mersul pe jos

Mergi pe jos si scapi de stres. E chiar atat de simplu!

Tu obisnuiesti sa mergi pe jos?

Cu fiecare nou studiu se dovedeste ca persoanele care fac miscare sunt mai rezistente la presiunea stresului. Iar oamenii mai putin stresati sufera de mai putine boli legate de stres si tensiuni. Activitatea moderata, cum este mersul pe jos, este mult mai eficienta decat exercitiile fizice extreme.

Toate tipurile de mers pe jos au beneficii specifice asupra sanatatii corpului si mintii noastre.

  • Mersul pe jos, in pas vioi, timp de o ora, ajuta la reducerea stresului si a consecintelor acestora, mult mai eficient decat daca ai alerga la un maraton.
  • Mersul sportiv, cunoscut și sub denumirea de mers nordic, este excelent pentru mușchi și articulații, pentru sănătatea fizică și mentală.

Ce se intampla in cazul sportivilor si a celor impatimiti de activitati extreme?

Reducerea stresului genereaza beta-endorfine, substante neurocerebrale responsabile cu buna dispozitie. Organismul uman incepe sa produca endorfine dupa aproximativ douazeci de minute de antrenament viguros si continua sa le genereze timp de cateva ore bune.

Din pacate, endorfinele sunt putin imprevizibile si nu toti care fac miscare se pot bucura de ele. Fiziologul Peter Farrell sugereaza ca avem doua sisteme de endorfine, unul pentru organism si altul pentru creier, iar bariera sange – creier nu le lasa sa se amestece.

[ct_button url=”” color=”#FFFFFF” background=”#1486BF” gradient=”” description=”” size=”normal” position=”left” icon=”” target=”” rel=””]Ce inseamna acest lucru?[/ct_button]

Nivelurile ridicate de endorfine pot actiona ca un analgezic natural pentru organism, dar nu mai ajung, neaparat, si in creier, pentru a produce faimoasa euforie.

Pentru a imbina beneficiile antistres ale exercitiilor de mare intensitate cu cele oferite de activitatea moderata, solutia ar fi efectuarea unor activitati de relaxare dupa un antrenament sustinut. De ex. dupa o sedinta extenuanta cu greutati, ati putea petrece 10 – 15 minute pedaland pe bicicleta stationara. In acest fel, muschii se relaxeaza si mintea se calmeaza.

Mergi pe jos si scapi de stres!

Mersul pe jos si plimbarile in ritm alert pot avea un efect bun asupra persoanelor ce sufera de depresie, arata un studiu realizat de cercetatorii scotieni de la Universitatea Stirling. In urma analizarii a opt studii precedente, care implicau, in total, 341 de pacienti, cercetatorii au ajuns la concluzia ca mersul pe jos are o influenta semnificativa asupra starii persoanelor deprimate, avand un efect similar cu cel al unor forme mai intense de exercitiu fizic.

Pentru oamenii obisnuiti este o veste buna pentru ca se pot folosi de mersul pe jos si de miscare in scopul combaterii stresului.

[ct_message type=”ok” ]Mersul pe jos nu necesita un echipament special, inscrierea la un club sau de un partener.[/ct_message]

Totusi, trebuie sa fii atent/a sa ai o tinuta adecvata, adica sa ai o incaltaminte comoda si haine confortabile. Si bineinteles, sa tii cont si de vremea de afara.

Iata recomandarile dr. Robert Goldman referitoare la modul in care poti include mersul pe jos in activitatile tale zilnice:

  • fa o plimbare pe jos cel putin o data pe zi
  • mergi pe muzica preferata pe care o asculti la casti
  • contruieste-ti o rutina a plimbarilor si mergi mai rapid, mai departe si mai des
  • tine-ti un jurnal in care sa monitorizezi progresele
  • ofera-ti recompense nealimentare atunci cand ti-ai atins obiectivul
  • mergi pe jos cu un prieten / o prietena
  • nu fa o fixatie din aceasta activitate; cu alte cuvinte, nu te stresa daca intr-una din zile nu te poti plimba
  • foloseste acest timp pentru a te relaxa mental si a te concentra asupra unor ganduri nestresante
[ct_message type=”info” ]Toate acestea te pot ajuta sa nu te plictisesti si sa iti pierzi motivatia.[/ct_message]

Pentru ca un exercitiu de orice fel, chiar si mersul pe jos, pentru a fi un amortizor eficient impotriva stresului este necesar ca acesta sa fie practicat constant. Cercetatorii au descoperit ca trebuie sa treaca zece saptamani sau chiar mai mult pana ce se observa o imbunatatire a dispozitiei si o reactie mai buna la factorii normali de stres.

Ai mai multa grija de tine!

Abordeaza viata cu mai mult calm si, in acest fel,  poti reduce stresul mental cronic care iti inunda creierul cu adrenalina si iti afecteaza sanatatea creierului. Exercitiile fizice, inclusiv mersul pe jos, imbunatatesc circulatia sangvina catre creier si chiar intensifica activitatea mentala din anumita parti ale creierului.

Sanatatea vaselor de sange inseamna un control mai bun al principalilor factori care favorizeaza producerea atacurilor cerebrale si a bolii Alzheimer:

  • – tensiunea arteriala, colesterolul si homocisteina, o toxina din sange.

Mersul pe jos pune in actiune un mare numar de muschi, permite organismului sa se oxigeneze si sa se destinda, eliberand stresul. Este o metoda simpla de relaxare in care poti gasi solutii noi la problemele nerezolvate, iar daca mergi insotit/a de o alta persoana, poate fi un excelent mijloc de comunicare.

[ct_button url=”” color=”#FFFFFF” background=”#1486BF” gradient=”” description=”” size=”normal” position=”left” icon=”” target=”” rel=””]Contraindicatii ale mersului pe jos?[/ct_button]Practic nu exista contraindicatii pentru mersul pe jos.

Cu toate acestea, persoanele cu probleme serioase de sanatate, cum ar fi: deficiente respiratorii si circulatorii grave, diabet, probleme de mobilitate a soldurilor, trebuie sa faca aceasta activitate intr-un cadru supravegheat de specialisti si numai la recomandarea medicului.

Mersul pe jos este o activitate care poate fi facuta cu usurinta de aproape orice persoana si este usor de integrat in viata de zi cu zi.

Tu cat de mult mergi pe jos?

Surse bibliografice si recomandari:

  • – „Walking could be a useful tool in treating depression„- bbc.com
  • Exercitii pentru creier, dr. Robert Goldman
  • – Cum sa ne pastram sanatatea creierului, Jean Carper
  • – Mersul pentru inima si minte, Arianna Valentino

Natura pentru Sanatate * Sursa ta de incredere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top