Dezechilibrele emotionale si afectiunile pe care le creeaza

Legatura intre dezechilibrele emotionale si diverse boli si afectiuni. Nu mai poate fi pus la indoiala faptul ca starea noastra mental – emotionala ne influenteaza starea de sanatate fizica.

Tulburarile emo­tionale suprimate (stres, su­ferinta, anxietate, sentimentul singuratatii, furie reprimata, sentimentul neimplinirii) favorizeaza eliberarea de substante chimice in organism – adrenalina, cortizolul (hormonul stresului), care in cantitati mari afecteaza buna functionare a organelor interne si reduc productia de „substante bune” endorfinele (moleculele fericirii).

Psihoterapeut Monica Burcea detaliaza manifestarile efective create de dezechilibrele emotionale in corpul nostru. 

Natura pentru Sanatate recomanda:
Pachet CaliVita Raceala si Gripa | Grija pentru Sanatate

1. Pielea si sistemul respirator sunt liniile de granita ale corpului

Atunci cand mediul este perceput ca fiind neprietenos (temperaturi mici, curent, un mediu tensionat, un mediu stresant), organismul reactioneaza prin cresterea barierei de protectie a mucoaselor: nas infundat, hipersecretie de mucus, stranut. Nu intamplator, racelile sau virozele respiratorii apar atat la adulti, cat si la copii in momente de consum afectiv.

Afectiuni ale pielii pot aparea in cazul persoanelor anxioase,  cu nevoie crescuta de a detine controlul sau in cazul persoanelor dependente emotional.

Lipsa de incredere cauzeaza acneee. Acneea, specifica adolescentei, este o respingere inconstienta a mediului social si in acelasi timp indiciul neincrederii si nesigurantei de sine in raport cu exteriorul si cu judecata celorlalti.

In cazul tinerilor, denota un dezechilibru intre ceea ce si-ar dori sa fie si sa faca si resursele de incredere pe care acestia le au. Pe masura ce adolescentul este ajutat sa elibereze frustrarile si sa capete incredere in sine, acneea se poate ameliora.

Parul este simbolul arhetipal al puterii. Afectiunile parului au legatura cu puterea pe care o exprimam la exterior, in raport cu ceilalti.

  • – Cand parul are perioade in care cade mai mult, el poate arata faptul ca persoana resimte o scadere a puterii, o oboseala pe care ii este greu sa o accepte din cauza activitatilor pe care le desfasoara.
  • – Cand parul se ingrasa poate arata dorinta in­constienta de eliberare in urma unor sarcini grele. Este indicat sa tinem cont de aceste „semnale” si sa ne alocam perioade de odihna.  

2. Sistemul digestiv, oglinda problemelor generate de teama pentru ziua de maine

Medicina alopata face des legatura dintre ulcer si stresul profesional, teama de „ziua de maine” si incercarea persistenta de a rezolva dificultati profesionale/materiale.

Afectiunile stomacului oglindesc modul in care procesam resursele disponibile.

  • – Hiperaciditatea gastrica este expresia unei „macinari” mentale excesive in raport cu resursele materiale.
  • – Persistenta ei timp indelungat se va repercuta in gastrita, simbolul stresului material, financiar, sau in ulcer, care semnalizeaza deja o stare de ingrijorare si de tensiune continue.

Afectiunile duodenului apar atunci cand din stomac sunt evacuate prea repede alimente. Este simbolul grabei, al incapacitatii noastre de a ne bucura de experiente mici precum momentul mesei.

Constipatia apare pe fondul incrancenarii, al dorintei de a fi in control si de a rezolva toate problemele care apar. Este apanajul celor care depind foarte mult de parerile si de aprecierile celorlalti.

3. Furia, inamicul ”uzinei” corpului nostru

Ficatul transforma principiul alimentar in energie. Dezamagirile, deceptiile, ne­multumirea de sine si furia la adresa propriei persoane sunt principalii dusmani ai acestuia.

Atunci cand ficatul sufera, exista ganduri toxice care paraziteaza mintea. Este indicat sa constientizam ce factor anume ne produce furie sau nemultumire.

4. Hipertensiunea arteriala, urmare a luptei cu viata

O tensiune crescuta arteriala este deci simbolul organic al unei ,,presiuni a vietii”.

Organismul functioneaza cu toate motoarele turate si obliga tesuturile sa primeasca sange. Un fel de „trebuie sa continui sa lupti, faci fata in orice conditii!”

Hipotensiunea arteriala are legatura cu perceperea lipsei de protectie si de securitate, resimtite la nivel emotional. Persoanele hipotensive au nevoie constanta de afectiune, de siguranta si de echilibru.

5. Enurezisul, emisia involuntara de urina in timpul somnului

In cazul copiilor exista o stransa legatura intre frica si mictiunile necontrolate noaptea in pat. Acestea sunt expresia cea mai evidenta a fricii pe care o are un copil de cineva sau ceva.

Atunci cand se prelungeste la varste mai mari, este dovada fricii pe care o are copilul de agresivitate, cel mai probabil parentala. Copiii batuti, agresati, certati violent vor prezenta enuresis nocturn.

6. Tulburarile din sfera genitala

Tulburarile din sfera genitala vor reflecta diverse blocaje sau neacceptari in raport cu activitatea sexuala. De asemenea, afectiunile genitale pot denota rusine, incapacitate de manifestare sexuala, conflict intre concepte educationale si simtire.

Chiar si o ingrasare a corpului in zona organelor genitale poate sugera anumite dezechilibre in perceperea relationarii sexuale.

Resentimentele sustinute indelung duc la cancer, critica si autocritica duc la artrita, vinovatia duce la dureri, teama si tensiunea duce la ulcer si dureri de picioare. ~  Louise L. Hay, Poti sa-ti vindeci viata

Este indicat sa tinem cont de faptul ca ameliorarea fizica a unei boli n-ar trebui sa fie considerata suficienta daca nu aduce si o imbunatatire a calitatii vietii persoanei respective. Odata cu vindecarea fizica este de dorit sa aducem si cateva modificari: timp pentru mese, timp pentru odihna, constientizarea blocajelor, eliberarea frustrarilor si a nemultumirilor. 

 

Surse de informare si recomandari:

  • Topul bolilor care apar din cauza gandurilor negative, www.doctorulzilei.ro

Lasă un comentariu