Luminita de seara, leacul bun la toate * Reteta crema cosmetica antirid

Cunoscuta in Anglia inca din secolul al XVII-lea, luminita de seara primeste ulterior denumirea de „leacul bun la toate”. Florile sunt de culoare galbena. Cu putin inainte de caderea noptii acestea se deschid si stau deschise pana a doua zi, dupa care se inchid si se usuca. Seara, alti boboci se deschid.

Denumiri populare: Luminita de seara, Luminita de noapte, Primula de seara

Evening Primrose Oil / Uleiul de Luminita de seara

Luminita de seara (Oenothera biennis) sau primula, este o plantă erbacee din familia Onagracee.

Este o planta originara din America de Sud, raspandita ulterior in America de Nord, chiar pana pe creasta estica a Canadei.

Indienii americani o utilizau in tratamentul bolilor dermatologlce, al plagilor, al astmului si al virozelor.

Uleiul de Primula contine aproximativ 72% acid alfa-linoleic si 9% acid gamma-linoleic, iar din aceasta cauza poate fi considerat cea mai importanta sursa naturala de Vitamina F.

Acest ulei eteric are atat un efect neutralizant al radicalilor liberi, cat si un efect de impiedicare a formarii acestora.

[ct_message type=”info” ]”Daca esti un mare consumator de carbohidrati, ai nevoie de mai multa vitamina F! ” ~ Farm. Earl Mindell, Biblia Vitaminelor[/ct_message]

Alimentatia omului modern este bogata in acizi grasi saturati si in uleiuri vegetale prelucrate industrial, din ultima categorie lipsind insa acizii grasi nesaturati.

Din aceasta cauza se modifica raportul optim dintre aceste doua tipuri de acizi, faptul in sine ducand la aparitia bolilor cardovasculare.

Studii si cercetari privind uleiul de Luminita de seara

Artrita reumatoida

Jill Belch de la Universitatea din Glasgow a realizat un experiment pe 52 de bolnavi de artrita reumatoida, 17 dintre ei primind ulei de seara, alti 17 – o combinatie de ulei de Primula si unturi de peste, iar ceilalti 18 – Placebo (o substanta inactiva, neutra).

La 83% dintre pacientii primei grupe, durerile s-au ameliorat considerabil, acelasi rezultat fiind obtinut de catre 94% dintre pacientii celei de-a doua grupe, in timp ce doar 34% dintre componentii celui de-al treilea lot au renuntat la calmante.

Efectele pozitive s-au facut prezente la 2 – 4 luni de la debutul tratamentului.

Dismenoreea (dureri menstruale)

Uleiul de Primula s-a dovedit eficace si in combaterea durerilor si a neplacerilor asociate ciclului menstrual, cum ar fi durerile de san.

  • Fenilalanina care se gaseste in uleiul de Luminita serii este un aminoacid esential cu rol de neurotransmitator.

Un studiu efectuat pe 70 de femei din Marea Britanie a demonstrat ca prin administrarea zilnica de 6 capsule de ulei de Primula in trei reprize, 67% dintre ele au scapat total de simptomele neplacute, 22 au inregistrat ameliorari considerabile, in timp ce la 11% nu s-a remarcat nici un efect.

Ameliorarea starilor depresive la alcoolici

Alt efect al acestui ulei consta in ameliorarea starilor depresive la alcoolici, prin deblocarea transformarii acidului alfa-linoleic in acid gamma-linoleic (PGE1), transformare inhibata de alcool si generatoare de depresii psihice).

De asemenea, uleiul de Primula are efect protector asupra ficatului si rinichilor, organe agresate in mod special de alcool.

Alte beneficii ale uleiului de Luminita de seara

Uleiul de primula (luminita de seara) este benefic si pentru:

  • – tratamentul bolilor de piele
  • – ameliorarea iritatiilor produse de eczeme
  • – mentinerea unui nivel corect al colesterolului din sange
  • – sanatatea inimii si a vaselor sanguine.
  • – ameliorarea problemelor menstruale
  • – mentinerea sanatatii articulatiilor
  • – reducerea durerilor reumatismale
  • – actiunea sa anti-inflamatorie

Uleiul de Primula intarzie aparitia complicatiilor diabelului zaharat, contribuie la buna functionare a glandei tiroide, stimuleaza functia reno-urinara si incetineste procesul de imbatranire.

Tratamente externe: ingrijirea pielii

Uleiul de primula are si utilizari externe, pentru ingrijirea pielii afectata de acnee, eczeme sau iritatii.

Astfel, uleiul de Luminita de seara se poate folosi simplu sau combinat cu alte produse cosmetice naturale care contin ulei de lavanda sau ulei de germeni de grau, cum sunt cremele organice din familia OrganiCare.

Crema antirid cu Ulei de Luminita de seara

Luminita de seara, leacul bun la toate * Evening Primrose Oil CaliVita

Pentru tenurile mature, obosite si predispuse aparitiei ridurilor, uleiul de primula va poate veni in ajutor datorita celor doi acizi grasi din compozitie.

  • Ai nevoie de: ulei de Luminita de seara, vitamina E, coenzima Q10 si, facultativ, o crema cosmetica naturala, de preferat organica.

Amesteca toate ingredientele intr-un vas de sticla sau de ceramica, cu o spatula mica de lemn sau un obiect nemetalic. De preferat, fa cantitati mici, pe care sa le utilizezi imediat.

Administrarea uleiului de Luminita de seara

Acizii grasi nesaturati sunt deosebit de sensibili fata de actiunea radicalilor liberi.

De aceea, se recomanda administrarea, in completare, de antoxidanti, cum ar fi: Ginkgo XC, CoQ10, Resveratrol, Xhantho Plus, Acai, vitamina C naturala.

Doza recomandata pentru adulti este de 1000 mg – 1500 mg / zi, dupa masa, sau conform recomadarilor medicului specialist.

Uleiul extras din semintele de primula se gaseste sub forma de capsule gelatinoase.

[ct_message type=”info” ]Este unul dintre cele mai valoroase uleiuri din lume: pentru a obtine un singur gram de ulei de primula este nevoie de mii de seminte. [/ct_message]

O capsula Evening Primrose Oil CaliVita contine 500 mg ulei de Luminita de seara, din care: 365 mg acid cis-linoleic si 45 mg acid gama-linoleic.

Precautii in administrare si interactiuni cu medicamentele

Daca esti insarcinata sau alaptezi, nu este recomandat sa consumi acest produse.

Uleiul de primula ar putea incetini procesul de coagulare a sangelui. Din acest motiv, fii precaut/a in administrare daca urmezi un tratament cu medicamente anticoagulante.

De asemenea, uleiul de luminita de seara nu este recomandat persoanele care sufera de epilepsie (creste riscul aparitiei convulsiilor) sau care urmeaza tratamente cu medicamente din grupa fenotiazinelor sau antipsihoticelor.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top