Locul de muncă este acasă? Află tot ce trebuie să știi despre securitatea și sănătatea muncii

Publicat de Cristina Carmen Dascălu pe

Întâlnim tot mai des situațiile în care, în urma unui acord contractual între salariat și angajator, chiar și numai pentru o zi, locul de muncă este la domiciliul salariatului. Cu alte cuvinte, salariatul își îndeplinește atribuțiile și sarcinile de serviciu din confortul căminului său, ca si cum ar fi la birou. Acest lucru este posibil întrucât multe din activitățile pe care le desfășurăm la sediul firmei sau le desfășoară salariații pentru noi, implică folosirea tehnologiei informației și munca pe internet.

Probabil că tu ai deja locul de muncă acasă sau, prin faptul că acum îți vin în minte o serie de activități care se pot face de acasă, te gândești dacă acest nou mod de a munci funcționează și pentru tine.

locul de munca - Locul de muncă este acasă? Află tot ce trebuie să știi despre securitatea și sănătatea muncii

Această nouă modalitate de a munci, de acasă sau dintr-un alt loc diferit de sediul angajatorului, devine în ziua de azi tot mai des întâlnită, mai ales că există beneficii pentru ambele părți, atât pentru angajat, cât și pentru angajator.

[ct_column_half] Avantajele salariatului:
 • economisește banii și timpul ce sunt necesare deplasării la și de la locul de muncă
 • petrece mai mult timp cu familia
 • oportunitatea unui loc de muncă
[/ct_column_half][ct_column_half_last] Avantajele angajatorului:
 • reducerea costurilor administrative provenite de la închirierea de spații, cheltuielile cu utilitățile, consumul de carburanți
 • angajarea de forță de muncă calificată
[/ct_column_half_last]

Se numește telemuncă și vine de la cuvântul în limba engleză „telework„. Iar dacă vă întrebați care este cadrul legislativ specific care reglementează telemunca și ce este bine să știți când sunteți implicat în acest mod de organizare a muncii, fie că sunteți angajat, fie că sunteți angajator, vom discuta în cadrul acestui articol, cu o pondere mai mare pe activitățile de protecția muncii, care nu „dispar”, chiar dacă locul de muncă este la domiciliu.

În articolul precedent am prezentat, pe scurt, proiectul de lege privind telemunca, inițiat în această vară de către Guvernul României. Iată că, în data de 23 octombrie 2017, Proiectul de lege privind reglementarea activității de telemuncă a fost votat de senatori cu 93 de voturi „pentru”, un vot împotrivă și 15 abțineri.

Telemunca (munca de la distanță) este forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puțin o zi pe lună, folosindu-se de tehnologia informației și a comunicațiilor.

Conform notei de fundamentare, viitorul act normativ, care va reglementa telemunca, are în vedere flexibilizarea și adaptarea relațiilor de muncă la realitățile socio-economice actuale, în raport cu evoluția dinamică a pieței muncii, urmând să ofere avantaje atât salariatului, cât și angajatorului.

Securitatea muncii în cadrul activităților de telemuncă

Activitățile de securitate și sănătate în muncă (SSM) la locul de muncă sunt reglementate de Legea nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă și definite în art.15 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 319/2006 și se aplică în toate sectoarele de activitate, atât publice, cât și private.

Din perspectiva protecției și a securității în muncă, atunci când salariatul își desfașoară activitatea în alt loc decât locul de muncă, atât angajatorul, cât și salariatul, au o serie de drepturi și de obligații și acestea sunt prevăzute în proiectul de lege sus-menționat. Față de varianta inițială, propusă de Guvern, documentul are câteva modificări, care au în vedere păstrarea caracterului de flexibilitate a activității de telemunca și a relațiilor de muncă, și despre care dorim să discutam în cele ce urmează.

Astfel, în variantă inițială a proiectului de lege, conform art. 2, lit. c, telesalariații nu puteau lucra chiar oriunde, ci doar în acele locații în care angajatorii își exprimă acordul cu privire la utilizarea lor din punct de vedere al securității și sănătății în muncă. Pentru a întări caracterul de flexibilitate al telemuncii, senatorii au ales să elimine această prevedere, în acest crescând numărul de opțiuni.

Referitor la securitatea muncii, în variantă inițială a proiectului de lege, conform art. 8 alin. (1), se prevedea obligația angajatorului de a asigura activitățile de securitate și sănătate în muncă pentru telesalariati. Senatorii au ales să elimine prevederea legislativă sus-menționată, motivând că și aceasta „contravine caracterului de flexibilitate”. Totuși, se păstrează nemodificat art. 8 alin. (2) care precizează obligațiile specifice ale angajatorului privind securitatea și sănătatea în muncă a telesalariatului.

Art. 9 ramâne nemodificat: telesalariatul are obligația de a-și desfășura activitatea, în conformitate cu pregătirea și instruirea sa, precum și cu instrucțiunile primite din partea angajatorului, astfel încât să nu expună la pericol de accidentare sau îmbolnăvire profesională atât propria persoană, cât și alte persoane care pot fi afectate de acțiunile sau omisiunile sale în timpul procesului de muncă.

Securitatea muncii este obligatorie cand lucrez de acasa?

Telemunca este forma de organizare a muncii în care activitatea salariaților, care ar putea fi desfășurată la sediul sau punctul de lucru al angajatorului, este efectiv îndeplinită într-un alt loc, folosind tehnologia și mijloacele de comunicație. Câteva exemple de telemuncă includ acele activități care implică munca pe internet (pentru firmele care au un website): programator, administrare website și conturi sociale, administrare magazin online, editare, redactare, traducere, copywriting etc.

Întrebarea firească care se pune este dacă mai sunt necesare activitățiile de securitate a muncii din partea angajatorului atunci când salariatul își desfașoară activitatea în alt loc decat locul de muncă și, dacă răspunsul este da, cum ar trebui organizate acestea astfel încât să nu încarce excesiv angajatorul și să păstreze caracterul de flexibilitate a telemuncii.

Activitățile de lucru pe internet necesită ca munca sa fie efectuata de la un videoterminal (calculator, laptop, telefon inteligent, tabletă). Datorită pozițiile vicioase și statului prelungit în fața monitorului, telesalariatul poate fi expus la o serie de riscuri de boli profesionale, cum ar fi afecțiuni ale coloanei (scolioză, cifoză, cifoscolioză sau spondiloză), dureri osteo-articulare și suprasolicitarea vederii.

Pentru diminuarea riscurilor de boli profesionale, este bine ca atunci când lucrăm cu aceste echipamente și dispozitive mobile, să ținem seama de unele principii elementare privind pozițiile de lucru corecte. Recomandările de mai jos le-am preluat de pe site-ul companiei Euramis Consulting și vi le reamintesc, foarte pe scurt, după cum urmează:

– să privim la ecran de sus în jos
– să păstrăm o distanță de 40-60 de cm față de acesta
– să avem o poziție corectă a brațelor la tastatură
– să avem o poziție corectă a coloanei vertebrale, să avem un suport lombar
– să elimnăm străluciri și iluminări supărătoare și obositoare pentru ochi
– să avem un scaun ergonomic reglabil
– să avem un suport de sprijin pentru picioare, dacă este cazul
– să privim din când în când în depărtare, pentru gimnastică oculară
– să alternăm lucrul la computer cu alte activități, în special cu cele care implică mișcarea corpului

De ce să alegi servicii de securitatea muncii de calitate?

Organizarea eficientă a activităților de protecție și securitate a muncii, indiferent de locul de muncă, vă poate ajuta semnificativ la scăderea riscului de a avea pierderi financiare și umane ca urmare a accidentelor de muncă și a îmbolnăvirilor profesionale care pot apărea în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu.

Câteva criterii pentru alegerea unui furnizor de servicii de securitatea muncii de calitate care să vă ajute sa luați o decizie informată și benefică pentru afacerea dvs. vă sunt prezentate în continuare:

Criterii pentru servicii de securitatea muncii de calitate
 • Experiență în domeniul SSM - SU
 • Acoperire națională
 • Actualizarea informației pe site
 • Platforma e-learning SSM - SU
 • Instruire si testare interactivă
 • Consultanță si soluții personalizate
 • Asistență si reprezentare ITM si ISU
 • Partener EU-OSHA - Agenția Europeana pentru SSM
 • Sistem de calitate al serviciilor implementat
 • Misiune si valori
5

Pe scurt:

Euramis Consulting este o marcă a profesionalismului şi seriozităţii, un partener e afaceri pe care şi-l doreste oricine, o nume recunoscut atât pe plan naţional, cât şi european.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Ca să dăm doar un exemplu de consultanță personalizată pentru clienții noștrii care au salariați la domiciliu, prin evaluarea riscurilor online, noi am recomandat că aceștia să aibă în dotare scaune ergonomice, mobilier ergonomic, iluminat adecvat, componente ergonomice IT (Ex. căști și microfon, suport de picioare, etc.), similare celor ce își desfășoară activitatea la sediul companiei. – ne spune Adrian Paraicu, Sef Serviciu Extern SSM Euramis Consulting

EURAMIS CONSULTING este o firmă care prestează servicii de protecția muncii București, securitatea și sănătatea muncii (SSM) și situații de urgență (SU), având peste 20 de experiență ca serviciu extern abilitat de securitate și sănătate în muncă. Încă din anul 2008, Euramis oferă o platformă e-learning foarte benefică celor care vor să opteze pentru telemunca, adică munca la domiciliu sau în altă locatie decât la sediul angajatorului.

Învață să îți protejezi sănătatea și viața și atunci când locul de muncă este acasă sau în altă locație decât la sediul angajatorului.

Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre telemuncă

Locul de muncă poate fi la domiciliul salariatului sau în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, însă numai dacă activitatea desfăsurată la angajator este îndeplinită cu ajutorul tehnologiei (laptop, tabletă, smartphone etc).
Activitatea în regim de teleworking trebuie să fie desfășurată cel puțin o zi pe lună și cu condiția ca salariatul să-și fiexprimat acordul cu această formă de organizare a muncii, prin semnarea contractului individual de muncă sau al unui act adițional la acesta, după caz.
Pentru desfășurarea activității lor, telesalariații vor trebui să-și organizeze programul de lucru de comun acord cu angajatorul, iar efectuarea orelor suplimentare va fi permisă, cu acordul scris al persoanelor în cauză, numai pentru cei angajați cu normă întreagă.
Telemunca va putea fi desfăsurată doar voluntar, în mod regulat, în bază unui contract individual de muncă, angajatorului fiindu-i interzis să-i modifice contractul în caz de refuz.
Activitatea de telemuncă se bazează pe acordul de vointă a părtilor și se prevede în mod expres în contractul individual de muncă odată cu încheierea acestuia pentru personalul nou-angajat sau prin act adițional la contractul individual de muncă existent.
Angajatorul este în drept să verifice activitatea telesalariatului, în condițiile stabilite prin contractul individual de muncă, regulamentul intern și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, în condițiile legii.
Angajatorul are următoarele obligații specifice privind securitatea și sănătatea în muncă a telsalariatului: a)să asigure mijloacele aferente tehnologiei informației și comunicațiilor și/sau echipamentele de muncă sigure necesare prestării muncii, cu excepţia cazului în care părţile convin altfel; b)să instaleze, să verifice şi să întreţină echipamentul de muncă necesar, cu excepţia cazului în care părţile convin altfel; c)să asigure condiţii pentru ca tele-salariatul să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în special sub formă de informaţii şi instrucţiuni de lucru, specifice locului de desfășurare a activitățiide telemuncă şi utilizării echipamentelor cu ecran de vizualizare:la angajare,la schimbarea locului de desfășurare a activității de telemuncă, la introducerea unui nou echipament de muncă, la introducerea oricărei noi proceduri de lucru.
Telesalariatul trebuie să își desfăşoare activitatea, în conformitate cu pregătirea şi instruirea sa, precumşi cu instrucţiunile primite din partea angajatorului, astfel încât să nu expună la pericol de accidentare sau îmbolnavire profesională atât propria persoană, cât şi alte persoane care pot fi afectate de acţiunile sau omisiunile sale în timpul procesului de muncă.
Pentru verificarea aplicării şi respectării cerinţelor legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncăși al relațiilor de muncă, reprezentanţii autorităţilor competente au acces la locurile de desfăşurare a activităţii de telemuncă, in conditiile stipulate in Legea nr. 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii.
In cazul in care angajatorul nu asigura condiţii pentru ca tele-salariatul să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în special sub formă de informaţii şi instrucţiuni de lucru, specifice locului de desfășurare a activității de tele-muncă şi utilizării echipamentelor cu ecran de vizualizare:la angajare, la schimbarea locului de desfășurare a activității de tele-muncă, la introducerea unui nou echipament de muncă, la introducerea oricărei noi proceduri de lucru, acesta risca o amenda de 2000 lei.
Euramis dispune de o procedură de autoevaluare a riscurilor SSM la domiciliu care, pe scurt, constă în urmatoarele:
 1. se trimite, pe email, salariatului care lucreaza la domiciliu, un formular tip chestionar, cu imagini sugestive și 28 de întrebări (25 întrebări cu da/nu și 3 întrebări care necesită comentarii scrise) la care acesta trebuie să răspundă;
 2. pe baza evaluării răspunsurilor primite in urma completatării chestionarului, consultantul SSM de la Euramis Consulting face recomandari personalizate de masuri SSM - SU pentru fiecare loc de muncă la domiciliu;
 3. Măsurile SSM si SU recomandate se transmit angajatorului care decide modalitatea de realizare și eventualele resurse alocate pentru implementarea acestora;
Pentru evaluarea riscurilor SSM la domiciliu, pe bază de chestionar online, se poate solicita oferta din partea companiei EURAMIS CONSULTING.
Pentru mai multe informații în domeniul SSM - SU, consultanță și servicii personalizate, cu acoperire națională, vă invit să vizitați website-ul companiei EURAMIS CONSULTING sau să contactați echipa de consultanți la adresa de email: office@euramis.ro și tel. 021.233.04.16 / 0723.525.595

Locul de muncă de acasă sau din orice altă locație, care permite utilizarea tehnologiei și accesul la internet, nu mai este o noutate pentru mulți dintre noi. Chiar dacă cadrul legislativ specific activității de telemuncă nu este definit în totalitate, noi, ca salariați, avem atât obligația, cât și dreptul de a ne organiza activitatea de muncă, ținând cont de aceleași principii, reguli și regulamente pe care le utilizăm atunci când suntem la locul de muncă „clasic”. De asemenea, și angajatorul are anumite drepturi și obligații.

Ai opta pentru acest mod de organizare a muncii? Pentru tine, care sunt aspectele cele mai importante ale telemuncii pe care dorești să fie acoperite de cadrul legislativ? Ai întrebări sau te preocupă ceva anume în legătură cu securitatea și sănătatea în muncă a salariaților care au locul de muncă la domiciliu?

Te rog, lasă un comentariu în căsuță de mai jos. Fii primul care pornește o dezbatere cu adevărat utilă și valoroasă pentru cititorii articolului. Mulțumesc!


Cristina Carmen Dascălu

Bună, sunt Cristina Carmen Dascălu, fondator și autor al portalului web Natura pentru Sănătate. Cred în împuternicirea oamenilor cu informații utile și practice care să-i ajute să facă alegeri conștiente, inteligente și sănătoase pentru viața lor și a celor pe care îi iubesc. MOTTO-ul nostru este: “Fii informat. Alege un stil de viata de calitate pentru tine si familia Ta!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright© 2014 - 2018 Natura pentru Sănătate * Sursa ta de încredere | Acest site este deținut, administrat și menținut de Success Networking SRL-D, distribuitor independent al produselor CaliVita© Internațional. Distribuitorul independent menționat mai înainte este singurul responsabil de conținutul acestui site, iar Rețeaua CaliVita© International și entitățile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Informațiile din articolele și comunicările noastre NU sunt destinate înlocuirii unei relații personale cu un medic specialist calificat și nu sunt destinate consultării medicale. | Termeni de utilizare a site-lui | Info Contact