Managementul stresului pentru barbatii activi si responsabili

Descopera, in acest articol, tehnici si remedii naturiste pentru managementul stresului care te pot ajuta sa faci fata cu brio situatiilor stresante. Afla cum rezolvau zeii, stapanii celebrelor cetati elene, probleme de stat importante, conform relatarilor lui Homer.

Stresul este prezent in viata tuturor, prin urmare trebuie sa fim foarte atenti la simptomele acestei afectiuni. In vreme ce stresul pozitiv ne este necesar, pentru  ca ne motiveaza si ne face mai productivi, stresul negativ ne poate amari viata, iar pe termen lung poate chiar conduce la aparitia unor boli.

Hai sa vedem: 

Iti tremura mainile? 

Ai izbucniri de furie necontrolate? 

Probleme cu somnul? 

Dureri de cap? 

Iti cade parul? 

Ai dureri de stomac? 

Esti nervos, agitat? 

Te chinuie problemele de memorie? Depresia? 

Aceste simptome ar putea fi reactia organismului la un stres crescut. Cauzele stresului sunt, de regula, stimulii negativi.

Sa definim stresul

Definitia larg acceptata a stresului este o „tensiune continua” sau o „nervozitate de durata”.

Daca intram in detalii, stresul este reactia organismului nostru la anumite modificari, care necesita un raspuns sau o reactie fizica, mentala sau emotionala. Astfel, orice poate implica aparitia stresului. In lumea noastra extrem de agitata, totul se modifica in permanenta, asa ca nu este de mirare ca stresul a devenit deja o epidemie la nivel planetar.

Poti alege sa reactionezi prin stres sau intr-un mod ce nu presupune stres. Alegerea este a ta!

Cu toate acestea, avem nevoie de stres. Cum asa?

Stresul este inerent vietii noastre de zi cu zi. Conform modelului publicat de profesorul Hans Selye, care a devenit o personalitate de renume mondial datorita cercetarilor sale cu privire la managementul stresului, stresul este de doua tipuri: eustres si distres.

  • Eustresul (stresul „bun”) apare in situatiile care pot fi rezolvate, are un efect stimulant asupra noastra si ne creste productivitatea.
  • Distresul (stresul negativ) cauzeaza frustrare, sentimentul de neajutorare, dezamagire si epuizare.

Lipsa totala de stres are ca rezultat enervarea sau apatia, in timp ce stresul continuu poate cauza chiar boli. Solutia este calea de mijloc, adica actiunile si activitatile ce vizeaza managementul stresului.

Managementul stresului

Hans Selye a definit stresul ca fiind „o reactie nespecifica la stimuli interni sau externi”.

  • Cuvantul cheie in aceasta definitie este „reactie”.

Stresul nu este continut in evenimentele externe; nu exista ceva ce poate fi considerat a fi o situatie stresanta ca atare. Exista doar reactii pline de stres.

Stresul nu este continut in ceea ce ti se intampla. El este modul in care reactionezi la ceea ce ti se intampla. Poti alege sa reactionezi prin stres sau intr-un mod ce nu presupune stres.

  • Am spus-o si mai devreme: alegerea este a ta!

Cum recunosti situatiile stresante?

Managementul stresului cu Stress Management Calivita

Fiecare persoana reactioneaza diferit la situatiile dificile, prin urmare modificarile fizice, de comportament si mentale pot fi complet diferite. Intr-o situatie necunoscuta, pot aparea imediat urmatoarele simptome:

tremor, transpiratie abundenta, puls accelerat, respiratie sacadata, dureri musculare, dureri de cap, panica sau furie.

[ct_message type=”ok” ]Numai cinci minute in compania unei femei atractive ridica nivelul de cortizol (hormonul de stres al organismului).[/ct_message]

Cercetatorii de la Universitatea din Valencia au descoperit ca intalnirea unei femei frumoase poate fi daunatoare pentru sanatatea barbatilor, informeaza The Telegraph. Cortizolul este un hormon produs de catre organism atunci cand acesta se afla sub stres fizic sau psihic si cauzeaza, adesea, declansarea afectiunilor cardiovasculare.

[ct_message type=”warning” ]Stresul continuu, negativ, ne poate afecta sanatatea si, chiar, viata.[/ct_message]

Acesta poate avea ca rezultat anxietate, depresie, indigestie, hipertensiune, tulburari de somn, ba chiar tulburari cardiace, pot afecta ciclul menstrual si, in consecinta, fertilitatea feminina.

Cine prezinta cel mai crescut risc la stres?

Cercetarile stiintifice indica grupuri diferite ca fiind cele mai expuse la stres. Unele cercetari arata ca persoanele varstnice prezinta cel mai mare risc, altele ii indica pe barbatii activi.

In acelasi timp, de exemplu, sarcina (in cazul femeilor) sau revenirea la lucru dupa concediu sau la scoala, la sfarsitul vacantei, pot cauza o doza ridicata de stres.

Recomandari pentru managementul stresului

Daca duci o viata stresanta, pe langa remediile deja cunoscute (respira adanc, numara pana la zece etc.), poti respecta cateva reguli simple, dar eficiente:

1. Estimeaza obiectiv situatia data si imagineaza-ti care este cel mai rau lucru care ti se poate intampla.

2. Pregateste-te sa ii faci fata daca se intampla.

3. Atunci cand esti pregatit sa faci fata celei mai rele situatii, imagineaza-ti cum o poti ameliora. (Cei avansati isi pot imagina chiar care este cel mai bun rezultat posibil.)

Deleaga problema stresanta … subconstientului

Hans Selye ne sfatuieste ca atunci cand avem o problema dificila de rezolvat sa ne gandim seara la ea inainte de a adormi, lasand-o ca o sarcina in seama subconstientului nostru.

Daca noaptea este un bun sfetnic, adeseori putem avea a doua zi dimineata solutia problemei.

Fenomenul era cunoscut inca din antichitate, de vreme ce Homer credea ca:

„zeii folosesc visul pentru a face cunoscuta oamenilor vointa lor”, iar stapanii celebrelor cetati elene se duceau sa doarma in templu cand aveau de rezolvat probleme de stat importante.

(„Inteligenta materiei” – prof. Dumitru Constantin Dulcan)

Deci, exista cel putin o solutie! :)

Intrucat simptomele difera de la o persoana la alta, nu poate exista o singura solutie universala, pe care oricine o poate accepta si adopta. Pe unele persoane le ajuta o cana de ceai de plante sau aromaterapia, pe altele, timpul petrecut in aer liber.

O alimentatie sanatoasa si echilibrata te poate, de asemenea, ajuta sa faci fata mult mai usor stresului. Magneziul iti poate fi de folos, la fel ca si complexul de vitamine B sau anumite extracte din plante medicinale, cum sunt Rhodiola rosea sau panax ginseng.

Insa cel mai important este sa incercam sa modificam sau sa amelioram situatia cauzatoare de stres! Controlul stresului incepe cu adoptarea un stil de viata sanatos si a unui regim alimentar echilibrat si adecvat.

Yoga, tai chi, meditatia, sportul si diverse tehnici de managementul stresului te pot ajuta sa faci fata stresului.

 

Surse de informare si recomandari:

 

Natura pentru Sanatate * Sursa ta de incredere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top