Sari la conținut

Nutritie, dieta si vitalitate | Natura pentru Sanatate

„Fie ca hrana sa-ti fie medicament si medicamentul hrana.” ~ Hipocrates

Corpul uman este cea mai complexa masinarie de pe pamant.

  • Oasele sunt printre cele mai solide  materiale de constructive cunoscute de umanitate
  • Daca muschii picioarelor s-ar misca la fel de repede ca muschii ochiului, ati putea face mai mult de 80 de km/zi
  • Semnalele nervoase strabat muschii cu o viteza de 300 km/h
  • Creierul dezvolta suficienta energie pentru a face sa functioneze un bec de 20 de wati

Combustibilul pe care il oferim masinariei noastre corporale provine de la hrana pe care o consumam.

Aceasta contine nutrienti care ajung la fiecare celula din corp sub forma de vitamine, minerale, carbohidrati, proteine, grasime, enzime si apa.

Nutrientii sunt necesari pentru energie, functionarea organelor, utilizarea alimentelor, precum si pentru cresterea celulara.

Carbohidratii, proteinele (care sunt constituite din aminoacizi), grasimile, apa, vitaminele si mineralele sunt toate componente nutritive absorbabile ale alimentelor necesare pentru o stare optima de sanatate.

Toti acesti nutrienti ne sustin viata, fiind implicati in procesele organismului, de la combaterea infectiilor pana la refacerea tesuturilor si gandire.

Daca nu oferim organismului nostru nutrientii potriviti, putem afecta functiile normale ale organismului si ne putem creea singuri neplaceri.

Chiar daca nu avem semne de boala, nu inseamna ca avem o sanatate optima.

Una din problemele cu care ne confruntam cu totii este faptul ca nu mai primim nutrienti necesari prin alimentatie deoarece o mare parte din alimentele pe care le consumam sunt preparate si procesate indelung si prin aceasta se pierd o mare parte dintre nutrientii vitali de care are nevoie organismul nostru pentru a functiona corespunzator.

Nutrientii se impart in doua categorii: macronutrienti si micronutrienti.

  • Macronutrienti – carbohidratii, grasimile, proteinele (care sunt constituite din aminoacizi), apa – pot furniza energie dar numai atunci cand exista suficienti micronutrienti pentru a o elibera.
  • Micronutrienti – vitamine si minerale – acestia nu furnizeaza energie singuri.

Daca stiti sa-l ascultati si sa-i oferiti hrana de care are nevoie, organismul dvs. are capacitatea de a se ingriji singur.

Corpul uman este un organism complex care chiar si atunci cand avem putina grija de le, continua sa functioneze.

Ganditi-va numai la toate abuzurile la care este supus zilnic –  de la expunerea unui mediu poluat, fumul de tigara, consumul de alcool, lipsa de miscare, abuzul de medicamente.

Cu toate acestea, el ne slujeste mult timp inainte ca semnele de boala sa apara.

In ultima decada, multumita diverselor studii si descoperiri stiintifice, au aparut tot mai multe informatii despre nutritie si de rolul jucat de alimentatie in caz de boala.

Substantele utile din plante care determina culoarea, aroma si capacitatea  acestora de a face fata bolilor sunt acum identificate si extrase prin diverse procese tehnologice, iar apoi concentrate sub forma de pastile, capsule si sucuri concentrate.

Acestea sunt suplimente alimentare care mai sunt cunoscute si sub denumirea de produse naturiste.

Spune-ti parerea despre acest articol:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *