Caloriile (si implicit obezitatea) sunt extrem de periculoase atat pentru inima, cat si pentru sanatatea creierului. Pierderea in greutate este o problema personala cu care se lupta multa lume. Un creier hranit cu cantitati mult prea generoase de calorii imbatraneste si se deterioreaza mai repede.
In general, kilogramele in plus se dobandesc datorita consumului de alimente in exces si din cauza stilului de viata sedentar, a lipsei exercitiilor fizice. Unele persoane vor sa piarda din greutate pentru a fi mai sanatoase, altele pentru a fi la moda, iar o parte au reale probleme din cauza greutatii.
Potrivit celor mai recente studii stiintifice, flora intestinala ne afecteaza starea de spirit, libidoul, metabolismul, imunitatea si chiar perceptia asupra lumii si claritatea gandirii; contribuie la faptul daca suntem grasi sau zvelti, energici sau apatici si poate fi considerata un organ in adevaratul sens al cuvantului, jucand un rol la fel de important, in ce priveste starea de sanatate, ca inima, plamanii, ficatul si creierul.
Obezitatea, o problema a timpurilor noastre
Odata cu trecerea anilor, sansele de ingrasare excesiva cresc chiar si in cazul persoanelor care in tinerete aveau o greutate corporala normala. Suna infricosator, dar acesta este adevarul.
La femei, modificarile se declanseaza la climax si continua si in perioada urmatoare, metabolismul devine mai lent, dispare efectul feminizant al estrogenului. In consecinta, nu mai are loc accentuarea asa-numitelor trasaturi specific feminine, grasimea se depune mai ales pe trunchi si pe organele interne, devenind nociva pentru sanatate, deoarece creste riscul aparitiei mai multor afectiuni (cardiovasculare, tumorale).
Insa aceasta nu este o problema care afecteaza doar femeile; si barbatii se ingrasa mai usor si scapa mai dificil de kilogramele in exces pe masura ce trec anii.
Pentru ambele sexe este valabil faptul ca nu numai rata metabolica bazala scade odata cu inaintarea in varsta; aproape obligatoriu apar probleme inevitabile care pot contribui la cresterea in greutate. Este bine sa fim pregatiti pentru acest lucru, sa ne analizam corpul si sa nu permitem ca „pe neobservate” sa devenim obezi.
Obezitatea persoanelor in varsta solicita foarte mult organismul, creste riscul imbolnavirilor, agraveaza bolile deja existente si reprezinta obstacolul fundamental care ne impiedica sa ne bucuram de o batranete lipsita de griji
Desigur, alimentatia si activitatea fizica au un rol important in atingerea si mentinerea greutatii corporale sanatoase, insa exista perioade in care un mic ajutor in plus este binevenit.
Pentru redobandirea unei siluete potrivite, multe persoane incearca fel si fel de diete, de cure de slabire. Insa nutritionistii atrag atentia ca, in general, dietele de slabire rapida sunt nesanatoase si eficiente doar pe termen scurt.
In timp, kilogramele se vor recupera si chiar se vor aduna mai multe. In plus, nici un regim de slabire nu este eficient pe termen lung decat daca este insotit de exercitii fizice, de un stil de viata activ.
Cu toate acestea, cert este faptul ca unul din mijloacele cele mai eficiente de a slabi este limitarea aportului de energie, energie care se concretizeaza adesea in calorii inutile. Multa lume nici nu realizeaza ce „valoare” are o bucatica de friptura, o feliuta de slanina sau de paine.
Caloriile imbatranesc creierul si-l degradeaza
Toata lumea stie ca, mancand prea mult, se adauga kilogramele care stanjenesc activitatea inimii. Dar, fapt mai putin cunoscut, caloriile sunt extrem de periculoase si pentru sanatatea creierului. Astfel, pe masura ce obezitatea capata amploare, perspectiva degradarii creierului odata cu inaintarea in varsta, ca si a dezvoltarii bolilor Alzheimer si Parkinson, creste, afirma oamenii de stiinta.
„Reducerea caloriilor este cea mai eficienta cale de salvare a creierului.” dr. Mark Mattson, neurobiolog
Pe scurt, reducerea caloriilor incetineste procesul de imbatranire a intregului organism, inclusiv a creierului. Un creier hranit cu cantitati mult prea generoase de calorii imbatraneste si se deterioreaza mai repede.
Motivul tine, pur si simplu, de prelucrarea caloriilor.
Pentru a metaboliza caloriile, trebuie sa arzi oxigen, generand in acest mod radicali liberi. Astfel, cu cat consumam alimente bogate in calorii, cu atat se creeaza mai multi radicali liberi care deterioreaza celulele, inclusiv neuronii. In consecinta, facultatile mintale decad mai rapid.
Exista si o confirmare in acest sens: locuitorii insulei japoneze Okinawa care, ani de zile, au avut un regim alimentar mai sarac cu 17-40% in calorii decat alti japonezi, au avut cu 30-40% mai putine boli cronice, inclusiv tulburari neurodegenerative, precum boala Alzheimer.
Obezitatea imbatraneste creierul si scurteaza viata
In cercetarile sale, dr. Mattson a descoperit ca reducerea caloriilor contribuie intr-o alta maniera la imunizarea celulelor cerebrale impotriva deteriorarii si a bolii. Impreuna cu colegii sai de la Centrul Sanders-Brown pe Probleme de Imbatranire din Ketucky, a depistat modificari celulare specifice in celulele cerebrale ale animalelor hranite cu putine calorii.
Remarcabil, el a observat ca:
- – excesele alimentare slabesc celulele cerebrale sau le induc deteriorarea si reciproc,
- – reducerea caloriilor stimuleaza celulele nervoase, facandu-le mai puternice si mai rezistente la vatamare.
Dr. Mattson afirma ca „usoara infometare” sau imputinarea numarului de calorii solicita celulele cerebrale, facandu-le mai puternice.
„Este similar situatiei in care cu cat iti folosesti mai mult muschii, cu atat devin mai puternici si mai rezistenti. La fel se intampla si cu neuronii.” ~ dr. Mark Mattson, neurobiolog
Atunci cand sunt solicitate, celulele nervoase „activeaza” anumite gene care stimuleaza dezvoltarea creierului, facand celulele mai rezistente la atacul radicalilor liberi, in urma caruia se poate produce degenerarea creierului.
IDEEA DE BAZA: un numar mai mic de calorii inseamna o silueta mai supla, un creier mai puternic, precum si o viata mai sanatoasa si mai longeviva.
Surse bibliografice si recomandari:
- revista CaliNews CaliVita
- Cum sa-ti pastrezi sanatatea creierului, Jean Carper
- Alimentatia pentru un Creier sanatos, Dr. David Perlmutter