Trei pasi simpli pentru a avea oase puternice si sanatoase

Ziua Internationala a Osteoporozei: sa ne concentram pe preventie, acesta fiind secretul pentru a avea oase puternice si sanatoase. Denumita adesea „boala tacuta”, osteoporoza reprezinta o problema globala din ce in ce mai importanta, pe masura ce populatia lumii este in crestere si, in acelasi timp, in proces de imbatranire.

In fiecare an, in data 20 de octombrie, se sarbatoreste Ziua Internationala a Osteoporozei.Anul acesta campania este dedicata … barbatilor si are sloganul: „Adevaratii barbati isi dezvolta puterea din interior.”

Cum si de ce apare osteoporoza?

Cand auzi cuvantul osteoporoza, la ce te gandesti? Probabil ca si tu, ca multi alti, te gandesti la o batranica adusa de spate si la o boala care reprezinta mostenirea varstei a treia. Oare asa sa fie?

Osteoporoza este subestimata si subdiagnosticata la barbati. O boala care nu discrimineaza sexul masculin.” ~dr. Anca Dragutescu, medic specialist in endocrinologie

Ziua Internationala a Osteoporozei - oase puternice si sanatoaseOsteoporoza se refera la modificarea structurii si compozitiei oaselor, mai exact la decalcifierea si rarefierea acestora, care le predispune la fracturi. Procesul in sine poate decurge fara niciun simptom o perioada indelungata si poate avansa neobservat ani de zile. Vezi aici: [eafl id=”57203″ name=”Risc osteoporoza” text=”Evaluare risc osteoporoza”]

Osteoporoza este o afectiune care se instaleaza fara dureri si nu este acompaniata de simptome externe specifice. Insa o fractura osoasa poate reprezenta un semnal de alarma si atunci trebuie sa va adresati unui medic cu experienta in prevenirea si tratamentul osteoporozei.

Oasele noastre se modifica de la zi la zi, sub influenta mediului inconjurator. Cand slabim sau ne ingrasam, cand facem sport sau ducem o viata sedentara avem nevoie de structuri osoase diferite, in conformitate cu procesele de constructie sau transformare care au loc in oasele noastre.

Ce influenteaza sanatatea structurii osoase?

Oamenii ating masa osoasa de varf in jurul varstei de 25 de ani. Aceasta se mentine cativa ani, dupa care incepe sa scada. Insa putem face mult pentru sanatatea noastra atingand o masa osoasa de varf cat mai mare.

Functionarea asa-numitelor osteoblaste, responsabile cu formarea osoasa, si osteoclaste, responsabile cu resorbtia osoasa, care, in mod normal, actioneaza in echilibru pana la varsta de 25 de ani, pe langa factorii mai sus mentionati, este afectata si de diferiti hormoni si medicamente.

Estrogenii, un grup de hormoni sexuali feminini, reduc activitatea osteoclastelor. Din acest motiv, femeile la menopauza sunt, in general, afectate de aceasta boala, pentru ca in aceasta perioada productia de estrogeni scade.

Factorii de risc mai sus mentionati pot fi accentuati si de unele vicii: fumatul, consumul excesiv de cafea sau alcool, consumul exagerat de bauturi carbogazoase. Consumul mare de alcool a fost asociat cu un risc mare de fracturi la nivelul soldului si al coloanei vertebrale. Alcoolul modifica nivelul calciului si al hormonilor cu rol protector din corp.

Malnutritia, dietele sarace in proteine si stilul de viata sedentar pot avea efecte similare. Daca toate acestea se mentin o perioada prelungita de timp si daca mai intervin si alti factori (de exemplu factori hormonali), poate aparea si osteoporoza. In plus, persoanele cu istoric familial de osteoporoza prezinta un risc crescut; la fel si cele care urmeaza cure medicamentoase pe termen lung.

Corticosteroizii administrati pentru efectele antiinflamatorii, de exemplu in cazul bolilor autoimune, reduc absorbtia calciului in intestine, in timp ce cresc secretia acestui mineral. Administrarea regulata de inhibitori de pompa protonica, cu efecte antiacide, poate, de asemenea, influenta aparitia osteoporozei.

[ct_button url=”https://naturapentrusanatate.com/recomanda/evaluare-risc-osteoporoza/” color=”#0C3777″ background=”#eaeaea” gradient=”” description=”Calculator evaluare risc osteoporoza” size=”normal” position=”center” icon=”list-ul” target=”” rel=””]Evalueaza-ti riscul de osteoporoza cu ajutorul testului nostru[/ct_button]

Ce se recomanda pentru prevenirea osteoporozei?

Osteoporoza, aceasta boala silentioasa si redutabila, care afecteaza iremediabil oasele femeilor si barbatilor cu varsta de peste 50 de ani, isi are de fapt debutul la varsta tineretii.

[ct_message type=”info” ]Sanatatea oaselor se cladeste din copilarie si se intretine de-a lungul intregii vietii.[/ct_message]

Cea mai eficienta metoda pentru prevenirea osteoporozei este o alimentatie echilibrata si mixta, bogata in calciu si magneziu, completata cu un stil de viata activ. Din pacate, nu intotdeauna este posibil sa ne mentinem obiceiurile alimentare sanatoase (de exemplu in cazul intolerantei la lactoza, al curelor de slabire drastice, prelungite, si in perioada de dupa climax, cand, in special datorita modificarilor hormonale, masa osoasa se poate reduce).

In aceste situatii, trebuie sa consumi suplimente nutrititivede calitate pentru a acoperi carentele.

„Ceea ce noi, medicii, le recomandam persoanelor cu varsta de peste 50 de ani este sa se adreseze medicului la aparitia durerilor la coloana vertebrala, la sold sau antebrat, sa stea mai mult la soare, sa mearga zilnic pe jos, iar fumatorii sa reduca pe cat posibil tigarile.” ~Conf. Dr. Catalina Poiana – Medic primar endocrinolog, Institutul National de Endocrinologie C.I. Parhon Bucuresti

Trei pasi simpli pentru a avea oase puternice si sanatoase

[ct_dropcap color=”#ff9900″ style=”round” ]1[/ct_dropcap]activitate fizica regulata impotriva gravitatii

[ct_spacer height=”25″] [ct_dropcap color=”#ff9900″ style=”round” ]2[/ct_dropcap]un aport adecvat de calciu, magneziu si vitamina D3

[ct_spacer height=”25″] [ct_dropcap color=”#ff9900″ style=”round” ]3[/ct_dropcap]eliminarea factorilor de risc osteoporoza

[ct_spacer height=”25″]

Importanta exercitiilor fizice sistematice

Activitatea fizica regulata are un rol la fel de important. Indiferent ca este vorba de o jumatate de ora de mers pe zi sau de practicarea unui sport, accentul trebuie pus pe regularitatea si pe natura activitatii fizice. Constructia osoasa este sprijinita in principal de exercitiile in care corpul actioneaza impotriva gravitatii, cum este urcatul scarilor, jogging-ul, dansul, tenisul si ridicatul de greutati.

Este evident ca exercitiile fizice sistematice reprezinta unul dintre cei mai importanti factori pentru mentinerea sanatatii, deoarece, in primul rand, imbunatatesc circulatia sanguina si functiile respiratorii. Teoretic, cu totii suntem de acord cu acest lucru; practic, foarte putini dintre noi avem o activitate fizica regulata. Exercitiile fizice au efecte revigorante, chiar daca la inceput ni se vor parea epuizante.

Insa, odata cu trecerea timpului, organismul nostru se va adapta la antrenamentul regulat, va deveni mai puternic, functiile sale vitale se vor imbunatati si, prin urmare, va putea face fata unui efort si mai mare. Mai simplu:in urma exercitiilor fizice, oxigenul si nutrientii ajung mult mai repede la celule.

  • Acest proces poate fi sprijinit si cu ajutorul suplimentelor nutritive cu oxigen stabilizat (OxyMax) si coenzima Q10.

Ziua Internationalaa Osteoporozeine readuce aminte sa ne concentram pereventie, aceasta fiind, de altfel, si cheia sanatatii pentru a avea oase puternice si sanatoase la orice varsta. De multe ori, motivele cele mai des invocate sunt lipsa de timp, energie sau motivatie, precum si diversele boli sau obezitatea.

Dar oare lucrurile stau chiar asa?

  • Oare nu meritam sa imbatranim sanatos?
  • Oare nu meritam sa ne simtim tineri si in forma chiar si la varsta a treia?
[ct_button url=”https://naturapentrusanatate.com/recomanda/evaluare-risc-osteoporoza/” color=”#0C3777″ background=”#FFFFEA” gradient=”” description=”Click aici pentru calculator evaluare risc osteoporoza” size=”normal” position=”center” icon=”list-ul” target=”” rel=””]Ti-ai calculat riscul de osteoporoza cu ajutorul testului nostru?[/ct_button]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top