E septembrie si incepe scoala si un nou an scolar.
Nu e o noutate pentru tine, asa este? Nu iti spun lucruri noi, doar iti reamintesc cateva lucruri si principii, as zice eu, de bun simt. Pentru parinti, mai mult decat pentru copiii nostri, acest inceput aduce cu sine multa bucurie si entuziasm, dar si stresul si grijile aferente schimbarii.
Adaptabilitatea celor mici la schimbările din ultimele luni ne demonstrează faptul că putem face orice, dacă ne dorim, mai ales dacă avem resursele necesare.
Din acest motiv, CALIVITA ROMANIA vine în sprijinul micilor exploratori cu un super CONCURS pentru un început de şcoală ca la carte. Cumpără #PachetIMUNITATE în perioada 17 august – 14 septembrie 2020, inclusiv, şi intri automat în tragerea la sorţi pentru premiile săptămânale.
Iar daca acest inceput este prima zi de scoala … probabil ca iti faci griji pentru puiul tau si te intrebi:
… cum se va adapta la noul colectiv?
… va face fata la toate activitatile si noul program?
… ii va placea de dna. invatatoare ?
… cum sa fac sa-l protejez de raceli?
… dar de boli molipsitoare pe care le poate lua din colectivitate?
Implicit, vine si intrebarea cheie:
„Cum sa fac sa-mi ajut copilul sa treaca mai usor si fara incidente peste aceasta perioada de adaptare?”
In primul rand, pentru a-l feri de boli, dar si pentru a fi mai rezistent in cazul in care totusi “a prins” o mica raceala, cel mai important este sa actionezi preventiv si sa te axezi pe fortificarea sistemului imunitar.
Pentru a avea un sistem imunitar puternic este esential sa actionam pe mai multe directii.
Zece sfaturi pentru a incepe scoala altfel!
Principii de baza pe care sa le ai in vedere tot timpul, nu doar acum, cand incepe scoala. :)
01. Dieta adecvata varstei copiilor si activitatilor zilnice
O alimentatie naturala care contine multe legume, fructe, lapte, oua, branza, carne cu calitati nutritive superioare, este esentiala pentru a asigura necesarul de vitamine, minerale si oligoelemente.
Sistemul imunitar poate fi sustinut cu produse naturale cum sunt: mierea de albine, laptisorul de matca, propolis, polen, catina, macese, sucurile din fructe si legume proaspete. Majoritatea copiilor, insa, mananca numeroase produse nesanatoase: snacksuri, chipsuri, fast food, sucuri carbogazoase, dulciuri.
Invata-ti copilul/copiii despre alimentele bune si rele, de faptul ca nu tot ce este gustos este si sanatos.
Asta nu inseamna ca trebuie scoase definitive sau interzise, explica-i de ce nu sunt bune si ofera-i alternative sanatoase. Nu impune reguli stricte, caci vor fi cu usurinta incalcate. De asemenea, exemplul tau personal este important. :)
Din pacate, ritmul haotic de viata al celor mai multi dintre noi afecteaza nu doar sanatatea noastra, ci si pe cea a copiilor nostri.
Este foarte important sa-i asiguri copilului tau necesarul de vitamine, minerale si oligoelemente pentru dezvoltarea sa. Daca aportul este prea mic o perioada extinsa, pot aparea simptomele carentei generale de vitamine si minerale.
Astfel, poate aparea oboseala, ii poate scadea pofta de mancare si capacitatea de concentrare, precum si performantele scolare si, de asemenea, poate contracta mult mai usor anumite boli.
02. Hidratarea corpului: incurajeaza-l sa bea apa
Hidratarea nu trebuie neglijata. Cantitatea de apa pe care trebuie sa o bea un copil depinde de varsta, inaltime, greutate, activitatile fizice pe care le depune si de temperatura de afara.
Te poti insa asigura de faptul ca micutul tau a baut suficiente lichide daca urineaza de cel putin 4-6 ori pe zi, iar urina este limpede, de culoare galben pal.
Doar fiindca sunt mai mici de statura decat noi, nu inseamna ca au nevoie de mai putina apa. De fapt, pentru copii, apa este unul dintre cei mai importanti nutrienti.
Apa nu numai ca mentine starea de sanatate a copiilor nostri, dar ii va ajuta sa invete mai bine la scoala, intrucat deshidratarea duce la o scadere a performantelor fizice si intelectuale, iar pe termen lung, putem avea de a face cu afectiuni si boli grave.
Copiilor mici li se recomanda a bea in jur de 30-45 ml de apa per kg corp/ zi, ceea ce inseamna ca un copil cu greutatea de 15 kg va bea 450 – 600 ml apa zilnic, iar unul cantarind 30 kg va bea minim 1l apa pe zi.
Prea multa apa nu face nici ea bine, fiind la fel de nociva ca si deshidratarea.
Apa le va umple stomacul copiilor fara a le furniza calorii (adica energie), ceea ce poate insemna o reducere a apetitului in cazul in care se consuma cantitati mari de apa odata.
03. O viata activa, cu multa miscare in aer liber si sport
Atunci cand te gandesti sa inscrii copilul la un sport, ia in calcul cat este de pregatit copilul, emotional si fizic. Un inceput prea timpuriu poate deveni frustrant si pentru copil si pentru tine si poate indeparta copilul definitiv de sport.
Practicarea unui sport in mod organizat poate face bine copilului in mai multe moduri:
– mentinerea unei stari bune de sanatate
– invatarea de obiceiuri sanatoase
– cultivarea spiritului de echipa
– dezvoltarea increderii in sine
– experimentarea succesului si a esecului
Sportul ofera oportunitati naturale si amuzante de a face exercitii fizice in mod regulat. [TheChamp-Counter]
04. Un somn odihnitor este necesar pentru a avea un sistem nervos echilibrat
Somnul este esential pentru organism, ii ajuta pe copii sa creasca puternici si sanatosi. Copiii au nevoie de somn pentru a creste mari, puternici si sanatosi. Invata-ti copilul sa se culce devreme!
Daca este odihnit, va participa mai mult la activitatile de dimineata, va fi mai putin morocanos, iar despartirea va fi mult mai usoara. Copiii care nu dorm suficient au rezultate mai slabe la invatatura, sunt agresivi, hiperactivi si prezinta tulburari de comportament recurente.
05. Igiena personala a copilului
Copilul trebuie obisnuit inca de mic cu regulile de igiena personala si de mentinere ale acesteia. Spalatul pe maini, inainte si dupa folosirea toaletei, dusul zilnic trebuie sa fie o rutina.
O igiena ireprosabila a mainilor (minim 4 spalari pe zi) va reduce semnificativ sansele de contractare a unor boli infectioase, de exemplu guturaiuri, parazitoze sau gastroenterite. Introducerea acestor reguli in rutina zilnica il vor determina pe copil sa le aiba pentru intreaga viata.
06. Invata copilul sa-si asculte corpul si sa comunice
Durerea este primul semn pe care il transmite organismul atunci cand ceva nu este in regula. Invata-l sa spuna de fiecare data cand il doare ceva.
07. Echilibrul emotional al copilului si al parintelui
Scoala este o etapa importana in viata copilului. Framantarile cele mai mari ale copilului, cand incepe scoala, sunt :
„ daca vine cineva sa ma ia acasa….”,
„daca ma ratacesc”,
„daca nu ma plac colegii sau educatoarea/invatatoarea”,
„ daca trebuie sa merg la baie”.
Lasa copilul sa se adapteze si incurajeaza-l sa impartaseasca aceste temeri. Raspunde-i la intrebari, aratandu-i ca il intelegi si incurajeaza-l mereu.
Toti copiii au frici. Fricile sunt obisnuite la copii si pot fi privite ca un lucru bun. Ei trebuie sa invete ca exista lucruri de care trebuie sa se teama, precum traficul, strazile aglomerate sau aragazul.
Este o problema atunci cand sunt prea multe frici sau, dimpotriva, sunt prea putine.
Un copil care are multe temeri poate intampina dificultati in desfasurarea activitatilor scolare zilnice, in timp ce unul care se teme de putine lucruri isi poate asuma prea multe riscuri si, prin urmare, se poate rani.
Citeste acest articol care iti da cateva idei despre cum iti poti ajuta copilul sa isi depaseasca temerile.
08. Iubirea inseamna atentie
Atunci cand copilul tau discuta cu tine, ofera-i toata atentia ta.
Indiferent cat de mult il iubesti, el se va simti prea putin important pentru voi ca parinti daca sunteti mereu preocupati de alte lucruri si pareti distrasi in momentele in care el vi se adreseaza.
In consecinta, va imita acelasi stil si, pe masura ce creste, te vei lovi de ignoranta lui.
09. Comunica zilnic cu copilul tau
Concentreaza-te pe mesajele pe care ti le transmite, raspunde-i prompt si nu il repezi niciodata, oricat de stresat/a si obosit/a ai fi.
Acest obicei ii stimuleaza productia fiziologica de oxitocina, hormonul atasamentului, care ii va oferi senzatia de siguranta pe care o cauta in parinte si il va ajuta sa absoarba mai eficient informatii importante.
Inconjoara-ti copiii cu multa dragoste, acorda-le timpul necesar pentru a trece peste aceasta perioada de adaptare la nou.
Atmosfera de acasa este cea care ii va ghida pentru toata viata. ~ dr Rusu Liliana – medic pediatru, Centrul Medical Nova Vita
10. Si, nu in ultimul rand, asigura-i suplimentele nutritive specifice varstei
Primavara si vara, copiii sunt mai mult timp expusi la soare, prin urmare organismul lor poate sintetiza vitamina D. In schimb, toamna si iarna este necesara o suplimentare.
Acest lucru se aplica in special copiilor deoarece corpul lor este in crestere, iar noi, ca parinti, trebuie sa avem grija ca ei sa primeasca toate vitaminele si mineralele de care au nevoie.
Pentru copii ai la dispozitie o gama variata de vitamine si multivitamine, sub forma de tablete masticabile sau jeleuri gumate (Lion Kids + Vitamin D, Gummy Kids, Sugar Free Gumies), pe care le gasesti in farmacii naturiste si magazine partenere Calivita.
Pregateste-te din timp pentru noile provocari care te asteapta!
Copiii puternici si sanatosi au un randament fizic si intelectual mult mai mare in cadrul activitatilor scolare, integrandu-se mult mai bine in sistemul concurential.
In astfel de perioade, cu sarcini dificile si efort pe masura, suplimentele nutritive pentru memorie si energie pot face diferenta intre esec si succes. :)
Surse de informare si recomandari:
- Cata apa trebuie sa bea copiii, https://www.mamica.ro/cata-apa-trebuie-sa-bea-copiii/
- Despre miscare, http://www.minutedemiscare.ro/despre_miscare.html
- Andrei Rosu, Cum ii putem ajuta pe copii sa isi depaseasca temerile – http://andreirosu.org/2014/05/07/cum-ii-putem-ajuta-pe-copii-sa-isi-depaseasca-temerile/
Am început numărătoarea inversă pentru noul an şcolar şi dăm startul unui super CONCURS cu premii pentru cei mici.
Cumpără Pachetul Imunitate format din Liquid C+ Bioflavonoids and Rose Hips, vitamina C lichidă şi D-drops, vitamina D3 lichidă în perioada 17 august – 14 septembrie 2020, inclusiv şi intri direct în tragerea la sorţi pentru o tabletă Lenovo cu funcţie de control parental şi multe alte premii.
Condiţiile de participare sunt pe pagina Calivita la acest link.
Natura pentru Sanatate * Sursa ta de incredere
Sa ai o experienta frumoasa si sa te intorci cu multe amintiri! Ailyn Collin Gibrian