neurogeneza celule nervoase noi

Neurogeneza: secretul pentru a imbatrani sanatos si fara stres

#Longevitatea este una din cele mai mari realizari ale omenirii in ziua de azi. Speranta de viata intre anii 1900 si 2000 s-a dublat si este pe un trend crescator chiar si in aceasta perioada in care ne confruntam cu #pandemia de covid-19. Factorii determinati precum reducerea mortalității infantile, progresele în domeniul medicinei, educația populatiei și creșterea nivelului de viață au adaugat anii la viata noastra.1https://longevity.stanford.edu/

VOM TRAI MAI MULT, DAR VOM TRAI MAI BINE?

Cum ne putem asigura că viața noastră nu este doar mai lungă, ci și mai sănătoasă și plină de satisfacții?

Cum vom reusi să experimentăm un sentiment de apartenență, scop și valoare la toate vârstele și etapele vieții?

Stiinta si cercetarile medicale ne pot da un raspuns?

“Una dintre teoriile cardinale ale neurostiintelor este aceea ca procesele noastre mentale isi au originea in activitatea cerebrala: activitatea creierului genereaza si da forma mintii umane, nu invers. Datele relatate in aceasta carte sugereaza posibilitatea existentei unei cai duale a cauzalitatii, care presupune o activitate mentala ce determina modificari la nivelul structurii creierului.“

DANIEL GOLEMAN

Sa intelegem neurogeneza

Îmbătrânirea umană afectează întregul organism, dar îmbătrânirea creierului trebuie să fie, fără îndoială, diferită de cea a tuturor celorlalte organe. Pana nu demult, se credea ca in creierul persoanelor adulte nu se pot regenera celulele nervoase. In 1962, Joseph Altman a pus la indoiala acesata credinta atunci cand a observat nasterea neuronilor in hipocampus la un soarece adult.

Adaptarea la nou, invatarea si memoria sunt dependente de neurogeneza, procesul prin care care se creeaza noi celule nervoase in creier din percusorii lor – celulele stem. Neurogeneza este activa in perioada pre-natala si este responsabila pentru popularea creierului cu neuroni.

Prin procesul de neurogeneză creierul nostru produce noi celule nervoase de-a lungul întregii noastre vieți. Viteza cu care formăm noi celule cerebrale are o influență profundă asupra fiecărui aspect al vieții noastre. Când rata neurogenezei este scăzută, ne confruntam cu deficite cognitive și probleme de memorie, anxietate și stres, depresie și imunitate scăzută.2https://naturapentrusanatate.com/recomanda/the-neurogenesis-diet-and-lifestyle/

Creierul nostru, văzut microscopic, arată ca un cer înstelat.

Prof. dr. Constantin Dulcan

Cunoaștem astăzi că neuronii au și ei posibilitatea de a se reface. O parte din ei, nu toți. Într-o  manieră extrem de inteligentă, din 100 de celule, între 3 până la 4 luni, 50 de celule devin neuroni care se împart în două. Toate lucrurile funcționează cu + și -, cu excitație și inhibiție, 25 de neuroni vor fi dedicați funcției de excitabilitate, 25 funcției de inhibiție. Întrebarea este: cine îi numără?3https://extranews.ro/prof-dr-constantin-dulcan-descoperiri-despre-creier-cum-sa-ramanem-cat-mai-mult-tineri-si-sa-imbatranim-frumos/

Beneficiile majore ale procesului de #neurogeneza

Prof. Sandrine Thuret, expert in neurologie, ne explica cum este posibila crearea de noi celule nervoase. De asemenea,  ne ofera recomandari si sfaturi practice prin care sa ne ajutam creierul in procesul de neurogeneza.

  • imbunatatirea starii de spirit
  • cresterea capacitatii memoriei
  • prevenirea declinului asociat cu imbatranirea.

Urmareste prezentarea video de mai jos pentru a afla cum poti profita si tu de aceste descoperiri medicale in domeniul sanatatii mentale. (transcript inclus)

Sa dezvoltam noi celule nervoase!

Intrebarea ramane inca neclara, deoarece domeniul de cercetare e relativ nou.

De pilda, vorbeam cu un coleg, Robert, care e oncolog, si acesta imi spune:

  • „Sandrine, e de neinteles. Unii dintre pacientii mei, care stiau ca s-au vindecat de cancer, dezvolta totusi simptome de depresie.”

I-am raspuns:

  • Din punctul meu de vedere e logic. Medicamentul dat, care opreste multiplicarea celulelor canceroase, opreste si generarea de noi neuroni in creierele lor.”

Robert s-a uitat la mine de parca eram nebuna si a zis:

  • „Sandrine, e vorba de pacienti adulti. Adultii nu dezvolta noi celule nervoase.”

Spre supriza lui, i-am spus:

  • „De fapt, ba da.”

Hipocampul si rolul acestuia

1:12 [Neurogeneza]

1:14 Robert nu e expert in neurologie, iar cand era in facultate nu i s-a predat ceea ce stim acum – ca un creier adult poate genera noi celule nervoase.

Asa ca Robert, fiind un doctor bun, a vrut sa vina in laboratorul meu sa inteleaga mai multe despre acest subiect. I-am facut un tur de prezentare a uneia dintre cele mai interesante parti ale creierului in ceea ce priveste neurogeneza, adica hipocampul. Este aceasta structura gri din centrul creierului.

Ceea ce stim deja de foarte mult timp este ca e importanta pentru invatare, memorie, dispozitie si emotie. Totusi, am aflat mai recent ca este una din structurile unice din creierul adult unde pot fi generati neuroni noi.

Daca facem o sectiune prin hipocamp si privim de aproape, ceea ce vedeti cu albastru este un neuron nou creat in creierul unui soarece adult. Daca vorbim de creierul uman, colegul meu Jonas Frisén de la Karolinska Institutet a estimat ca producem 700 de neuroni noi pe zi in hipocamp.

Poate credeti ca nu e mult, comparativ cu miliardele de neuroni pe care-i avem. Dar pana implinim 50 de ani, vom fi schimbat toti neuronii originari din acea structura cu neuroni noi, generati de creierul adult.

2:54 De ce sunt importanti acesti neuroni noi si care sunt functiile lor?

In primul rand, stim ca sunt importanti pentru invatare si memorie. Am demonstrat in laborator ca blocarea functiei creierului adult de a produce neuroni in hipocamp blocheaza anumite functii ale memoriei.

Asta se aplica in special la recunoasterea spatiala, de exemplu, cum va orientati prin oras.

3:25 Inca invatam multe lucruri: neuronii nu sunt importanti doar pentru capacitatea memoriei, ci si pentru calitatea memoriei.

Ei adauga timp memoriei noastre si ne ajuta sa diferentiem intre amintiri similare, de exemplu:

  • cum iti gasesti bicicleta, pe care o parchezi zilnic in aceeasi zona a garii, dar in locuri usor diferite?

3:51 Si mai interesant pentru colegul meu Robert este cercetarea asupra legaturii dintre neurogeneza si depresie.

In modelul animal de depresie, am vazut ca exista un nivel scazut de neurogeneza, iar daca dam antidepresive, crestem productia de neuroni nou-nascuti si descrestem simptomele de depresie, stabilind o legatura clara intre neurogeneza si depresie.

Dar pe deasupra, daca blocam total neurogeneza, blocam eficienta antidepresivelor. Asa ca Robert a inteles ca cel mai probabil pacientii lui sufereau de depresie chiar si dupa ce erau vindecati de cancer pentru ca medicamentul oprise generarea de noi neuroni.

Si va dura un timp pana sa dezvolte noi neuroni care sa asigure functiile normale.

4:48 Colectiv, credem ca avem suficiente dovezi sa afirmam ca neurogeneza e tinta aleasa pentru a imbunatati formarea amintirilor sau dispozitia, sau a preveni declinul asociat cu imbatranirea sau cu stresul.

5:07 Asa ca urmatoarea intrebare este:

Putem controla neurogeneza?

Raspunsul este DA. Si vom face un mic test acum.

Am sa va dau un set de comportamente si activitati, iar voi imi veti spune daca credeti ca ar creste neurogeneza, sau daca ar reduce neurogeneza. Suntem gata? Bun, sa incepem.

5:31 Ce spuneti despre invatat? Creste?

DA. invatatul va creste producerea acestor noi neuroni.

5:39 Ce spuneti de stres?

DA, stresul va reduce producerea de neuroni noi in hippocampus.

5:47 Dar privarea de somn?

Intr-adevar, va reduce neurogeneza.

5:53 Ce spuneti de sex?

O, uau!

DA, aveti dreptate, va creste producerea de neuroni noi.

Totusi e vorba de echilibru aici. Nu vrem sa ajungem in situatia…

… in care prea mult sex duce la privarea de somn.

6:13 Ce spuneti despre imbatranire?

Ritmul neurogenezei se va reduce pe masura ce imbatranim, dar totusi are loc.

6:25 In sfarsit, ce ziceti de alergat? Va las sa judecati singuri.

6:32 Acesta e unul dintre primele studii facute de unul din mentorii mei, Rusty Gage de la Salk Institute, care ne demonstreaza ca mediul are un impact asupra producerii de noi neuroni.

Vedeti aici o sectiune prin hipocampul unui soarece care n-a avut o roata de alergare in cusca. Punctele negre sunt de fapt viitori neuroni nou-nascuti.

Iar aici vedeti o sectiune prin hipocampul unui soarece care avea o roata de alergare. Vedeti cresterea masiva a punctelor negre, reprezentand viitorii neuroni noi.

7:07 Deci activitatea fizica influenteaza neurogeneza, dar asta nu-i tot.

Ceea ce mancati va avea un efect asupra producerii de neuroni noi in hipocampus.

Avem aici un exemplu de alimentatie, de nutrienti care si-au demonstrat eficacitatea. Si am sa va explic cateva:

  • Limitarea caloriilor cu 20-30% va creste neurogeneza.
  • Repausul alimentar intermitent – marirea intervalului dintre mese – va creste neurogeneza.
  • Consumul de flavonoide, continute in ciocolata neagra sau in afine, va creste neurogeneza.
  • Acizii grasi Omega-3, prezenti in peste gras, cum e somonul, vor creste producerea acestor noi neuroni.
  • In schimb, o dieta bogata in grasimi saturate va avea un impact negativ asupra neurogenezei.
  • Etanolul – consumul de alcool – va reduce neurogeneza. Dar nu e totul pierdut; s-a demonstrat ca resveratrolul, component al vinului rosu, ajuta la supravietuirea acestor neuroni noi.

Deci la urmatoarea petrecere, ati putea opta pentru aceasta bautura posibil „neurogenetic-neutra”.

8:23 In incheiere, o sa va vorbesc despre ultima – una ciudata.

  • Grupurile japoneze sunt fascinate de texturile alimentelor si au aratat ca alimentele moi chiar dauneaza neurogenezei, spre deosebire de mancarea ce necesita masticatie, mancarea crocanta.

8:41 Toate aceste informatii, unde trebuie sa privim la nivel celular, au fost generate folosind modele animale.

Dar acest regim a fost dat si participantilor umani, si am putut observa cum regimul moduleaza memoria si dispozitia in aceeasi directie in care moduleaza neurogeneza, cum ar fi:

limitarea caloriilor imbunatateste capacitatea memoriei,

in timp ce o dieta bogata in grasimi va exacerba simptomele de depresie,

spre deosebire de acizii grasi omega-3, care imbunatatesc neurogeneza si ajuta la diminuarea simptomelor de depresie.

Credem deci ca efectul unui regim asupra sanatatii mentale, memoriei si dispozitiei este, de fapt, mediat de producerea de noi neuroni in hipocamp. Si nu e important doar ce mananci, dar si textura alimentelor, cand le mananci si cat mananci.

9:44 In ce ne priveste – noi, neurologii interesati de neurogeneza – trebuie sa intelegem mai bine functia acestor noi neuroni si cum putem controla supravietuirea si producerea lor.

Trebuie sa gasim si o cale de a proteja neurogeneza la pacientii lui Robert.

Iar in ce va priveste, va las responsabili de propria neurogeneza.

10:06 Multumesc.

10:13 Margaret Heffernan: – Minunat studiu, Sandrine. Ti-am spus ca mi-ai schimbat viata, acum mananc multe afine.

10:20 Sandrine Thuret: – Foarte bine.

10:22 MH: Sunt interesata de alergat. Trebuie sa alerg? Sau e vorba doar de exercitii aerobice, care duc oxigen la creier? Ar putea fi orice fel de exercitii viguroase?

10:35 ST: In prezent nu putem spune sigur daca e doar alergarea, dar credem ca orice ar creste productia sau circulatia sanguina catre creier ar trebui sa fie benefic.

10:50 MH: Deci nu trebuie sa iau o roata de hamsteri in birou.

10:53 ST: Nu, nu trebuie!

10:54 MH: Ce bine! E minunat asa. Sandrine Thuret, multumesc mult.

10:58 ST: Multumesc, Margaret.

Surse de informare si #recomandari: #neurogeneza

  • 1
    https://longevity.stanford.edu/
  • 2
    https://naturapentrusanatate.com/recomanda/the-neurogenesis-diet-and-lifestyle/
  • 3
    https://extranews.ro/prof-dr-constantin-dulcan-descoperiri-despre-creier-cum-sa-ramanem-cat-mai-mult-tineri-si-sa-imbatranim-frumos/

One Comment

  • Buna dimineata!!!!!!!!! Bunul Dumnezeu sa va miluiasca pentru ceea ce faceti Sunt o persoana in varsta de 75 de ani si desi sunt o persoana activa de cand ma stiu ………….. m-am pricopsit cu o boala pe care nu am crezut ca o voi face vreodata eu fiind o persoana activa cu preocupari diverse cu lectii zilnice de engleza …………fara profesor!!!!!!!! etc
    As dori daca se poate sa ne cunoastem si sa schimbam idei etc. Numele meu este irina Reit am 75 de ani sunt vaduva si locuiesc in Brasov Sunt o persiana preocupata de hrana naturala fara aditivi etc. Daca credeti ca avem interese asemanatoare va astept sa schimbam idei etc

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top