stop usturoi

Precautii si contraindicatii privind cura cu usturoi

Stiai ca exista situatii in care consumul si cura cu usturoi nu sunt recomandate? Usturoiul poate fi consumat in siguranta de cca 85 – 90% dintre persoanele adulte. Efectul antibacterian și antifungic al usturoiului, precum și cel de protejare a sistemului cardiovascular, se datorează sulfului din compoziție, care îi conferă și mirosul specific. Această plantă conține mai mult de 200 de substanțe biologice active – vitamine, minerale, aminoacizi și enzime.

Totusi, exista anumite precautii si contraindicatii pe care este bine sa le cunosti in cazul in care doresti sa urmezi cura cu usturoi. Cu exceptia aromei sale intense si a faptului ca provoaca transpiratie, cura cu usturoi are putine efecte negative.

In cele ce urmeaza iti voi reaminti, pe scurt, cinci dintre beneficiile pentru sanatate ale usturoiului, apoi vei afla sapte situatii in care nu este recomandata cura cu usturoi.

Usturoiul (Allium sativum) era cunoscut din antichitate drept un remediu pentru raceli, infectii, boli cardio-vasculare si hipercolesterolemie. Avand in vedere faptul ca in ultimul secol medicina a evoluat intr-un ritm alert, nici aceasta planta cu puteri miraculoase nu a fost lasata de-o parte, fiind studiata in amanunt de catre medici si chimisti.

Cambridge Journal a publicat rezultatele studiului Departamentului de Biochimie si Nutritie din cadrul Institutului Central de Cercetare in Nutritie din India, in care se arata faptul ca usturoiul si ceapa reduc cantitatea de colesterol din organism.

De asemenea, in alte studii a fost aratat faptul ca persoanele care consuma regulat ceapa si usturoi sunt protejate impotriva cancerului, insa nu se stie inca rolul exact pe care il joaca aceste legume in combaterea cancerului, singura explicatie fiind, momentan, faptul ca ele contin niste antioxidanti foarte puternici.

Beneficii si Contraindicatii cura cu usturoi

Precautii si contraindicatii privind cura cu usturoi

Daca ai decis sa mananci mai mult usturoi sau sa urmezi o cura cu usturoi, asigura-te ca mananci un usturoi de calitate, de preferat, „de la tara” sau  organic.

In magazine poti gasi si usturoi care a fost tratat chimic si odata cu usturoiul, adaugi in alimentatie ta si pesticidile sau alte substante chimice. De asemenea, daca usturoiul este inflorit, inseamna ca acesta si-a pierdut mare parte din compusii sai valorosi.

1. Sarcina si alaptarea

Desi ceapa si usturoiul au multe calitati deosebite, este bine sa le eviti in timpul sarcinii sau al alaptarii, deoarece componentele lor pot ajunge in lapte, provocand colici sugarilor.

2. Respiratie dezagreabila

Consumul unei cantitati prea mari de usturoi crud poate cauza respiratie urat mirositoare si acest lucru ar putea afecta viata ta sociala. O modalitate de a contracara acest lucru este sa se consume usturoi crud, impreuna cu mancare si acest lucru sa se faca, de preferat, inainte de a merge la culcare.

Alte recomandari care te-ar putea ajuta sunt: inghite cateii de usturoi cu apa, mesteca patrunjel sau cuisoare pentru a neutraliza mirosul.

3. Probleme de digestie

Consumul unei cantitati mari de usturoi poate irita mucoasa stomacului si poate determina arsuri stomacale, dureri abdominale, flatulenta, diaree sau constipatie.

Fii precaut in utilizarea usturoiului daca ai un stomac sensibil. Daca se aplica direct pe piele, usturoiul poate provoca arsuri, iar acest lucru este valabil mai ales in cazul copiilor.

4. Alergii

Daca esti alergic la plante din familia liliaceae, inclusiv ceapa, praz, arpagic sau flori cum ar fi zambilele si lalelele, evita usturoiul. Persoanele care sunt alergice la usturoi pot manifesta diverse reactii, cum ar fi: eruptii cutanate, febra sau varsaturi, fie ca inhaleaza, consuma sau aplica usturoiul pe piele.

5. Mirosul neplacut al corpului

Daca consumi prea mult usturoi vei observa ca organismul sa va incepe sa miroasa a usturoi. Acest lucru este rezultatul faptului ca usturoiul este secretat prin pori si fenomenul va persista pana cand usturoiul va fi complet eliminat din organism. Mirosul corpului poate fi jenant si poate provoca destul de mult stres.

6. Subtiaza sangele si favorizeaza sangerarea

Persoanele care urmeaza sa suporte interventii chirurgicale sau dentare, persoanele cu tulburari de coagulare, ar trebui sa evite sa consume cantitati mari de usutroi in mod regulat din cauza proprietatii acestuia de a subtia sangele, fapt ce a putea provoca sangerari excesive.

Persoanele care utilizeaza anticoagulante, aspirina si antiinflamatoare nesteroidiente nu ar trebui sa consume usturoi decat dupa ce primesc avizul medicului privind cantitatea pe care o pot ingera.

7. Interactioneaza cu unele medicamente

Usturoiul poate interactiona cu actiunea anticonceptionalelor, ciclosporinei si altor medicamente, cum este Isoniazid.

Usturoiul are capacitatea de a reduce gradul de absorbtie a acestor medicamente la nivelul organismului, fapt care poate reduce eficienta tratamentului medicamentos. Mai multe despre interactiunile usturoiului cu medicamentele citeste pe site-ul doxologia.ro

Vreau sa mananc mai mult usturoi si nu pot? Care este alternativa?

In cazul in care, totusi, consumul de usturoi este permis, exista si varianta de a-l consuma sub forma de capsule gelatinoase care contin extract din usturoi, cum este produsul naturist Garlic MAX de la Calivita, care – pe langa usturoi, contine si patrunjel. Atat usturoiul cat si patrunjelul sunt foarte cunoscute si utilizate si in medicina populara, produsul Garlic Caps pastrand toate aceste calitati intr-un dozaj bine analizat.

Garlic Caps usturoi si patrunjel in capsule gelatinoase

Stii cata putere de viata poate exista intr-o planta obisnuita?Usturoi si patrunjel – o combinatie eficienta utilizata in medicina traditionala – cu o larga gama de efecte purificatoare. Deoarece se prezinta sub forma de capsule, ofera toate beneficiile usturoiului, dar fara efectele nedorite ale usturoiului proaspat (miros neplăcut, arsuri gastrice).

Natura pentru Sanatate * Sursa ta de incredere

8 Comments

  • Eu consum o capatana de usturoi tocata marunt cu apa ca orice medicament.Cat timp poate dura acest tratament pentru a nu deveni daunator?Multumesc!

    Reply
  • Buna ziua, puteti sa-mi spuneti va rog,cat timp dureaza o cura cu lapte si usturoi? vreau sa fac aeasta cura pentru artere infundate si colesterol ridicat.multumesc .

    Reply
    • Buna seara, o cura de tratament poate dura intre 1 si 3 luni, dupa care o luna pauza. Este bine sa consumati cu moderatie, iar daca observati ca nu va simtiti bine, intrerupeti cura. De asemenea, nu consumati lapte cu usturoi daca urmati tratamente cu anticoagulante.

      Pentru cura cu lapte de usturoi sunt mai multe retete; eu va las una aici: 2-3 catei de usturoi, 200 ml lapte, 1-2 linguri miere (optional).

      Usturoiul se toaca / marunteste foarte bine. Laptele se incalzeste la foc mediu, se adaugă usturoiul tocat si se lasa amestecul pe foc cateva minute, pana cand fierbe laptele. Se poate indulci cu miere. Se bea cat este cald.

      Pentru o reteta extinsa se poate adauga turmeric pudra si piper negru.

      Daca veti face o cura de acest gen, ne-ar face placere sa reveniti si sa ne povestiti din experienta dvs. Multa sanatate s-aveti!

      Reply
  • Buna ziua,
    Am inteles ideea,dar in cazul arteritei,care este o boala cronica,nu putem lua usturoi ? (tinand cont ca tratamentul medicamentos este permanent)
    Mai concret,va rog sa-mi spuneti cum putem lua si usturoi atunci cand luam anicoagulante( Vassel Due F)

    Reply
    • Recomandarea CaliVita pentru produsul GARLIC MAX, preparat gelatinos cu extract concentrat de usturoi:dacă aveți probleme de coagulare sau sunteți programata la operație, cereți sfatul medicului! Usturoiul reduce efectul relaxantelor musculare cu acțiune centrală (de ex. Chlorzoxazone). Persoanelor alergice la usturoi și/sau sensibile la orice ingredient activ al plantelor din familia Liliacee nu li se recomandă consumul produsului. Femeile însărcinate trebuie să ia în considerare faptul că anumite componente ale usturoiului pot trece în lapte.

      Reply
  • Salutare, de o săptămână consum apa cu usturoi dimineata pe stomacul gol si am observat ca urina mea si-a schimbat culoarea(un pic verzuie) , dar nu si mirosul. Ar pute fi de la apa cu uaturoi, inainte nu am avut aceasta problema.
    Multumesc

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top