Descoperirea insulinei este unul dintre cele mai importante evenimente medicale petrecute in secolul XX., subliniata prin acordarea Premiului Nobel pentru Medicina in anul 1922.
Diabetul este o boala metabolica care duce la cresterea nivelului de glucoza în sange.
- – Diabetul de tip I apare din cauza ca pancreasul nu poate produce insulina, iar cel de tip II pentru ca celulele nu reactioneaza la insulina.
Romania se situeaza printre tarile cu cea mai mare prevalenta a diabetului zaharat din Europa (11,6%), conform Studiului National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR),
Astfel, numarul romanilor cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani, care sufera de aceasta afectiune este de aproximativ 2 000 000 de persoane, se precizeaza pe site-ul edumedical.ro.
Nicolae Constantin Paulescu, profesor de psihologie al Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti, este cel care a descoperit, pentru prima oara, in 1921, insulina, hormonul secretat de pancreas, care regleaza metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor si mineralelor din organism.
Profesorul Paulescu este cel care a demonstrat eficienta acestei substante in reducerea hiperglicemiei si care a folosit insulina in tratarea diabetului.
In 1921, profesorul Nicolae Paulescu anunta descoperirea insulinei în revista belgiana „Archives Internationales de Physiologie“. Pancreina, cum o numea el, provoca scaderea glicemiei, dar si a corpilor cetonici si a ureei in sangele cainilor care sufereau de diabet.
Nicolae Paulescu si-a patentat descoperirea in anul 1922, la Ministerul Industriei si Comertului, cu brevetul de inventie nr. 6255 intitulat „Pancreina si procedeul sau de fabricare”. Pancreina nu a fost folosita pentru uz uman in intervalul scurs pana la decernarea premiului Nobel.
In același an, medicul Frederick Grant Banting si biochimistul John J.R. Macleod de la Universitatea din Toronto, publica lucrarea cu care vor castiga Premiul Nobel. Lucrarea analiza si efectele folosirii insulinei asupra omului, prima injectare a insulinei la om datand din ianuarie 1922.
Comitetul de acordare a Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicina din anul 1923 ii recompenseaza pe Frederick G. Banting si John Macleod pentru demonstrarea primului tratament eficace pentru diabet la om.
Descoperirea insulinei, leacul pentru diabet
In realitate, Paulescu reusise sa descopere leacul pentru diabet inca din anul 1916.
„In 1916, Nicolae Paulescu a izolat substanta pe care a numit-o pancreina (azi considerata a fi insulina), injectand extractul sau in vena jugulara a unor caini diabetici si observand ca glicemia lor patologica a revenit temporar la normal.” – se arată Encyclopedia Britannica Online Academic Edition.
Nicolae Constantin Paulescu s-a nascut la 8 noiembrie 1869 în Bucuresti si este unul dintre precursorii descoperirii insulinei, membru de onoare post-mortem al Academiei Romane.
Nicolae Paulescu, un antisemit convins
In anul 1922, fiziologul Nicolae C. Paulescu a infiintat, alaturi de A.C. Cuza, Uniunea Nationala Crestina, primul partid antisemit din istoria Romaniei. Un an mai tarziu, cei doi au pus bazele Ligii Apararii Nationale Crestine si au ales sa puna o svastica neagra in mijlocul tricolorului romanesc ca insemn al noului partid.
Paulescu a fost vicepresedintele Ligii, in numele careia declara, in 1925, ca „Romania Mare e ca un fruct splendid de o frumusete uimitoare. Dar ea poarta in sanul ei un parazit de curand pripasit, care-i suge toata vlaga. Acest vierme neadormit e Jidanul, care ii otraveste fiii in carciumi nenumarate, care ii rapeste fecioarele si le face sa devina sterpe, care prin tot felul de speculatii fura painea de la gura bietilor Romani si care, in sfarsit, prin Francmasonerie, prin Socialism, prin Bolsevism, incearca sa aduca pe acesti jefuiti in starea urgisita de robi ai lui Iuda.“
Pentru Paulescu, concetatenii lui evrei erau paduchi care trebuiau eliminati de pe teritoriul tarii: „Deparazitarea nu s-ar putea face pe spinarea vecinilor care, fiind si ei pana peste cap plini de paduchi, ar refuza mortis sa mai primeasca si pe ai nostri. Ar trebui deci ca toate tarile infectate de jidani sa stabileasca de comun acord o cloaca (in Palestina, in Africa sau in America) unde sa-si poata fiecare arunca laturile.“
Aceste asertiuni vor constitui jaloanele discursului antisemit din Romania interbelica, iar incriminarea in grup a evreilor ca agenti ai bolsevismului va fi folosita nu mult mai tarziu de Ion Antonescu pentru justificarea deportarii populatiei evreiesti din Bucovina si Basarabia in Transnistria.
Aceste informatii au fost publicate in monografia „Polemica Paulescu: stiinta, Politica, Memorie“, aparuta la Editura Curtea Veche.
Pentru cei care vor sa-si formeze propria opinie in legatura cu aceasta dezbatere, cartea prezinta documentele care pot sa determine daca Paulescu a descoperit insulina, daca opera stiintifica a lui Paulescu a fost contaminata de antisemitism si daca Paulescu i-a influentat pe aderentii politicii xenofobe care a dus la Holocaustul din Romania.
Monografia descrie si modul in care statuia lui Paulescu a fost ridicata pe un piedestal de exagerari (descoperirea insulinei) si omisiuni (scrierile antisemite si activitatea politica de extrema dreapta) in epoca national-comunista instaurata de Nicolae Ceausescu si in perioada de tranzitie catre claritate si adevar prin care trece Romania din 1989.
[ct_message type=”ok” ]Nicolae Constantin Paulescu a fost medic si fiziolog roman, care a contribuit la descoperirea insulinei, inca din anul 1916.[/ct_message]Descoperirea insulinei salveaza milioane de vieti in fiecare zi!
Surse bibliografice si recomandari:
- – wikipedia – https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Paulescu
- – Polemica PAULESCU: stiinta, politica, memorie – Peter Manu, Horia Bozdoghina
- – DE CE IUBESC ROMANIA >> http://deceiubescromania.gandul.info/