Ce sunt si de ce avem nevoie de antioxidanti?

Auzim foarte des cuvintele antioxidanti si radicali liberi, dar oare chiar stim ce sunt si de ce avem nevoie de antioxidanti?

Unul dintre paradoxurile existentei umane este legat de rolul oxigenului in viata noastra.

Pe de o parte, oxigenul este indispensabil vietii pe pamant, pe de alta parte, datorita capacitatii sale extraordinare de reactie, poate declansa in organism o serie de procese extrem de periculoase.

Antioxidantii, asa cum indica si numele, actioneaza „impotriva oxidarii”.

Ritmul nostru accelerat de viata joaca, de asemenea, un rol important in producerea radicalilor liberi.

Si impactul negativ al civilizatiei moderne (smogul, substantele chimice, stresul, radiatiile UV) sprijina formarea radicalilor liberi.

De ce avem nevoie de antioxidanti?

La fiecare respiratie generam radicali liberi, oxidantii scapati de sub control care iti afecteaza celulele.

Pe masura ce inaintam in varsta, organismul produce din ce in ce mai putini antioxidanti naturali care sa mentina sub control aceste molecule distructive.

Pe masura acumularii lor in organism, starea de sanatate se deterioreaza si procesele imbatranirii se accelereaza – lasandu-te mai expus la toate urmarile, mergand de la riduri si pana la afectiuni degenerative grave.

In organismul nostru, in fiecare moment au loc asa-numitele procese oxidative, acestea fiind vitale pentru functionarea normala a organismului, insa in cadrul lor se produc si radicali liberi.

De ce avem nevoie de antioxidanti? Radicalii liberii sunt particule foarte reactive, cu un electron liber, care — deoarece electronii formeaza, de obicei, perechi — au tendinta de a-si „gasi perechea”.

Datorita instabilitatii lor, aceste particule iau electronul lipsa de la moleculele adiacente, oxidandu-le, ceea ce are ca rezultat deteriorarea celulelor si tesuturilor.

Fiindca intra foarte usor in reactii, radicalii liberi pot „fura” electroni practic de oriunde.

Cel mai mare pericol reprezentat de radicalii liberi nu este simpla lor existenta, ci faptul ca moleculele de la care „fura” electroni vor ramane, la randul lor, deficiente de un electron si, ca urmare, vor incerca si ele sa isi „gaseasca perechea”.

Din acest motiv, radicalii liberi pot initia un sir intreg de reactii complicate si imprevizibile, care deterioreaza peretii celulari, celulele, chiar si acidul nucleic (ADN).

Insa trebuie sa observam ca, in ciuda faptului ca se vorbeste mai mult de efectele negative ale radicalilor liberi, acestia sunt benefici pentru anumite procese care au loc in organism.

Ei joaca un rol important in protectia imunitara a organismului, fagocitele folosind radicali liberi numiti superoxizi pentru a distruge patogenii.

Antioxidantii, o necesitate a stilului de viata modern

In epoca moderna in care traim, care ne impune tuturor un ritm trepidant de viata, celulele noastre necesita o atentie speciala.

La tot pasul ne pandesc nenumarate pericole, majoritatea dintre ele fiind produsul direct al civilizatiei moderne: smogul, fumul de tigara, diferitele substante chimice, stresul etc.

Ca sa nu mai mentionam radiatiile solare, care, in anumite circumstante, pot, de asemenea, afecta celulele organismului. – Ce pericole îl pândesc pe omul modern

De ce avem nevoie de antioxidanti?

Dieta bogata in antioxidanti poate avea rol de medicament profilactic in societatea moderna, in care procesele oxidative sunt mult mai accentuate decat in trecut. Expunerea neprotejata la radiatiile ultraviolete, de ex.
Referitor la protectia celulara, unul dintre aspectele cele mai importante ale acesteia este protectia antioxidanta. Aceasta reprezinta subiectul unei intregi serii de cercetari stiintifice si, in consecinta, a nenumarate dezbateri si polemici.
Organismul nostru se protejeaza in mai multe moduri impotriva efectelor radicalilor liberi, de exemplu prin scaderea presiunii oxigenului in tesuturi si prin producerea enzimelor antioxidante.
In situatii normale, protectia antioxidanta si atacul radicalilor liberi se afla in echilibru. In cazul in care efectele radicalilor liberi predomina, apare asa-numitul stres oxidativ.
Acumularea radicalilor liberi poate declansa o serie de afectiuni si, in acelasi timp, are o stransa legatura cu accelerarea procesului de imbatranire.

Avem nevoie de antioxidanti suplimentari?

[ct_definition title=”Raspunsul e foarte clar:”]pentru a elimina radicalii liberi acumulati, organismul nostru are nevoie de o cantitate mai mare de antioxidanti.[/ct_definition]

Prin urmare, este evident ca o expunere crescuta la aceste efecte necesita o protectie antioxidanta mai puternica. 

Cum putem obtine antioxidanti de calitate?

De ce avem nevoie de antioxidanti? * Invatam Impreuna

In primul rand, se recomanda consumul de alimente bogate in antioxidanti, dar exista si o serie de superalimente si suplimente nutritive de o calitate deosebita, cu un continut ridicat de antioxidanti.

CaliVita produce si distribuie mai multe produse naturale care contin antioxidanti, cu ajutorul carora iti poti sprijini excelent protectia antioxidanta a celulelor impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi.

Urmareste articolele noastre si inscrie-te la Newsletter pentru a invata si alte lucruri valoroase si esentiale pentru tine si sanatatea corpului tau. :)

 

Natura pentru Sanatate * Sursa ta de incredere

2 Comments

  • Statisticile spun ca una din trei persoane va suferi cel putin odata in viata de prezenta parazitilor la nivel intestinal, iar mai mult de jumatate dintre aceste persoane nu vor sti vreodata ca au avut parte de „vizitatori” nedoriti, deoarece organismul este destul de capabil sa se apere singur si ii va elimina in mod natural. Totusi, exista situatii in care acesta este depasit, iar fara un ajutor din exterior organismul va avea de suferit pe termen lung. Sunt foarte multe cai prin care noi ne putem trezi cu „vizitatori” in intestinele noastre, iar simptomele sunt de multe ori trecute cu vederea de catre toti cei care sufera de o astfel de infectie. Care sunt aceste simptome? Depinde de fiecare organism in parte, dar in principal ele sunt urmatoarele: oboseala cronica, pierderea in greutate, respiratie urat mirositoare, tulburari digestive, diaree (ori constipatie – depinde) si multe altele. Este necesara o vizita urgenta la medic daca simtim ca ceva este in neregula cu organismul nostru. Problema este ca nu de fiecare data suntem dispusi sa mergem la un consult ori sa apelam la tratamentul recomandat de medic pentru simplul fapt ca acesta tinde sa fie foarte costisitor. Ce este de facut atunci? Avem destul de multe solutii la indemana, iar FitoBalt este unul dintre ele. Trebuie spus ca el are aceasta denumire pe piata din Romania, insa in alte tari mai este cunoscut si sub numele de FitoTea Pro. Este vorba de unul si acelasi produs, asadar sa nu va speriati daca intr-un loc auziti de Fito Balt, iar in altul de FitoTea Pro. Nu exista absolut nici o diferenta intre ele – tind sa cred ca s-a optat pentru aceasta denumire pentru a nu se confunda cu Fit Tea, care are un cu totul alt rol.

    Reply
    • Multumesc pentru acest comentariu. Se spune ca sistemul nostru imunitar de afla in stomac si tind sa cred ca asa este. Multe probleme de sanatate provin de la ceea ce mancam si cum ave grija de sanatatea sistemului nostru digestiv. Despre parazitii intestinali, ce sunt si cum putem scapa de ei, sunt cateva articole pe site.

      Unul din cele mai apreciate este articolul care face referire la un tratament naturist si foarte eficient impotriva parazitilor intestinali, pe care il poti citi de la acest link: Formula naturista impotriva parazitilor intestinali si a microbilor

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top