Nutritie. Dieta. Vitalitate.

„Fie ca hrana sa-ti fie medicament si medicamentul hrana.” ~ Hipocrates

Corpul uman este cea mai complexa masinarie de pe pamant. Combustibilul pe care il oferim masinariei noastre corporale provine de la hrana pe care o consumam. Aceasta contine nutrienti care ajung la fiecare celula din corp sub forma de vitamine, minerale, carbohidrati, proteine, grasime, enzime si apa.

Nutritia este procesul prin care organismul nostru primeste si utilizeaza substantele nutritive necesare pentru functionarea optima. O nutritie adecvata ne ajuta sa prevenim si sa combatem bolile, sa mentinem o greutate sanatoasa si sa ne imbunatatim calitatea vietii.

Natura pentru Sanatate recomanda:
Pachet CaliVita Raceala si Gripa | Grija pentru Sanatate

Nutrientii sunt necesari pentru energie, functionarea organelor, utilizarea alimentelor, precum si pentru cresterea celulara.

Nutritia este un aspect esential al sanatatii noastre, care ne influenteaza atat fizic, cat si mental. Cand ne hranim corect, organismul nostru primeste toti nutrientii de care are nevoie pentru a functiona la nivel optim. Acest lucru inseamna ca ne putem proteja de boli, ne putem mentine o greutate ideala si ne putem bucura de o viata plina de energie si vitalitate.

Nutrientii sunt substantele chimice pe care le gasim in alimente si care au roluri diferite in organism. Exista sase tipuri principale de nutrienti: carbohidrati, proteine, lipide, vitamine, minerale si apa. Fiecare dintre acestea are o functie specifica si trebuie sa fie consumate in cantitati adecvate pentru a asigura o nutritie echilibrata.

Nutrientii se impart in macronutrienti (carbohidrati, proteine, grasimi, apa) si micronutrienti (vitamine, minerale).

Macronutrientii pot furniza energie dar numai atunci cand exista suficienti micronutrienti pentru a o elibera.

Micronutrientii nu furnizeaza energie singuri, dar sunt implicati in procesele organismului, de la combaterea infectiilor pana la refacerea tesuturilor si in procesele de gandire.

  1. Carbohidratii sunt principala sursa de energie pentru celulele noastre. Ei se gasesc in alimente precum cerealele integrale, fructele, legumele si leguminoasele. Carbohidratii se impart in doua categorii: simpli si complecsi. Carbohidratii simpli sunt cei care se digera rapid si ofera o energie imediata, dar care pot creste nivelul de zahar din sange si pot favoriza depozitarea grasimilor. Carbohidratii complecsi sunt cei care se digera lent si ofera o energie constanta, dar care pot regla nivelul de zahar din sange si pot stimula arderea grasimilor.
  2. Proteinele sunt elementele de baza ale tesuturilor noastre. Ele se gasesc in alimente precum carnea, ouale, laptele, branza, iaurtul si soia. Proteinele sunt formate din aminoacizi, care sunt esentiali pentru cresterea, repararea si mentinerea celulelor. Proteinele au roluri importante in imunitate, hormoni, enzime si transportul oxigenului.
  3. Lipidele sau grasimile sunt o alta sursa de energie pentru organism. Ele se gasesc in alimente precum untul, uleiul, nucile, semintele si pestele gras. Lipidele au roluri vitale in structura celulelor, in izolarea termica, in protectia organelor si in sinteza unor hormoni. Lipidele se impart in doua categorii: saturate si nesaturate. Lipidele saturate sunt cele care au o forma solida la temperatura camerei si care pot creste nivelul de colesterol rau si riscul de boli cardiovasculare. Lipidele nesaturate sunt cele care au o forma lichida la temperatura camerei si care pot scadea nivelul de colesterol rau si riscul de boli cardiovasculare.
  4. Apa este cel mai important nutrient pentru organism. Ea reprezinta aproximativ 60% din greutatea corporala si este implicata in toate procesele vitale. Apa are roluri esentiale in reglarea temperaturii, in transportul nutrientilor si deseurilor, in lubrifierea articulatiilor si in hidratarea pielii. Apa trebuie sa fie consumata in cantitati suficiente pentru a preveni deshidratarea, care poate afecta performanta fizica si mentala. Cantitatea de apa necesara depinde de varsta, greutate, activitate fizica si conditii climatice, dar in general se recomanda sa se bea cel putin 2 litri de apa pe zi.
  5. Vitaminele sunt substante organice care nu pot fi produse de organism si care trebuie sa fie furnizate prin alimentatie. Ele se gasesc in alimente precum fructele, legumele, cerealele integrale si produsele animale. Vitaminele au roluri esentiale in metabolism, crestere, dezvoltare, vedere, coagulare si imunitate. Exista 13 tipuri de vitamine: A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D, E si K.
  6. Mineralele sunt substante anorganice care nu pot fi produse de organism si care trebuie sa fie furnizate prin alimentatie. Ele se gasesc in alimente precum laptele, branza, iaurtul, carnea rosie, fructele de mare, legumele cu frunze verzi si nucile. Mineralele au roluri importante in formarea oaselor si dintilor, in echilibrul hidro-electrolitic, in transmiterea impulsurilor nervoase si in contractia musculara. Exista doua tipuri de minerale: macrominerale si microminerale. Macromineralele sunt cele care trebuie sa fie consumate in cantitati mai mari de 100 mg pe zi si includ calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu si clor. Micromineralele sunt cele care trebuie sa fie consumate in cantitati mai mici de 100 mg pe zi si includ fier, zinc, cupru, iod, seleniu si fluor.

Toti acesti nutrienti ne sustin viata, fiind implicati in procesele organismului, de la combaterea infectiilor pana la refacerea tesuturilor si gandire. Daca nu oferim organismului nostru nutrientii potriviti, putem afecta functiile normale ale organismului si ne putem creea singuri neplaceri.

O nutritie adecvata este o investitie in sanatatea noastra pe termen lung. Prin alegerea alimentelor potrivite si prin respectarea unor principii simple de alimentatie, putem preveni si combate bolile, putem mentine o greutate sanatoasa si putem ne imbunatati calitatea vietii. Nutritia este procesul prin care organismul nostru primeste si utilizeaza substantele nutritive necesare pentru functionarea optima.

Dieta este ansamblul de alimente si bauturi pe care le consumam zilnic. O dieta echilibrata este cea care contine toate grupele de alimente (cereale, fructe, legume, lactate, carne, oua, uleiuri, zaharuri) in cantitati si proportii adecvate. O dieta echilibrata ne ajuta sa ne mentinem sanatatea, sa prevenim anumite boli si sa ne simtim bine.

Daca stii sa-l asculti si sa-i oferi hrana de care are nevoie, corpul are capacitatea de a se ingriji singur

In ultima decada, multumita diverselor studii si descoperiri stiintifice, au aparut tot mai multe informatii despre nutritie si de rolul jucat de alimentatie in caz de boala. Corpul uman este un organism complex care chiar si atunci cand avem putina grija de el, continua sa functioneze. Corpul uman este plin de mistere, iar fiecare parte a corpului uman poate fi un miracol. Iata cateva lucruri uimitoare despre corpul uman.

  • Cea mai mare celula din corpul uman este ovulul, iar cea mai mica este spermatozoidul.
  • Cel mai puternic muschi din corpul uman este limba si cel mai greu os este osul maxilar.
  • Corpul uman are suficient fier pentru a se construi un cui de 3 cm lungime.
  • Orice persoana are un miros unic, exceptand gemenii identici care miros la fel.
  • Creierul functioneaza cu aceeasi energie ca si un bec de 10 watti chiar si in timpul somnului.150 de lucruri uimitoare despre corpul uman- sfatulmedicului.ro

Una din problemele cu care ne confruntam cu totii este faptul ca nu mai primim nutrienti necesari prin alimentatie deoarece o mare parte din alimentele pe care le consumam sunt preparate si procesate indelung si prin aceasta se pierd o mare parte dintre nutrientii vitali de care are nevoie organismul nostru pentru a functiona corespunzator.

Ganditi-va numai la toate abuzurile la care este supus zilnic –  de la expunerea unui mediu poluat, fumul de tigara, consumul de alcool, lipsa de miscare, abuzul de medicamente. O mare parte din alimentele pe care le consumam sunt preparate si procesate indelung si prin aceasta se pierd o mare parte dintre nutrientii vitali de care are nevoie organismul nostru pentru a functiona corespunzator.

Suplimentele alimentare sau produsele naturiste sunt substante utile extrase din plante care pot compensa lipsa de nutrienti din alimentatie.

Vitalitatea este starea de energie, vitalitate si entuziasm pe care o simtim atunci cand suntem sanatosi si fericiti. Vitalitatea depinde de mai multi factori, cum ar fi nutritia, dieta, exercitiul fizic, somnul, stresul, mediul si starea emotionala

  • 1
    50 de lucruri uimitoare despre corpul uman- sfatulmedicului.ro

Lasă un comentariu