Fibra hidrosolubila inulina ajuta la scaderea glicemiei si colesterolului

Publicat de Cristina Carmen Dascălu pe

Fibra hidrosolubila inulina, o fibra nedigerabila cu proprietati probiotice, are ca efect scaderea nivelului colesterolului si a glicemiei.

Inulina este o substanta naturala ce apartine familiei prebioticelor; este o fibra hidrosolubila, ce nu poate fi dezintegrata de enzimele digestive, prin urmare ajunge in colon in forma nemodificata. Acolo serveste drept o sursa excelenta de hrana pentru multiplicarea bacteriilor benefice, cum ar fi Bifidobacteria sau Acidophilus, inhiband in acelasi timp dezvoltarea bacteriilor daunatoare.

- Fibra hidrosolubila inulina ajuta la scaderea glicemiei si colesterolului

Introducerea inulinei in alimentatia zilnica are beneficii multiple asupra intregului organism; astfel, fibra hidrosolubila inulina ajuta la:

– scaderea nivelului de colesterol şi glicemie

– stimuleaza capacitatea de aparare a organismului

– ajuta la mentinerea un nivel optim al bacteriilor benefice la nivelul colonului

– previne diabetul si cancerul de colon.

Inulina este o fibra care poate fi obtinuta in mod natural din anumite legume si plante medicinale: praz, sparanghel, ceapa, usturoi, anghinare, arnica, radacina de cicoare, topinambur si altele.

ANGHINAREA

Anghinarea (Cynara scolymus, Fam. Compositae) este o leguma nutritiva, bogata in hidrocarbonati (http://ro.wikipedia.org/wiki/Anghinare). Frunzele contin cinarina, oxidaze, polifenoli, flavone: cinarozida, scolinozida, inulina si alti derivati ai acizilor cafeic si chinic, precum si un principiu amar, acid clorogenic, acizi aminati, saruri de potasiu si magneziu, substante minerale, etc.

Hidrati de carbon fructosigeni si insulina ceea ce face sa fie utila la tratarea diabetului.

ARNICA

Florile si rizomul de arnica (Arnica montana, Fam. Compositae) contin ulei eteric, arnicina, colina, arnidiol, arnisterina, astragalina, materii tanante, acid galic, acid cafeic, fitosterine, alcooli triterpenici, coloranti de natura carotidiana, inulina, rasina, tanin, substante minerale. (http://ro.wikipedia.org/wiki/Arnic%C4%83)

Actiune farmaceutica: antiseptic, antiinflamatorii, antifungice, bacteriostatice, cicatrizant, decongestiv. Impiedica inmultirea bacteriilor, omoara ciupercile patogene.

Se va acorda o mare atentie cantitatilor neavand voie sa fie depasite. In cazul supradozarii vor aparea fenomene de intoxicatie.

In general, nu se recomanda a se lua intern, deoarece provoaca gastro-enterite, ridica tensiunea arteriala, iar in cantitati prea mari, paralizeaza centrii nervosi.

TOPINAMBUR

Topinamburul (Helianthus tuberosus, Fam. Asteraceae) este o planta de cultura de la care se folosesc, asemeni cartofului, tuberculii subterani. (http://ro.wikipedia.org/wiki/Topinambur)

Numele de topinambur provine de la tribul amerindian „Topinambas”. I se mai spune mar-de-pamant, morcov-porcesc, nap porcesc sau para-iernatica. Cercetarile au arătat că administrarea de inulina duce la o scadere a valorilor glicemiei, dar si la o stabilizare a acestora, atat la persoanele sanatoase, cat si la cele care deja sufera de diabet de tip II.

CICOAREA

Radacina de cicoare (Cichorium intybus, Fam Compositae) contine inulina, cicorina, colina, un principiu amar de natura triterpenica (lectrecina), tanin, acid cicoric, acizi aminati, amidon, materii dulci, protide, saruri minerale, etc. Aceleasi principii se regasesc si in restul plantei, insa in mai mica masura: rezine in radacina si inulina; plus vitaminele: B, C, K, P. (http://ro.wikipedia.org/wiki/Cicoare)

– Datorita principiilor amare, inulinei si colinei au proprietati eupeptic-amare si colagoge, in timp ce uleiul volatil si rezinele sunt raspunzatoare de actiunea usor diuretica si laxativa, stimuleaza functia ficatului si rinichilor, ajuta la digestie, reda pofta de mancare.

– Taninul ajuta ca astringent, dezinfectant, cicatrizant. Are si un usor efect antibiotic.

– Este deosebit de activ ca diuretic.

– Mareste cantitatea de bila si o fluidifica (efect hidrocoleretic).

– Este un purificator al sangelui.

– Este un component major al ceaiului depurativ, iar radacina al pulberii laxativ – purgative. Este un tonic general.

Radacina de cicoare contine 95% fibre solubile, ceea ce-i confera proprietatea de a fi satioasa, hipocalorica si cu impact minim asupra nivelului glicemic, putand fi consumata cu usurinta de diabetici. Aceasta se datorează faptului că după administrarea de inulina, nivelul de zaharuri din sange nu cunoaste modificari.

Inulina este o fibra alimentara hidrosolubila, nedigerabila, cu proprietati probiotice.

Prin influentarea pozitiva a florei bacteriene intestinale, inulina are ca efect scaderea nivelului colesterolului si a glicemiei, prin echilibrarea procesului de absortie si descompunere a carbohidratilor si eliminarea toxinelor din organism.

Fibra hidrosolubila inulina poate fi obtinuta in mod natural din anumite legume, insa pentru asigurarea nivelului optim necesar zilnic, sunt recomandate suplimentele alimentare.

Referinte bibliografice si recomandari:

Natura pentru Sanatate * Sursa ta de incredere


Cristina Carmen Dascălu

Cred în împuternicirea oamenilor cu informații utile și practice care să-i ajute să facă alegeri conștiente, inteligențe și sănătoase pentru viață lor și a celor pe care îi iubesc. Eu și un grup de specialiști ne-am ales misiunea de a vă ajută să vă simțiți mai sănătosi și să trăiți mai mult și mai bine, fără o dietă restrictivă sau schimbări dramatice în stilul de viață. Bun venit în comunitatea Natura pentru Sănătate * Sursa ta de încredere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright© 2014 - 2018 Natura pentru Sănătate * Sursa ta de încredere | Acest site este deținut, administrat și menținut de Success Networking SRL-D, distribuitor independent al produselor CaliVita© Internațional. Distribuitorul independent menționat mai înainte este singurul responsabil de conținutul acestui site, iar Rețeaua CaliVita© International și entitățile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Informațiile din articolele și comunicările noastre NU sunt destinate înlocuirii unei relații personale cu un medic specialist calificat și nu sunt destinate consultării medicale. | Termeni de utilizare a site-lui | Info Contact