Elixirul ascuns in fructele de soc negru * Sambucus Nigra
Descopera comoara din gradina bunicii tale: o tufa de soc negru, situata in gradina proprie sau in gradina bunicii, valoreaza aproape tot atat de mult cat o farmacie naturista!
Proprietatile terapeutice ale socului negru sunt cunoscute inca din antichitate.
In Grecia, Hippocrate ii atribuia proprietati diuretice; in Evul Mediu, la vechii germani, socul negru era considerata o planta sfanta, fiind folosita si ca planta medicinala.
Slavii antici credeau ca socul nu poate fi lovit de fulger, nu trebuie adus in casa si nici ars.
Efectele terapeutice ale socului negru sunt cunoscute si folosite de-a lungul multor secole de catre popoarele din America de Nord, Europa, Asia si Africa de Nord. O asemenea popularitate, desigur, nu poate fi intamplatoare.
Socul negru – descriere botanica
Socul negru (Sambucus nigra) este o specie de plante din grupa arbustilor cu 20-30 de soiuri din familia Adoxaceae, nativa Europei, nord-vestului Africii si sud-vestului Asiei.
Se dezvolta pe orice tip de sol, umed sau uscat, de preferința intr-un loc insorit.
Socul negru este intalnit in toate regiunile ţarii, creste pe langa garduri, la liziera padurilor, in taieturile de padure, pe malul raurilor, de-a lungul drumurilor forestiere.
Socul este un arbust de talie mica putand ajunge pana la 5 – 8 m inaltime.
In mod natural, il intalnim sub forma de tufa, ale carei tulpini cresc la inceput drepte, apoi se ramifica mult, formand o coroana rotunjita.
- Tulpina are o scoarta cenusie in tinerete, apoi se transforma intr-o scoarta groasa, cu aspect crapat.
- Tulpina si ramurile au in interior o maduva alba; acest lucru il deosebeste de socul rosu care creste la munte si care are maduva de culoare brun-roscata.
- Ramurile tinere sunt prevazute cu niste negisori mici (lenticele) proeminente pe suprafata lor. Ele contin o maduva mare, spongioasa, cauza a fragilitatii lor.
- Frunzele sunt penat-compuse si au cate 3- 7 foliole scurt petiolate.
- Scoarta si frunzele au un miros specific, destul de respingator, menit sa alunge vizitatorii nedoriti.
- Florile sunt mici, de culoare alba, cu miros placut patrunzator. Sunt unite in inflorescente umbeliforme ca niste talere mari.
- Fiecare floare are un caliciu cu 5 dinti, o corola cu 5 petale, 5 stamine cu anterele galbene, un ovar si 3 stigmate. Ele sunt in general autosterile, adica necesita polenizare straina. Florile au aroma racoritoare, proaspata, foarte placuta.
- Fructul este o drupa baciforma, globuroasa, cu un diametru de 6 – 8 mm, de culoare neagra, lucitoare, avand la interior 3 seminte lunguiete.
- Fructele de soc negru se pot pastra proaspete in frigider, dar nu mai mult de 36 – 48 de ore de la recoltare dupa care se trece la prepararea de suc, sirop, pulbere sau tinctura. (sursa: gustos.ro)
Chiar daca este un arbust cunoscut, exista sansa de a fi confundat cu alte specii de Sambucus: racemosa (socul rosu) si ebulus (boz). Deosebirile principale sunt date de:
- – culorile florilor: la Sambucus nigra sunt albe-galbui, in timp ce la celelalte doua specii sunt de culoare albe-verzui si respectiv albe-roze;
- – culorile fructelor: la Sambucus nigra sunt negre, lucioase cu miros slab particular, gust dulceag-acrisor, in timp ce la celelalte doua specii sunt de culoare rosii-lucioase, lipsite de miros, gust acrisor, neplacut, si respectiv negre, mate, cu miros neplacut.
Principii biologic active continute in fructele de soc negru
Florile (Flores Sambuci) – componentele majore caracteristice (pana la 3,0%) sunt flavonoidele (kaempferol, astragalin, quercetina, rutin, isoquercitrin, hyperoside).
Alti metaboliti secundari majori includ triterpene (α- și β-amirin, acid ursolic, acid oleanolic), steroli (β-sitosterol, campesterol, stigmasterol), acizi fenolici și glicozidele lor corespunzătoare (clorogenic, ferulic, cafeic si acid p-cumaric). (sursa: WHO Monographs on Selected Medicinal Plants – Volume 2 – World Health Organization)
Fructele coapte contin aminoacizi, bioflavonoide, carotenoide, flavonoide (quercetina, antocianine), zaharuri, taninuri, vitamina A, B si C in cantitati mari. Important este sa nu folosesti tulpina, frunzele si fructele necoapte de soc negru, care contin un nivel ridicat de glicozide toxice de cianuri!
Proprietatile terapeutice ale socului negru sunt: tonic general, antioxidant, imunostimulator, detoxifiant, sudorific, antipiretic, antialgic, antitusiv, expectorant, emolient, decongestiv, diuretic, laxativ, antiseptic (antibacterian si antiviral), antiinflamator, antiedematos, anticelulitic, antialergic, galactogog, vitaminizant, mineralizant.
[ct_message type=”info” ]In scopuri medicinale se folosesc in principal florile si fructele, iar intr-o masura mai redusa scoarta.[/ct_message]
- – Ceaiul din fructele de soc negru este recomandat a fi utilizat pentru tratarea obezitatii, dar si a hemoroizilor (uz extern). Ceaiul din flori de soc are un rol extrem de important in tratarea afectiunilor vezicii urinare.
- – Decoctul din scoarta de soc este indicat în colicile renale, reumatism, guta, retentii urinare.
- – Extractul din fructele de soc negru este recomandat a fi utilizat in: stari de oboseala cronica si stres, imunitate deficitara, raceala si gripa, guturai, detoxifierea organismului, raceala, gripa, febra, rinite inflamatorii, tuse uscata, faringita, amigdalita, sinuzita, bronsita, astm bronsic, pneumonie, artrita, artroza, nevralgii intercostale, sciatica, guta, nefrita, pielonefrita, cistita, litiaza urinara, colica renala, obezitate, cure de slabire, tulburari hormonale, chist ovarian, ovare polichistice, fibrom uterin, mastoza fibrochistica, psoriazis, alergie cutanata, dermatozee, acnee, cancer.
Pe langa extract concentrat din fructele de soc negru , SambuRex mai contine extracte din plante provenite de pe culturi organice, cum sunt echinacea si astragalus, plus vitamina C si zinc.
[ct_message type=”ok” ]Stiai ca Siropul SambuRex contine cea mai mare concentratie de soc negru? Si, ca poate scurta perioada bolii cu pana la patru zile?[/ct_message] [ct_animation delay=”200″ animation=”zoomout” id=”” class=””]Ai descoperit comoara din gradina bunicii tale? :) [/ct_animation]
Imi place ceaiul de soc. Il beau pentru detoxifiere, in mai multe cure pe an.