Medicamentele si antibioticele nu au efect in caz de raceala obisnuita. Raceala obisnuita este o infectie a cailor respiratorii superioare provocata de un virus. Exista mai mult de 200 de virusuri care pot provoca raceala obisnuita, dar cele mai obisnuite sunt rinovirusurile.
Vremea rece de afara nu este vinovata de raceala, desi majoritatea racelilor se fac toamna si iarna. Asta deoarece majoritatea virusilor se dezvolta mai rapid la temperaturi scazute, cand este mai putina umidate in atmosfera.
Cum arata si se simte o raceala obisnuita ?
Binecunoscutele simptome ale racelii sunt: congestionari in zona capului, congestie nazala, dureri in gat, tuse, dureri de cap, stranut si ochi care curg. Copiii fac febra mare, dar acest simptom este mai rar la adulti. Raceala se instaleaza, de obicei, la 18 -24 de ore dupa ce virusul a patruns in organism.
[ct_message type=”info” ]Majoritatea racelilor se vindeca de la sine, in maxim o saptamana.[/ct_message]Uneori, o raceala poate capata o forma mai serioasa, cum ar fi bronsita, infectia urechii medii sau infectia sinusurilor. Adesea, se confunda simptomele racelii cu cele ale gripei si ale alergiilor.
Gripa este tot o infectie virala respiratorie, dar este provocata de alte tipuri de virusuri, este de departe mult mai serioasa si poate produce complicatii care sa ameninte viata persoanei bolnave de gripa, in special a batranilor sau a celor mai fragili.
Avantajele si dezavantajele medicamentelor in caz de raceala
Iata o lista cu cele mai obisnuite remedii ( din categoria medicamentelor ) pentru raceala:
- Analgezice, cum sunt acetaminafenul, aspirina si ibuprofenul, ajuta la usurarea durerilor si la scaderea febrei.
O febra care atinge 38 grd. Celsius sau mai mult indica faptul ca altele sunt cauzele bolii si nu raceala. Febra poate fi semnul unei infectii bacteriene in corp care necesita tratament. Scazand febra, analgezicele ascund acest semn.
– Antihistaminicele scad secretia nazala, blocand actiunea histaminelor, o substanta chimica din corp care determina inflamarea vaselor mici de sange, ceea ce provoaca stranut si secretii nazale.
Acestea produse provoaca somnolenta. In plus, este mult mai bine sa lasati secretiile care contin virusi sa iasa afara, decat sa incercati sa le blocati.
Medicamentele de tuse sunt de mai multe categorii: expectorante, antitusive si decongestive.
– Expectorantele fac tusea mai productiva prin cresterea cantitatii de flegma pe care o subtiaza. In acest fel ajuta la eliminarea iritatiilor din caile respiratorii.
– Antitusivele reduc frecventa tusei. Deoarece tusea este un mecanism prin care organismul curata secretiile din plamani, este mai bine sa nu fie oprita decat daca este puternica si persistenta sau daca deranjeaza somnul.
– Decongestivele contracta vasele de sange din nas ca sa reduca inflamatiile si congestia. Aceste medicamente pot avea efecte secundare, cum ar fi: nervozitate, insomnie si oboseala.
Majoritatea medicamentelor fara prescritie pentru raceala contin o combinatie de acetaminofen si diferite decongestive, antihistamine si antitusive. Unii specialisti cred ca aceste ingrediente pot actiona unul impotriva celuilalt. De exemplu, acetaminofenul poate creste congestia nazala, in timp ce decongestivul o scade.
Daca raceala va face sa va simtiti foarte rau si sunteti nevoit sa luati unul din aceste medicamente, este mai bine sa luati un produs cu un singur ingredient potrivit simptomelor pe care le tratati.
Ca de obicei, ne ajuta Mama Natura

Pe parcursul verii, organismul nostru a acumulat caldura si lumina solara, am consumat multe fructe si legume proaspete, insa toamna si iarna trebuie sa recurgem la alte metode pentru ca sistemul de aparare al organismului sa combata patogenii cat mai eficient cu putinta.
Unul din modurile cele mai delicate de prevenire ne este oferit de plantele folosite de sute de ani in medicina traditionala. Unele din acestea, cu eficienta terapeutica dovedita si recunoscuta, sunt: socul negru, echinacea, pau d’arco, trei frati patati, astragalus.
Aceste plante sunt la fel de eficiente ca si medicamentele si nu au efectele secundare ale acestora.
Socul negru este un remediu foarte folosit pentru tratarea febrei si racelii, in special datorita efectelor lor diaforetice si expectorante, precum si pentru sprijinirea digestiei si poate reprezenta o alternativa sau un supliment la terapiile medicamentoase, adesea foarte agresive, administrate in diverse boli.
Cum nu exista medicamente pentru raceala obisnuita, cea mai buna masura de aparare este prevenirea.
Leacurile de pe vremea bunicii sunt astazi folosite din nou de medicina moderna. Asa ca, hai sa profitam de aceasta sansa daca vrem sa folosim mai putine medicamente!
Surse de informare si recomandari:
- Nutritie si Biotratamente, Phyllis A. Balch
- revistele CaliNews CaliVita