francezilor le place cozonacul în forme mici, cu multă cacao sau cu diverse umpluturi.

Toate aceste popoare au în comun faptul că asociază cozonacul cu momentele speciale de sărbătoare și toți se bucură de aromele care se răspândesc în casele lor atunci când îl prepară. Traditia romanească spune că daca bradul e impodobit, in casă miroase a cozonac si se aud glasurile zglobii si vesele ale copiilor cantand colinde, atunci e sărbatoare. Sărbatoarea de Crăciun!

Deși este nevoie de puțin timp și efort pentru a prepara cozonacii de Crăciun, merită întotdeauna. Mirosul de cozonac care se invăluie toata casa aduce cu el bucuria zilelor de sărbătoare, ne aduce aminte de vremea cand eram copii si ne invarteam pe langă cuptor, asteptand sa fie gata.

Cozonacul de Crăciun, ca la mama acasă

Ritualul de preparare a cozonacului de Crăciun este o traditie care s-a transmis din generatie in generatie, de la mamă la fiica. Acesta presupune o serie de reguli si de pasi care trebuie respectati cu sfintenie, altfel cozonacul nu va creste frumos in tavă si nu va avea o textură pufoasă.

1. Primul pas este să aduci toate ingredientele pe masa de bucătărie, pentru a fi la temperatura camerei. Bineinteles, in bucătărie trebuie sa fie cald si usa sa fie inchisă, pentru a nu se forma curenti de aer reci, iar bucatăreasa sa fie veselă. In Moldova există credinta că daca gospodina nu e in toane bune, aluatul de cozonac nu mai creste cum trebuie.

2. Apoi, se amestecă drojdia cu 3-4 linguri de faină, 1 lingură de zahăr si un pahar cu lapte căldut. Atentie, laptele trebuie sa fie căldut, nu fierbinte, altfel se distrug drojdiile. Se acoperă cu un stergar si se dă deoparte, la un loc căldut, să crească pană isi dublează volumul. Aceasta este maiaua pentru cozonac.

3. In continuare, intr-un castron mai mare se amestecă 8 galbenusuri cu 250 gr de zahăr, pana se topeste zaharul si se obtine o compozitie spumoasă. Apoi se adaugă un varf de sare, 100 gr de unt topit, aromele – coaja de lămaie si portocală, 2 plicuri cu zahăr vanilat, si se amestecă bine.

4. Intr-un vas mai mare, se adaugă maiaua de la punctul 2, 500 ml de lapte căldut si1 kg de făina pentru cozonac. Se frămantă bine, pană cand se incorporează toate ingredientele si aluatul se desprinde usor de pe peretele castronului. Se adaugă incă 100 gr de unt moale, se frămanta pana se incorporează untul in aluat si se dă deoparte, la crescut. Cam intr-o oră aluatul de cozonac isi va dubla volumul si va fi gata de pregătit pentru coacere.

5. Cat timp creste aluatul, ne ocupăm de umplutură. Pentru cozonacul de Crăciun, umplutura mea preferată este cea cu nuci si cacao, la care mai adaug stafide si bucătele colorate de rahat.

Intr-o oală se pune, la fiert, 200 ml lapte si, cand acesta incepe se fiarbă, se adaugă 250 gr de nuci măcinate si se amestecă bine. La această compozitie se adaugă 150 gr de zahăr, 50 gr de cacao pudră, 50 gr de unt si esenta de rom. La final, se adaugă 4 albusuri bătute spumă cu 4 linguri de zahăr. Celelalte 4 albusuri pot fi folosite in compozitia altor prăjituri, cum ar chec, pandispan sau bezea.

Cozonacul de Craciun, ca la mama acasa. Secrete si trucuri pentru reusita.
Cozonacul de Crăciun, ca la mama acasa. Secrete si trucuri pentru reusită. | Sursa foto: Yay Images, editare cu Canva

6. Aluatul bine crescut se imparte in 4 bucăti egale. Fiecare bucată se intinde pe masă, cu ajutorul unui sucitor, se acoperă cu 1/4 din crema de nucă si se rulează. Se pune fiecare cozonac in tavă, care in prealabil a fost tapetată cu faină sau acoperită cu hartie de copt si ulei.

7. Cozonacii se lasă sa crească in tava timp de cca 15-20 minute. Intre timp se dă drumul la cuptor, să se incalzească. Dacă inaintea am copt alte bunătături in cuptor si acesta e cald, nu mai e nevoie de pre-incălzire. Cozonacii se coc la temperatura de 180 de grd. timp de cca 60 minute sau pană cand acestia s-au rumenit. Se poate face si testul cu scobitoarea pentru a vedea dacă sunt gata.

8. Cu 10 minute inainte de a fi gata, cozonacii se ung cu ou bătut, pentru a face o crusta frumoasa. Pentru decor, poti presăra deasupra bucăti de miez de nucă si zahăr tos.

9. Cand sunt gata, cozonacii se scot din tava si se pun pe un gratar de lemn, pentru a se racori. Nu se acopera!

Cozonacul de Crăciun: punte peste generatii

Cand eram copil imi plăcea, la nebunie, să stau in bucatarie, langă mama, si să urmaresc tot acest ritual de preparare a cozonacilor in zile de sărbătoare. Aromele de vanilie, cacao, aluatul proaspăt dospit, făina albă ca zăpada, toate acestea imi preau magice, desprinse din spatiu lipsit de griji. După ce umplea cozonaci cu crema de nucă, ghici cui ii revenea „sarcina” să curete vasul in care a fost preparată umplutura de cozonac.

Ca să nu mă plictisesc si să mă facă să simt că fac parte si eu din acest ritual magic, mama imi dădea o bucătică de aluat. Imi plăcea tare mult să decupez inimioare, brăduti si stelute fragede pe care, mai apoi, să le decorez cu nucă si zahăr tos.

Cozonacul de Craciun, prajituri de Craciun: stelute, braduleti, inimioare
Cozonacul de Craciun, prajituri de Craciun: stelute, braduleti, inimioare | Sursa foto: Yay Images, editare cu Canva

Si, mai era ceva ce mă fascina enorm: imi părea ca mama face reteta din ochi, adică potriveste ingredientele fără sa le cantărească foarte exact. Si, de fiecare dată, cozonacul crestea frumos si dolofan in tavă, dădea pe afară exact cat trebuie, fără să se crape sau să se lase la fundul tăvii. Mă minunam si mă intrebam: oare ce secrete nespuse s-or ascunde in acest ritual magic de preparare a cozonacului. Oare voi reusi să prepar cozonaci la fel de frumosi si de pufosi, cand voi fi mare?

Care sunt secretele cozonacului de Craciun?

Daca cauti pe internet dupa cuvintele „cozonac de Crăciun„, gasesti o sumedenie de retete, precum si tot felul de „secrete” care iti pot asigura reusita cozonacului perfect. Exista si retete pentru cozonac fără frămantare si umplut cu de toate.

Drojdia, bucătaria incălzită, ingredientele la temperatura camerei, frămantatul sunt o parte din toate aceste secrete. Dar, ceea ce tin minte de la mama, pe cand stăteam alături de ea si o asistam la prepararea cozonacilor de sărbatori, era grija ei pentru ca făina de cozonac să aiba anumite calităti. Si anume: sa fie albă, curată si să fie bine uscată.

Mama usca făina pe calorifer, iar bunica o tinea pe soba, la cald. Nu stiu motivele, dar asa se spunea pe atunci. Acum, in vremurile noastre, nu mai este nevoie să facem acest lucru. Găsim in magazine făina potrivită, functie de ceea ce dorim să preparăm: cozonac, prăjituri, plăcinte, clătite, paine, pizza etc

Cea mai bună făină pentru cozonacul de Crăciun

Cu sigurantă, alegerea ingredientul principal al cozonacului de Crăciun, adica făina, face ca preparatul final sa intrunească cerintele si gusturile pentru un cozonac perfect.

Deci, care ar fi cea mai bună făină pentru cozonac? Răspunsul este destul de simplu si ti-l poate da orice gospodină: făina care nu face cocoloașe atunci când faci maiaua. Asta inseamnă că atunci cand amesteci făina cu laptele, zahărul si drojdia, obtii un aluat moale, uniform si cu o textură fină.

Știai că făina alba 000 de la Băneasa are un conținut mare de gluten? Acest lucru ajută la obținerea unui aluat fin, foarte elastic, care nu se lipește și care înglobează foarte mult aer.

Faina Alba Baneasa 000 pentru cozonaci si prajituri
Faina Alba Baneasa 000 pentru cozonaci si prajituri
Faina Alba Superioara 000 Baneasa pentru cozonac
Faina Alba Superioara 000 Baneasa pentru cozonac

Băneasa este unul dintre cele mai apreciate nume în domeniul morăritului și producției de paste făinoase, cu o istorie de peste 3 decenii. Pentru fabricarea pastelor făinoase foloseste cea mai bună făină pentru paste. Pastele din grâu dur sunt pline de calități:

  • Gust deosebit, culoare aurie;
  • Rezistență în procesul de fierbere;
  • Sosurile aderă la suprafața pastelor;

Cozonacul de Crăciun, un must-do la masa de sărbători

Prepararea cozonacului de Crăciun necesită efort si muncă manuală si poate că nu te atrage să faci acest lucru. Insă, tocmai lucrul cu mainile, atentia acordată fiecarui pas din ritual, precum si bucuria de a face ceva deosebit si bun, se transferă in coca si in produsul final.

Cozonacul de Crăciun, preparat cu faină Băneasa si respectand retete vechi, traditionale, aduce in casele noastre magia și nostalgia copilăriei, vârsta la care suntem plini de visuri, curiozităti si lipsiti de griji. Cum altfel este mai ușor să-ți amintești copilăria decât prin intermediul gustului si aromei de cozonac proaspăt scos din cuptor!

Se spune că dacă cozonacul arată ca in poză, inseamnă că ai avut cea mai bună făină de cozonac, iar traditia a fost respectată si transmisă mai departe.

Traditia merge mai departe!

Cozonacul de Crăciun este cel mai delicios desert tradițional de sărbători si este intotdeauna prezent pe masa noastră. Copiii nostri, chiar dacă nu mai locuiesc in Romania, isi adună cu grija toate ingredientele, verifică pasii din Rețeta Băneasa si se pun pe treabă. Si, ca rezultatul retetei sa fie „ca la mama acasa”, se conecteaza cu noi pe whatsapp si frămantăm, impreună, bunătățile preferate.

Ingrediente pentru cozonacul de Craciun si alte prajituri - retete impartasite pe whatsapp
Ingrediente pentru cozonacul de Craciun si alte prajituri – retete impartasite pe whatsapp | Fotografie proprie. Editare cu Canva.

Mai mult, le place pâinea proaspăt scoasă din cuptor, cozonacii aburinzi și plăcintele poale-n brâu, preparate dupa retete vechi, mostenite in familie, dar si prajituri mai sofisticate, cum este cea din poza de mai jos.

Prajitura cu blat de cacao si ciocolata, mere coapte si frisca proaspata.
Prajitura cu blat de cacao si ciocolata, mere coapte si frisca proaspata | Fotografie proprie. Editare cu Canva.

Tu ce amintiri delicioase ai cu cozonacul de sărbători? Iti plăcea să rupi coaja crocantă de deasupra sau manca-i doar umplutura dulce, cu nucă? Sau, poate iti plăceau prajiturile „cartof” făcute din cozonacul uscat, atunci cand sărbătorile erau deja amintire? Fie că iti place să il prepari sau doar să-l mănanci, cozonacul de Crăciun este cel mai iubit desert de sărbători, care ne incantă simturile si readuce, la viată, amintiri din copilăria noastră.

Sărbători fericite, cu multă bucurie si iubire in suflete, vă dorim!

Nota: Acest articol a fost scris pentru concursul #SuperBlog 2022, editia cu nr. 25, proba nr. Proba 21. Frământă bunătățile de Crăciun cu făina Băneasa!

Sursa foto: pastebaneasa.ro, pixabay, yay images, super-blog.eu, fotografie proprie. Editare cu Canva.

#FainaBaneasa #GatestecuBaneasa #GustulBaneasa #BunatatiBaneasa #FainaPentruCozonacBaneasa

Navigare intre Articolele din Serie<< Amintiri din copilărie servite într-un desert delicios cu paste Băneasa
  • 1
    Cozonac – https://ro.wikipedia.org/wiki/Cozonac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top