Drumețiile sunt distractive și vin, la pachet, cu o mulțime de beneficii pentru sănătate. Spre deosebire de o plimbare prin parc, atunci când alegi sa pleci intr-o drumeție trebuie sa fii atent și la echipamentul pe care îl vei lua cu tine. Acest lucru este mai important mai ales atunci când mergi pentru prima data in #drumetie si cand esti impreuna cu copiii sau familia.
O drumeție în natura înseamnă si deplasarea pe terenuri denivelate si trasee accidentate. Nu poti merge incaltat cu aceeasi incaltaminte pe care o ai cand esti pe langa casa sau mergi la plimbare. De aceea, in cele ce urmeaza, iti prezint o lista cu cea mai buna incaltaminte de drumetie oferita de #DecathlonRomania, partenerul tau sportiv pentru aproape 80 de sporturi.
1. Încălțămintea pentru drumetie
Drumetiile pot fi in natura, la munte sau pe teren cu zapada. Alegerea adecvata a incaltamintei este crucială pentru protejarea picioarele de răni si de ranire. De aceea, primul lucrul de pe lista la care trebuie sa te gandesti sunt bocancii si ghetele pentru drumeție.
Cateva criterii de alegere a incaltamintei pentru drumetie includ:
- tipul terenului
- sezonul de drumetie
- materialul din care este confectionata
- inaltimea bocancilor

1.1 Tipul terenului
Talpa bocancilor de drumetie se alege functie de tipul terenului pe care te vei deplasa si de nivelul de aderenta necesar. Astfel, pe un teren alunecos, pentru o priză mai bună, alege bocanci de drumetie cu talpa confecționată dintr-un material moale, cum este TPE (termos plastic polietilenă).
Pentru drumetii prin padure si pe terenuri forestiere, usoare si uscate, sunt potriviti ghetele cu o talpa mai neteda. Pe un teren mai abraziv, sunt recomandati bocanci de drumetie cu talpa tare, din cauciuc butadien.
Pentru a aderenta mai buna pe terenurile dure, alunecoase și umede, talpa bocancului va avea crampoane. Cu cat sunt mai mari, cu atat asigură o aderență mai bună.
Pe langa materialul din care este confectionata, talpa trebuie sa aiba si o forma curbă care să se adapteze conformației piciorului. Daca este prea dreapta si rigida, poate provoca leziuni la nivelul articulațiilor.
1.2 Sezonul de drumetie
Daca vremea este umeda si rece, alege o pereche de bocanci impermeabili care te vor proteja de umiditate. Acestia sunt confectionati din materiale hidrofobe precum poliuretanul și pielea naturală sau alte materiale sintetice pe care s-au aplicat un tratament hidrofob.
În caz sezonul cald, poliesterul și mesh-ul vor asigura un nivel de respirabilitate optim.
1.3 Inaltimea incaltamintei pentru drumetie
Bocancii de drumetie pot fi clasificata si dupa inaltimea acestora: inalti, cu inaltime medie sau josi.
Bocancii înalți asigură un grad de protecție ridicat gleznelor, prevenind entorsele. Se folosesc pentru terenurile accidentate cu pante abrupte și alunecoase, cu precădere pentru sezonul rece, teren umed cu gheață, noroi și zăpadă pentru o distanță de minim 20 de km.
Bocancii cu o înălțime medie (mid) oferă o protecție mai scăzută gleznelor, dar atribuie destulă stabilitate. Se potrivesc pentru trasee cu o dificultate medie, diferență de nivel moderată, fără pante abrupte. Nu se recomandă utilizarea lor pe zăpadă.
Bocancii de drumeție joși asigură libertate de mișcare, însă nu asigură protecție gleznei. De aceea, se utilizează pe drumuri forestiere lejere, fără denivelări, în care riscul de accidentare este minim. Sunt potriviți pentru plimbări montane ușoare și terenuri uscate.

Produs conceput pentru plimbări și drumeții în natură, pe vreme ploioasă.
Asigură confort, protecție și aderență în timpul drumețiilor și al plimbărilor.

Bocanci din piele, confortabili, aderenți, impermeabili și potriviți pentru traseele cu diferență mică de nivel.
Produse prietenoase cu mediul.

Produs conceput pentru drumeție la munte, pe trasee ușoare.
Sistem de amortizare exclusiv.
Confort și rezistență bună în timp.
2. Lista de verificare pentru prima ta #drumetie
Pe langa bocanci si ghete pentru drumetie si toate lucrurile enumerate mai sus, lista ta pentru #drumetie ar putea include mult mai multe articole, in functie de durata, traseu, sezon. Actualizeaza si imbunatateste lista cu echipamentele sportive de care ai nevoie.
Intra pe site-ul Decathlon Romania pentru mai multe informatii si inspiratie pentru bocanci si ghete de drumetie. Vei gasi, pe langa cele peste 200 de produse si un ghid cu recomandari practice pentru alegerea incaltamintei potrivite pentru drumetie si trekking.
Ne concentrăm pe modul în care iti oferim echipament sportiv la cel mai bun raport calitate – preț pentru minim 80 de sporturi. Iar ca să te convingi de asta, toate produsele noastre au o garanție de doi ani de zile ca tu să fii foarte mulțumit sau foarte mulțumit.
DECATHLON ROMANIA
2.1 Îmbrăcămintea de drumetie
Îmbrăcămintea potrivită este la fel de importantă. Natura este capricioasa si neprevazuta: uneori și o zi frumoasă și însorită se poate transforma într-o zi furtunoasă, cu nori de ploaie sau vânturi puternice. Fii la curent cu starea vremii si imbraca-te corespunzator.
2.2. Rucsacul de drumeție
Pentru a ține toate lucrurile de care ai nevoie pe parcursul drumeției, iti trebuie si un rucsac. Mărimea potrivită a rucsacului va depinde de durata drumeției și de lucrurile pe care trebuie să le transporți.
2.3. Hrană si apă
A avea hrană și apă din abundență trebuie să fie o prioritate. Uneori, drumeția se poate dovedi a fi mai lungă decât te așteptai. Mâncarea trebuie să fie sănătoasă și bogată în calorii pentru a iti asigura nivelul de energie ridicat.
2.4 Unelte si alte echipamente

Un cuțit cu accesorii multiple, cum este cuțitul elvețian, este un must-have pentru orice drumeție. Cutitul elvetian, numit si cuțitul original al armatei suedeze, este un cuțit de dimensiuni mici, cu o lamă pliabilă, echipat cu multe alte unelte, dintre care se pot enumera:
- foarfece, pensete, deschizătoare pentru sticle sau pentru conserve, șurubelnițe și multe altele. Toate aceste unelte sunt pliate în interiorul mânerului și sunt extrase când este nevoie a fi utilizate.
Alte echipamente utile: chingi, sfori, bete de trekking.
2.5 Trusa de urgență (prim-ajutor)
Trusa de prim ajutor este uneori neglijată sub pretextul că „nu se va întâmpla nimic”. În general aşa si este, nu se întâmplă nimic rău, dacă sunt respectate unele reguli de bază. Dar în cazul în care ceva merge prost, din cauze controlabile sau nu, e bine să avem această mică trusă „salvatoare de vieţi” şi mai ales să ştim cum să o folosesti!
2.6 Igienă personală
De obicei, intr-o drumetie nu vei avea acces la toalete adecvate sau la obiecte necesare. Pe langa medicamente, pune in rucsac articole de igiena personala precum: hartie igienica, sapun, gel dezinfectant, produse specifice pentru igiena feminina, prosoape din microfibra.
2.7 Echipamente de navigație
O hartă și o busolă, impreuna cu cunoștințele necesare pentru a înțelege navigația, sunt vitale pentru ca te vor ajuta să rămâi pe drumul cel bun. Alege o busolă standard: de multe ori este mai bună decât acele busole din telefoanele inteligente si nu vei mai fi la cheremul bateriei. Dispozitivele GPS sunt, de asemenea, utile. Acestea te pot ajuta să fii la curent cu locația curenta si te pot ghida pe o harta digitală.
2.8 Surse de lumina
Excursia ta ar putea dura mai mult decât se aștepta. Ia întotdeauna o sursă de lumină, chiar dacă intenționezi să te întoarci înainte de noapte. Lanterna de mana si lanterna de cap care iti permite sa ai mainele libere, sunt cele mai potrivite. De asemenea, ia cu tine si cateva baterii sau acumulatori de rezerva.
2.9 Alte articole suplimentare, dar utile
Acestea pot fi: un binoclu, statie walkie-talkie-uri, aparat foto, baterii suplimentare, acumulatori, cablu de incarcare, ochelari de protectie, chibrituri rezistente la apa. De asemenea. informeaza-te din timp despre telefoanele utile, cum ar cele ale Salvamontului din zona.
Daca esti la prima ta drumetie, este important să fii singur/ă. Alege să mergi fie cu un grup de prieteni, fie să te alături unui grup de pasionați de drumetii pentru ca prima ta experienta sa fie exceptionala si sa nu pierzi #poftadesport.
Surse de informare si recomandari #incaltaminte pentru #drumetie
Alegerea încălțămintei pentru drumeție sau trekking este influențată de numeroase criterii: terenul de practică, durata sesiunii, greutatea rucsacului, condițiile meteo și tipul de încălțăminte preferat. Acestea îți permit să găsești încălțămintea potrivită pentru tine, astfel încât să-ți ofere confort în timpul practicii sportive.
Odată ce ești corect încălțat, îți poți ridica privirea pentru a admira peisajele!
- Ne antrenam impreuna pentru o viata mai buna
- 21 idei de cadouri sportive pentru un stil de viata sanatos
- A inceput Revolutia. Alergi si tu la maraton?
- Prietenii pe viata si sporturi care ne aproprie
- Au trecut sarbatorile de iarna … e timpul sa ardem calorii
- Arde calorii si distreaza-te si pe timp de iarna
- Pentru prima data intr-o drumetie? Ai nevoie de bocanci si inca ceva …
- La ce te gândești cand auzi cuvintele: plajă, drumeție și aer liber?