Pietrele la ficat, sau litiaza biliara, prezinta un risc major pentru sanatate. Ficatul are un control direct asupra cresterii si functionarii fiecarei celule din corp. Orice tip de disfunctionalitate, deficienta sau o forma de crestere anormala a celulelor este datorata in mare parte activitatii slabe a ficatului.
Chiar si atunci cand si-a pierdut pana la 60% din eficienta proprie, extraordinara structura a ficatului si ingeniozitatea inca pot sa ii permita acestuia sa functioneze „corespunzator”, cum este indicat de valorile normale ale sangelui.
Aproape fiecare pacient suferind de o boala cronica are o cantitate excesiva de calculi biliari la ficat. Un medic poate cu usurinta confirma aceasta prin recomandarea pacientului bolnav sa efectueze o detoxifiere a ficatului.
Ficatul este cea mai mare glanda din corp, dar si cel mai activ si complex organ care este responsabil pentru sute de functii diferite. Astfel, ficatul este insarcinat cu procesarea, transformarea, distribuirea si mentinerea aprovizionarii corpului cu „combustibil” vital, iar orice interfereaza cu aceste functii are un impact serios, nociv asupra sanatatii ficatului si a corpului, ca intreg.
Cea mai puternica interferenta provine de la prezenta calculilor biliari. Chiar daca sezonul rece a trecut, multi dintre noi inca avem tendinta de a consuma alimente mai bogate in grasimi saturate. Insa nu toate organismele tolereaza acest lucru. Dupa consumul acestor alimente, pot aparea crizele biliare.
Vezica biliara joaca un rol foarte important in metabolismul grasimilor, insa in anumite conditii constituientii sucului biliar pot forma calculi de diferite dimensiuni, ducand la ceea ce numim litiaza biliara sau „pietre la fiere”.
Ce este litiaza biliara?
Litiaza biliara reprezinta prezenta de calculi (pietre) in interiorul vezicii biliare (colecistului) si a cailor biliare (conducte anatomice care transporta bila de la ficat la intestin). Printre cauzele care favorizeaza aparitia litiazei biliare se numara:
- ereditatea
- varsta inaintata
- sarcinile multiple, in cazul femeilor
- obezitatea
- diabetul
- administrarea anumitor medicamente.
De asemenea, sunt mai predispuse la aceasta afectiune:
- persoanele care au un nivel crescut de colesterol sau trigliceride
- femeile care urmeaza tratament cu estrogeni in post menopauza
- persoanele care iau doze mari de anticonceptionale orale
- persoanele care fac tratament cu anumite medicamente
- persoanele care sufera de ciroza hepatica
- persoanele care postesc sau care tin cure de slabire repetate si prea drastice
Factorii favorizanti sunt: regimul alimentar dezordonat cu alimentatie bogata in grasimi, hipercalorica, sedentarismul, constipatia, surmenajul, scaderea rapida in greutate.
[ct_message type=”warning” ]Litiaza biliara apare la aproximativ un sfert din persoanele supraponderale ce urmaresc o dieta stricta si la aproximativ jumatate din cei ce fac tratament chirurgical pentru obezitate (bypass gastric).*[/ct_message]
Vezica biliara (colecistul sau, popular, fierea) este un sac de mici dimensiuni, pozitionat imediat sub ficat. Acesta are rolul de a depozita bila secretata de ficat.
Bila ajuta la digestia grasimilor si este eliminata din vezica biliara prin cai biliare in intestinul subtire.
Calculii biliari sunt compusi din colesterol si alti constituenti ce se gasesc in bila. Ca dimensiune, pot fi mai mici decat un bob de grau sau mai mari decat o minge de golf. Marea majoritate a acestor calculi nu pun probleme, dar, daca blocheaza un canal excretor, necesita tratament. La inceput, boala este asimptomatica.
Principalul simptom in litiaza biliara este DUREREA
- Durerea este principalul simptom si apare in zona stomacului (regiunea epigastrica) si subcostal drept (hipocondrul drept) si poate iradia in spate si catre umarul drept.
- Durerea poate apare brusc si nu se calmeaza prin incercarea de a obtine o pozitie confortabila, impiedica respiratia profunda, poate avea caracter postprandial (dupa masa) sau nocturn si durata variabila de la zeci de minute la ore sau zile.
- Durerea poate fi intermitenta, manifestandu-se ca niste crize periodice (colica biliara) sau poate fi continua, nu se calmeaza usor in cazul aparitiei complicatiilor.
- Greturi si varsaturi – de la gust amar matinal la varsaturi alimentare, bilioase (verzui) care calmeaza intr-o mare masura durerea.
- Inapetenta, adica lipsa poftei de mancare.
- Febra – semn al aparitiei complicatiilor (colecistita acuta)
- Icterul, urini hipercrome (inchise la culoare), scaune decolorate – semn al migrarii unor calculi in calea biliara principala cu obstructie coledoc.
Evolutia litiazei biliare: exista forme fara simptomatologie, la care calculul este descoperit in urma unei ecografii de rutina, forme cu simptomatologie clara cu durere in hipocondrul drept, varsaturi, alterarea starii generale si forme complicate asociate cu febra si icter.
Diagnosticarea afectiunii de litiaza biliara
Testele clinice standard aproape niciodata nu dezvaluie aparitia calculilor biliari la ficat. Diagnosticul de litiaza biliara, colica biliara sau colecistita acuta este stabilit de medicul specialist in urma consultului si analizelor de specialitate.
7 persoane din 10 suferinde de litiaza biliara sunt diagnosticate in urma ecografiei abdominale. Prin aceasta metoda se poate vedea forma, dimensiunile si continutul vezicii biliare. De asemenea, grosimea peretilor cailor vezicii biliare este importanta, mai ales cand vorbim de inflamatie.
Netratata la timp, litiaza biliara poate duce la complicatii, cum ar fi: pancreatite, colecistite acute sau angiocolite. Alta complicatie severa este icterul mecanic litiazic, simptomele fiind febra si durerea, dupa cum precizeaza doctor Tarcoveanu pe bzi.ro.
„Bolnavul este adus la spital de colica biliara, care poate produce apoi o colecistita acuta sau un sindrom de migrare, care consta in trecerea calculilor din vezica biliara in coledoc. O prima perioada simptomatica ar fi aparitia greturilor, varsaturilor si a tulburarilor dispeptice, dar cea mai grava perioada este cea a complicatiilor. Bolnavul poate suferi complicatii infectioase, colecistite acute, pancreatite sau angiocolite, adica infectia intregului arbore biliar.” ne spune prof. dr. Eugen Tarcoveanu, seful Clinicii I Chirurgie de la Spitalul Sf. Spiridon Iasi.
Prevenirea afectiunii litiaza biliara
Criza sau colica biliara apare, de obicei, brusc, in special noaptea, si este uneori insotita de varsaturi sau febra. In timpul crizelor dureroase, se recomanda:
- repaus
- aplicarea pe regiunea dureroasa de comprese reci (gheata)
- limitarea dietei: pentru cel putin 24 de ore se va bea numai la lichide: apa, ceai, limonada, suc de fructe.
Apoi, esential este un regim alimentar de 4-5 mese pe zi, reduse cantitativ.
- Alimentele permise sunt: carne de pasare fiarta sau la gratar, peste slab (nu prajit), branzeturi nefermentate degresate, lapte batut, iaurt, miere.
- Legumele recomandate sunt: dovlecei, fasole verde, conopida, spanac — fierte la abur.
„Personal, consider ca ar trebui ca fiecare dintre noi sa constientizeze ca viciile despre care am amintit la inceput (in principal alimentatia bogata in grasimi saturate si lipsa apei din organism) pot duce la aparitia acestor afectiuni si ca, daca vom renunta la ele, putem evita si instalarea afectiunilor.” ~ dr. Roxana Bogdan, Sibiu
Litiaza biliara: tratamente naturiste si preventie
Evolutia litiazei biliare depinde de prezenta sau nu a simptomelor.
- Pana la 90% dintre persoanele cu litiaza biliara nu prezinta simptome. Marea majoritate a persoanelor care sufera de litiaza biliara asimptomatica nu vor prezenta niciodata simptome.
- In cazul in care litiaza biliara este simptomatica, decizia de tratament trebuie luata impreuna cu medicul curant.
Orice calcul biliar, odata ce devine simptomatic, trebuie eliminat. Aceasta se poate face prin interventie chirurgicala sau prin administrarea suplimentelor alimentare.
In ambele cazuri, o importanta deosebita o are schimbarea regimului alimentar, schimbarea stilului de viata si mentinerea acestora si dupa insanatosire.
Preventia se realizeaza printr-un regim de viata sanatos, o dieta echilibrata si saraca in grasimi, fara abuz de proteine, ape bogate in saruri minerale, lactate grase. Sunt importante si curele de ceaiuri, preparate sub forma de infuzii.
Sfatul medicului recomanda ceaiurile din plante care ajuta functia biliara, cum sunt: brusturele, papadia, rozmarinul, cicoarea, anghinarea, frasinul, sucul de ridiche neagra. Acestea au actiune coleretica (stimuleaza si faciliteaza secretia veziculei biliare) si colagoga (stimuleaza si ajuta eliminarea bilei).
De asemenea, se recomanda acordarea unei atentii deosebite urmatoarelor activitati:
- eliminarea si controlul constipatiei
- efectuarea de exercitiilor fizice regulate
- reducerea nivelului de stres
- tratarea corecta si la timp a tulburarilor endocrine
- tratarea infectiilor biliare si intestinale
Nu exista o metoda sigura de a preveni aparitia litiazei biliare. Totusi, suplimentele naturale care contin extracte din plante, aminoacizi, enzime digestive, pot sprijini functionarea bilei si a vezicii biliare.
Un ficat sanatos inseamna o noua sansa la viata. Beneficiile de sanatate sunt multiple pentru fiecare celula a corpului, contribuind la disparitia simptomelor multor afectiuni ale sistemului digestiv, circulator, respirator, urinar, nervos, osos, reproductiv, etc.
Surse de informare si recomandari:
- MedLife, Litiaza biliara – la cine apare, care sunt simptomele si tratamentul?
- Scapa de pietre la ficat si fiere, Andreas Moritz – carte
- CaliNews, Produsele CaliVita si litiazele biliare si renale, dr. Roxana Bogdan, Sibiu
Natura pentru Sanatate * Sursa ta de incredere
Buna ziua ,Urmare ecografiei am o piatra de 1 cm la fiere. Am dureri cumplite la nivelul intregului abdomen cu accentuare in partea dreapta . Am primit asigurari ca se rezolva
folosind :ceai de anghinare ,papadie , rostopasca , sunatoare , feliute de ghimbir , ridiche neagra . Le folosesc dimineata si seara de 2 saptamani dar durerile persista .
Am 80 de ani si nu doresc a fi operat .
Ce este de facut ?