Orice cura de slabire sanatoasa necesita sinceritate maxima

Principii de baza pentru o cura de slabire sanatoasa prin care sa iti mentii si sa iti controlezi greutatea corporala fara sa abtii de la mancare si sa stresezi.

Pe masura ce se apropie vara, tot mai multe persoane, mai ales femei, cauta solutii pentru a scapa de kilogramele si de centimetrii pe care i-au acumulat in timpul iernii.

Unele aleg metode adecvate, insa, din pacate, sunt foarte multe persoane care recurg la metode „miraculoase”, care promit efecte nereale — si care par ca se multiplica in aceasta perioada.

Natura pentru Sanatate recomanda:
Pachet CaliVita Raceala si Gripa | Grija pentru Sanatate

Din nefericire, rezultatele sunt previzibile: dupa un succes de scurta durata, ne ingrasam si mai mult, iar metabolismul este si mai solicitat.

De ce este important sa slabim?

Motivele estetice predomina, dar este foarte important sa observam ca obezitatea poate implica si probleme de sanatate foarte serioase, direct proportionale cu trecerea timpului si cu numarul de kilograme.

Cele mai frecvente consecinte ale obezitatii sunt:

  • un nivel ridicat al colesterolului si lipidelor sanguine
  • diabet
  • hipertensiune
  • probleme de circulatie
  • digestie deficitara
  • afectiuni locomotorii
  • dereglari respiratorii etc.,

Pe langa simptomele fizice, obezitatea afecteaza negativ si psihicul, facilitand aparitia depresiei si pierderea increderii in sine.

De asemenea, excesul de kilograme poate creste riscurile in cazul anumitor operatii.

Se pare ca oamenii nu au fost niciodata atat de grasi ca astazi.

Din 1960 incoace, numarul persoanelor supraponderale din tarile dezvoltate s-a dublat.

Dar alarmant este faptul ca nu creste doar numarul supraponderalilor, ci apar obezi la varste din ce in ce mai fragede.

In acelasi timp, astazi pe glob exista mai mult de 920 de milioane de oameni care mor de foame.

Magia numerelor

Cand un pacient care se lupta cu kilogramele se adreseaza medicului, primul pas este efectuarea istoricului cazului (anamneza), precum si:

  • determinarea greutatii corporale,
  • masurarea circumferintei abdominale,
  • calcularea indexului de masa corporala (BMI),
  • determinarea procentului de grasime corporala.

Toate aceste date sunt indispensabile pentru evaluarea simptomelor si a cauzelor ingrasarii, reprezentand baza pentru etapele ulterioare — de exemplu, calculul necesarului zilnic de energie.

Se poate intampla ca un numar mare sa fie interpretat drept simptom, ca in cazul anumitor boli (hipotiroidism) sau al administrarii de antidepresive si anumite contraceptive orale, care pot cauza cresterea in greutate.

Daca slabim cu ajutorul modificarii atente a stilului de viata, vom observa schimbari mult mai importante, pe langa scaderea numarului pe care-l purtam la haine.

Tensiunea ar trebui sa se normalizeze, metabolismul carbohidratilor sa se stabilizeze, iar rezultatele analizelor de laborator sa se apropie de normal, iar calitatea vietii sa se imbunatateasca substantial.

Haideti sa cantarim faptele !

Baza succesului in orice cura de slabire sanatoasa

Probabil ca cel mai important lucru pe care medicii il pot face este sa ii ajute pe pacienti sa accepte ca rezultatele dorite pot fi obtinute nu doar cu ajutorul tratamentelor si panaceelor, ci si prin modificarea stilului de viata.

Haideti sa ne luam destinul in propriile maini si — daca nu exista nici o alta solutie — sa cerem ajutor de specialitate, care ne va permite sa obtinem rezultatele dorite mult mai usor, mai eficient si mai ieftin.

Insa, spre deosebire de produsele/ tratamentele „miraculoase”, in acest caz este nevoie de un efort mai sustinut, prin urmare trebuie sa fim suficient de hotarati incat sa ne dam toata silinta ca sa obtinem aceste rezultate; vom avea nevoie de mai mult autocontrol si sinceritate.

  • Si, astfel, vom aprecia si mai mult rezultatele!

Programele specializate de slabit incep intotdeauna cu examinarea fizica, inclusiv cantarirea.

Stiu din proprie experienta ca pacientii, aproape fara exceptie, au aversiune fata de cantar; in schimb, accepta bucurosi sa li se ia sange.

Un studiu recent* sugereaza ca 76% (!) dintre pacientii de sex feminin fac comentarii negative in timpul cantaririi.

Aceasta are o semnificatie speciala, si anume ca, in timpul cantaririi, pacientii sunt fortati sa recunoasca faptul ca si ei insisi sunt responsabili pentru problema pe care o au.

Adesea intalnim pacienti „apologetici”, care cauta cauza esecului in circumstantele externe: „E stricat cantarul”, „Nu e vina mea, asta e mostenirea genetica” etc.

Acestor persoane trebuie sa li se acorde o atentie speciala, deoarece sunt cel mai in pericol sa o ia intr-o directie „gresita”, de exemplu sa practice „politica strutului”, sa-si bage „capul in nisip”, adica sa se adreseze pentru sprijin nespecialistilor si, astfel, in cele din urma, sa se expuna unui pericol si mai mare.

Trebuie observat ca motivatia celui care consulta este la fel de importanta ca cea a pacientului.

O comunicare deficitara (de exemplu cand inregistrarea greutatii pacientului se face pe baza informatiilor furnizate de acesta, fara cantarirea propriu-zisa), neincrederea, lipsa de timp si empatie — toti acesti factori pot periclita succesul tratamentului.

Deci ambele parti trebuie sa „cantareasca” cu tact si discretie.

Pe cine sa credem?

[ct_message type=”info” ]Cu ce ar trebui sa inceapa o persoana supraponderala, care este hotarata sa slabeasca?[/ct_message]

Raspunsul este mult mai complicat decat ne-am astepta. In tarile dezvoltate, intre 1968 si 1972, numarul reclamelor pentru cure de slabire a crescut cu 70% (!).

Puteti sa va imaginati cum stau lucrurile astazi! Cu cat creste numarul obezilor, cu atat mai multe companii specializate in cure de slabire vor incerca sa-i deserveasca.

Insa, paradoxal, cu cat avem mai multe cure de slabire promitatoare, cu atat numarul persoanelor obeze este in continua crestere.

Pana acum, 41% dintre adolescente au tinut o cura de slabire, iar 28% dintre ele chiar mai multe .***

Multe dintre ele incearca nenumarate diete si cure de slabire, isi distrug pielea, sistemul nervos, ba chiar si metabolismul.

Fiind constienti de aceste trenduri, tinerii sunt predispusi la obezitate cand ating varsta adulta.

Se pare ca proverbul care odata era doar amuzant devine din ce in ce mai adevarat in zilele noastre:

„Drumul catre obezitate este pavat de cure de slabire”.

Zi de zi suntem bombardati cu reclame pentru cure de slabire, ba se pare chiar ca adevaratii specialisti sunt tot mai marginalizati si nu mai apar in mass-media, locul lor fiind luat de VIP-urile de moment.

De obicei, pacientul ajunge la doctor doar cand au aparut deja problemele, de cele mai multe ori dupa esecul unei diete prost concepute, care il distruge atat fizic, cat si psihic. [irp]

Cum incepem?

Nu este usor sa ne modificam stilul de viata.

Pentru aceasta, avem nevoie de:

  • o dieta moderata, atent conceputa (in nici un caz nu trebuie sa ne infometam!), bogata in vitamine si fibre,
  • un aport suficient de lichide (apa),
  • o activitate fizica regulata,
  • si, cel mai important, de multa rabdare si hotarare.

Din fericire, astazi avem la dispozitie o gama foarte variata de suplimente alimentare de calitate.

CaliVita va ofera numeroase astfel de produse care, daca sunt utilizate corect, vin in intampinarea celor care incearca sa slabeasca. (Vezi Ghidul Produselor produse pentru slabit).

Insa o importanta la fel de mare trebuie acordata si activitatii fizice.

Exercitiile fizice sistematice ajuta la imbunatatirea raportului muschi-grasime din organism, ceea ce are un efect benefic nu doar asupra corpului, ci si a echilibrului nostru energetic (celulele musculare necesita mai multa energie decat celulele de grasime, chiar si la repaos!).

Activitatea fizica sistematica ne ajuta sa impiedicam incetinirea metabolismului — cauzata de reducerea masei corporale — prin urmare este foarte important sa facem exercitii fizice cel putin 30 de minute zilnic.

Pentru a rezuma, trebuie sa spunem ca orice cura de slabire sanatoasa necesita sinceritate maxima.

Doar astfel ne putem planifica modificarea stilului de viata.

Alegand suplimentele adecvate, putem spori eficienta curei de slabire.

Pe tot parcursul curei de slabire, trebuie sa ne mentinem hotararea si disciplina, iar efectele dorite nu vor intarzia sa apara!

[yasr_overall_rating]

Surse de informare si recomandari:

Autor articol:  Szabina Pál, Dietetician, marketing manager medical Departamentul de cercetare si dezvoltare – Revista CaliNews aprilie 2009

  • Nemesánszky: Mérlegeljünk! LAM 2008;(10): 684-686.

** Wolf N. A szépség kultusza. Debrecen: Csokonai kiadó; 1999.

*** Fülöp N, Szakály Z. Középiskolások táplálkozási szokásai. Élelmiszer, Táplálkozás és Marketing 2006;3/2:71-6.

 

Suplimente nutritive pentru o cura de slabire sanatoasa si armonioasa

 

Natura pentru Sanatate * Sursa ta de incredere

Lasă un comentariu