O poveste adevarata: cum a fost descoperita vitamina C naturala

Tu stii cum a fost descoperita vitamina C naturala?

De ce in imaginea, din partea de sus a articolului, apar ardei rosii?

Si de ce corpul nostru are nevoie, in permanenta, de vitamina C?

Natura pentru Sanatate recomanda:
Pachet CaliVita Raceala si Gripa | Grija pentru Sanatate

Vitaminele sunt compusi organici complecsi, biologic activi, indispensabili pentru functionarea corespunzatoare a organismului.

Cea mai mare parte a vitaminelor nu poate fi produsa de organism, astfel incat acestea trebuie luate din alimente si/sau suplimente alimentare.

In functie de solubilitate, vitaminele pot fi impartite in doua gupe mari:

  • –> vitamine solubile in grasimi (vitamine liposolubile)
  • –> vitamine solubile in apa (vitamine hidrosolubile)

Organismul are nevoie de ambele grupe de vitamine, deoarece impreuna fortifica sistemul imunitar al organismului.

In cazul unei alimentatii deficitare in vitamine, pot aparea simptomele unor boli: in cazuri mai usoare, hipovitaminoza, iar in cazurile mai grave, avitaminoza, cu manifestarile clinice specifice.

(( Dr. Kohán József, „Vitamina C” – https://calivita.ro/article/news/news/200910081435vitaminac ))

Cum a fost descoperita vitamina C?

Scorbutul, o afectiune cauzata de deficienta vitaminei C, a fost descrisa deja la inceputul secolului al XV-lea, astfel incat poate fi considerata una dintre cele mai vechi afectiuni cunoscute.

A facut ravagii in timpul razboiului si foametei, in special in randul navigatorilor.

La mijlocul anilor 1700, cand inca nu se stia nimic despre vitamine, un medic de pe o nava, J. Lind, a descoperit o relatie intre sangerarea gingiilor, caderea dintilor si vindecarea lenta a ranilor (simptome tipice scorbutului)  si consumul de citrice.

Totusi, inca multa vreme, scorbutul a fost considerata o boala contagioasa.

Abia in anul 1912, in urma unor experimente pe porcii de mare, s-a putut dovedi ca scorbutul este intr-adevar o boala datorata lipsei unei vitamine, din cauza consumului insuficient de fructe si legume proaspete.

La inceputul secolului XX, omul de stiinta polonezo-american Casimir Funk a condus cercetarile in ceea ce priveste bolile de deficienta, iar in 1912 Funk a dezvoltat conceptul de vitamine, ca elemente componente ale hranei esentiale sanatatii.

Apoi, din 1928 pana in 1933, echipa de cercetatori maghiara compusa din Joseph L. Svirbely si Albert Szent-Györgyi si, independent, americanul Charles Glen King, au izolat pentru prima data vitamina C naturala si au aratat ca este acid ascorbic.

((Vitamina C

Stii cum a fost descoperita vitamina C naturala?La sfarsitul anilor 1920, Szent-Györgyi Albert a gasit o substanta necunoscuta in glandele suprarenale pe care, dupa stabilirea compozitiei (C6H8O6) a denumit-o acid hexuronic (1928).

A observat ca aceasta substanta se gaseste nu numai in glandele suprarenale, ci si in citrice, dar nu putea sa extraga cantitati suficiente pentru a o examina din punct de vedere chimic.

Datorita unui complex de imprejurari extraodinare, a realizat ca ardeiul verde din Szeged contine cantitati mari din aceasta substanta.

„Cateva saptamani mai tarziu, aveam in mainile mele mai mult de jumatate de kilogram de vitamina; pana atunci aveam doar miligrame.

Aceasta cantitate am impartit-o in intreaga lume, si astfel am aflat care este compozitia chimica exacta a vitaminei C.

Consecinta este ca astazi se fabrica tone, fiind sursa de baza pentru sanatatea omului.„~ Szent-Györgyi Albert

Conform povestii, lui Szent-Györgyi Albert nu ii placea ardeiul si, cand intr-o seara sotia i-a pus langa mancare si un ardei, in loc de cearta si discutii, ca un sot linistit, intr-o clipa de neatentie a sotiei, a ascuns ardeiul in buzunarul hainei sale.

Dupa cina, a coborat in laborator si, dupa multe alte fructe si legume pe care experimentase pana atunci fara succes, neavand nimic de pierdut, a scos ardeiul salvat la cina, si s-a apucat de treaba.

Se pare ca in aceeasi seara, solutia se afla in mainile sale.

[ct_message type=”ok” ]A stiut ca a gasit mina de aur pentru vitamina C.[/ct_message]

Dupa cantitatile infime extrase la inceput, acum era capabil sa produca dintr-o data mai multe kilograme. Din 10 litri de suc de ardei rosu, putea sa obtina 6,5 gr de acid hexuronic.

Noului compus i-a pus numele de acid ascorbic, care vine de la sintagma “acidul care vindeca sau previne scorbutul”.

  • Pentru aceasta descoperire, Szent-Györgyi Albert a fost distins in anul 1937 cu Premiul Nobel pentru Medicina.
  • Alte contributii insemnate ale medicului biochimist maghiar: izolarea vitaminei C si a vitaminei B6, descoperirea vitaminei P, descoperirea componentelor si reactiilor din ciclul acidului citric, la descoperirea substratului chimic al contractiei musculare.

(sursa:https://ro.wikipedia.org/wiki/Albert_Szent-Gy%C3%B6rgyi)

Vitamina C se poate administra profilatic si terapeutic cu succes

Un alt savant, laureat al Premiului Nobel, Linus Pauling, a considerat ca vitamina C se poate administra profilatic si terapeutic in numeroase boli, de la banalul guturai pana la cancer.

In momentul actual,  exista mai mult de zece mii de lucrari stiintifice publicate care releva foarte clar ca nu exista nici un proces in organism, nici o afectiune sau un sindrom care sa nu fie influentat de vitamina C.

[ct_message type=”ok” ]Stiai ca: Albert Szent-Györgyi a consu­mat cel putin 1.000 mg de vitamina C zilnic, pana la moarte, la varsta de 93 de ani, iar atunci cand se simtea rau crestea doza chiar la la 8.000 mg?[/ct_message] [testimonial_rotator id=”12945″]

De cand a fost descoperita vitamina C naturala, aceasta este utilizata mai ales pentru efectul sau antioxidant si de protectie celulara. :)

Tu consumi vitamina C? Cate de des si in ce situatii?

 

Natura pentru Sanatate * Sursa ta de incredere

Natura pentru Sanatate recomanda:
Despre autor

Cristina Carmen Rusu

Bună! Sunt Cristina Carmen RUSU, creator de continut la Natura pentru Sănătate. Cred în împuternicirea oamenilor cu informații utile și practice care să-i ajute să facă alegeri conștiente, inteligente și sănătoase pentru viața lor și a celor pe care îi iubesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *