Tuberculoza femei 1200x627

Impactul tuberculozei în sănătatea femeii

În fiecare zi, trei români mor din cauza tuberculozei, iar alți 25 de mii sunt tratați anual de această teribilă boală. România are o incidență a tuberculozei de cinci ori mai mare decât media în Uniunea Europeană și are una dintre cele mai scăzute rate de succes la tratament, situându-ne pe primul loc pe lista țărilor cu noi cazuri de îmbolnăviri de tuberculoză pe an.

Tuberculoza este o boală contagioasă care se trasmite prin aer. Aproximativ o treime din populația lumii este infectată cu bacteria de tuberculoză, însă doar o mică parte din cei infectați vor deveni bolnavi de tuberculoză. Persoanele cu sistem imunitar slăbit au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de TBC, iar cea mai mare povară a bolii se manifestă în grupa de vârstă cuprinsă între 15 și 49 de ani.

Este o boală mult mai frecventă decât am putea crede, care afectează atât copiii, cât și tinerii, adulții și oamenii în vârstă, fără a ține de gradul de sărăcie sau de câți bani avem în portofel. În ceea ce privește sex-ul persoanelor diagnosticate cu tuberculoză, o statistică a OMS pentru România arată că incidența în rândul bărbaților este cu mult mai mare decât în rândul femeilor.

Astfel, în 2017, numărul estimat al persoanelor diagnosticate cu TBC din segmentul cu vârstă mai mare de 14 ani, indică un număr de 3,8 milioane de femei față de 8,7 milioane de bărbați. Cu toate acestea, tuberculoza poate avea consecințe deosebite de grave pentru femei, în special dacă acestea se află în perioadă de fertilitate.

Incidența estimata TBC funcție de vârsta și sex (mii), 2017
Grupa de varsta0-14 ani> 14 yearsTotal
Femei0.79(0.76–0.82)3.8(3.5–4.1)4.6(4.2–5)
Bărbați0.83(0.8–0.86)8.7(7.7–9.8)9.5(8.4–11)
Total1.6(1.5–1.7)13(11–14)14(12–16)

Sursa: www.who.int/tb/data

Informații generale despre tuberculoză

Tuberculoza este o boală infecțioasă, cauzată de bacilul Mycobacterium tuberculosis, se transmite pe cale aeriană și afectează cel mai adesea plămânii (tuberculoza pulmonară). Mai rar se poate localiza și în alte părți ale corpului.

Transmiterea tuberculozei se face de la om la om, pe cale aeriană, de la o persoană cu tuberculoză activă nediagnosticată și/sau netratată către o persoană care inhalează acesti aerosoli care conțin bacteriile Mycobacterium tuberculosis. Astfel, oricine respiră același aer cu o persoană care are tuberculoză pulmonară în stadiul în care această este contagioasă este expusă la riscul de a contacta microbul.

Atunci când tușesc sau vorbesc, persoanele care au în plămâni leziuni tuberculoase pot elimina în aer aerosoli cu particule minuscule, cu un diametru mai mic de 10 microni, ce conțin bacteria Mycobacterium tuberculosis. Alte modalități de transmitere a tuberculozei, cu totul excepționale, sunt cele pe cale digestivă sau cele care implică contact direct al mucoaselor sau tegumentelor.

Tuberculoza și sănătatea femeii

Tuberculoza este principala cauză infecțioasă a decesului în randul femeilor din întreaga lume. Boala reprezintă o amenințare majoră pentru securitatea sănătății femeilor. Creșterea populației, epidemia de SIDA, creșterea sărăciei și creșterea nivelului de rezistență la medicamente vor crește, în mod inevitabil, incidența acestei boli în cazul femeilor. Femeile prezintă un risc crescut de progresie a bolii, către forma de tuberculoza rezistentă, mai ales dacă acestea se afla în perioada de fertilitate.

Cu toate acestea, în majoritatea țărilor cu venituri mici, de două ori mai mulți bărbați decât femei sunt infectați cu microbul tuberculozei. Diferențele sunt date, în mare parte, de mecanismele biologice, dar și de factorii socio-economici și culturali care pot fi bariere în accesarea îngrijirii medicale. Programele de control al tuberculozei trebuie să fie sensibile la constrângerile cu care se confruntă femeile în ceea ce privește accesul la îngrijiri medicale, pentru a permite femeilor să înceapă și să-și urmeze tratamentul.

Tuberculoza (TBC) ucide mai multe femei în fiecare an decât orice altă infecție.

Factorii socio-economici au, de asemenea, un impact asupra eforturilor de control al tuberculozei, în special pentru femeile care suferă de sărăcie disproporționată, statut social scăzut, educație precară (care împiedică diagnosticarea) și bariere în calea accesului la îngrijire medicală.

De ce boala are consecințe mai grave la femei?

Tuberculoza femei - stima sociala

Stigma socială

Frica și stigmatul asociat cu tuberculoza au un impact mai mare asupra femeilor decât asupra bărbaților, lăsându-le adesea pe acestea într-o situație socială și economică mai precară. Nici o altă boală nu lasă atîția orfani, nu impovărează și nu distruge atâtea familii așa cum o face tuberculoza.

Stigma asociată cu TBC determină ca femeile să fie divorțate sau reduce probabilitatea ca acestea să se căsătorească. Un studiu din India a constatat că pacienții cu tuberculoză de sex masculin se așteaptă că soțiile lor să aibă grijă de ei, însă nevestele infectate au primit rareori îngrijire medicală. Astfel, femeile căsătorite pot încerca să-și ascundă simptomele în loc să caute ajutor. TBC-ul la femei are un efect negativ asupra supraviețuirii copiilor și a bunăstării familiei.

Infertilitate

În primul rând, pentru femeile care doresc sa devină mame, tuberculoza a fost identificată ca fiind o cauză importantă a infertilității.

Contraceptia

Femeile care folosesc anticoncepționale orale și sunt în curs de tratament a tuberculozei trebuie să țină cont de faptul că rifampicina scade nivelul de protecție al contraceptivelor; în această situație se recomandă folosirea altor metode contraceptive.

Sarcina și nașterea

Sarcina nu reprezintă o contraindicație a tratamentului tuberculozei. În schimb, boala netratată poate avea efecte grave asupra gravidei și fătului.

Tuberculoza asociată cu sarcina creşte riscul de morbiditate şi mortalitate materno-fetală. Tratarea rapidă, în colaborare cu serviciul de pneumoftiziologie, duce la vindecarea mamei şi scade riscul contaminării fetale. Orice simptomatologie respiratorie persistentă peste trei săptămâni trebuie investigată şi pentru tuberculoză.

Majoritatea medicamentelor antituberculoase pentru tuberculoza sensibilă (medicamentele “de linia I”) pot fi administrate la femeia gravidă. O parte dintre medicamentele de linia a II-a (pentru tratamentul MDR) pot fi toxice pentru făt, de aceea, în cazul depistării unei tuberculoze rezistente în primul trimestru de sarcină este de preferat să se renunțe la sarcină.

Tuberculoza asociată sarcinii este cu risc crescut de moarte fetală intrauterină, naştere prematură, restricţie de creştere intrauterină şi oligoamnios. Transmiterea verticală este foarte rară, câteva sute de cazuri fiind raportate. Mortalitatea maternă în caz de TBC asociat sarcinii, netratată, este de 100%. În concluzie, tuberculoza asociată sarcinii creşte riscul de morbiditate şi mortalitate materno-fetală.

Responsabilitățile familiale

Femeile așteaptă de până la de două ori mai mult timp pentru a primi asistentă medicală de specialitate în comparație cu bărbații care au aceleași simptome. Acest lucru se poate datora faptului că femeile trebuie să rămână acasă și să aibă grijă de casă și de copii sau pentru că, cel mai adesea, acestea nu primesc sprijin și suport financiar din partea familiei.

SIDA

Majoritatea noilor infecții HIV la nivel mondial se manifestă la femei, crescând vulnerabilitatea acestora la TBC. Epidemia HIV crește, de asemenea, povara pe care trebuie sa o suporte femeile, care au și un risc mai mare de a dezvolta tuberculoza pe parcursul anilor de fertilitate în comparație cu bărbații.

Tuberculoza se vindecă!

Oamenii sunt speriați de această boală și de pericolul pe care îl poate aduce comunității și de aceea se feresc doar când aud cuvântul tuberculoză. Mulți oameni încă nu știu că tuberculoza se vindecă, iar pacienții cu tuberculoză, care urmează complect și corect tratamentul prescris de medic, nu mai sunt contagioși. Cum nu ştiu nici că este posibil ca şi ei să aibă microbul în stare latentă.

Deși se credea că tuberculoza afectează numai persoanele din categorii sociale vulnerabile, de fapt, orice persoană se poate îmbolnăvi de tuberculoză. Tuberculoza este o boală care nu face discriminări: orice persoană cu un sistem imunitar deficitar și care intră în contact cu o persoană contagioasă poate face tuberculoză. Din fericire, în ultimii anii au fost făcuti pași enormi pentru a înțelege ce anume provoacă cu adevărat tubeculoza, cum se poate trata, încât astăzi putem spune, cu certitudine:

Tuberculoza se vindecă!

Tuberculoza este o boală tratabilă 100% dacă se urmează tratamentul cu antibiotice indicat de medic. Există două forme ale bolii, iar tratamentul medicamentos este diferențiat, funcție de forma de boală.

  • tuberculoza comună, cu bacterii sensibile la tratamentul uzual;
  • tuberculoza rezistentă (multidrog rezistentă, MDR/XDR TB), cu bacterii rezistente la tratamentul uzual.

Pentru toți pacienții, asigurați sau neasigurați, tratamentul este gratuit.

La momentul la care scriam acest articol (09.10.2018) am primit și o veste bună: Legea Tuberculozei a primit vot unanim de susținere din partea parlamentarilor de la Comisia de Sănătate din Camera Deputaților. Ce înseamnă aceasta pentru bolnavul de tuberculoză?

  • Concediu plătit pe toată durata tratamentului pentru tuberculoză
  • Indemnizație de hrană pe durata tratamentului pentru pacienți
  • Suport psihologic pentru toți pacienții care să îi ajute să urmeze integral tratamentul și să poată contracara efectele stigmatului social

Suntem pe primul loc în Europa, și asta detașat față de alte țări, la numărul de pacienți și la numărul de decese cauzate de tuberculoză. Avem nevoie de această lege care va duce la scăderea accelerată a apariției cazurilor noi de tuberculoză.”, a declarat Ștefan Răduț, vicepreședintele Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR).

Înainte de a ajunge în situația de a fi noi înșine bolnavi sau cineva din familia noastră să contracareze această boală, este bine să conștientizam faptul că tuberculoza poate fi prevenită printr-o serie de măsuri de sănătate publică. Această educare trebuie însă să se bazeze pe informație corectă, provenită din surse de încredere, autorizate, astfel încât fiecare dintre noi să devenim tot mai responsabili în ceea ce privește propria sănătate și, totodată, să fim un suport activ, bazat pe înțelegere și compasiune, pentru persoanele afectate de această boală.

Bibliografie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9050189 (Women and tuberculosis)

http://www.who.int/news-room/facts-in-pictures/detail/tuberculosis (Tuberculosis)

Tuberculoza şi sarcina – Ginecologia.ro

Manualul suporterului DOT, Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top