Exercitii pentru creier recomandate de Niculina Gheorghita [puzzle]

Psihologul Niculina Gheorghita, vorbind despre creier, afirma ca unul dintre secretele succesului in viata este sa iti antrenezi in permanenta mintea pentru o mai buna performanta. Iar aceasta se poate face prin adoptarea unui stil de viata sanatos, care sa includa:

  • o alimentatie sanatoasa si echilibrata adecvata pentru functionarea creierului (Brain Foods)
  • diverse activitati fizice si jocuri pentru a stimula dezvoltarea mentala,

Vrei sa stii si sa aplici strategii anti-imbatranire pentru super putere mentala, precum cea a vedetelor de la Hollywood?

Invata cum sa-ti antrenezi mintea si descopera exercitii pentru creier pe care le poti practica pentru a-l mentine activ, sanatos si performant! Acesta este unul dintre secretele succesului in dezvoltarea personala si profesionala, asa numitul antrenament sau training mental (Brain Fitness). 

Natura pentru Sanatate recomanda:
Pachet CaliVita Raceala si Gripa | Grija pentru Sanatate

„Creierul este cel mai fabulos si cel mai complicat instrument pe care-l avem la purtator.” ~ Niculina Gheorghita, psiholog principal

Exercitii pentru creier si minte brici
Exercitii recomandate de Niculina Gheorghita pentru un creier activ si minte agera la orice varsta.

Niculina Gheorghita: metode de activare a creierului

In articolul de blog, „Metode prin care ne activăm creierul pentru a deveni ce vrem să fim”, Niculina Ghiorghita recomanda 8 modalitati practice care, efectuate regulat, ne ajutam sa devenim ceea ce ne dorim sa fim.

 Acestea sunt:

  1. – Exersarea zambetului
  2. – Activitatea intelectuala
  3. – Relaxarea constienta
  4. – Cascatul
  5. – Meditatia
  6. – Gimnastica mintii
  7. – Interactiunea sociala
  8. – Credinta

In ultima emisiune TV, „Intuitia – Cum sa ne ascultam Sinele”, Niculina Gheorghita, psiholog principal, recomanda cartea dr. Robert M. Goldman – „Exercitii pentru creier”, din care poti afla cateva metode prin care sa iti mentii creierul activ si tanar.

„Pentru a avea creierul activ si a nu imbatrani, macar de trei ori pe zi sa iti aduci linistea in creier.” ~ Niculina Gheorghita

De la primele experiente de viata, creierul nostru incepe sa prelucreze si sa inmagazineze cantitati uimitoare de date care ne permit sa realizam unele lucruri care nu pot fi realizate de nici mai puternic calculator.

La fel ca si in cazul muschiilor, exercitiile cresc performanta creierului in activitati care implica rezolvarea de probleme, luarea deciziilor, invatare, memorare, concentrare, controlul emotiilor, cat si raspunsul imunitar al organismului.

Studii asupra creierului uman sunt mai greu de efectuat, insa, cu toate acestea, cercetatorii au gasit numeroase modalitati prin care putem sprijini sanatatea mintii si stimula activitatea creierului.

Neuropsihologii sugereaza faptul ca, pe masura ce imbatranim, pentru a ne pastra mintea tanara si sanatoasa este necesar sa ne antrenam si sa efectuam regulat exercitii pentru creier, cum ar fi: aritmetica mentala, puzzle-uri logice si antrenament vizual si verbal.

Cartea „Exercitii pentru creier – strategii antiimbatranire pentru putere supermentale” rezuma cele mai recente si revolutionare informatii despre cum:

  • sa ne pastram sanatatea creierului,
  • sa ne imbunatatim memoria, concentrarea, creativitatea si
  • sa ne bucuram de o minte armonioasa pentru tot restul vietii.

Cartea contine exercitii si teste pentru autoevaluare, grafice cu informatii despre substantele cerebrale si numeroase chestionare care te vor ajuta sa apreciezi puterea actuala a mintii tale si sa intelegi ce poti face pentru a o spori.

Fragmente din cartea „Exercitii pentru creier”

„Asemenea unui flipper, plin de lumini si sonerii, memoria activeaza numeroase sectoare ale creierului si declanseaza o reactie chimica si electrica in lant. Savantii considera ca memoria de scurta durata este pusa in miscare de un impuls electric. Pe de alta parte, memoria de lunga durata intra in joc fie datorita noilor conexiuni dezvoltate intre celulele cerebrale, fie ca rezultat al unui eveniment chimic in care participa peptide.”

„Stresul. Pe langă faptul ca afecteaza starea generala a sanatatii, stresul va erodeaza si memoria. Daca valurile scurte de stres va pot ambala motorul mental, bombardamentul constant al hormonilor stresului vatameaza, in cele din urma, celulele cerebrale.”

Stresul stimuleaza si secretia de cortizol, un hormon care ajuta la prelucrarea carbohidratilor, dar, in cantitati excesive, poate vatama celulele cerebrale. Glucocorticoizii inhiba capacitatea creierului de a absorbi glucoza, principala sa sursa de energie, si il fac incapabil sa modereze alte semnale chimice. In consecinta, celulele cerebrale devin supraexcitate, se deterioreaza sau mor.”

„Cand trupul si mintea va sunt supuse unor solicitari urgente, aveti nevoie de o infuzie de substante nutritive, pentru a avea energia si forţa cerute de situatie. In perioadele de stres, organismul consuma mai mult magneziu, vitamina C, vitamina E, proteine si carbohidrati.

Cu progresele uluitoare inregistrate in terapia genetica, nanotehnologie, inginerie genetica, regenerarea organelor, putem o viata mai lunga si mai sanatoasa, si avem nevoie de o superminte care sa ne ajute sa profitam de toti acesti ani suplimentari.

Singura carte care aduna la un loc cele mai bune sfaturi medicale, nutritionale, psihologice si de stil de viata pentru a mentine cel mai important organ — creierul uman – la inalte standarde de performanta.“ – V.A. Howard, Ph.D., Codirector, Philosophy of Education Research Center, Harvard University

„Informatiile din aceasta carte pot fi privite ca un program pentru secolul XXI in lupta pentru stoparea tulburarilor neurodegenerative ale creierului uman.“ – Frederick J. Vagnini, M.D., Clinical Professor of Surgery, Cornell Medical Center

O recenzie a cartii Exercitii pentru creier,realizata de catre Prof. Dr. Gavril Cornutiu Facultatea de Medicina, Oradea si publicata in REVISTA MEDICALA ROMANA – VOLUMUL LVII, NR. 4, An 2010 o poti citi aici.

Cel mai important organ pe care il avem este creierul.

Cum poti valorifica acest potential? Ce trebuie sa faci pentru a-ti mentine creierul sanatos si tanar?

De la suplimentele nutritionale pana la vitamine, care pot fi si de la CaliVita, produse alimentare si factori legati de stilul de viata, fie ca esti o viitoare mama sau ai ajuns la o varsta inaintata.

Cauta intotdeauna solutii si alternative benefice pentru a reusi sa utilizezi intregul potential intelectual, creator si emotional al creierului, ceea ce este sinonim cu a fi sanatos.

Antreneaza-ti creierul, traieste-ti viata!

Surse de referinta si recomandari:

  • Exercitii pentru creier – strategii antiimbatranire pentru putere supermentale, Robert Goldman, Lisa Berger, Ronald Klatz
  • Cum sa ne pastram sanatatea creierului, Jean Carper, Jean Carper

Natura pentru Sanatate * Sursa ta de incredere

Natura pentru Sanatate recomanda:
Despre autor

Cristina Carmen Rusu

Bună! Sunt Cristina Carmen RUSU, creator de continut la Natura pentru Sănătate. Cred în împuternicirea oamenilor cu informații utile și practice care să-i ajute să facă alegeri conștiente, inteligente și sănătoase pentru viața lor și a celor pe care îi iubesc.

14 comentarii

  1. Rodica Moraru spune:

    Vreau sa ma abonez.

    1. Buna ziua,

      Multumesc pentru mesaj. V-am abonat la buletinul informativ care se distribuie JOI. Va rog sa verificati si in spam mesajul „Cadourile promise …”.

  2. Otilia B. spune:

    Vreau sa ma abonez.Multumesc!

  3. As avea nevoie de un abonament la site ul dvs. Mulțumesc pentru ajutor!

    1. Buna, Ligia. Multumesc pentru mesaj. Te-am adaugat la lista de abonati. Verifica emailul si in spam, mesajele cu titlul {pdf] Cadourile promise. Iti doresc o zi excelenta!

  4. LUPU NINA spune:

    Buna vreau sa ma abonez

    1. Andreea Mitrea spune:

      Doresc sa ma abonez la sote ul dvs.

      1. Formularul de inscriere la site este aici: https://naturapentrusanatate.com/newsletter/. Multumesc!

  5. Buna, Nina. Multumesc pentru mesaj. Te-am adaugat la lista de abonati. Verifica emailul si in spam, mesajele cu titlul [pdf] Cadourile promise. Iti doresc o zi excelenta!

  6. Lazar tatiana spune:

    Sa aveti un an minunat cu multa sanatate si bucurii vreau sa va contactez cu toata fiinta mea am nevoe de un consiliu specializat etc.permitetimi sa comunic cu dmv.Niculina eu sunt Tatiana nr.meu este 00393289023324 facetimi un apel si va contactez eu miii de multumiri cu respect .numa Bine.

    1. Tatiana, multumesc mult pentru urari. Un An Nou cu multa sanatate, bucurie si armonie in suflet. Cristina Carmen, fondator Natura pentru Sanatate

  7. Lazar tatiana spune:

    Va salut cu respect.

  8. Vreau sa ma abonez.

    1. Buna ziua. Multumesc pentru vizita. V-am adaugat in lista de abonati. In curand veti primi Buletinul Informativ Saptamanal. Va doresc o zi minunata! :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *