hormoni de crestere de la natura pentru sanatate

14 moduri pentru a stimula natural nivelul de hormoni de creștere

Articolul face parte din Colectia Hormonul Uman de Crestere hGH [7 articole]

Un nivel optim de hormoni de creștere secretați în mod natural de organism (adică nici prea mare, nici prea mic) ar putea un factor important  pentru a avea un corp sănătos, longeviv, viguros, cu o masă musculară frumos construită, fără grăsime corporală în exces, un nivel de energie și potențial de recuperare de invidiat.

Produs de glanda pituitară, o glandă de la baza creierului, hormonul uman de creștere (cunoscut și sub numele de hormonul somatotropin), are un rol cheie în procesul de creștere al copiilor și tinerilor, și mai târziu, odată cu înaintarea în vârstă, în activitățile metabolice, regenerare celulară și recuperare după traumatisme sau efort.

Hormonul de creştere hGH are diferite efecte benefice pentru starea noastră de sănătate:

Natura pentru Sanatate recomanda:
Pachet CaliVita Raceala si Gripa | Grija pentru Sanatate
 • sprijină funcţionarea sistemului nervos
 • ajută la buna funcţionare a cartilajelor şi ţesutului conjunctiv
 • intensifică lipoliza (arderea grăsimilor)
 • accelerează sinteza proteică (creşterea masei musculare).1 Power Booster Calivita

Pe măsură ce o persoană atinge vârsta de 20 de ani, nivelurile de hormon de creștere HGH, secretate natural de către glanda pituitară, scad de la 1000 mcg la 900 mcg. Când o persoană atinge vârsta de treizeci de ani, secreția de hormon somatotropin scade dramatic.

Nivelurile scăzute de hormoni de creștere pot avea un impact negativ asupra calității vieții, pot crește riscul de îmbolnăvire și te pot face să acumulezi mai multă grăsime în organism. În acest context, stimularea naturală a organismului pentru a produce hormoni de creștere, devine necesară odată ce o persoană atinge vârsta de 30 sau 40 de ani.

Hormonul uman de creștere (HGH) joacă un rol esențial de a ne menține tineri. Odată cu vârsta, corpul începe să producă mai puțin HGH. Vestea bună este că există metode sigure și naturale pentru a stimula eliberarea de hormon HGH, astfel încât să vă puteți păstra tinerețea cât mai mult timp.dr. Oz

Există mai mulți factori care pot influența eliberarea hormonului de creștere uman, însă cei mai importanți sunt cei țin de alimentație, stil de viață și nivelul exercițiilor fizice. Interesant este faptul că alegerile tale privind dieta și stilul de viață pot avea un efect enorm asupra nivelurilor de HGH. Din păcate, majoritatea oamenilor nu reușesc să își mențină un nivel optim de HGH, din diverse motive, de cele mai multe ori, datorită faptului că nu știu aceste informații.

14 moduri pentru stimularea producerii de hormoni de creștere

În continuare, te invit să descoperi 14 modalități pentru a crește, în mod natural, nivelul de hormoni hGH  din corpul tău. Toate bazate pe studii si cercetări medicale. 2 https://www.healthline.com/nutrition/11-ways-to-increase-hgh

În acest fel, poți să obții o stare de sănătate mai bună, să te bucuri de mai multă energie și vitalitate pe tot parcursul zilei și să te menții tânăr/ă cât mai mult timp. Pe scurt, este vorba despre:

 1. Vitamina D, și în special vitamina D3, poate juca un rol important în dozarea pentru deficitul de hormon de creștere, deoarece nivelurile mai ridicate ale vitaminei D3 au fost asociate cu îmbunătățiri ale nivelului factorului de creștere IGF-1.
 2. Scapă de excesul de grăsime din organism, mai ales din zona burții. Acest lucru va optimiza nivelurile de hormon uman de creștere și îți va imbunătăti starea generală de sănătate.
 3. Postul intermitent poate crește senzitivitatea la insulină, împreună cu eficiența energetică mitocondrială, ceea ce poate spori semnificativ nivelurile de hormon de creștere uman.
 4. Dozele mai mari de supliment de arginină pot îmbunătăți producția de hormoni de creștere, dar nu și atunci când sunt luate în timpul exercițiilor fizice.
 5. Un ficat sănătos este un factor cheie pentru a te bucura de toate beneficiile unui nivel optim de hormon HGH al carui rol major este de a stimula ficatul și alte țesuturi să secrete IGF-I, si prin aceasta sprijina cresterea si regenerarea celulara.
 6. Creșterea insulinei poate reduce producția de HGH. Prin urmare, limitează aportul de carbohidrați rafinați și consumul de cantități mari de zahăr și produse zaharoase.
 7. Sunt necesare mai multe cercetări privind efectele consumului pe timpul nopții pe HGH. Totuși, este bine să eviți consumul de alimente cu 2-3 ore înainte de culcare.
 8. Suplimentele nutritive cu GABA pot ajută la creșterea producției de HGH, deși această creștere pare să fie pe termen scurt.
 9. Exercițiile fizice ajută la obținerea de creșteri mari ale nivelului de hormon HGH secretat în organism. Antrenamentele cu intensitate ridicată sunt cea mai bună formă de exercițiu pentru creșterea nivelului de hormon de creștere.
 10. Beta-alanina, carbohidrații și proteinele pot contribui la creșteri pe termen scurt ale hormonului de creștere, dacă sunt luate în timpul sau după antrenamentul sportiv.
 11. Concentrează-te pe optimizarea calității somnului și urmărește să dormi timp de 8-10 ore pe noapte. Majoritatea cantității de hormon HGH este eliberată în „impulsuri” atunci când dormi.
 12. Suplimentele cu melatonină pot asigură un somn relaxant, odihnitor, fără întreruperi, contribuie la restabilirea ritmului biologic și pot crește producția naturală de hormon HGH.
 13. Suplimentele cu aminoacizi pot crește nivelul de HGH, însă aceasta funcționează doar pe termen scurt.
 14. Adaugă în dietă planta condiment schinduf, pe care o găsești în magazinele naturiste și sub numele de „Fenugreek„. Stimulează eliberarea hormonului de creștere și poate crește rapid nivelul de energie.

1. Pentru mai multă vitamina D, stai zilnic la soare

Stai zilnic la soare, timp de doar 15 minute în fiecare zi, și organismul tău va acumula cantitatea necesară de vitamina D, un excelent suport pentru eliberarea de hormoni de creștere.

Vitamina D însăși nu determină o creștere a nivelului hormonului de creștere. Cu toate acestea, poate spori efectul celorlalte ingrediente suplimentare. Nivelurile mai ridicate ale vitaminei D3 au fost asociate cu îmbunătătiri ale nivelului factorului de creștere IGF-1. Ca urmare, un nivel optim al vitaminei D3 poate contribui la obținerea de valori normale ale hormonului somatropin.

O creștere a nivelului hormonului de creștere poate contribui la o sănătate mai bună a oaselor și la creșterea densității osoase. Vitamina D este responsabilă pentru același lucru. Împreună, vitamina D3 și HGH pot produce rezultate excelente pentru persoanele cu risc de a suferi de osteoporoză.

2. Scapă de grăsimea corporală

Cantitatea de grăsime corporală pe care o duci cu tine este direct legată de producerea de HGH. Persoanele care au o cantitate mare de grăsime în corp sau pe abdomen, vor avea, probabil, afectată producția de HGH și un risc crescut de imbolnăvire.

Într-un grup de studiu, care a inclus 13 bărbați tineri sănătosi și 12 bărbați mai în vârstă, de asemenea sănătoși, s-a observat că persoanele cu o valoare de 3 ori mai mare a cantității de grăsime abdominala aveau mai puțin de jumătate din cantitatea de HGH în comparație cu persoanele slabe.

Un studiu recent a monitorizat eliberarea de HGH pe parcursul a 24 de ore și a constatat o scădere importantă a nivelului acestuia în cazul persoanelor cu mai multă grăsime abdominală. Interesant este faptul că cercetările sugerează că excesul de grăsime corporală afectează nivelurile de HGH mai mult la bărbați.

Cu toate acestea, scăderea grăsimii corporale este încă un factor cheie pentru ambele sexe.


Hormoni de creștere HGH * scapa de grasimea abdominala

Un alt studiu, menționat într-un articol de pe site-ul NCBI – US National Library of Medicine National Institutes of Health 3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2690428/ – a constatat că persoanele obeze au avut un nivel scăzut de IGF-1 și HGH. După ce au pierdut o cantitate semnificativă de greutate corporală, nivelurile acestora au revenit la normal.

Grăsimea abdominală este cel mai periculos tip de grăsime stocată și este legată de multe boli. Pierderea de grăsime de pe burtă te va ajuta la optimizarea nivelurilor de hormoni de creștere HGH, precum și la alte aspecte ale sănătății tale.

3. Postul intermitent (Intermittent Fasting)

Postul intermitent este o abordare nutritionistă care limitează consumul de alimente la perioade scurte de timp, alternând cu ore sau chiar zile în care nu mănânci nimic.

Postul intermitent se poate face în multe moduri diferite. O abordare comună este o fereastră zilnică de mâncare de 8 ore cu un post de 16 ore. Altul implică 2 zile de consum de numai 500-600 de calorii în fiecare săptămână, așa numita dieta 5:2.

Postul intermitent poate ajuta la optimizarea nivelurilor de HGH în mai multe moduri.

 • În primul rând, te poate ajuta să scapi de grăsimea corporală, care are un impact direct asupra producției de HGH.
 • În al doilea rând, ajută la menținerea nivelului scăzut al insulinei pentru cea mai mare parte a zilei, deoarece insulina este eliberată atunci când mănânci. Acest lucru poate oferi beneficii, deoarece cercetările sugerează că vârfurile de insulină pot întrerupe producția naturală de hormoni de creștere.
 • Postul intermitent crește senzitivitatea la insulină împreună cu eficiența energetică mitocondrială și, prin urmare, întârzie îmbătrânirea și boala, care sunt în mod obișnuit asociate cu pierderea sensibilității la insulină și scăderea energiei mitocondriale.

Un studiu a constatat că după trei zile de post intermitent, nivelurile de HGH au crescut cu peste 300%. După o săptămană de post, au crescut masiv, cu 1250%. Alte studii au descoperit efecte similare, cu creșterea dublă sau chiar triplă a nivelui de hormon de creștere după doar 2-3 zile de post.

Hormoni de creștere HGH * postul intermitent

După cum se arată în graficul de mai sus, rezultatele unui alt studiu au găsit diferențe mari în ceea ce privește nivelurile de HGH în ziua în care s-a ținut post comparativ cu ziua în care s-au consumat alimente. S-ar putea să ajute, de asemenea, și doar 12-16 ore de repaos; sunt necesare mai multe cercetări pentru a compara efectele acestor ore de repaus cu postul de o zi.

4. Încearcă un supliment cu arginină

Deși majoritatea oamenilor tind să utilizeze aminoacizi ca arginina în timpul efectuării exercițiilor fizice, un studiu arată că acest lucru nu are nici un beneficiu sau chiar deloc pentru nivelurile de HGH.

Două alte studii au confirmat acest lucru, fără a constata diferențe între exercițiul fizic și exercițiul fizic plus arginină. Cu toate acestea, atunci când arginina a fost luată pe cont propriu și fără nici un exercițiu, cercetătorii au găsit o creștere semnificativă a nivelului de hormon HGH. Alte studii non-exerciții fizice susțin, de asemenea, suplimentarea dietei cu arginină.

Un studiu a analizat efectele administrării a 45mg, cât si a 114 mg de arginină (100 sau 250 mg pe kg) per pound de greutate corporală, sau în jur de 6-10 grame sau 15-20 de grame pe zi. Cercetătorii nu au găsit niciun efect pentru doză mai mică, dar participanții care au luat doză mai mare au avut în jur de o creștere cu 60% a nivelurilor de HGH în timpul somnului.

5. Ai grijă de sănătatea ficatului tău

Un ficat sănătos este esențial pentru a te bucura de toate beneficiile unui nivel optim de hormon HGH (HGH este metabolizat la IGF-1 în ficat). Poți să îți cureți ficatul și să-l menții sănătos, limitând cantitatea de alimente procesate și de alcool consumate.

Ficatul este cel mai mare organ al corpului, fără a socoti pielea. Este ceva de genul unei fabrici complexe de producție în organism. Una dintre funcțiile sale principale este de a transforma zahărul în lipide și carbohidrați, pe care apoi îi stochează pentru a-i fi folosi mai tarziu, între mese.

Rolul major al hormonului de creștere este acela de a stimula ficatul și alte țesuturi să secrete IGF-I. Acesta stimulează proliferarea de chondrocite (celule cartilaginoase), rezultând creșterea oaselor. HGH stimulează receptori LDL din ficat si îmbunătățește funcția hepatică prin eliminarea LDL din sânge. De asemenea, HGH are un rol esențial în realizarea lucrărilor de reparație la nivel celular, atât direct, cât și ca IGF-1.

O persoană nu ar putea experimenta niciodată de beneficiile pe care HGH le poate oferi în cazul în care se confruntă cu o funcție hepatică slabă, ciroză, ficat gras și boli hepatice grase non-alcoolice. Astfel, dacă doresti să crești în mod natural nivelul de hormoni de crestere, ar trebui să ai un ficat curat si sanatos.

 • Armurariul (Silybum marianum) este cea mai populară plantă cu efect protector asupra ficatului. Extractul din această plantă este bogat în silimarină, o substanţă ce poate contribui eficient la autodetoxifierea şi regenerarea ficatului.
 • Aminoacizii care conţin sulf, cum sunt metionina şi cisteina, cresc şi ele funcţia de autovindecare a ficatului, iar cromul poate uşura activitatea ficatului stimulând metabolismul glucidelor.
 • Arginina şi Ornitina contribuie la eliminarea amoniacului format in organism.

Toate aceste substanțe cu proprietăți hepatoprotectoare le găsești înglobate în bine-cunoscutul supliment nutritiv Liver Aid de la CaliVita, un produs complex și indispensabil pentru omul modern, din zilele noastre.

În condițiile în care mediul înconjurător este din ce în ce mai poluat, consumăm medicamente fără a ne gândi le efectele secundare provocate de acestea, alimentația noastră este săracă în nutrienți, în schimb abundă de produse tip fast-food, alcool, băuturi carbogazoase, dulciuri și zaharuri,  a avea grijă de sănătatea ficatului tău este echivalent cu a avea grijă de viața ta!

6. Redu consumul de zahăr și produse care conțin zahăr

Carbohidrații și zahărul rafinat măresc cel mai mult nivelul de insulină. Prin reducerea cantității de zahăr și carbohidrații din alimentație poți ajuta la optimizarea nivelurilor hormonului de creștere.

Zahărul (în special fructoza) consumată în decurs de 2 ore după antrenament va determina hipotalamusul să elibereze somatostatina,care are rolul de a inhiba secreția a numeroși hormoni, printre care și hormonul somatropin (HGH). Zaharurile care au indice glicemic ridicat, vor spori secreția de insulină și vor duce la depozitarea suplimentară a grăsimilor corporale, reducând în același timp producția naturală de HGH.

Un studiu a constatat că indivizii sănătoși non-diabetici au avut niveluri de hormon de creștere de 3-4 ori mai mari decât cei diabetici, care au afectată toleranța la glucoză și funcția insulinică. Împreună cu afectarea directă a nivelului de insulină, consumul de zahăr în exces este un factor major în creșterea în greutate și obezitate, care afectează, de asemenea, secreția de hormoni de creștere HGH.

Urmează o dietă sănătoasă și echilibrată. Ceea ce mănanci 90% din timp va avea cele mai profunde efecte asupra sănătătii, hormonilor și sănătății corporale.

De menționat, totuși, consumul de zahăr și produse zaharoase ocazional nu va afecta nivelul hormonului de creștere pe termen lung. Deci, te poți bucura de desertul preferat, în zilele cu totul excepționale.

7. Nu mânca prea mult înainte de culcare

Organismul nostru eliberează în mod natural cantităti semnificative de hormoni de creștere, în special noaptea.

Având în vedere că majoritatea meselor vor determină o creștere a nivelului de insulină, unii experți sugerează evitarea meselor înainte de culcare. În special, o masă cu conținut ridicat de carbohidrați sau cu conținut ridicat de proteine poate spori nivelul de insulină și, eventual, poate bloca o parte din cantitatatea de HGH eliberată pe timpul nopții.

 • Cu toate acestea, în timp ce acest lucru are sens în teorie, există o lipsă de cercetare directă.

Nivelurile de insulină scad în mod normal 2-3 ore după masă, astfel încât este posibil să dorești să eviți mesele pe bază de carbohidrați sau proteine cu 2-3 ore înainte de culcare. Acest lucru va ajuta la creșterea producției de hormon HGH.

8. Ia un supliment cu GABA

GABA are un mare număr de efecte pozitive asupra sistemului nervos și este un ajutor util pentru somn atunci când este luat înainte de culcare, permițând un somn liniștit, odihnitor, și prin aceasta la secreția naturală de HGH.

GABA sau acidul gama-aminobutiric este un aminoacid puternic care a fost descoperit, pentru prima dată, în 1883, la Berlin. Este, de fapt, clasificat că un neurotransmițător, ceea ce inseamnă că ajută impulsurile nervoase să traverseze sinapsele și să comunice mai bine.

Numeroase studii au arătat capacitatea aminoacidului GABA de a ridica nivelele hormonului de creștere, care la rândul lor pot crește lipoliza (arderea grăsimilor). De asemenea, GABA poate contribui la creșterea nivelului de HGH prin îmbunătățirea calității somnului, deoarece eliberarea hormonului de creștere pe timp de noapte este legată de durata și profunzimea somnului.

Cel mai bine cunoscut studiu, efectuat în anul 2008 într-un grup de 11 bărbați, a constatat – după o suplimentare a dietei cu trei grame de GABA o creștere de 400% a hormonului de creștere uman în repaus și o creștere de 200% după exerciții. Cu toate acestea, majoritatea acestor creșteri au fost de scurtă durată, iar beneficiile pe termen lung ale suplimentării dietei cu GABA pentru nivelul hormonilor de creștere răman incă neclare.

9. Fă exerciții fizice la o intensitate ridicată

Efectuarea de exerciții fizice este una dintre cele mai eficiente modalități de a crește semnificativ nivelul de HGH.

Creșterea depinde de tipul de exercițiu, de intensitate, de aportul alimentar în timpul antrenamentului, cat și de persoana care face aceste exerciții. După cum vezi barele negre din graficul de mai jos, au fost observate creșteri foarte mari ale hormonului HGH la o sesiune de ridicare a greutății cu mici perioade de repaus.

Hormoni de creștere HGH * exercitii fizice intense

Datorită naturii sale metabolice și a creșterii nivelului de acid lactic, exercițiile de intensitate mare pot crește cel mai mult nivelul HGH. Cu toate acestea, toate formele de exerciții fizice sunt benefice.

Poți efectua sprinturi repetate, antrenamente scurte și intense, antrenamente cu greutăți sau antrenamente în circuit pentru a atinge un nivel maxim de HGH și pentru a accelera pierderea de grăsimi corporale și cresterea masei musculare.

https://www.youtube.com/watch?v=bbbAwDl5HUg

Ca și în cazul celorlalte metode suplimentare, aceste creșteri sunt în principal vârfuri pe termen scurt. Pe termen lung, exercițiul fizic te poate ajuta, la modul general, să îți optimizezi funcția hormonală și să obții scăderea grăsimii corporale, ambele beneficiind de nivelurile crescute ale hormonului HGH.

10. Ia Beta-Alanină și / sau un shake cu proteine la antrenamente

Unele suplimente alimentare luate în timpul și după efectuarea de exerciții pot optimiza performanța și pot crește nivelul de HGH.

Alanina este un aminoacid care ajută la metabolizarea glucozei și ferește organismul de acumularea de substanțe toxice, eliminate de celulele muchilor atunci când sunt descompuse proteinele musculare că să producă rapid energie, așa cum se întâmplă când faci exerciții aerobice. Beta-alanina, o formă de alanină, este un constituent al acidului pantotenic (vitamina B5) și al coenzimei A, un catalizator vital în organism.

Într-un studiu, administrarea a 4,8 grame de beta-alanină înaintea unui antrenament a crescut numărul de repetări efectuate cu 22%. De asemenea, a dublat puterea de vârf și a amplificat nivelurile HGH, comparativ cu grupul care nu a primit suplimente.

În timpul unei sesiuni de antrenament, o băutură sportivă zaharoasă a crescut nivelul de HGH spre sfârșitul sesiunii. Cu toate acestea, dacă încerci să pierzi grăsime corporală, caloriile suplimentare obținute din acea băutură vor anula orice beneficiu în creșterea nivelului de HGH pe termen scurt.

Studiile au arătat că shake-urile atât cu, cât și fără carbohidrați, pot stimula nivelurile hormonului de creștere uman, când sunt luate înainte sau după antrenamente. Iată și recomandările Natura pentru Sănătate pentru două shake-uri în cele două situații:

 • Înainte de jogging sau de antrenament, pentru accelerarea metabolismului și creșterea nivelului de energie, te ajuta Burn One, o pudră cu aromă de lămâie îmbogătită cu capsaicină, l-carnitină, cofeină, ceai verde, crom și alte ingrediente pe bază de plante (de ex. ginseng siberian, guarana, nucă de cola)
 • După antrenament, pentru regenerarea mușchilor, fă-ți un shake cu OneDiet, o pudră puternică de proteine –– îmbogățită cu vitamine, minerale, fibre și o combinație de alte substanțe care ajută la slăbit (cum ar fi l-carnitină, crom, ceai verde și Acai).

11. Optimizează-ți somnul

Majoritatea cantității de hormon HGH este eliberată în „impulsuri” atunci când dormi. Acest mecanism se bazează pe ceasul intern al corpului sau pe ritmul circadian.

După cum poți vedea din graficul de mai jos, cele mai mari vârfuri ale nivelului de HGH apar înainte de miezul nopții, cu unele impulsuri mai mici dimineața devreme.

Hormoni de creștere HGH * eliberarea in timpul somnului

Studiile au arătat că somnul sărac poate reduce cantitatea de HGH pe care corpul o produce. De fapt, a avea un somn adânc și odihnitor, timp de 8 – 10 ore, este una dintre cele mai bune strategii pentru îmbunătătirea producției de HGH pe termen lung. Vârful secreției hormonului de creștere se atinge cam la 90 de minute după ce adormi.

Iată câteva strategii simple care te pot ajuta la optimizarea somnului:

 • Evită expunerea la lumină albastră înainte de culcare.
 • Citește o carte înainte de culcare.
 • Asigură-te că în dormitor este o temperatură confortabilă.
 • Nu consuma cofeină după prânz sau seara târziu.
 • Nu te uita la telefon, smartphone și TV înainte de culcare.
 • Utilizează o mască pentru somn pentru a bloca lumina și a permite ca nivelul melatoninei, hormonul somnului, să crească și, în acest fel, să obții un somn profund și odihnitor.

12. Ia un supliment cu melatonină

Melatonina, numită și hormonul tineretii, este un hormon de natură proteică sintetizat de glanda epifiză (pineală) din creier care joacă un rol important în reglarea somnului și a tensiunii arteriale.

Studiile arată că administrarea pe cale orală a melatoninei poate crește nivelurile de hormoni de creștere cu peste 150% peste nivelurile naturale.

Surse naturale de melatonină includ: struguri negri, fulgi de ovăz, orez, porumb, roşii, cireşe, banane, ananas, portocale, sunătoare, plante aromatice, ulei de măsline, nuci şi alune. Alimentele de origine animală, în afară de ouă, conţin adrenalină – hormonul îmbătrânirii, în vreme ce alimentele de origine vegetală (mai ales sucurile din fructe şi legume) conţin melatonină – hormonul tinereţii.

Pentru a maximiza efectele sale, se ia 1 – 5 mg (miligrame) de melatonină cu 30 de minute înainte de culcare. Începe cu o doză mai mică pentru a evalua toleranța, apoi crește doza dacă este necesar.

Producerea şi eliberarea de melatonină este stimulată de întuneric şi este inhibată de lumină, în special de lumina albastră, cu lungimi de undă cuprinse între 460 şi 480 nm). Este foarte de mentionat că peste 97% din cantitatea de melatonină necesară corpului  se produce în creier între orele 22 p.m. – 2 a.m, vârful secreţiei fiind între orele 2 a.m. – 4 a.m.

Melatonina este, de asemenea, destul de sigură și non-toxică. Totuși, aceasta poate modifica chimia creierului în anumite moduri, deci este posibil să dorești să consulți un medic înainte de a folosi acest supliment. În cazul unei tulburări a somnului de natură mai gravă sau a unor afecţiuni ale sistemului nervos, cere sfatul medicului înainte de a lua suplimente cu melatonina.

13. Încearcă un supliment cu aminoacizi

Deja este cunoscut și probat prin studii clinice faptul că unii aminoacizi pot spori producția de hormoni de creștere. Aceștia se găsesc, cel mai adesea, sub formă de tablete, capsule, praf.

Iată, în continuare, lista cu aminoacizii care sprijină organismul să secrete o cantitate mai mare de hormon somatotropin.

 • Glutamina: o singură doză de 2 grame poate crește concentrațiile pe termen scurt pană la 78%.
 • Creatina: o doză de creatină de 20 de grame poate crește semnificativ nivelele de HGH timp de 2-6 ore.
 • Ornitina: un studiu a dat participanților ornitină la 30 de minute după exerciții și a găsit un nivel mai mare a hormonului de creștere uman.
 • L-dopa: la pacienții cu boală Parkinson, administrarea a 500 mg de L-dopa a dus la creșterea concentrației de HGH timp de pană la 2 ore.
 • Glicina: studiile au descoperit că glicina poate îmbunătăți performanța în sală de sport și poate furniza creșteri de hormon HGH pe termen scurt.

Aminoacizii enumerați mai sus sunt eficienți pentru a stimula producerea de HGH și dacă sunt luați separat, însă împreună fac posibilă secreția periodică a hormonului. Sub efectul acestor nutrienți, secreția hormonului de creștere HGH atinge punctul maxim aproximativ la o oră și jumătate după adormire.

Natural HGH Support de la CaliVita pentru hormonul de creștere HGHUn asemenea supliment natural, cu o formulă completă în aminoacizi, vitamine, minerale și alți nutrienți este Power Booster de Calivita. Acest produs natural, cunoscut pentru mulți dintre noi sub numele de Natural HGH Support, stimulează în mod natural secreția de hormoni de creștere, sprijină bună funcționare a sistemului nervos, stimulează arderea grăsimilor, intensifică sinteză proteică și ajută la dezvoltarea musculaturii.

14. Dr. Oz îți recomandă să consumi schinduf

Studii preliminarea arată că schinduful, această plantă – condiment foarte populară în Asia, stimulează eliberarea hormonului de creștere și poate crește rapid nivelul de energie.

Pe lângă aminoacizii prezentați mai sus, pe lista de recomandări a dr. Oz pentru stimularea secreției de hormon hGH se află schinduful, o plantă ierboasă din familia leguminoaselor, originară din Asia.

Schinduf-Trigonella-foenum-graecum
Schinduful (Trigonella foenum-graecum)

Schinduful (Trigonella foenum graecum), denumită și planta tinereții eterne, mai este cunoscută cu numele de fân grecesc, sfindoc sau, regional, molotru.

 • Indienii credeau despre schinduf că are capacitatea de a scoate acumulările toxice din organism, ajutând la vindecarea bolilor de plămâni și a anorexiei.
 • Chinezii, în schimb, spuneau că schinduful conservă și multiplică în organism energia fundamentală Qi, ajutând astfel la menținerea tinereții biologice, până la vârste înaintate.
 • Nu se știe când au ajuns semințele acestei plante în Dacia, dar cu siguranță, acum două mii de ani, când Dioscoride a întocmit tratatul sau de farmacologie, schinduful erau folosite în mod curent de către vracii din Carpați. Numele dacic era scindof și dacii foloseau această plantă ca remediu contra bolilor de piept și a celor digestive, pentru a le revigora pe lehuze, pentru vindecarea rănilor și pentru tratarea ulcerelor.

Cum se consumă schinduful? Părțile aeriene se fierb în aburi sau se face un ceai, iar din semințe se pot adaugă în salate sau feluri de mâncare din carne de pui, vacă, miel, legume.  Cauta schinduful in magazinele naturiste si cele tip plafar sub denumirea de „Fenugreek„, fie sub formă de ceai, fie sub formă de semințe.

Menține un nivel optim de hormoni de creștere

Ca și în cazul altor hormoni cheie, cum ar fi testosteronul și estrogenul, este important să avem niveluri sănătoase de hormoni de creștere. Hormonul uman de creștere (HGH) este un hormon peptidic care stimulează forța musculară, creșterea, reproducerea și regenerarea celulelor și chiar are un efect important asupra stării de spirit și a funcției cognitive.

A avea un nivel optim de hormoni de creștere este deosebit de important în timpul curelor de scădere în greutate, întrucât te ajută să arzi grăsimea corporală și să îti crești masa musculară, în procesul de recuperare după oboseală cronică, vindecarea după traumatisme, cât și pentru de a spori performanța fizică și sexuală.

Urmând sfaturile de mai sus, îți poți crește, în mod natural și destul de ușor, nivelul de HGH din organism. Cu siguranță, dacă ai fost interesat/ă de creșterea în înălțime, dezvoltarea masei musculare sau performanță sportivă, ai aplicat deja o parte din metodele de stimulare a secreției de HGH prezentate în acest articol.

Și, aceasta este o veste cu adevărat bună. Hormonul somatotropin este generat în mod natural de către corpul nostru; tot ceea ce am discutat până acum se referă la metode naturale de stimulare a producției de HGH, fără să fie nevoie să apelezi la tratamente hormonale cu produse medicamentoase sau injecții cu hormoni de creștere sintetici.

 • Posts not found

Amintește-ți că, pe lângă un somn lung și odihnitor, exercițiile fizice (în special cele de fortă și intensive) sunt un stimulent puternic pentru secreția hormonului de creștere. Iar dacă în dieta ta nu sunt suficienți nutrienți din cei prezentați mai sus, atunci poți apela cu încredere la suplimente nutritive de calitate, din game de produse premium care pot acoperi acest deficit. Hormonul de creștere uman este un hormon prea important pentru a fi neglijat!

Surse de informare și recomandări:

 • 1
 • 2
  https://www.healthline.com/nutrition/11-ways-to-increase-hgh

 • 3
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2690428/
 • 1
 • 2
  https://www.healthline.com/nutrition/11-ways-to-increase-hgh

 • 3
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2690428/
Natura pentru Sanatate recomanda:
Despre autor

Cristina Carmen Rusu

Bună! Sunt Cristina Carmen RUSU, creator de continut la Natura pentru Sănătate. Cred în împuternicirea oamenilor cu informații utile și practice care să-i ajute să facă alegeri conștiente, inteligente și sănătoase pentru viața lor și a celor pe care îi iubesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *