Sari la conținut

La Multi Ani, de Sfantul Stefan! * Traditii pentru Spor si Sanatate

La Multi Ani, de Sfantul Stefan! :)

Pentru ca astazi este o zi speciala pentru tine, ma alatur si eu celor care iti doresc, din adancul sufletului, sa ai parte numai de impliniri, bucurie, multa sanatate, iar Dumnezeu sa iti calauzeasca si sa oranduiasca totul cum este mai bine pentru tine!

Semnificatia numelui Stefan

Numele este de origine greceasca – Stephanos – si inseamna „coroana”, „ghirlanda”, „cununa” (cu care erau incununati invingatorii).

La noi, formele curente au fost si sunt Stefan si Stefan(i)a, diminutivate mai ales Fane, Fanel, Fanica, Fanita, Fana, Fanica, iar uneori – sub influenta straina – Fanny. Destul de des se folosesc si diminutivele Stefanel sau Stefanita, mai rar Stef(i).

Mai recent a aparut si forma feminina Stefanela (ce pare sa fi prins mai bine decat vechea Stefanida – numele unei mucenite trecute in calendar).

Numele Sfantului Arhidiacon Ştefan este purtat de peste  4200000 de romani, dintre care 305.449 sunt bărbaţi şi 117.215 sunt femei.

SFANTUL STEFAN: Tradiţii pentru spor şi sănătate

O veche tradiţie, împlinită în ziua praznicului, se referă la icoana care-l înfăţişază pe mucenicul martir: creştinii care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de multă vreme cu persoane foarte orgolioase, este bine să aducă încasa lor o icoană cu Sfântul Ştefan, sfinţită în această zi.

Se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele primului mucenic Ştefan.

În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ştefan. Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci.

De asemenea, de Sfântul Ştefan, se prepară şi se împart mucenici cu miere şi nucă, care amintesc de moartea lui mucenicească.

Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite în această zi.

În ziua praznicului, este bine să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care ne pun viaţa în primejdie.

Sursa: RTV.NET: http://www.romaniatv.net/mesaje-de-sfantul-stefan-felicitari-sf-stefan-trimite-si-tu-urari-de-onomastica-sfantului-stefan_264902.html#ixzz3vVfhwz7g

[ct_animation delay=”200″ animation=”zoomin” id=”” class=””] Pentru ca astazi este o zi speciala pentru tine, de Sfantul Stefan, ma alatur si eu celor care iti doresc si iti ureaza: La Multi Ani! :) [/ct_animation]

Natura pentru Sanatate * Sursa ta de incredere

Spune-ti parerea despre acest articol:

Adresa ta de email nu va fi publicată.