Efectele hormonului de creștere uman asupra fiziologiei corpului

Publicat de Cristina Carmen Dascălu pe

Majoritatea efectelor hormonului de creștere HGH asupra organismului sunt mediate de factorul de creștere de tip insulinic IGF-1. Activitatea hormonului HGH, care este în strânsă dependență de cea a hormonului IGF-1, afectează nivelul insulinei și a glicemiei, funcțiile celulare, metabolismul și, bineînțeles, dezvoltarea musculară și osoasă.

efectele hormonului de crestere uman hgh 30x16 - Efectele hormonului de creștere uman asupra fiziologiei corpului

Articole conexe despre efectele hormonului de creștere uman HGH

Un concept critic pentru a înțelege efectele hormonului de creștere constă în faptul că acesta are două tipuri de acțiuni distincte, care generează, la rândul lor, rezultate diferite.

 • Efectele directe sunt rezultatul legării receptorului la celulele țintă de hormonul de creștere. Celulele adipoase (adipocitele), de exemplu, au receptori ai hormonului de creștere, iar hormonul de creștere le stimulează să descompună trigliceridele și le suprimă capacitatea de a prelua și de a acumula lipide circulante.
 • Efectele indirecte sunt mediate, în primul rând, de factorul de creștere tip insulinic (IGF-I), un hormon care este sintetizat predominant în ficat, dar și în alte țesuturi, ca răspuns la acțiunea hormonului de creștere HGH.Factorii de creștere de tip insulinic (IGF-1 si IGF-2) sunt implicați în proliferarea și funcționarea aproape a fiecărei celule, țesut și organ din corpul uman.

Ținând cont de această distincție privind efectele hormonului de crestere uman, putem discuta despre două mari roluri ale hormonului de creștere HGH și ale factorului de creștere IGF-I în fiziologia organismului.

1. Efectele hormonului de creștere HGH asupra creșterii organismului

Creșterea este un proces foarte complex și necesită acțiunea coordonată a mai multor hormoni. Rolul major al hormonului de creștere în stimularea creșterii organismului este prin a stimula ficatul și alte țesuturi să secrete IGF-1.

 • IGF-1 (factorul de creștere de tip insulinic) este un hormon care are o structură similară cu insulina și lucrează impreuna cu hormonul de creștere pentru reproducerea și regenerarea celulelor.

Ca urmare a actiunii hormonului HGH, IGF-1 stimulează creșterea celulelor în organism, conducând la creșterea și dezvoltarea acestora (precum în uter și la adolescență), sprijina imbunatatirea densitatii osoase, construirea masei musculare și vindecarea (piele, oase, intestin subtire etc.), în funcție de ceea ce are nevoie organismul.

 • IGF-1 stimulează proliferarea condrocitelor (celulele cartilagiului), având ca rezultat creșterea osoasă. Hormonul de creștere pare să aibă un efect direct asupra creșterii osoase, prin stimularea diferențierii condrocitelor.
 • De asemenea, factorul de creștere de tip insulinic IGF-I pare a fi principalul jucător în creșterea musculară. Stimulează atât diferențierea, cât și proliferarea mioblasturilor. Totodata, stimulează absorbția de aminoacizi și sinteza proteinelor în mușchi și alte țesuturi.

IGF-1 si HGH sunt prieteni și lucrează împreună

HGH (hormonul de creștere uman) și IGF-1 (factorul de creștere de tip insulinic) sunt hormoni steroizi strâns legați unul de altul, care au ca principal rol stimularea creșterii musculare și osoase. HGH este produs în glanda pituitară, adânc în creier, și circulă prin sânge, către ficat, unde stimulează producerea de IGF-1.

IGF-1 (Somatomedina C) este unul dintre factorii de creștere necesari dezvoltării umane normale. IGF-1 este sintetizat în principal prin ficat, dar și local în multe țesuturi.

IGF-1 este atât de important pentru dezvoltare și regenerare, încât, dacă nu este prezent în cantităti adecvate în timpul creșterii noastre, atunci când suntem copii, poate face să avem o înălțime (statură) mică. Deficiența factorului de creștere IGF-1 determină insensibilitatea la activitatea hormonului HGH și a efectelor acestuia asupra creșterii și reparării celulare.

Deși există dovezi asupra acțiunii directe a HGH asupra creșterii oaselor lungi la copii, majoritatea acțiunilor anabolice și metabolice sunt realizate prin intermediul IGF-1 (insulin-like growth factor-1), numit și somatomedina C. IGF-1 este sintetizat hepatic și la nivelul anumitor țesuturi țintă ca răspuns la stimularea hGH. Ca și somatostatina, IGF-1, prin mecanism de feed-back negativ, inhibă secreția hipofizară de hGH.

O dereglare sau un dezechilibru în sistemul IGF ar putea avea implicații într-o serie de tulburări diferite, incluzând perturbări de creștere normală, cancer și diabet. Ca atare, familia de proteine IGF continuă să fie o țintă viabilă pentru noi agenți terapeutici.

ATENTIONARE: Deoarece IGF-1 stimulează creșterea, poate avea efecte negative asupra unei persoane care este predispusă la cancer. IGF-1 exercită efecte puternice asupra fiecărei etape cheie a dezvoltării cancerului. IGF-I poate crește proliferarea celulară, angiogeneza și metastază și reduce moartea celulară (apoptoza). De asemenea, poate duce la rezistență la agenții chimioterapeutici.

2. Efectele hormonului de creștere asupra metabolismului

Efectele hormonului de creștere HGH sunt asociate cu regularizarea unor procese metabolice, cum sunt anabolismul si lipoliza. Funcția HGH stimulează anabolismul proteinelor, ceea ce provoacă o absorbție a aminoacizilor, care la rândul lor promovează sinteza sau crearea de proteine și contribuie la prevenirea distrugerii sau oxidării proteinelor.

 • Anabolismul sau asimilația este procesul metabolic care transformă materiile nutritive introduse în organism în substanțe proprii acestuia, consumându-se și energie. În timpul anabolismului se sintetizează substanțe organice complexe (ca proteinele, grăsimile și zaharurile), unele dintre acestea depunându-se în organism ca rezerve.
 • Lipoliza este procesul de descompunere a lipidelor și implică hidroliza trigliceridelor în glicerol și acizi grași liberi. Existentă în mod predominant în țesutul adipos, lipoliza este utilizată pentru a mobiliza energia stocată în timpul mesei sau a exercițiului fizic. Lipoliza este indusă direct în adipocite de către glucagon, epinefrina, norepinefrina, hormonul de creștere HGH, peptidul natriuretic atrial (ANP), peptidul natriuretic de tip B (BNP), și cortizol.

Hormonul de creștere are efecte importante asupra metabolismului proteinelor, lipidelor și carbohidraților. În unele cazuri, efectul direct al hormonului de creștere a fost clar demonstrat, în altele, se consideră că IGF-I este mediatorul critic, iar în unele cazuri se observă că sunt in joc atât efecte directe cât și indirecte.

 • Metabolismul proteinelor: HGH crește sinteza proteică, în timp ce IGF-1 inhiba proteoliza. În general, hormonul de creștere stimulează anabolismul proteinelor în multe țesuturi. Acest efect reflectă creșterea absorbției de aminoacizi, creșterea sintezei proteinelor și reducerea oxidării proteinelor.
 • Metabolismul grăsimilor: HGH crește lipoliza prin creșterea activității lipazei. Administrarea de doze mari de IGD-1 are efecte antilipolitice. Hormonul de creștere îmbunătățește utilizarea grăsimilor prin stimularea distrugerii trigliceridelor și a oxidării în adipocite.
 • Metabolismul carbohidraților: hormonul de creștere este unul dintre bateriile de hormoni care servește la menținerea glicemiei în limite normale. IGF-1 și hormonul de creștere HGH interacționează cu insulina pentru a-și modula controlul asupra metabolismului carbohidraților.
 • Metabolismul glucidelor: administrarea de HGH provoacă efecte tranzitorii antagonice insulinei. Concentrații crescute prelungite ale hrmion HGH scad sensibilitatea la glucoză la nivel hepatic și extrahepatic. HGH crește eliberarea postprandiala a glucozei hepatice. Prin contrast, IGF-1 are efect hipoglicemiant. Hormonul de creștere este adesea declarat că are activitate anti-insulină, deoarece suprimă abilitățile insulinei de a stimula absorbția de glucoză în țesuturile periferice și de a spori sinteza glucozei în ficat. Oarecum paradoxal, administrarea hormonului de creștere stimulează secreția de insulină, ducând la hiper-insulinemie.
 • Metabolismului apei și electroliților: administrat în doze mari, hGH duce la activarea lanțului renină-angiotensină, cu producere de retenție hidrică și salină. Aceleași efecte sunt produse și de IGF-1.

efectele hormonului de crestere metabolism si dezvoltare 30x30 - Efectele hormonului de creștere uman asupra fiziologiei corpului

Power Booster (Natural HGH Support) se ia înainte de culcare

Cea mai mare secreție de HGH are loc în primele 90 de minute de somn, mai ales în ciclurile de somn profunde. Tocmai de aceea anumite suplimente nutriționale (aminoacizii, de exemplu) sunt luate cu puțin timp înaintea somnului.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7 - Efectele hormonului de creștere uman asupra fiziologiei corpului

Dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv

Power Booster Natural HGH Support Calivita
5.0
2018-01-16T15:45:54+00:00

Dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7 - Efectele hormonului de creștere uman asupra fiziologiei corpului
Cea mai mare secreție de HGH are loc în primele 90 de minute de somn, mai ales în ciclurile de somn profunde. Tocmai de aceea anumite suplimente nutriționale (aminoacizii, de exemplu) sunt luate cu puțin timp înaintea somnului.
5.0
1

Discuții privind efectele hormonului de creștere HGH

În zilele noastre, hormonul de creștere HGH este produs, pe cale sintetică, în principal utilizând o tehnologie de ADN recombinant. Injecțiile cu hormonii de creștere HGH sunt adesea recomandate copiilor cu probleme de creștere, însă acestea sunt extrem de scumpe. Se administrează numai pe bază de rețetă și strict sub control medical.

Pentru a-și îmbunătăți capacitățile și performanțele sportive, un număr de atleți caută, de asemenea, injecții cu hormoni HGH. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că multe țări au interzis utilizarea injecțiilor cu HGH datorită riscurilor și problemelor de siguranță. În țările în care sunt permise, acestea sunt disponibile în mod legal numai pe bază de rețetă.

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7 - Efectele hormonului de creștere uman asupra fiziologiei corpului

Fii conștient/ă de faptul că poți găsi un număr de suplimente sigure, naturale și legale care sunt cunoscute că agenți de stimulare a secreției de hormon HGH. Aceste suplimente nutritive, de obicei sub formă de tabletă sau capsule, oferă beneficiile pe care efectele hormonului de creștere le are asupra organismului atunci cand se afla la nivelul optim, eliminând riscurile, cheltuielile și efectele negative asociate injecțiilor cu hormoni de creștere.

Un nou studiu, prezentat de publicația PubMed, arată că blocarea efectelor hormonului HGH, în prezența unor concentrații serice scăzute de IGF-1, sporește sensibilitatea la insulină. Studiile efectuate la om, cât și la animale, arată că excesul cronic de hormon HGH are un efect anti-insulinic asupra metabolismului carbohidraților și lipidelor. Răspunsul la suprasecreția de HGH este, totuși, dificil de interpretat, datorită unei creșteri concomitente a nivelurilor IGF-1.

Efectele hormonului de creștere asupra metabolismului, care pot fi directe sau indirecte, se manifestă – în principal – asupra a trei organisme sensibile la insulină: ficat, mușchi și țesut adipos alb. Dacă suferi de diabet sau prezinți dezechilibre hormonale, fii precaut/ă atunci când intenționezi să urmezi un tratament pentru stimularea producției de HGH, chiar și cu produse naturiste.

Surse de informare și recomandări:

Cele mai citite articole pe blogul Natura pentru Sănătate

Cristina Carmen Dascălu

Cred în împuternicirea oamenilor cu informații utile și practice care să-i ajute să facă alegeri conștiente, inteligențe și sănătoase pentru viață lor și a celor pe care îi iubesc. Eu și un grup de specialiști ne-am ales misiunea de a vă ajută să vă simțiți mai sănătosi și să trăiți mai mult și mai bine, fără o dietă restrictivă sau schimbări dramatice în stilul de viață. Bun venit în comunitatea Natura pentru Sănătate * Sursa ta de încredere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright© 2014 - 2018 Natura pentru Sănătate * Sursa ta de încredere | Acest site este deținut, administrat și menținut de Success Networking SRL-D, distribuitor independent al produselor CaliVita© Internațional. Distribuitorul independent menționat mai înainte este singurul responsabil de conținutul acestui site, iar Rețeaua CaliVita© International și entitățile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Informațiile din articolele și comunicările noastre NU sunt destinate înlocuirii unei relații personale cu un medic specialist calificat și nu sunt destinate consultării medicale. | Termeni de utilizare a site-lui | Info Contact