Indigestiile de sarbatori cunosc un val de crestere in perioada sarbatorilor. Mesele festive, incarcate cu preparate traditionale de sarbatori, au o aroma careia cu greu ii poti rezista. Si. pentru ca in traditia poporului roman este sa se manance carne de porc, care nu este deloc sanatoasa, sarbatorile de Craciun si de An Nou sunt insotite, de cele mai multe ori, de un val de crestere a numarului de persoane care sufera de diverse afectiuni digestive.
Afla ce poti face pentru a nu-ti petrece Craciunul si sarbatorile de iarna la Urgente.
Afectiuni digestive frecvente de sarbatori
Mancarurile grase, cu ceapa prajita, rantas si condimentate, sosurile grase, maioneza, cozonacii si prajiturile dulci, precum si alcoolul, cafeaua si bauturile carbogazoase sunt principalii factori declansatori a afectiunilor digestive ce debuteaza in perioada sarbatorilor de iarna.
Indigestia (dispepsie) poate fi un simptom a unei boli de stomac ori intestine sau poate fi o boala in sine. Simptomele pot fi: dureri abdominale, eructatii (ragaieli), senzatia de balonare, senzatia de arsuri dupa masa, oboseala cronica, constipatie, diaree, gaze, greata, voma, dureri in articulatii si muschi.
Cel mai frecvent, indigestia apare datorita meselor abundente, consumului de alcool in timpul mesei sau meselor bogate in alimente grase, condimentate sau in prajeli, alimente rafinate, otet. Si bautul lichidelor la masa contribuie la indigestie deoarece dilueaza enzimele necesare digestiei.
Alti factori care contribuie la indigestie sunt: lipsa bacteriilor prietenoase, alergii alimentare si intolerantele alimentare, precum si probleme hepatice si pancreatice. Factorii psihici ca anxietatea, stresul, supararea sau dezamagirea pot deregla mecanismul nervos care controleaza contractiile stomacului si muschii intestinali.
Indigestiile de sarbatori se pot trata cu remedii naturiste, precum ceaiurile si suplimentele alimentare.
Cel mai important este de a actiona preventiv si de a reduce riscul de aparitie al indigestiei prin evitarea meselor abundente, consumului de alimente grase sau prajite, condimentate excesiv, excesului de alcool si bauturi carbogazoase.
[ct_message type=”ok” ]Pregateste-ti din timp o trusa cu remedii naturiste pentru a avea parte de sarbatori linistite, fara drumuri la „Urgente”.[/ct_message]
In continuare sa vedem ce optiuni avem in cazul care indigestiile de sarbatori sunt pe cale sa ne strice vacanta de iarna sau petrecerea.
[ct_dropcap style=”round” ]1.[/ct_dropcap]Fii atent/a la starile de stres
Nu manca cand esti suparat sau obosit.
Evita starile de stres si tensiune, intrucat componenta nervoasa intretine arsurile si durerile de stomac.
In aceste conditii, seara, inainte de culcare, se recomanda ceaiuri calmante, cum ar fi cel de talpa gastei.
Sustine eforturile tale cu Stress Management, un supliment alimentar care contine complexul de vitamine B, vitamina C si magneziu. Plantele adaptogene sunt folosite de catre organism numai in cantitatea de care are acesta nevoie.
Rhodiola rosea, ingredientul principal din produsul Rhodiolin, este o astfel de planta adaptogena.
Extractele bio-active din aceasta planta au efecte benefice asupra sistemului nervos central, fiind un ajutor excelent in depresie, stres, stare de oboseala.
[ct_dropcap style=”round” ]2.[/ct_dropcap]Refluxul gastro-esofagian si arsurile gastrice
Refluxul gastro-esofagian este o afectiune care apare atunci cand exista scurgeri de acid gastric din stomac in esofag. Simptomele comune ale refluxului gastro-esofagian includ:
- arsuri in piept, durere in piept sau disconfort care apar imediat dupa masa
- un gust acru in gura cauzat de acidul din stomac care ajunge in gura (regurgitare)
- durere la inghitire si dificultate de inghitire (disfagie)
Daca esti predispus la indigestie, mananca alimentele echilibrat, bogate in proteine (carne slaba, peste) si fibre (fructe proaspete, zarzavaturi se cereale integrale). Evita prajelile, carnea grasa, lapte gras si smantana, maioneza si sosurile grase, ciocolata, produsele de patiserie si procesate.
Include in dieta papaya cruda, care contine papaina, si ananas crud, care contine bromelina, ambele fiind surse vegetale de enzime digestive eficiente.
Precautii: consumul de papaya si ananas crud nu se recomanda daca suferi de ulcer.
Persoanele in varsta adesea nu au suficient acid clorhidic si pancreatina ca sa digere bine alimentele. De aceea, le recomandam sa ia 2 tablete de Digestive Enzymes, un supliment alimentar care contine enzime si extracte din plante.
Lucerna suplineste nevoia de vitamina K si de microminerale. O gasesti sub forma de tablete in produsul Green Care sau sub forma lichida in Liquid Chlorophyll.
Aloe vera este foarte buna pentru arsuri si alte simptome gastrointestinale. Aloe Vera stimuleaza eliberarea pepsinei, enzima din sucul gastric necesara pentru procesul de digestie.
Ia cate 30-50 ml din produsul Ocean 21 pe stomacul gol, dimineata si inainte de culcare.
Daca gazele se manifesta in tractul gastrointestinal superior, ia suplimente cu pancreatina; pentru gaze in tractul gastroinstestinal inferior, ia suplimente cu micro-minerale.
[ct_dropcap style=”round” ]3.[/ct_dropcap]Diaree
Diareea este o afectiune inflamatorie a intestinului subtire si gros, caracterizata prin scaune dese, moi si apoase. Evolutia poate fi acuta sau cronica, insotite sau nu si de alte simptome precum: voma, crampe, sete, febra, dureri abdominale, anorexie, stare de deshidratare si scadere in greutate.
Stresul emotional da si el diaree, asa ca reciteste recomandarile de la punctul 1.
Daca diareea este ocazionala, urmatoarele plante, luate sub forma de ceai, te pot ajuta: radacina de coacaz negru, musetel, Pau d’Arco, zmeur.
Precautii: nu folosi musetel daca esti alergic la ambrozie!
Uleiul de oregano salbatic contine agenti antibacterieni, antifungici, antiparazitari si antivirali. Rhodiolin are efect de relaxare a sistemului nervos, combatand „diareea de stress”.
Digestive Enzymes contine enzime si extracte din plante care faciliteaza digestia prin reglarea secretiei enzimatice din glandele digestive. Acidophilus inlocuieste bacteriile „prietenoase”, echilibreaza flora bacteriana si ph-ul intestinal, combatand astfel dezechilibrele de tranzit. Contine si mucilagiu din seminte de psyllium (Plantago ovata) care ajuta la formarea scaunului.
[ct_dropcap style=”round” ]4.[/ct_dropcap]Constipatia
Constipatia inseamna eliminarea dificila sau neregulata a unui scan dur, uscat, ca rezultat al alimentelor care se misca incet prin intestinul gros. In majoritatea cazurilor, constipatia apare din cauza insuficientei cantitati de fibre si lichide din dieta.
Fibrele se gasesc in alimente vegetale, cum ar fi cerealele integrale, fructele si legumele. In aceasta situatie, suplimentele alimentare de la CaliVita care te pot ajuta sunt:
Green Care contine extract de lucerna care alcalinizeaza, fluidizeaza, curata si detoxifica la nivel intestinal.
Clorofila din Liquid Chlorophyll este alcalinizanta, trateaza indigestia, colita si balonarea, regleaza peristaltismul intestinal, are efect usor laxativ in constipatie.
Aloe Vera are efect de vindecare si curatare asupra tractului digestiv si ajuta la formarea unui scaun moale. Bea dimineata si seara cate 50 ml din produsul Ocean 21 (care contine si Aloe Vera).
Acidophilus echilibreaza flora intestinala necesara tranzitiei nutrienti-metaboliti din intestine. Daca folosesti laxative, Acidophilus te ajuta sa refaci bacteriile „prietenoase” din intestine.
Digestive Enzymes ajuta pancreasul sa regleze procesul digestiv prin aportul enzimatic pe care il aduce in organism. Silimarina din Liver Aid ajuta la imbunatatirea functionarii ficatului si la producerea bilei pentru inmuierea scaunului. Alte plante medicinale care ajuta in constipatie sunt: cascara sagrada, gentiana, radacina de rubarba, frunzele de senna si yerba mate.
Observatie: alternanta dintre diaree si constipatie poate fi un semn al sindromului intestinului iritabil.
[ct_dropcap style=”round” ]5.[/ct_dropcap]Dischenezie biliara
Dischinezie biliara (bila lenesa) este data de modificari in activitatea motorie vegetativa a organelor de contractie biliara si se manifesta prin tulburari in evacuarea bilei, aparitia de dureri in regiunea ficatului, balonari, eructatii, greturi, gust amar. Alimentatia bogata in grasimi ingreuneaza eliminarea bilei.
Din cauza faptului ca, uneori, efortul necesar este prea mare, bila se blocheaza, nu se mai elimina, digestia desfasurandu-se greoi. In plus, grasimile prost digerate sufera in intestin un proces de fermentatie, cu eliberare de gaze si spasm intestinal, de aici si senzatia de balonare si durere pe care o simt cei cu fierea lenesa dupa o masa copioasa.
Plante medicinale care stimuleaza secretia bilei si ajuta la calmarea durerilor provocate de „bila lenesa” sunt rostopasca, cicoarea, papadia, anghinarea, pelinul, sunatoarea, galbenelele.
Digest Ease contine enzime digestive specifice, cu o gama larga de actiune, care sunt active de-a lungul intregului tract alimentar si pot fi un ajutor pretios pentru eliminarea neplacerilor cauzate de o digestie imperfecta si pentru reglarea activitatii vezicii biliare, ficatului, pancreasului si intestinului gros. Sprijina echilibrarea functiei secretorii hepatobiliare; concomitent faciliteaza o buna digestie a alimentelor, reducand senzatia de greata si voma).
AC-Zymes actioneaza prin reglarea florei bacteriene si a ph-ului intestinal perturbat de disfunctia bilei, normalizand tranzitul pt. materii fecale si gaze si prevenind sau eliminand – dupa caz – constipatia, diareea, balonarile.
Triple Potency Lecithin elimina fractiunile de grasimi saturate, de la nivelul cailor biliare, cele care se depun si formeaza nisipul sau calculii biliari de colesterol.
Liquid Clorophyll este un bun protector al mucoasei gastro-intestinale impotriva iritatiei produse de bila incorect drenata; ajuta in drenajul biliar, sustinand functia hepatica si biliara).
[ct_dropcap style=”round” ]6.[/ct_dropcap]Detoxifierea si protectia ficatului
Ficatul, considerat si „bucataria magica” a organismului, indeplineste peste 500 de functii in organism, printre care:
- metabolismul glucidic, lipidic si protidic,
- reglarea glicemiei (nivelul glucozei din sange)
- metabolismul colesterolului (descompunerea colesterolului in acizi biliari).
Avand in vedere faptul ca in perioada sarbatorilor de iarna organismul uman este deseori expus agresiunii unor agenti nocivi care afecteaza ficatul, cum sunt: mesele copioase, pline de grasimi si dulciuri, alcool, cafea, bauturi carbogazaoase, fumat, stres, este recomandat sa-ti suplimentezi dieta cu produse naturiste cu rol hepatoprotector.
[ct_animation delay=”100″ animation=”slideleft” id=”” class=””]Cel mai adecvat si cel mai bun produs hepatoprotector de pe piata este Liver Aid. [/ct_animation]- Semintele de armurariu contin in proportie de 70-80% silimarina, ingredientul activ care este unul dintre cele mai frecvente componente ale medicamentelor hepatice prescrise de medici.
- Aminoacizii care contin sulf, cum sunt metionina si cisteina, cresc si ele funcţia de autovindecare a ficatului. Cromul din compozitia produsului Liver Aid ajuta activitatea ficatului stimuland metabolismul glucidelor.
Green Care contine lucerna (alfalfa) si este un diuretic natural; reprezinta un supliment adecvat in cadrul dietelor alcalinizante; contine multe vitamine si minerale care ajuta la functionarea sanatoasa a organismului.
Datorita continutului ridicat de clorofila, lucerna se recomanda pentru detoxifierea si stimularea functiei ficatului, pentru purificarea sangelui, ca tonic general si intaritor al sistemului imunitar.
Lucerna din Green Care (sub forma de tablete) sau Liquid Chlorophyll (sub forma lichida, usor de inghitit) pot duce la disparitia arsurilor la stomac, a gazelor, a balonarii si a indigestiilor care pot aparea de sarbatori.
[ct_dropcap style=”round” ]7.[/ct_dropcap]Renunta la Colesterol!
Preparatele tradionale de sarbatori din carne (si mai ales carne de porc), bogate in grasimi, duc la cresterea concentratiei colesterolului rau in sange, predispunand la boli cardiovasculare sau la agravarea celor existente deja.
Colesterolul este un tip de grasime de care organismul nostru are nevoie, intr-o anumita masura, dar un nivel crescut al acestuia constituie un factor de risc la adresa sanatatii. Ca urmare a depunerii colesterolului, aproape pe neobservate apare ateroscleroza, hipertensiunea arteriala si creşte riscul producerii infarctului miocardic.
Prin reducerea colesterolemiei cu doar 1-2 la suta, riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare scade cu cel puţin 10%.
Cholestone este un supliment alimentar conceput in primul rand pentru normalizarea colesterolemiei si te poate ajuta daca ai facut excese de sarbatori. Acizii grasi omega-3 reduc semnificativ nivelul trigliceridelor si scad intr-o masură mai mica nivelul sanguin al colesterolului. Uleiul de seminte de in este cea mai bogata sursa vegetala de acizi grasi omega-3.
Pectina de mar intervine în metabolismul lipidic, fiind un excelent absorbant al lipidelor. Reduce sinteza colesterolului si a trigliceridelor in ficat. Impreuna cu alte fibre, imbunatateste tranzitul la nivelul intestinului gros. Totodata, creeaza senzatia de satietate, deci te ajuta sa mananci mai putin.
Usturoiul are multe proprietati benefice. Contine numeroase substanţe active care determina scaderea colesterolului LDL („rau”) din sange si cresterea nivelului de colesterol HDL („bun”), reducand riscul producerii bolilor cardiovasculare.
[ct_message type=”warning” ]Atentie: Trebuie sa mergi de urgenta la doctor daca apar simptome precum:
- senzatia de arsura toracica si /sau senzatia de presiune toracica
- durere toracica, palpitatii
- dificultati de respiratie
- dureri care radiaza la nivelul umarului sau al bratului.
In unele cazuri atacul de cord (infarctul miocardic) poate mima indigestia si apar simptome asemanatoare indigestiei. Indigestiile de sarbatori cunosc un val de crestere in perioada sarbatorilor de iarna. Trusa cu remedii naturiste te ajuta sa nu petreci Craciunul sau Anul Nou la Urgente.
Actioneaza proactiv, atat pentru tine, cat si pentru membrii familiei tale, si inarmeaza-te cu aceste mici ajutoare care te pot salva din multe situatii neplacute cauzate de indigestiile de sarbatori.
Surse bibliografice si recomandari:
- Nutritie si biotratamente, Phillis A. Balch
- Catalog produse CaliVita
- sfatulmedicului.ro si csid. ro