Bufeurile, manifestate prin valuri de caldura in organism, sunt simptome care sunt intalnite, de obicei, in perioada de peri-menopauza a femeilor.
- Acestea au tendinta sa atinga un maxim in primii ani dupa incetarea menstruatiei.
Sunt si femei care sufera aceste valuri de caldura chiar si in perioada menopauzei.
[ct_animation delay=”111″ animation=”slideleft” id=”” class=””]Daca esti in aceasta perioada a vietii, recomandarile de mai jos iti pot fi de ajutor.[/ct_animation]O etapa naturala de tranzitie in viata unei femei
„... viata de-abia a inceput! Este inceputul unei perioade foarte palpitante, plina de placeri, dincolo de cele mai incredibile visuri!” ~ dr. Christiane Northrup
De regula, menopauza debuteaza in jurul varstei de 50 de ani.
Productia de estrogen incepe sa scada, pana cand inceteaza complet, ciclurile menstruale se raresc, dar, de obicei, dureaza cativa ani pana cand noua stare se instaleaza complet.
Chiar daca prezinta simptome foarte neplacute, menopauza nu trebuie tratata ca o boala, ci ca pe o tranzitie naturala in viata.
Este important sa intelegem ca, pe masura ce organismul se schimba, este necesar sa facem si noi schimbari.
Deoarece estrogenul este responsabil de trasaturile considerate feminine, scaderea nivelului acestui hormon presupune modificarea formelor tale, precum si a calitatii si cantitatii parului.
Pe langa aspectul estetic, deoarece estrogenul nu isi mai indeplineste nici functia protectoare, trebuie sa iei in considerare si riscul crescut de osteoporoza si afectiuni cardiovasculare.
Din cauza nelinistilor cu privire la estrogeni si la terapia de substitutie hormonala, printre care riscul crescut de cancer mamar si ovaria, accidente vasculare, atacuri de astm, afectiuni cardiace, cheaguri de sange, dementa si pierderea apetitului sexual, multe femei cauta remedii alternative, naturale, pentru atenuarea disconfortului creat de menopauza.
Exista mai multe optiuni, printre care si unele naturale, pentru ameliorarea simptomelor menopauzei – foloseste-le!
Fara valuri de caldura in organism
Daca le tolerezi bine, nu este necesar sa tratezi bufeurile / valurile de caldura.
Dar mai intai se vedem cum le recunosti. Principalele caracteristici ale acestei manifestari ale corpului sunt:
– congestia fetei, gatalui si a decolteului
– palpitatii / tahicardie
– senzatie de calura moderata pana la fierbinteala intensa
– transpiratie
– frisoane, dupa ce acestea inceteaza
Din punct de vedere al frecventei, bufeurile pot aparea de mai multe ori pe zi sau doar de cateva ori pe saptamana.
Poti sa te simti transpirata zi si noapte sau poti sa simti doar o usoara caldura in organism, din cand in cand.
Valurile de caldura care apar in timpul noptii, numite si bufeuri sau transpiratii nocturne, te pot trezi din somn si deregla odihna si refacerea organismului in perioada de somn.
Valurile de caldura si transpiratiile pot dura intre 30 de secunde si 30 de minute, dar in mod normal durata acestora este de cca 2-3 minute, iar perioada in care femeile pot suferi de bufeuri poate dura intre 3-5 ani.
Bufeurile pot fi tinute sub control cu ajutorul vitaminelor din complexul B, vitaminele E si K, si mineralele seleniu, magneziu.
Pe langa ameliorarea valurilor de caldura, seleniul contribuie la mentinerea sanatatii parului si este eficient in caz de matreata.
Are efect sinergic atunci cand este luat impreuna cu vitamina E, potentandu-se reciproc.
Osteoporoza in perioada menopauzei
Consuma o cantitate adecvata de calciu si vitamina D, fiindca oasele tale au nevoie de o protectie sporita.
Conform estimarilor OMS, numarul anual al fracturilor de sold va creste la 6,3 milioane pana in 2050, iar cele afectate sunt in special femeile.
Femeile au un risc de 40% de producere a fracturilor de sold, pe cand la barbati acest risc este de „doar” 13%.
In plus, un aport adecvat de vitamina D ofera protectie si impotriva anumitor forme de cancer la san, al caror risc creste dupa menopauza!
O serie de studii recent publicate au aratat ca:
– aportul de calciu si vitamina D, suplimentate cu vitamina K, au avut ca efect o crestere mai accentuata a greutatii osoase decat in lipsa vitaminei K.
– grupul care a primit vitamina K2 a prezentat o decalcifiere osoasa mai redusa si o forta osoasa mai mare.
Iti recomandam Calcium Magnesium Plus, varianta binecunoscutului produs Strong Bones, imbunatatita cu vitaminele D3 si K2.
[ct_button url=”http://comenzicalivita.mycali.biz/risc-osteoporoza” color=”#FFFFFF” background=”#0000FF” gradient=”” description=”cu ajutorul calculatorului nostru. Click aici >>” size=”normal” position=”center” icon=”list” target=”” rel=””]Evalueaza-ti riscul pentru osteoporoza[/ct_button]Cresterea in greutate
Menopauza este frecvent acompaniata de cresterea in greutate.
Aparitia „aripioarelor” pe solduri si a depozitelor abdominale de grasime inseamna si cresterea riscului de afectiuni cardiovasculare, prin urmare alimentatia ta trebuie sa fie echilibrata si trebuie sa renunti la surplusul de calorii.
Consuma acizi grasi nesaturati, pe care ii poti gasi intr-o cantitate insemnata in uleiul de peste si in seminte (in uleiul extras din ele); daca nu iti plac, poti suplini cantitatea necesara cu suplimente alimentare ce contin omega-3.
Daca esti deja supraponderala, scapa de kilogramele in plus cu ajutorul exercitiilor fizice, al alimentatiei adecvate si, daca e posibil, al cromului, care sprijina metabolismul glucidelor, si al fibrelor, care induc senzatia de satietate. In acelasi timp, trebuie sa acorzi o atentie deosebita alimentatiei.
Daca sportul nu a facut parte din viata ta pana acum, trebuie neaparat sa treci la actiune: niciodata nu e prea tarziu. Mersul pe jos, joggingul, gimnastica sau aqua gymul te vor ajuta:
– sa iti mentii sanatatea oaselor si sa iti intaresti musculatura
– sa iti controlezi greutatea corporala
– vor sprijini functionarea sanatoasa a sistemului cardiovascular si iti vor asigura o functie mentala normala si echilibru fizic.
Tulburari de somn si modificari ale dispozitiei
Modificarea nivelului de hormoni cauzeaza simptomele neplacute ale menopauzei, printre care transpiratul in timpul noptii, tulburarile de somn si problemele de memorie.
Suplimentarea cu hormoni poate fi o solutie, dar trebuie efectuata sub stricta supraveghere a unui specialist si nu este recomandata tuturor.
Persoanele care nu pot lua hormoni din anumite motive pot recurge la remedii naturiste.
- Melatonina poate asigura un somn relaxant, care va avea ca rezultat imbunatatirea functiilor mentale si intarirea sistemului imunitar.
- In plus, iti poti mentine prospetimea fizica si mentala cu suplimente de calitate ce contin gingko, vitaminele B sau guarana.
Pe masura ce organismul sufera modificari, si armonia fizica poate fi perturbata, in special datorita fluctuatiei nivelului de hormoni.
Iar aici intervine rhodiola rosea, care te poate ajuta sa faci fata sensibilitatii sporite si depresiei.
Daca doresti o solutie completa, alege produsul natural Menopausal Formula, care contine toate vitaminele si mineralele importante, precum si extracte din plante care ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei.
Menopauza, una dintre cele mai placute perioade din viata!
„Nu există limita de varsta pentru a avea o relatie pasionala de orice fel. Atata timp cat ne mentinem o sanatate fizica si emotionala vibranta, ne putem pastra si o viaţă sexuala pasionanta. Trecerea la menopauza nu scade dorinţa sexuala la femeile sanatoase si fericite…” ~ dr. Christiane Northrup, Placerile Secrete Ale Menopauzei
[ct_leading]Recomandarile dr. Oz pentru aceasta perioada[/ct_leading]- ia vitamine si minerale in doze mici, din surse omologate si echilibrate, ca sa nu provoci dezechilibre hormonale sau de alta natura in corp.
- hrana bogata in vitamina D ajuta la fixarea calciului in oase si astfel previi si osteoporoza.
- pentru transpiratii si bufeuri, consuma ceai de salvie.
Menopauza, caracterizata prin valuri de caldura in organism, irascibilitate, tulburari de somn, poate fi pentru tine cea mai minunata perioada a vietii, chiar si vara.
Surse de referinta si recomandari:
- Catalog produse CaliVita International Romania
- dr. Oz – http://www.unica.ro/dr-oz-cum-scapi-de-bufeuri-127882
- Calculator evaluare Risc Osteoporoza – http://comenzicalivita.mycali.biz/risc-osteoporoza