Ce putem face impotriva radicalilor liberi?

Publicat de Cristina Carmen Dascălu pe

De indata ce antioxidantii sunt cei mai eficienti gardieni impotriva radicalilor liberi, este important sa-i introducem si mai mult in dieta. Aparitia problemelor de sanatate, cum ar fi bolile de inima, degenerescenta maculara, diabetul zaharat si cancerul, este influentata de prezenta proceselor oxidative la nivel celular.

Primii pasi pentru a preveni aceste situatii este sa intelegem:

  • ce sunt procesele oxidative si radicalii liberi,
  • care sunt factorii majori care influenteaza productia de radicali liberi,
  • cum putem sa ne aparam impotriva radicalilor liberi si a efectelor acestora.

Ce sunt radicalii liberi?

Atunci cand celulele organismului utilizeaza oxigen, se produc in mod natural radicalii liberi, care pot afecta organismul. Radicalii liberi pot fi definiti ca atomi sau molecule ce contin in structura lor un electron neimperecheat care isi cauta in permanenta perechea si care sunt foarte instabili.

Printre altele, organismul ii produce pentru a distruge agentii patogeni. Insa, daca numarul acesta este prea mare, nu vor distruge doar agentii patogeni, ci vor ataca si celulele sanatoase, pentru a-si gasi electronul pereche. Astfel incepe procesul de oxidare a peretilor celulari, ceea ce inseamna ca ne imbolnavim mai des si ne recuperam mai lent, radicalii liberi influentand si procesul de imbatranire.

Ce anume influenteaza productia de radicali liberi?

Productia de radicali liberi este partial influentata de stilul nostru de viata, astfel incat organismul necesita sprijin in caz de efort sporit, consum de alcool si/sau de tutun, alimentatie nesanatoasa, precum si consumul de medicamentela varsta a treia sau in caz de boala.

Pe de alta parte, exista o serie de factori externi care sprijina productia acestora, cum ar fi stresul, poluarea mediului sau radiatia dispozitivelor electrice, care sunt toate parte integranta a stilului de viata modern, dar au efecte nocive asupra organismului uman.

Alti factori care pot cresteproportia de radicali liberi sunt:
• Afectiunile cronice
• Fumatul pasiv
• Carcinogenele alimentare (alimente prajite la temperaturi ridicate sau pe carbuni, nitritii, carnea afumata)
• Infectiile
• Activitatea fizica sustinuta
• Menopauza
• Stresul mental
• Expunerea la radiatia solara si la razele X.

In plus, nu este vorba numai de alimentele propriu-zise, ci si de modul in care acestea sunt preparate. De exemplu, morcovii fierti asigura o cantitate mai mare de betacaroten biologic decat morcovii cruzi. Iar rosiile prelucrate termic contin o cantitate mare de licopen, un antioxidant cu efect dovedit impotriva cancerului.

Ce putem face impotriva radicalilor liberi?

Cel mai bun mijloc de aparare impotriva radicalilor liberi pe care il ai la dispozitie este sa stii care sunt antioxidantii cei mai eficienti si sa le maximizezi eficienta in dieta si suplimente.

Antioxidantii sunt capabili sa neutralizeze radicalii liberi oferindu-se pentru oxidare sau sprijinind productia de alti antioxidanti. In mod normal, antioxidantii sunt prezenti si in organismul uman, dar, cand acesta este slabit sau extenuat, cantitatea si efectul lor vor fi reduse, astfel incat suplimentarea externa cu antioxidanti este extrem de importanta.

Antioxidantii au rol de distrugere a radicalilor liberi, prin urmare, previn si repara daunele provocate de acestia.

De asemenea, antioxidantii imbunatatesc functia imunitara si reduc riscul de aparitie a cancerului si a infectiilor.

[ct_message type=”info” ]Stiai ca anumite circumstante, pe care le consideram normale in prezent, cum ar fi stresul, un regim alimentar dezechilibrat, bolile cronice sau consumul de medicamente, cresc nevoile de antioxidanti ale organismului?[/ct_message]

Cu toate ca ne asiguram antioxidanti din alimentatie, multi oameni au nevoi sporite de antioxidanti, care nu pot fi asigurate exclusiv din dieta. De exemplu, fumatorii au nevoie de doua pana la de trei ori mai multa vitamina C pentru a-si asigura acelasi nivel de antioxidanti in sange ca nefumatorii.

Atentie: nu se vor administra suplimente antioxidante persoanelor care urmeaza un tratament de chimioterapie sau radioterapie. Aceste tratamente actioneaza prin crearea de radicali liberi care sa distruga celulele canceroase, iar suplimentele cu antioxidanti le-ar putea contracara eficienta.

De indata ce antioxidantii sunt cei mai eficienti gardieni impotriva radicalilor liberi, este important sa introducem in dieta noastra cat mai multe alimente bogate in antioxidanti. In plus, in situatii speciale, cum sunt cele descrise mai sus, sa crestem aportul de antioxidanti cu ajutorulsuplimentelor nutritive de calitate.

Urmareste articolele noastre si inscrie-te la Newsletter pentru a invata si alte lucruri valoroase si esentiale pentru tine si sanatatea corpului tau. 🙂

Surse bibliografice si recomandari:

   • revista CaliNews CaliVita International
   • Noua biblie a vitaminelor, Earl Mindell

Natura pentru Sanatate * Sursa ta de incredere


Cristina Carmen Dascălu

Cred în împuternicirea oamenilor cu informații utile și practice care să-i ajute să facă alegeri conștiente, inteligențe și sănătoase pentru viață lor și a celor pe care îi iubesc. Eu și un grup de specialiști ne-am ales misiunea de a vă ajută să vă simțiți mai sănătosi și să trăiți mai mult și mai bine, fără o dietă restrictivă sau schimbări dramatice în stilul de viață. Bun venit în comunitatea Natura pentru Sănătate * Sursa ta de încredere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright© 2014 - 2018 Natura pentru Sănătate * Sursa ta de încredere | Acest site este deținut, administrat și menținut de Success Networking SRL-D, distribuitor independent al produselor CaliVita© Internațional. Distribuitorul independent menționat mai înainte este singurul responsabil de conținutul acestui site, iar Rețeaua CaliVita© International și entitățile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Informațiile din articolele și comunicările noastre NU sunt destinate înlocuirii unei relații personale cu un medic specialist calificat și nu sunt destinate consultării medicale. | Termeni de utilizare a site-lui | Info Contact