Prietenii buni sunt Izvor de Sanatate

Un izvor de sanatate, inspiratie si bucurie …

Prietenii buni, adevarati sunt o adevarata; binecuvantare pentru tine si sanatatea ta: in acestia poti avea incredere ca iti vor fi mereu alaturi, si la bine, si la greu. Relatiile cu astfel de persoane iti pot face viata mai lunga, mai frumoasa, mai sanatoasa. De retinut, important nu este numarul lor, ci calitatea relatiilor si a legaturilor pe care le ai cu acestia. Oamenii dragi din jurul tau nu sunt numai un punct de sprijin, dar si un adevarat izvor de sanatate.

Prietenii buni sunt un izvor de sanatate pentru ca …

1. Prietenii buni te feresc de boli

Un studiu mentionat de publicatia Health arata ca persoanele care au mai multe relatii sociale au un risc mai mic de a raci, decat persoanele care petrec mai mult timp singuri. Relatiile de prietenie pot ajuta la micsorarea riscului de aparitie si dezvoltare a problemelor de sanatate chiar și cu 10 ani, se arata intr-un studiu mentionat de Huffington Post.1https://www.huffpost.com/entry/why-friendship-is-good-fo_n_119220

2. Prietenii buni te ajuta sa traiesti mai mult

Un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea Brigham Young a aratat ca prietenii si relatiile cu acestia iti pot creste speranta de viata cu pana la 50 de procente, indiferent de varsta pe care o ai. Rezultate similare a obtinut si Dan Buettner, explorator si jurnalist la National Geographic, care a studiat mai multe popoare care au cea mai mare longevitate din lume.

Natura pentru Sanatate recomanda:
Pachet CaliVita Raceala si Gripa | Grija pentru Sanatate

… daca va ganditi bine prietenii d-voastra sunt o aventura pe termen lung si de aceea, poate cel mai semnificativ lucru pe care puteti sa-l faceti pentru a adauga mai multi ani vietii voastre, si viata anilor vostrii.

3. Prietenii buni pot fi inspiratie pentru vindecare

Uneori, pot fi o sursa de inspiratie si motivare pentru tine.

Prietenii te pot motiva să faci acele schimbari necesare in stilul de viata, dar si in atitudine si comportament, lucru care te poate ajuta sa renunti la obiceiurile rele si sa le inlocuiesti cu obiceiuri pozitive, benefice pentru tine si sanatatea ta.

Pe lista beneficiilor pe care relatiile sociale ni le aduc sanatatii emotionale, fizice si psihice putem adăuga si:

  • cresterea stimei de sine,
  • cresterea sentimentului de apartenenta,
  • cresterea starii de fericire si bucurie interioara,
  • reducerea stresului.

In schimb, izolarea sociala poate fi la fel de daunatoare precum:

  • fumatul a 15 tigari pe zi,
  • consumul de alcool,
  • lipsa activitatii fizice

si este de trei ori mai periculoasa decat obezitatea.

Izolarea sociala incurajeaza practicarea obiceiurilor alimentare nesanatoase, consumul de bauturi alcoolice, dezvoltarea unui comportament antisocial. De multe ori, singuratatea duce la depresie, iar in unele cazuri poate fi fatala, subliniaza John Cacioppo, psiholog la Universitatea din Chicago.

4. Prietenii buni iti ascut mintea

Prietenii buni si relatiile sociale sunt factori importanti in prevenirea declinului cognitiv. Cercetatorii de la Rush Alzheimer’s Disease Center din Chicago au observat o scadere cu pana la 70% a riscului de dezvoltare a dementei in cazul persoanelor mai in varsta, dar active social, se arata intr-un articol publicat pe Time .

[ct_message type=”info” ]Relatiile sociale ajuta si la micsorarea riscului de aparitiei a dizabilitatilor fizice.[/ct_message]

Un alt studiu efectuat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Michigan arata ca doar 10 minute de conversatie cu ceilalti poate spori abilitatile cognitive si performanțele la fel de mult ca rezolvarea jocurilor de cuvinte incrucisate, arata Huffington Post.

Singuratatea poate fi o boala grea, iar efectele sale se pot rasfrange atat asupra sanatatii psihice si emotionale, cat si asupra celei fizice, influentand cresterea nivelului de stres, functionarea sistemului imunitar si a sistemului cardiovascular.

Acum, sa ne intelegem, dupa cum am spus si la inceputul articolului:

Nu cantitatea conteaza, ci calitatea relatiilor si a conexiunilor pe care le stabilesti.

Gandeste-te la prietenii tai cei mai buni cu bucurie si recunostinta. Multumeste-le din toata inima pentru ca sunt alaturi de tine, aici, acum, oricand. Sunt un izvor de sanatate si inspiratie permanenta, bucurie si balsam pentru sufletul tau! :)

  • 1
    https://www.huffpost.com/entry/why-friendship-is-good-fo_n_119220

Lasă un comentariu